Şimdi Ara

Türkiye Liginin kalitesinin artması için alınması gereken kararlar.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.358
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uzun zamandır bu konuyu düşünüyorum. Futbolu bu kadar çok seven bir milletin liginin takımlarının dönemsel başarılar dışında olması gereken yerden çok uzakta olması beni hep düşündürüyor.

    Bunun sebeplerine inersek tabi ki bir Almanya, İtalya, İspanya, İngiltre, İspanya liglerinin bizden kaliteli olması doğal ancak Ukranya Belçika Zaman zaman Yunanistan Portekiz Hollanda gibi liglerin gerisinde olmamamız lazım.

    Bunun ana sebebi alt yapılarda ki fiyaskodur. Yeni yönetim anlayışları kurların bu düzeylere çıkması gibi etkenler ile alt yapılar bir nebze olsun yükseliş trendine girdi. Altınordu bunun bir örneği olarak verilebilir.

    Benim dikkat ettiğim taraftarlar arası kısır tartışmalar. Gerçekten taraftarlığı holikanlığı kenara koyup objecktif şekilde karşıdan bir izleyin arkadaşlar. Komedi, herkes birbirini aynı şeylerle farklı zamanlarda suçluyor. O hafta ki duruma göre roller değişiyor. Bu kısır tartışmalardan bir adım ileriye gidilemiyor.

    Tüm tarafların artık şapkayı önüne koyup düşünmesi. Daha iyi futbol daha kaliteli futbol için istekte bulunması lazım.

    Bende bu amaçla bir kaç tane fikir ortaya sunmak istiyorum. Kaba taslak bu fikirler geliştirilebilir elbette ama özünde ben heycan kalite getireceğini düşünüyorum.

    Bence bizim ligin kalitesinin artması için çok sağlam radikal kararlar alınması lazım.
    Bunlardan biri takım sayısını azaltmak. 18 Takım bizim lig için fazla. Sayının 12 ye düşmesi lazım. Bu sene Karabükün düştüğü durum malumunuz ne kadar seyir sevki ve kaliteyi düşürdü.

    12 Takımlı bir ligte takım başına düşen ücrette artacak ve takımlar daha kaliteli olmak durumunda kalacak.

    Ayrıca her takım içerde ve dışarda birer maç yaptıktan sonra. İlk 7 takım kendi arasında devam etmeli. Kalan 5 takımda düşmemek için kendi arasında ikişer maç oynamalı. Böylelikle derbi sayısı artacak ve yayıncı kurulusun lige yatırdığı para daha çok olacak.

    Maç kazanma başına verilen ücreti arttırabildiği kadar arttırmalı fedarasyon. Maç başı şuan kazanan takım 650 bin dolar alıyor sanırım. Bu ücret en az 1.5 milyon dolar olmalı ki sahaya çıkan her takım o 1.5 m dolar için saldırsın.

    Video hakem sistemi gelmeli. İlk 2 sene yabancı hakem olmalı. Maçların hızı mutlak süretle arttırılmalı. Defans oyuncularına tanınan toleransın önüne geçilmeli.

    Radikal ve ciddi şekilde alınacak bu kararlar ile ligimizin kaliteside seyir zevkide artacaktır.

    Şuan için bu uygulamada sıkıntı gördüğüm yer nasıl geçiş yapılacağı. 12 Takıma düşünce 6 takım düşmesi lazım ve alttanda o sene 3 takım alınmayacak. Fazladan 3 takım düşünce yer yerinden oynayacaktır.

    Tabi bu sisteme göre alt ligleri dizayn edilmesi lazım. Onun içinden ayrıca kafa yormak gerekecektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baris01 -- 17 Nisan 2018; 15:52:11 >







  • Türkiye'de profesyonel takım sayısı çok fazla önce buradan başlamak lazım. Tüm 3. lig lağvedilip amatöre geçirilmeli, 2. ligde 2 grup iptal edilmeli tüm ülkede 3 adet 18 takıma sahip profesyonel lig olmalı. Süper lig, 1. lig 2. lig gerisi amatör olmalı. Onca belediye takımı var bur liglerde tamamı devleti soyma ve rant yerine dönmüş durumda hiç bir başarı ve amaç kriteri yok.

    Sonrasında futbolun hızlanması lazım bunun için önce hakemler eğitilmeli yapamıyorlarsa dışardan getirilmeli. Her ofsaytta oyunu durdurmamalı hakemler eğer top atışı kullanacak takımdaysa gördüm diyerek devam ettirmeli, defans oyuncuları hücumculara istediği müdahaleyi yapıyor ancak aksi durumda hemen faul veriliyor, 2 metrelik stoperler bu yüzden yerden yere atıyor kendini. Çok basit faul çalınıyor özellikle bekler ve selçuk inan, oğuzhan gibi adamlar dayayıp sırtını rakibe atıyor kendini hemen oyun çok fazla duruyor bu sebeple 90 dakikalık maçta 45-50 dakika futbol ancak izliyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edgar1899 -- 17 Nisan 2018; 16:20:1 >




  • Yazdığın ikinci paragrafa noktasına virgülüne kadar katılıyorum. Ligin en büyük problemlerinden biri bu defans oyuncularına tanınan tolerans ve oyunu yavaşlatan takımlar.

    İlk paragraf içinse kesin olarak düzenleme yapılması lazım buna katılıyorum. Tabi düzenlemenin detayları tartışılmalı ben bu konuda daha çok süper ligin kalitesini heycanını arttıracak önerileri tartışmak istiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baris01 -- 17 Nisan 2018; 16:17:53 >
  • baris01 kullanıcısına yanıt
    Profesyonel takım sayısını azaltmak zaten totalde başarıyı artırır. Örneğin tesisi olmayan, sahası olmayan takımları alma profesyonel lige. Eğer bu ayıklama yapılırsa sadece fiziki şartları müsait ve yatırım yapabilecek takımlar liglerde bulunabilir ve kalite yükselir. Şu an alttan kötünün iyisi çıkıyor maalasef bu sebeple ya geldiği gibi gidiyor ya da yukarının kalitesini düşürüyor. Alta düştüğü zaman ise ertesi sene geri çıkıyor. Premier ligten championship e düşen takım kolay kolay geri gelemiyor çünkü alttaki takımlarda kaliteli, yukarı gelen takımda lige kalite getiriyor. Bizde aşağısı takım sayısı sebebiyle çok kötü düşen ertesi sene geri geliyor gelen geri düşüyor.
  • Bu mantıklı bir öneri amatör takımlarada destek olup esasında sahaların sayısını arttırmakta lazım. Bu konuda Almanya incelenmeli bence resmen mahalleye indirdiler futbolu.
  • Güzel yazmışsın. Ama insan faktörü her şeyin önünde. Önce kulüplerde ve Federasyonda baştan aşağı liyakat ve nitelik sahibi insan sayısını artırmak gerek. Bunun içinde denetleme organlarının ve sıkı kuralların olduğu baştan yeni yasa gibi bir şey gerekli. Misal alt yapı hocalarına ödenen maaşların artırılması ve Üniversite mezunu olma şartı gibi. insan faktörü düzelince Diğerleri zaten düzelir. Torpilin de önüne geçilir ve bu en başta alt yapıya yansır. Misal bu yazdıklarının hepsi mantıklı ve doğru ama büyük paraların döndüğü futbol sektöründe takım sayısını düşürmek, başta yayıncı kuruluş ve yayın gelirlerine muhtaç takımların işine gelmeyecektir. Bunları Türkiye de uygulamazlar. Bazı şeylerin düzelmesi için en başta siyaset futbolun içinden ellerini çekmeli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi supernova034 -- 17 Nisan 2018; 16:39:37 >
  • Liyakat ve diğer konuya katılıyorum. Lakin alt yapı hocalarının mevcut durumda maaşları artmamalı. Belki size şaka gibi gelecek beyler ama alt yapıdaki hocalar çok yetersiz.Nasıl eğitim verilir oyuncu hangi konuda eğitilir bundan çok uzaklar.İlk etapta yurt dışından ve özellikle bu Almanya olabilir. Alt yapı hocalarını eğitecek hoca gelmeli. Bu hocalar 3-5 sene hem oyuncuları hem hocaları eğitmeli sonra o hocaların eğittiği hocalar alt yapıların başına geçmeli.

    Takım sayısının azalmasına yayıncı kuruluş benim önerdiğim sistemde itiraz etmez. Nedeni: Maç sayısı azalmayacak aksine derbi sayıları artacak ve daha kaliteli takımlar oynayacak. Bu sisteme itiraz edecek olan taraf ligten düşürülen 6 takım olacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: baris01

    Liyakat ve diğer konuya katılıyorum. Lakin alt yapı hocalarının mevcut durumda maaşları artmamalı. Belki size şaka gibi gelecek beyler ama alt yapıdaki hocalar çok yetersiz.Nasıl eğitim verilir oyuncu hangi konuda eğitilir bundan çok uzaklar.İlk etapta yurt dışından ve özellikle bu Almanya olabilir. Alt yapı hocalarını eğitecek hoca gelmeli. Bu hocalar 3-5 sene hem oyuncuları hem hocaları eğitmeli sonra o hocaların eğittiği hocalar alt yapıların başına geçmeli.

    Takım sayısının azalmasına yayıncı kuruluş benim önerdiğim sistemde itiraz etmez. Nedeni: Maç sayısı azalmayacak aksine derbi sayıları artacak ve daha kaliteli takımlar oynayacak. Bu sisteme itiraz edecek olan taraf ligten düşürülen 6 takım olacaktır.
    Evet yetersizler. Yeterli eğitimi verip , kalifiye hocalar yetiştirdikten sonra maaşları artmalı zaten. Dediğiniz play of totalde evet maç saysısı azalmıyor. Ama haftalık sayı azalıyor. Zaten ona bir şekilde çare bulunur. Ama dediğim gibi bizim ülkemizde insan faktörü her şeyin önünde maalesef. Mevcut başarısızlığın nedeni bana göre takım sayısı yada mevcut statüden çok, yetersiz insanların haketmedikleri görevlerde bulunması. Yıldırım Demirören'in Federasyon başkanlığı yaptığı, benzerlerinin kulüplerde görev aldığı bir Ülke de, hangi sistemi getirirseniz getirin fazla verim alınacağını sanmıyorum. Hakem gözlemcilerinin bile torpille atanıp, dürüst olanların ayağının kaydırıldığı bir yerde, zaten baştan aşağı kokuşmuşluk var demektir. Bunu çözmek ancak radikal kararlarla mümkün olabilir. Ama maalesef o vizyonda ve niyette bir güç yok Ülkemiz de.




  • Play off sistemine benziyor ama o kadar sıkışık olmayacak sezon bittiği Zaman normal lig kadar maç oynanacak.



    Hakemler için War sistemi gelmeli ve ilk bar kaç sene yabancı hakem olmalı. Bunu isteme sebebim birazda kısır tartısmaları kırmak için ve bizim ligteki yavas temposuz oyunu kaldırmak için .



    Alt yapı hocaları öyle böyle yetersiz değil. Bir çok temel alınması gereken egitim vermiyorlar haberleri dahi yok . Bu yuzden alt yapı hocaları yeniden kurgulanmalı hatta yeni mezun üniversite öğrencileri içinden bu işi isteyenler seçilip yetiştirilmeli. Mevcut hocalar statükoyu devam ettirmek isteyecektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baris01 -- 17 Nisan 2018; 19:27:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.