Şimdi Ara

Türkiye'nin 90 lı yıllarda daha çağdaş olduğu gerçeği (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
145
Cevap
2
Favori
10.148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
121 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 90lara cennet diyen var ya, akıl fikir. uzun saclısın diye dayak yediğin dönemler... şimdi de şortun kısa diye dayak yiyorsun, bir farkı yok özünde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 12 Şubat 2020; 3:46:38 >
  • kıyaslama yapmak zor şimdi dünya gelişti teknolojik olarak ama şunu kesin diyebilirim

    90 larda amerika bize daha az karışabiliyordu askeriye daha çok işlevseldi

    şimdi koca TSK bakanlığa bağlandı

    90 larda asala nın bitmesi kardak operasyonu apo yu getirme vs vs uzar gider

    şimdi bunları hayal edemezsiniz
  • Keşke gençliğimi 90'larda yaşamış olsaydım
  • onkuba kullanıcısına yanıt
    90'lı yıllar kolay yıllar değildi.
    Ekonomik kötüydü, terör vardı, faili meçhul cinayetler vardı, özel sektör yeni gelişiyordu, batının bazı nimetleri yeni giriyordu ülkeye...
    AMA
    Bugünden kat be kat daha iyiydi her alanda.

    Üzerine bir de insanlar özgürdü, medeniydi, diyalog vardı, hükümet eleştirilebilirdi, onurlu ve güçlü bir ülkeydi Türkiye.
  • 90'ları özleyenin dilerim tüm yaşamı 90'lar gibi olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu yüzden mi 90 yıllarda 20 30 yaşlarında olanların hepsi şuan sıkı AKP'li ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her zaman dilimi kendine özgü bir özellik taşımıştır,90 larda bu kadar ayrımcı değildik,bu kadar kindar ,öfkeli,herşeye patlayan bir Ülke değildik,evet Ekonomi ve terörde yine aksamalar vardı ama günümüz kadar yılgın,amaçsız bir kitle yoktu..Aile yapılarıda buna bağlı olarak evrim gösterdi..Şimdi 18 yaşına giren birey Ülkeyi bile idare edebilecek havsalaya sahip oluyor.Eleştri güzeldir ama artık hiçbirşeyin dozunu da bilmiyoruz.Herkesi herşeyi yerden yere vuruyoruz acımamız yok bitti..Öfkemiz sonsuz oldu ve kontrolü de yok artık..Gelecek nesillere ne miras bırakacağız belli değil..?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eroll -- 12 Şubat 2020; 9:12:53 >
  • Televizyon kanallarında gunduz kusaginda yesilcam pornografik filmler olurdu 2008 e kadar .

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bahsi geçen yıllarda da ticaretle uğraşmış ve hala ticaret yapan biri olarak şunu söylemek isterim demiyceğim. Çünkü ne dersek diyelim fikirler sabittir değişmez veya artık kimseye birşey anlatamazsın o hale geldi. Ben fikrim değilde, gerçekleri yazacak olursam. O yıllar herşeye ulaşılamadığından milletin parası cebindeydi kardeşim. Isınmasını odunla, yemeğini evinde, aksesur vb. gereçleri yettiği kadar olduğundan paran cebindeydi kardeşim. Ozaman bankaları bilen bilir dehşet kredi oranları vardı, parası olan kullanabilirdi. Şimdi neredeyse altında araba olmayan memur kalmadı. O yıllar ve öncesi iletişim kıttı pahalıydı kimsenin kimseden haberi yoktu ne gösterilmesi istenirse onu görürdük ve özgürlük adı altında yaşar giderdik. En sonunda ülkenin en üst koltuğuna oturanlar memleketi elden götürmesine ramak kala halk sirkelendi ama sonuç yine aynı halk unuttu. Açıkcası geçmişi yaşayan biri olarak dönmek istemem. He şimdi nemi oldu? Olan da oldu. Bunca imkan ve olanaklar sonucu herşeye ulaşma imkanı verirsen bu millet böyle sapıtır, böyle patlar işte. İhtiyaç olunanda olunmayanda herşeyi aldık, yedik, içtik, gezdik, tozduk. Herşeyin bir zamanı olduğu gibi bununda zamanı geldi. Şimdi ceremesini çekme zamanı. Sürekli isyanda olanları pek aldırmam. Yıllarca önce çekilmiş sahne türk sinemasını izliyorum klasik öyuncularımızdan şener şen koşa koşa eve çıkıyor maaşını zorla almış ve hesaplama yapıyor. Hanım hanım bu ay sonu yine getiremiycez ona zam buna zam diye söylenip duruyor. Dikkat te edince evindeki en lüks görüntüde piknik tüpü. Ailemden Dayımlar siyasi ağır solculardır. Gençlik fotolarınada bakıyorum ve şuanki hallerine herşeye isyan, boykot. Herşeye karşılar. Ne istediklerini bilmemeleri değilde istediklerini versende karşı olacaklar o misal. Anlıyacağınız şuan 20 tl kahve kuyruğu bekleyen elinde pc gibi telefon olan gençlik, kadınlar bir birlerinle sükse olarak yarışmaları sonucu evdeki mobilyadan tut vb. herşeyde sosyete hastalığı, çocukları hangi kreşe versem, hangi paralı okula göndersem diyio geleceğini bahane edip hava atma yarışı, lüks araba sevdası, her yaz tatil davası derdinde olan millet kalkmış 90 ları bana övmesi kadar komik bir durum yok. Gerçekten hayata şükredip bugün evimde çorbam kaynasın, karnımız doysun yeter diyen insanlara sözüm yok. Ki bu gerçekten ihtiyacı olan insanlar değilde diğer saydığım topluluk heh işte biz aslında buyuz diyerekte ağıt çeker dururlar. Dünya sevgi, hırs ve zevklerine aşık olmuş insanlara bu dünyayı yettiremezsin. Dünya sapıttırır geçmişi bile arattırır hiç yaşanmamış gibi.




  • Geçen bi yorum okudum çok hoşuma gitti,,, " 2000 de kıyamet kopsaydı da zirvede bıraksaydık "
  • 90 lı yıllarda yaşamış biri olarak;
    eskiden daha çağdaş olduğumuza katılıyorum. Toplumun çivisi çıkmış vaziyette kimsenin kimseye tahammülü yok.
    Eskiden trafikte bile ufak bir kaza olduğunda taraflar el sıkışır geçmiş olsun derdi. Şimdi sopayla silahla millet vuruyor birbirini.

    Eskiden daha mutluydu insanlar. Trafik böyle değildi mesela. 3-5 kanal vardı fazlasıyla yetiyordu. Cuma gecesi korku filmi pazar gecesi dönemin en yeni çıkan meşhur filmlerini izlerdik.

    İnsan insana tanımasa da günaydın derdi. Yol verirdi, Yer verirdi.
    Tanımadığımız bir çocuğu sevebilirdik, kimse sapık gözüyle bakmazdı.
    Tanımadığın bir kıza iltifat ettiğinde "sanane be salak" demezdi.
    Tanımadığın bir erkeğe iltifat ettiğinde "bana mı yürüyor bu" demezdi.
    Arkadaşlarımızı sevgililerimizi sosyal medyadan değil sokaktan bulurduk.

    Alım gücü vardı.
    Yakıt alırken, uzun yola çıkarken bu araç ne yakar hesap etmezdik.
    Dizel yerine benzinli araç kullanırdık. Coupe cabrio station araçlar kullanırdık kimsede acaba ikinci eli değer kaybeder mi korkusu olmazdı. Alfa Romeolar modaydı düşünsene şimdi kimse yaklaşmıyor bile. Rallilere Cross yarışlarına giderdik.

    Bir işçi aldığı maaşla evine bakar artan parasıyla kooperatiften vs 1 veya 2 ev alabilirdi.
    Bu kadar vergi yoktu.

    İçki içene kimse karışmazdı. İçende kimseye karışmazdı.
    Polisler vs hoşgörülüydü artislik yapmazdı. Bir şey oldu mu yardım ederlerdi.

    Kimsenin parası bankada değildi. Herkes pantolunun cebinde taşırdı. Paran varsa alırdın yerdin. Kredi kartı olmadığından kimse borçla yemezdi.

    Devlet okullarındaki eğitim kaliteliydi. Fizik Kimya Matematik Cebir Mantık vs dersler vardı. Çalışmazsan kalırdın. Şimdikilerin kitaplarına bakıyorum bir şey yok.

    Eskiden bu kadar masraf, vergi yoktu.
    Bir eve en fazla elektrik,su,telefon borcu gelirdi.Şimdilerde;
    MobilTelefon+Internet+Dsmart(vs)+Netflix+Doğalgaz+Bes+Tss+ÖzelsağlıkSig+TrafikSig+Kasko+ÖzelOkulparası+ vs vs..


    Anlatmakla bitmez saatler sürer. Kısaca özetlersek;
    Teknoloji geliştikçe, masraflar arttıkça, şartlar kötüleştikçe insanımız mutsuzlaştı. Doksanlarda hiç değilse mutluyduk be!




  • Ben 35 yaşındayım, bana göre o dönemin de kendine has iğrençlikleri vardı bu dönemin de var.

    Ülke şimdi iyice yarı açık şeriat devletine döndü. Bir türlü birlikte yaşamanın, sansürün, etiğin orta yolunu bulamıyoruz.
  • İnanmak meselesi değil, gerçek bu. 90'larda başta olmak da, birisinin zihniyeti de önemli değildi. Demokrasi daha ilerdeydi çünkü. Siyasetle bu kadar uğraşmıyor, her şeyi siyasetle açıklamaya çalışmıyorduk. Gerçek yaşam daha ilerdeydi çünkü.

    Mesela, genetik mühendisliği için patent yasası çıktığında Avrupa'nın en ilerisiydi. İnternet ilk defa önemli olduğunda bağlatı hızlarımız Avrupa'dan daha yüksekti. Bugün hiç bir mesele çözülemiyor, gündemi takip edemiyor, yeni sağlık standartları, ışık kirliliği, gürültü kirliliği, çevre şartları için dünya gelişirken Türkiye bunların tartışamıyor bile. 90'larda savaşan Uganda'da eğitim 7 sene, Türkiye'de 4'e düşürüldü. Dünyanın savaşan tek ülkesi olma yolunda, ikinci İran-Irak savaşının oyuncusu halinde. Ülke resmen yönetilemiyor, yönetilemez halde. Apaçık maddi gerçekler var, zihniyeti mesele eden sizsiniz. Kendi zayıflığınızı zihniyet meselesi arkasına saklamaya çalışıyorsunuz belki.

    Zihniyet hafızayla, hafıza da tarihle ilgili. İşiniz güçünüz geçmiş olmuş. Zamanı kaçırıyorsunuz. Ama sadece kendiniz kaçırıyorsunuz, zannetmeyin ki herkes kaçırıyor.




  • 2000 de doganlar 90lar mukemmel saniyor sanirim. Degildi bircok konuda degildi cocuklugum gecti 90larda yokluguda caresizligide dibine kadar yasadik malesef.

    Ancak... ozgurluk basin yayin vs konularinda cok daha asiri iyiydik. Olacak o kadar izlerdik. Simdi oyle bisey yapamazsin. Kanallarin hepsi AKP li oldu. Serefini satmayan gazeteci tv ci kalmadi.
  • Ulan 90'li yillarda yasamasak kandiracaklar. Coluk cocuk gelmis 90li yillar daha iyi diye goy goy yapiyo.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • onu bunu bilmemde ülke hiç bir döneminde bu kadar batık olmamıştı. herşey satıldı herşey özelleştirildi. üretim yok dolar oldu 6 tl. millet açlıktan kendini yakıyor. en azından eskiden bu kadar değildi. sanki birde chp başa geçmiş gibi ozamanda kötüydü diyorlar. ulan eski hükümetlerde akpnin yandan yemişiydi zaten. chp iktiarda olduğu zaman (1923-1950) zaten ülke en başarılı en insanı insan yapan devrimleriyle insanı özgürleştiren başarılı dönemlerini yaşamıştı. chp gittikten sonra bu akp zihniyetindekiler ülkeyi bok etti.bukadar basit



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Entel Maganda -- 12 Şubat 2020; 16:17:4 >
  • 90'lı yılları beğenmeyenler şimdi herkesin arabası var vs diyor. Aradan 30 sene geçti beyim haberin var mı ? 60'larile 90'lar arasında da kıyamet kadar fark var.

    Türkiye 1997'de dünyanın 16.büyük ekonomisi idi. 18 senedir ülkeyi koalisyonsuz tek başına yöneten iktidar Türkiye'yi tekbir basamak dahi ileri taşımadı hatta geriye düştü GDP Nominal 19.sıradayız.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP

    Şimdi bas bas bağırıyorlar dünyanın bilmem kaçıncı büyük ekonomisiyiz diye, demiyorlar ki 16'dan 19. sıraya düşürdük. Yahu mecliste tartışmasız çoğunluksun istediğin yasayı çıkarttın ,sana karışan iktidar ortağın hiç bir vakit olmadı,her seçimi yüksek oylarla kazandın hem de 5 sefer, kimseye vermedi halk bu kadar krediyi sana verdiği kadar ve sen ülkeyi 16 dan 19'a düşürdün,sonra da araba var cep telefonu var, demek ki kim bilir başka ülkelerde neler var, demek ki gerilemek bazılarının hoşuna gidiyor. 90'larda 3 kilo patates için kuyruk hiç görmedim, devlet patates , soğan hiç satmadı.

    18 senede bir ülke tek bir basamak ileri gitmez mi hem de tek başına bir iktidar yönetiminde? Tersine gerilere düşmüş , tabii 19.luk doların 6'da kalması halinde , olur da dolar daha da çıkarsa GDP daha da düşecek 20'lere gerileriz.




  • 90 lı yıllarda tek beğendiğim şey insanlar daha saygılıydı, komşuluk ilişkileri filan daha samimiydi ..
    özellikle 2010 dan sonra çok daha vahşileştik diyebilirim....
    yok daha zengindik havyarla besleniyorduk her şey ucuzdu diyen benim gözümde akp le uzaya uçtuk çok zenginiz diyenle aynı kafadadır net..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 12 Şubat 2020; 22:12:29 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: por favor

    Keşke imkan olsa da o yıllara fırlatsak sizi.
    Yokluk, sefalet ve yolsuzlukla boğuşan bir ülke vardı.
    Tabi bilmeyenlere, sorgulamayanlara bunları yutturabilirsiniz.
    Ama ekonomik durumu bir kenara bırakırsak eskiye olan özlem klasiktir. Keşke ben de çocukluğuma geri dönebilsem. Yokluk da olsa daha mutluyduk.
    Hadi oradan!

    Dünyada dolar bolluğu olan ve dolayısıyla (AKP'nin ŞANSına) ülkemize de bol bol sıcak paranın geldiği yılları, mesela 2010 yılını özleyen kaç kişi bulabilirsin?

    Veya 2005?

    Veya 2015?

    Boş konuşmayı bırakın. insanlar para bolluğunu bile özlemezken HUZURU ÖZLÜYOR HUZURU.

    Şu anda o para bolluğu da kalmadı, ama en önemlisi HUZUR KALMADI.

    Huzur dedim diye sen şimdi gidip 1980'deki kenan evren darbesini falan yazarsın. Konumuz 90'lardı unutma ha.




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.