Şimdi Ara

Türkiye'nin fiber internet haritası çıkarıldı: Gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
214
Cevap
4
Favori
14.348
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
150 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye'nin fiber internet haritası çıkarıldı: Gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz



    CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Türkiye'nin fiber internet altyapısına dair yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.



    Ayrıca Bkz.Dünyanın ilk ev tipi hidrojen pili tanıtıldı: İki günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor



    İnternet kullanımının elektrik ve su gibi önem taşıdığına dikkat çeken Adıgüzel, Türkiye'nin internet altyapısına gerekli önemin verilmediğine dikkat çekti. Kullanıcıların yavaş internet hızlarına mahkum edildiğini belirten Adıgüzel'e göre fiber altyapının 200 kat artması gerekiyor. CHP milletvekilinin konuyla ilgili açıklaması ise şu şekilde:



    "83 milyon nüfuslu Türkiye’de toplam fiber abone sayısı yalnızca 3,8 milyon. Sabit geniş bant internette fiber payı OECD ortalaması %28 iken, bu oran Türkiye’de %22, Güney Kore’de %82, Japonya’da %79, Litvanya’da %75, İsviçre’de %71. Güney Kore 4 yılda fiber payını yüzde 74’ten 82’ye, Portekiz ise yüzde 32’den yüzde 50’ye çıkarmayı başarmış. Türkiye ise 2016’dan 2019’a yalnızca yüzde 4’lük bir artış sağlayabilmiş durumda. Türkiye’nin başta fiber olmak üzere tüm internet altyapı yatırımlarını bir an önce gündemine alması lazım. Eğer bu hızla gidersek, gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmaya devam edeceğiz."



    Türkiye'nin fiber internet haritası çıkarıldı: Gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz



    OECD ortalamasının altındayız



    Aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcısı görevini de yürüten Onursal Adıgüzel'in çalışmasında şu bilgilere de yer verilmiş: 




    • Türkiye’de nüfusa göre sabit genişbant yaygınlık oranı yüzde 19 iken, OECD ortalaması yüzde 31. Sabit geniş bant neden önemli? Çünkü veri trafiğinin çok büyük kısmı sabit geniş bantta.

    • Son verilere göre, Türkiye’de mevcut sabit geniş bant abone sayısı 15,8 milyon. Bu ne demek? Türkiye’deki mobil haricindeki fiber, xDSL, kablo abonelik sayılarının toplamı. Yani cepteki değil, evdeki, ofisteki internet. Bunun da yaklaşık 10,6 milyonu xDSL abonesi.

    • 83 milyon nüfuslu Türkiye’de toplam fiber abone sayısı yalnızca 3,8 milyon.

    • OECD’nin verilerine göre, sabit geniş bant internette fiber payına baktığımızda Türkiye’nin burada da OECD ortalamasının altında kaldığını görüyoruz. 2019 verilerine göre fiber payında OECD ortalaması yüzde 28 iken, bu oran Türkiye’de yüzde 22. Listenin ilk sırasında yer alan Güney Kore’de bu oran yüzde 82, Japonya’da yüzde 79, Litvanya’da yüzde 75, İsviçre’de ise yüzde 71. Güney Kore 4 yılda fiber payını yüzde 74’ten 82’ye, Portekiz ise yüzde 32’den yüzde 50’ye çıkarmayı başarmış. Türkiye ise 2016’dan 2019’a yalnızca yüzde 4’lük bir artış yakalamış.



    Türkiye'nin fiber internet haritası çıkarıldı: Gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz



    İstanbul'da kişi başı 3.3, Ankara'da 4.5, İzmir'de 4.3 metre fiber altyapı




    • Bununla birlikte 2018-2019 verilerine göre, Türkiye fiber abone sayısında yıllık yüzde 14’lük bir artış gösterse de, bu artışın yeterli olmadığını listenin başındaki ülkelerdeki artış oranlarına baktığımızda daha iyi görüyoruz. Örneğin; listenin başında yer alan İrlanda’da 1 yılda fiber abone sayılarında yüzde 79, İngiltere’de yüzde 53, Belçika’da ise yüzde 47’lik bir artış yakalanmış.

    • BTK’nın elektronik haberleşme sektörüne ilişkin il bazında yayınladığı son istatistiklere göre; Türkiye’de, İstanbul’da kişi başı 3,3 metre, Ankara’da 4,5 metre, İzmir’de ise 4,3 metre fiber altyapı düşüyor.

    • İstanbul: 15.519.267 kişilik nüfusa sahip İstanbul’un fiber altyapı uzunluğu 52.762, kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğu 3,3 metre.

    • Ankara: 5.639.076 kişilik nüfusa sahip Ankara’nın fiber altyapı uzunluğu 25.387, kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğu 4,5 metre.

    • İzmir: 4.367.251 kişilik nüfusa sahip İzmir’in fiber altyapı uzunluğu 19.187, kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğu 4,3 metre.

    • Bursa: 3 milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapan Bursa’nın fiber altyapı uzunluğu 10.900 km, kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğu ise 3,5 metre.

    • Nüfusa oranla en düşük fiber altyapıya sahip 2 il Şanlıurfa ve Hatay. Şanlıurfa’da kişi başı düşen fiber altyapı uzunluğu 2,3 metre iken, 1 milyon 600 binden fazla nüfusa sahip Hatay’da kişi başı 2,6 metre fiber altyapı düşüyor."




    Kaynak:https://twitter.com/onursaladiguzel/status/1355467607034494980







  • "Z kuşağı bilmez" ise anlatalım

    Türkiye interneti doksanlı yılların ikinci yarısında "TURNET" adıyla "devlet projesi" haline getirmişti.

    1997 yılında" İnternet bankacılığı" ve online alışveriş ile tanıştık, 97 yılına geldiğimizde "10.000" işletme internet kullanmaya başlamıştı.

    30.000 internete bağlı bilgisayar ve 250.000 internet kullanıcısı vardı


    1998 yılından itibaren okullara "bilgisayar labaratuvarı" ve dial up bağlantısı gerçekleşmeye başladı. Benimde ilk internet ile tanışmam bu yıldır.

    Türkiye çok hızlı giriş yapmıştı. İnternet kullanımı bzide bu haldeyken,mesela İRAN'da internet kullanımı koca bir "SIFIRDI".


    Velhasıl deprem ve sonrasındaki ekonomik kriz yatırımları sekteğe uğrattı 2002 yılının sonunda nufusun % 11,38 internet kullanıyordu.

    AKP geldi internet duraklama devrine girdi. ADSL bile ancak 2003 yılının sonunda abonelik almaya başladı.


    Onca badireye rağmen sıfırdan sadece 5 yılda yaklaşık %12'lik kesim internet ile tanışmışken ,özelleştirilen telekom sağolsun 2006 yılında geldiğimizde dünya geniş bant ve 3G internet ile tanışmışken 18,24 internet kullanımına ancak ulaştık

    Nufusun yarısından fazlasının internet ile tanışması 2013'ü buldu.


    Akp'nin bilgisayar ve internet ile imtihanı koca bir hiçtir, Tarım politikaları ve işsizlik ile beraber en başarısız konusudur geniş bant internet.


    Kullanıcıları özel şirketlerin kucağına itmiştir.


    Burda defalarca konular açıldı. Kampanyalar düzenlendi. Milletvekilleri ile konuşuldu meclis gündemien getirildi.

    Kota ve AKN ile ne mücaadeleler verildi.


    Bazı yaprağın dalları o zamanlar bizimle dalga geçiyordu "50 GB internet nerenize yetmiyor, az vakit geçirin, 3 mbit hız adam olana çok bile" mesajlarından geçilmiyordu.

    Şakirtler tepemize ekşirken ,pandemi sonrası internetin nasıl hayati öneme sahip olduğunu gördük lakin iş işten geçti.


    Bugün bakır alt yapı üzerinden VDSL hizmeti için bile bizzat TT çalışanından öğrendim 5.000 euro imiş bir tip 7 saha dolabı. Bırakın hzı artmasını bizde internet ucuzlayacağına hersene biraz daha zamlanıyor aynı tarife.

    zamanında kurlar ucuzken bu atılım yapılsaydı dibimizdeki balkan ülkeleri gibi internetimiz olurdu


    kıasacası kurlar bu haldeyken bu internet bok iyileşir arkadaşlar. Daha kötüye gitmezse dua ederim


    Starlink ve türevi yaygınlaşırda ucuzlarsa ancak bizi o kurtarır.


    Bu vesile ile rahmetliyi birkez daha analım




    2005 yılında Lübnanlı hariri ailesine devlet bankasında kredi vererek, kendi parasıyla değil yani, yüzde 55 ini 6milyar dolara sattılar. Sonra bu arkadaşlar 14 yıllık yönetim sürecinde 13-14 milyar dolar net kar elde etti ve bunun 7 milyar dolar gibi rakamını cukkaladı. devlet bankasına olan krediyi ödemediler. Sonra borcunu ödesin diye devlet bankası bunlara 4,5 milyar dolar daha borç verildi. daha sonra ne mi oldu hiçbirşey olmamış gibi ülkesine geri döndü, geçenlerde cumhurbaşkanının karşısında yemek yiyordu.

    sonra demeyin neden benim evde fiber yok.
  • fiber kablo demetindeki her bir kabloyu tek tek hesaba ekleyerek "bilmem kaç milyon metre döşedik" diye palavra sıkan tekel konumundaki malum servis sağlayıcı bu haberi beğenmedi. =D

  • Z kuşağı bilmez, ecdadımız dial-up sıralarında beklerdi...
    (ironidir :))

  • 2.6mt fiber altyapı düşüyormuş. Xd. Vdsl bakır kullanıyorum. Saha dolabının kapasitesi yetmiyor ben kopuyorum sürekli xD.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hiddenside -- 30 Ocak 2021; 18:9:17 >
  • Gelişmiş ülkelerin mi gerisindeyiz ? Afrikada ki ülkeler bile bizden ileri bence. Irak'ta Suriye'de bile daha iyi bir internet altyapısı olabilir.

  • Chp bilgi iletişim😂 eğer internet raporu iyi çıksa yayınlamazdı😁
  • Lafa bak; gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz denmiş, biz gelişmiş ülkemiyiz ki gelişmiş ülkelerin arasında yer alalım. Nasıl bir bakış açısı bu, gelişmekte olan ülkeler arasında karşılaştırma yapılsa hadi tamam diyelim. Neden bu ülkede Almanya da arabalar böyle ABD de arabalar böyle bizde neden böyle değil diye karşılaştırma yapıyor bazıları anlam veremiyorum.

  • türkiyenin dolandırıcılık haritasını cıkarsınlar, onda ve ahlaksızlık haritasında kesin önde oluruz

  • Hangi konuda gelişmiş ülkeler seviyesindeyiz ki? Ben sayayım, dalavere, üçkağıtçılık, yolsuzluk, tüketim/üretim oranı, partizanlık, kralcılık...

  • AAA şok oldum , nasıl olur.

    Yazılacak söylenecek çok şey varda edep engel oluyor. Hala mahallerede köylerde bırakın fiber i bakır kablo tesisatı yok. Bu uzaktan eğitim döneminde.

  • Geri mi ? Ne gerisi ? Kötü altyapımız bile bizim değil arapların :XD

  • Yıl 2021 alt yapının desteklediği hız 12 mb daha ne diyelim.

  • Yeni yapılmış bir binaya taşındıysanız hapı yuttunuz. Aylarca altyapı beklersiniz.

  • CoreXXX kullanıcısına yanıt
    Sormak lazım sen fiber'den altyapıdan ne anlıyosun diye, bu altyapıyı düzeltmek için ne kadar para harcanması lazım sen onu bir desene hacı.
    Herşeyi devletten beklemek yerine özel sektörde bu işin neden yeterince yapılmadığına bir baksa biraz anlar belki. Sanki su borusu döşüyorsun arkadaş, turkcell vodafone telekom ve diğer firmaların bu işte ne kadar kazanıp ne kadar yatırım yaptığını araştırdın mı? sırf millet int.'e hızlı girsin pubg'de ping düşsün diye altyapı artırılsın diyeni dinlersen olursun bizim ülkenin siyaetçisi.
    Kabul etmek lazım çalışkan zeki insan yetiştirilecek 2-3 nesil geçmeye başladı mı ülke zenginleşir.

  • Bu ülkeye hızlı internet fazla, anca hırsızlığı bilirler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JustOffer -- 1 Şubat 2021; 3:16:58 >
  • Gılışdaroğlu SeSeKa yı batırmasaydı böyle olmazdı. Eyyy Gılışşşşdaroğlu...

  • Dön dolaş aynı terane bu tür haberler bıktırdı artık bilmedigimiz bişe söyleyin fiber altyapı ile ilgili yetkililerden randevu felan isteyin AKK da olduğu gibi kampanya başlatın vb gibi haberler olsun
  • hiddenside H kullanıcısına yanıt

    Hatay mı? :D

  • Türküyede ünsanlor düşüh ünternet törcih edüyor, yohsa ünternetimüz coh eyi

  • Maalesef maalesef. Avm de bulunan tt bayisinde çalışan bir görevlinin söylediği o müthiş sözü yazmak istiyorum. "Hatay fiberkent seçildi."Since 2016
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.