Şimdi Ara

Türkiye'nin Uzun Menzilli Füzesi Yok !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türkiye, füze gücünde İran’dan 20 yıl geride, İran’ın 2 bin kilometrelik, Türkiye'nin 280 km'lik füzeleri var'
    Savunma sistemleri uzmanı Hakan Kılıç, Türkiye’nin balistik füze teknolojisinde İran’ın 20 yıl gerisinde olduğunu, İran’ın iki bin km. menzilli füzelerine karşılık Türkiye’nin en uzun menzilli füzesinin 280 km olduğunu söyledi

    İran, Kasım Süleymani’nin öldürülmesine Irak’taki ABD üslerine karadan karaya atılan füzeler fırlatarak misillemede bulundu.

    ABD, üslerine 22 füze fırlatan İran, uzun yıllardan beri füze teknolojisini geliştirmek için büyük çaba içinde.

    İran’ın füzeli saldırısı akıllara Türkiye’nin füze gücünün ne durumda olduğunu getirdi.

    Bu konuyu balistik füze savunma sistemleri ve hava askeri havacılık araştırmacısı Hakan Kılıç ile konuştuk.

    Kılıç’ın Türkiye’nin füze teknolojisi konusunda önemli makaleleri bulunuyor.

    İran bir füzeyi sıfırdan üreten nadir ülkelerden

    Kılıç, Türkiye’nin son dönemlerde hava savunma füze sistemleri konusunda ciddi atılımlar yapmakla birlikte balistik yani karadan karaya atılan füze sistemleri konusunda İran’dan 20 yıl geride olduğunu belirterek bunun nedenini şöyle açıkladı:

    İran, balistik füze konusunda kendisini geliştirmeye bizden çok önce Şah döneminden sonra başladı. Şah’ın devrilmesinin ardından İran, Batı’dan modern silah sistemleri alamayacağını anladı. Caydırıcılığını koruyabilmek için ‘Fakir ülkelerin atom bombası’ da denen balistik füzelere yöneldi ve bunların üretimini yapabilmek için büyük emek sarfetti. Bu konuda da başarılı oldu. İran’ın bugün 200 km.’den iki bin km.’ye kadar menzili olan tamamen kendi yapımı bir sürü füzesi var. İran bir füzeyi sıfırdan üretip operasyonel hale getirebilen dünyadaki nadir ülkelerden biri.

    İşte Türkiye'nin füze gücü

    Kılıç’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin elinde bugün en uzun menzilli füze 280 km menzilli Bora’lar.

    Yüksek bir vuruş gücüne sahip olan Bora füzeleri geçtiğimiz yıl Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine karşı da kullanılmıştı.

    Yine Kılıç’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin elindeki bir diğer balistik füze ise Yıldırım füzesi olarak da bilinen 150 km. menzilli J-600 füzeleri.

    Bunun yanı sıra Türkiye’nin elinde 50 km. menzilli Kasırga, TRG 230, 30 km. menzilli TRG 220, TRG – 222 adlı topçu – roket sistemleri de bulunuyor. Bu silahlar balistik füze olmaktan ziyade çok namlulu roketatar sistemleri olarak biliniyor.

    1500 km menzilli füzemiz var iddiası şehir efsanesi”

    Sosyal medyada zaman zaman çıkan Türkiye’nin elinde 1500 km menzilli füze olduğu iddiasının en azından şimdilik şehir efsanesi olduğunu söyleyen Kılıç bunun nedenini de açıkladı:

    Füze teknolojisinde geri kalmış ülkelerin hiçbirinde 280 km’lik bir füzeden sonraki adım yani sonraki deneme bir anda muazzam sayılacak bir sıçrama ile 1500 km olmaz. Bu işler adım adım. Neden? Çünkü füze işi test işi, test işi zaman işidir. Zaman ise para ile satın alınamaz. Paranın satın alacağı zaman makinası ise henüz icat edilmedi.

    Türkiye’nin imzaladığı füze anlaşması ithalata sınırlama getiriyor

    Kılıç, daha uzun menzilli füze üretmek için daha güçlü füze motorlarının gerektiğine dikkat çekti.

    1980'li yılların başında füze teknolojisi transfer etmenin daha kolay olmasına karşın Kılıç, bugünkü ortamda balistik füze motoru almanın S-400 satın almaktan bile zor olduğunu belirtti.

    Zor olmasının nedeni ise Japonya’nın önceliğinde 1987 yılında imzalanan Türkiye’nin ise 1997 yılında taraf olduğu Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi (MTCR) anlaşması.

    Rusya, ABD, birçok Avrupa ülkesinin de imza koyduğu bu anlaşma ülkeleri 500 kilogramın üzerinde savaş başlığı taşıyan 300 kilometreden fazla menzile sahip füzeleri diğer devletlere satmama, teknoloji transer etmeme yükümlülüğü altına sokuyor.

    Çin ve İran gibi ülkeler ise bu anlaşmanın tarafı değil.

    Ülkeler tamamen kendi imkanları ile ürettikleri füzelerde bu menzili aşabiliyorlar.

    Ancak Türkiye gibi ürettiği mevcut füzelerde bile ithalat yapması gereken ülkeler açısından ciddi engel teşkil ediyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Vardır da sen göremiyorsundur. Yerli uçağımız da 3 yıldır göklerde. Onun için göremiyoruz. Altay ın da motorunu görünmez yapmışlar. Üstün ak teknoloji bu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 18 yılda sadece 2 konuda olumlu görüşüm var. Birisi sigara yasağı, diğeri askeri teknoloji.

    Katara satış yapma, veya askeri ihalelerde bile yandaş kayırma olayları da var tabii. Yanlış işler bunlar ama bu hükümet askeri teknolojiye göreceli değer veriyor.

    Uçak gemisi veya uzun menzilli füze, son aşamada gerekli görülürse yapılacak şeyler. Füze muhabbetinde; kuzey kore yada iranla bir değiliz uluslararası ilişkilerimizde. Abd gibi uçak gemisini yapacak ve çalıştıracak durumumuz da yok. Gerekli olduğu kadar çalışılsa yeter bence bu konularda.

    Mesela savaş uçağı da çok zor teknolojidir. 3-5 yıla yapılmaz. Zamanla yapabilmek önemli. O konuda hükümet ve yandaşlar da fazla üfürüyorlar gereksiz yere.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • pervaneli savaş uçagıda olsa 1945 yılında japonya,almanya,ingiltere,fransa,rusya ve elbette ABD de vardı.aradan 60 yıl geçmiş hala Turkiye de tık yok...bunu aşmak bizim için çok zor.çok geç kalmışız çok...
    kaldı ki ,pakistan yardımı ile (iran pakistandan yardım almış) şimdiye kadar nükleleer silahımız olmalıydı..
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle, bende askeri ve sağlık alanında(gss politikası hariç) bu hükümeti destekliyorum ama dediğiniz gibi , fazla uçuyoruz.
    Yok milli uçakmış, yok 2000 km füzeymiş, yok uçak gemisiymiş falan bunlar hadi yapalım deyince yapılacak şeyler değil.

    Bazı arkadaşlar şunu unutuyor.
    Bu iran, kuzeykore , rusya v.s zaten dünyayı karşılarına aldıkları için uluslararası haklara hukuklara uymaksızın ürünleri birebir kopyalayabiliyor. Nitekim bu ülkeler bunu da yapıyorlar..
    Ama siz Uluslararası statüde geçerliliği olan bir ülke olmak istiyorsanız aynı şekilde uluslararası hukuka ve patentlere bunlara uymak zorundasınız.

    Bir motorun birebir kopyasını yapmak hiç zor değil. Sadece ankara şaşmaz sanayide motor toplayıp yapacak onlarca usta bulursunuz. Ama siz uluslarası patent ve tescil kanunlarına karşı çıktığınız için geçerliliğiniz olmaz. üzerine bir dolu ceza yersiniz..

    O yüzden özgün bir teknolojik gelişmeyle zamanla olabilecek işler bunlar. Öyle bir anda savaş uçağı yapayım diye kalkılarak olacak iş değil. Ancak pırpır yaparız işte örnekte olduğu gibi..




  • Ekonomi cort asıl mesele iç ekonomidir içerde rahat olmayınca füzen olsa ne yazar ekonomik olarak dışa bağımlısın birilerine mecbursun.
  • Okusak üflesek gitmezmi ki 1500 km ye.
  • İranın var da ne oluyor?Gördük geçen ay doğru dürüst Amerikan hedeflerini bile vuramadılar.Dahası birçoğu da patlamadı.Üstüne yanlışlıkla bir yolcu uçağını vurup indirdiler.

    Açıkçası Türkiye'nin 280 Km'lik füzeleri İran'ın çoğu füzesinden daha kaliteli ve iş bitiricidir.Ayrıca İran bu teknolojiyi Çin ve K.Kore gibi ülkelerin füzelerini ''taklit'' yoluyla edinmiş bir durumda.Yani füzeleri pek kaliteli değil.

    Türkiye ise geç olsun güç olmasın mantığıyla ayakları yere sağlam basarak milli sanayisini oluşturuyor.Tahminen savunma sanayisindeki bu gelişmeler hız kesmeden devam ederse 2040-2050 yılları gibi Türkiye'nin ciddi oranda kaliteli ve güçlü savunma sanayi ürünleri olacak.Şuan bile gerek deniz kuvvetlerinde,gerek zırhlı birliklerde,gerekse hava kuvvetlerinde oldukça kaliteli yerli savunma sanayi ürünler kullanılıyor.




  • Yapaydınız?
    2000 lere kadar bu ülkede hakim güç

    Eğitimde her alanda hakim guc kimdi ? üniversiteler hele arka bahçenizdi

    Ne cıktı?

    Hangi yatırım yapıldı, hangi araştırmayı yaptınız?

    Ulan 100 yıl tek isiniz

    Milletin giyimi , kuşamı, yaşamı, namazı, ezanı, okuduğu kitabı v.s uğraşmak oldu.

    Ne var ne ne? Gösterin bakalım. Uzaya çıktınız da biz mi görmedik? Uçak yaptınız da bu millet uçmadı mi? (Tam tersi uçak yapanı siz mahvettiniz )

    Bu ülkenin askerinin tüfeği dahi alman mali idi.

    Şu an
    Gemi
    Denizaltı
    Helikopter
    Iha
    Siha
    Tank
    Top
    Tüfek
    Envai çeşit roket
    Her yıl yenileri eklenen füze çeşitleri
    V.s

    Bunların hepsi ve saymadigim bir sürü şey yapılıyor şu an

    Konu yapılan balistik füze de yapılıyor. Bora adında 280 km lik olanı en son yazın pkk operasyonunda denendi ve çok başarılı bir atış yaptı. Hedef en kısa sürede bunu 1000 km ye çıkarmak.

    Zaten şu an 3 şey kaldı.

    Balistik füze
    Bora ile 280 km deyiz yakında 1000 km olacak
    Hava savunma füzesi
    Hisar A ve Hisar O şu an yapıldı test edildi /ediliyor hedef uzun menzilli halini yapmak
    Savaş uçağı
    Işte bu da inş 3 5 yıla prototip lerini 10 yıla da seri üretim halini görebileceğimiz bir uçağımız olacak

    Peki soruyorum. 2000 lere kadar ne vardı bizde? Ülkelerin 10 yıllarca yıldır uğraştıkları teknolojileri biz son 15 20 yıldır geliştirmeye çalışıyoruz. Peki neden bizde 50 60 yıldır bu teknolojiler ile uğraşmış olmadık? 2000 öncesi neden yok?

    Cevap verin bakalım. Her yerde bilim fen modernizm diye zırvalayan zevat. Buyurun cevap verin . Sizin ben derdinizin sadece pis, iğrenç, tiksinc , rezil ideolojinizden başka bir şey olmadığını da biliyorum gerçi de neyse.

    Güzelce sıvayasım varda işte. Biz dolaylı yoldan sıvasak dahi 5 10 20 40 gün gibi ağır banlar yerken alanen devlete millete söven bazen ceza dahi almıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • MCTR anlaşması sadece imzalayan ülkelerin ihracati ile ilgilidir, pakta üye ülkelerin 300km uzerinde fuze yapmasına sınırlama getirmez. MCTR, üye ülkelerin 300km uzeri menzile sahip ürettikleri füzeyi veya üretiminde kullanılabilecek parçaları ihraç etmelerini sinirlar. Turkiye'nin 300km uzeri balistik fuze üretmesini engelleyen, Turkiye'nin MCTR'ye taraf olması degil, fuze üretimi icin kullanacağı parçaları ithal ettigi ülkelerin MCTR üyesi olmasıdır.
  • Burada kimse devlete sövmüyor önce devlet ile hükumeti ayır. Devletler bakidir hükumetler geçici.

    Hayır yeri gelince de bilmem ne zamandan sonra tek başınıza iktidar olamadınız dersiniz ama işinize gelmeyince niye yapmadınız dersiniz. Demek tek başına olmadan bu kadar yapılıyor.

    Hangi yatırım yapıldı hangi araştırmayı yaptınız sorunun cevabı da satıp özelleştirdiklerinin arasında olabilir iyi bak.

    Keşke siz de birilerinin okuduğu kitaba karışsaydınız belki 15 temmuza önlem almış olurdunuz.

    Ve evet haklısınız 2000 lere kadar iPhone da yoktu çok şükür şimdi ellemeli telefonlar var valla ülkemiz çok gelişti başka hükumet olsa hala tuşlu telefon kullanıyorduk

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Senin kocanın evi yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-ACF8F4F94

    Yapaydınız?
    2000 lere kadar bu ülkede hakim güç

    Eğitimde her alanda hakim guc kimdi ? üniversiteler hele arka bahçenizdi

    Ne cıktı?

    Hangi yatırım yapıldı, hangi araştırmayı yaptınız?

    Ulan 100 yıl tek isiniz

    Milletin giyimi , kuşamı, yaşamı, namazı, ezanı, okuduğu kitabı v.s uğraşmak oldu.

    Ne var ne ne? Gösterin bakalım. Uzaya çıktınız da biz mi görmedik? Uçak yaptınız da bu millet uçmadı mi? (Tam tersi uçak yapanı siz mahvettiniz )

    Bu ülkenin askerinin tüfeği dahi alman mali idi.

    Şu an
    Gemi
    Denizaltı
    Helikopter
    Iha
    Siha
    Tank
    Top
    Tüfek
    Envai çeşit roket
    Her yıl yenileri eklenen füze çeşitleri
    V.s

    Bunların hepsi ve saymadigim bir sürü şey yapılıyor şu an

    Konu yapılan balistik füze de yapılıyor. Bora adında 280 km lik olanı en son yazın pkk operasyonunda denendi ve çok başarılı bir atış yaptı. Hedef en kısa sürede bunu 1000 km ye çıkarmak.

    Zaten şu an 3 şey kaldı.

    Balistik füze
    Bora ile 280 km deyiz yakında 1000 km olacak
    Hava savunma füzesi
    Hisar A ve Hisar O şu an yapıldı test edildi /ediliyor hedef uzun menzilli halini yapmak
    Savaş uçağı
    Işte bu da inş 3 5 yıla prototip lerini 10 yıla da seri üretim halini görebileceğimiz bir uçağımız olacak

    Peki soruyorum. 2000 lere kadar ne vardı bizde? Ülkelerin 10 yıllarca yıldır uğraştıkları teknolojileri biz son 15 20 yıldır geliştirmeye çalışıyoruz. Peki neden bizde 50 60 yıldır bu teknolojiler ile uğraşmış olmadık? 2000 öncesi neden yok?

    Cevap verin bakalım. Her yerde bilim fen modernizm diye zırvalayan zevat. Buyurun cevap verin . Sizin ben derdinizin sadece pis, iğrenç, tiksinc , rezil ideolojinizden başka bir şey olmadığını da biliyorum gerçi de neyse.

    Güzelce sıvayasım varda işte. Biz dolaylı yoldan sıvasak dahi 5 10 20 40 gün gibi ağır banlar yerken alanen devlete millete söven bazen ceza dahi almıyor
    Paşam hele dur sakin,1950'lerden beri bu ülkede sol yönetim olmadı uzun süreli.Olan da Aselsan'ı Havelsan'ı kurdu,ambargo döneminde tekrar dışarı muhtaç olmayalım diye.Ondan öncesi de Rus'a portakal verip fabrika yaptırıcak zekaydı.Hayırdır kuyruk acın mı var,İskipli falan tanıdık mı?
    O 100 senenin öncesinde de malum,çöküş dönemindeydi imparatorluk.Ağzındaki salyaları hele bir sil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.