Şimdi Ara

Türkiye, insani gelişme kriterinde 177 ülkeden 88. sırada

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • BM raporuna göre Türkiye, insani gelişme kriterinde 177 ülke arasında 88. sırada. Türkiye, kadın-erkek eşitliği sıralamasında ise 78 ülke arasında sondan altıncı.

    Milletler İnsani Gelişme Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan 2004 Türkiye İnsani Gelişme Raporu çarpıcı bulgular içeriyor. İnsani gelişme kriterinde Türkiye 177 ülke arasında 88’inci sırada yer alıyor. Özellikle kadın-erkek eşitliği gibi konularda Avrupa Birliği ile Türkiye arasında büyük bir uçurum bulunuyor.

    Çocuk ölümleri, ortalama yaşam süresi, eğitim ve kadın-erkek eşitliği gibi kriterlere bakılarak hazırlanan rapor, Türkiye’nin İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde 1990 yılında 70. sıradayken 15 yıllık sürede 18 sıra gerilediğini ortaya koydu.

    İnsani gelişmişlik açısından sürekli gerileyen Türkiye’nin bu konuda en kötü yılları da 2001 ve 2003 oldu. Her iki yılda da Türkiye 96. sıraya kadar geriledi. Türkiye 1990-2004 yılları arasındaki en iyi performansını ise 1992 yılında 66. sıraya yükselerek ortaya koydu.

    Türkiye’nin İnsani Gelişmişlik Endeksi’ndeki sırasını etkileyen en önemli faktör bölgeler arasındaki eşitsizlik olarak ortaya çıkıyor. Örneğin Kocaeli, Çek Cumhuriyeti ile aynı düzeydeyken, Şırnak Kamboçya-Gana düzeyinde bir gelişmişlik gösterebiliyor.

    KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNDE 73. ÜLKE
    Birleşmiş Milletler Daimi Koordinatörü Jacob Simonsen, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyumunda önüne çıkacak en büyük engellerden birinin de kadın-erkek ayrımcılığı olduğunu belirtiyor.

    Türkiye, kadın erkek eşitliği konusunda ölçüm yapılan 78 ülke arasında sondan altıncı olarak 73. sırada kendine yer bulabiliyor. Türkiye, bu konuda sadece, Yemen, Suudi Arabistan, Bangladeş, Mısır ve Sri Lanka’yı geçebiliyor.

    ‘KADINLA ERKEK ARASINDA UÇURUM VAR’
    Araştırmayı hazırlayanlardan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yılmaz Esmer de bu noktanın altını çiziyor. Esmer, “Raporun en can alıcı noktalarından biri Türkiye’de kadınlarla erkekler arasında uçurum denecek farklar var. Avrupa’da bu istatistikler çok önemli, Türkiye bu açılardan çok geri. AB için kadının siyasal katılımı meselesini halletmemiz lazım. Meclis’te kadın oranı yüzde 5’in altında” diye konuştu.
    NTV-MSNBC
    HEYHAT ÜLKEM HEYHAT....







  • bu çok dehşet en gerçek haber hakkında kimse neden konuşamadı yoksa utancumızdan dilimiz mi dönmüyor...




  • Abicim sen niye böyle gerçekleri getiriyosunki.

    Sen aç bize komik seyler bak nas1l yorum yaz1yoruz biz.

    Ama sen böyle ciddi konularla kars1m1za gelirsen biz nas1l elestircez

    seni. Dimi ama lütfen.
  • Bu bizim eğitim sevyemize bir gösterge. Demekki her yıl daha da

    geriye gidiyoruz. Neden oluyo bu. Bence eğitimde bir düşüş yok

    acaba maddi sıkıntılarmı kadın erkek arsındaki uçurumu arttırıyor.

    Ne yapılmalı?
  • ŞAŞIRMADIM
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DeWe®

    Abicim sen niye böyle gerçekleri getiriyosunki.

    Sen aç bize komik seyler bak nas1l yorum yaz1yoruz biz.

    Ama sen böyle ciddi konularla kars1m1za gelirsen biz nas1l elestircez

    seni. Dimi ama lütfen.
    walla yerden göğe gökten bir daha yere ve bir daha ğöğe kadar haklısın konu dışı şu oldu bu oldu deyip yaygara koparanlar nerde işte çok faydalı ve değerli bilgiler içeren konular açlılıyor o diyenlerin hünerlerini görelim bakalım... ama nerdeeeee.....zaten bu yazı da çok şey anlatmıyor mu ki?
  • ilk 100 girdiğimiz için biraz şaşırdım biraz gelişme var galiba, yoksa yok mu
  • evet eddie aslında karne çok çok iyi ilk yüzdeyiz....

    zaten doğru dürüst 140 civarı ülke var yeryüzünde yaw....




  • bu ülke sıralamaları yokmu nakka, eminim birçok gelişmemiş ülke bizden daha iyi derecededir. Zimbabve Somali gibi az gelişmiş ülkeler bile bizden daha iyi durmudadır kesin
  • bu tür konular hiç tartışılmıyor yazık valla
  • eddie dediğin konuya bakacağım şimdi başka bir hazırlığım var anlarsın ok....
  • ok nakka sen görevini yapıyorsun diğerleri hiç tartışmıyor bu konuları onlar için söyledim
  • Bence Türkiye dışında yapılan böyle araştırmalar çok saçma ve yanlış bilgiler içermekte. Aslına bakarsanız sizi çöl içerisinde fesli,develi bir vaha ülkesi sanan salaklkardan daha açıklayıcı birşeyde bekleyemezsiniz.Bunlara bakarak siz kadın-erkek eşitliğinde Suudi Arabistan gibi ülkelerle kıyaslarsanız size gülerim.Biz zaten herşeye kara çerçevelerden bakan milletiz ama bu bile çok abartma ve yanlı araştırma ki bana bunların detayları verilirse çokmemnun olurum.Ama ben size biraz detay vereyim.Gelişmiş sandığınız avrupa yakın zamanda sabun ve muhtevi kimyasallara dönüştürerek azınlık olarak gelişmiş olduğunu göstermiştir zira koca avrupanın yakın ve uzak tarihine bakarsanız artık hiç müslüman, yahudi ve envai azınlığın eğer parası yoksa barınamadığına şahitlik edersiniz.Yada amerikanın kölelik tarihine bakın ve bu yüzden ülkenin tek iç savaşını yaşadığını hayretlerle okuyun.Yada 30 sene önce tuvaleti bile ayrı , efendi beyaz gelince ayağa kalkmak zorunda olan siyah tenli insanların hikayesini okuyun.Onların tüm önderlerin nasıl suikasta kurban gittiğini ve şu an amerikada yaşayan 20-30 yaş arası erkek nüfusun üçte birini şu an hapiste olduğunu öğrenin.Eğer kadın haklarından bahsediyorsanız sizde hiçbir zaman eşini satma gibi bir durum yokken 180 sene evvel ingilterenin karınızı satarsanız verginizi vermek zorunda olduğunuza en erken seçme seçilme hakkı olanlardan kadınlarımızın ne kadar ezildiğini bir daha sorgulayın yada acaba sizin polisiniz kadınlara eğer tecavüze uğrarsanız zevkini çıkarın biz ilgilenemeyiz diye açıkça bildiri dağıtıyor mu.Yada hiç size siyah marsık deniliyor mu.Polis size sırf beyaz olmadığınız için suçunuz yokken öldürüyor mu yada hapse atıyor mu(amerikada böyle binlerce siyah tenli insanların olduğu tahmin ediliyor.Yada eğitim hakkınız, iş, barınma hakkınız açıkça engelleniyor mu.Avrupayla amerika bu açıdan farklı çünkü avrupa 60 sene önce sabun yapaak azınlık işini sonuca bağladı.Şimdiki azınlık olan Türkleri ise zihinsel engelli okullarda okutuyor, gerekçesiz sınırdışı ediyor.Bu durum yalnızca almanyada yaşanmıştır derseniz işki gin önce ingiliz prensi andrewin giydiği nazi elbisesin yada le penin naziler kötü inbsalar değildi sözlerini yorumnlayın.Ya da arşivleri karıştırın biraz Türkiye ve Osmanlı'nın azınlık insanları davet ettiği tarihleri ve yerleri öğrenin ya dumur olun bunlarla ya da farklı düşünün biraz aslında Mehmet Akif'in neden " Medeniye Dediğin Tek Dişi Kalmış Canavar" dediğini yorumlayın.İngilterenin iltica eden eşlerin ayrı ev tutmak istediklerinde ülke kamouyunun bunları ülkeden atın dedğini ve sizin Bulgaristan göçmenlerine geldiğinde hazır ev ve iş verdiğini anımsayın acaba kim daha gelişmiş?
    Eğer onların yaptığı insani gelişmişlikse ben .ıçarım bu gelişmişliğe




  • Onlar en azından aşmışlar, biz yerimizde sayıyoruz, UYUMA kardeşim uykudan uyan
  • 1 dk, sen şimdi çok şeyi yanlış biliyorsun kesinlikle Bulgaristan göçmenlerine kim hazır ev veya iş vermiş , çok komik konuşuyorsun.

    Öncelikle verilen konutları hala ödeniyor. bu bir, ve 2010 senesne kadar ödemeye devam edilecek. Bu kadar olmaz ya pes doğrusu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eDDiè -- 14 Ocak 2005, 22:38:26 >
  • o bile başarı.nerdeyse yarı yarıya.
  • quote:

    Bence Türkiye dışında yapılan böyle araştırmalar çok saçma ve yanlış bilgiler içermekte. Aslına bakarsanız sizi çöl içerisinde fesli,develi bir vaha ülkesi sanan salaklkardan daha açıklayıcı birşeyde bekleyemezsiniz.


    sen hala nerede olduğunu öğrenemişsin, boş boş savurmuşsun lafları. Bu durumu sence onlarmı yaptı biz yaptık yeterince kendini ifade edip tanıtamazsan böyle olur. Herkez seni fesli develi bilir tabi.

    quote:

    Bunlara bakarak siz kadın-erkek eşitliğinde Suudi Arabistan gibi ülkelerle kıyaslarsanız size gülerim.Biz zaten herşeye kara çerçevelerden bakan milletiz ama bu bile çok abartma ve yanlı araştırma ki bana bunların detayları verilirse çokmemnun olurum.Ama ben size biraz detay vereyim.Gelişmiş sandığınız avrupa yakın zamanda sabun ve muhtevi kimyasallara dönüştürerek azınlık olarak gelişmiş olduğunu göstermiştir zira koca avrupanın yakın ve uzak tarihine bakarsanız artık hiç müslüman, yahudi ve envai azınlığın eğer parası yoksa barınamadığına şahitlik edersiniz.


    insan bir kere parası olmadığı zaman hiçbir yerde barınamaz.Kadın-erkek eşitliğine gelince, sen hala eşit olduğunu zannediyorsan bilemiyorum, Bizim Anayasamıza ve Anayasa'da yapılmak istenen değişikliğe bakacak olursanız evet, kadın-erkek eşitliği laftan ibarettir. Anayasa'nın ilgili maddesine 'Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Devlet, kadınlar ve erkeklerin eşitliğinin yaşama geçirilmesini sağlamakla yükümlüdür' diye bir cümle eklemekle ancak zevahir kurtulur, başka bir şey değil.


    quote:

    Yada amerikanın kölelik tarihine bakın ve bu yüzden ülkenin tek iç savaşını yaşadığını hayretlerle okuyun.Yada 30 sene önce tuvaleti bile ayrı , efendi beyaz gelince ayağa kalkmak zorunda olan siyah tenli insanların hikayesini okuyun.Onların tüm önderlerin nasıl suikasta kurban gittiğini ve şu an amerikada yaşayan 20-30 yaş arası erkek nüfusun üçte birini şu an hapiste olduğunu öğrenin.Eğer kadın haklarından bahsediyorsanız sizde hiçbir zaman eşini satma gibi bir durum yokken 180 sene evvel ingilterenin karınızı satarsanız verginizi vermek zorunda olduğunuza en erken seçme seçilme hakkı olanlardan kadınlarımızın ne kadar ezildiğini bir daha sorgulayın yada acaba sizin polisiniz kadınlara eğer tecavüze uğrarsanız zevkini çıkarın biz ilgilenemeyiz diye açıkça bildiri dağıtıyor mu.Yada hiç size siyah marsık deniliyor mu.Polis size sırf beyaz olmadığınız için suçunuz yokken öldürüyor mu yada hapse atıyor mu(amerikada böyle binlerce siyah tenli insanların olduğu tahmin ediliyor.Yada eğitim hakkınız, iş, barınma hakkınız açıkça engelleniyor mu.Avrupayla amerika bu açıdan farklı çünkü avrupa 60 sene önce sabun yapaak azınlık işini sonuca bağladı.Şimdiki azınlık olan Türkleri ise zihinsel engelli okullarda okutuyor, gerekçesiz sınırdışı ediyor.Bu durum yalnızca almanyada yaşanmıştır derseniz işki gin önce ingiliz prensi andrewin giydiği nazi elbisesin yada le penin naziler kötü inbsalar değildi sözlerini yorumnlayın.Ya da arşivleri karıştırın biraz Türkiye ve Osmanlı'nın azınlık insanları davet ettiği tarihleri ve yerleri öğrenin ya dumur olun bunlarla ya da farklı düşünün biraz aslında Mehmet Akif'in neden " Medeniye Dediğin Tek Dişi Kalmış Canavar" dediğini yorumlayın.İngilterenin iltica eden eşlerin ayrı ev tutmak istediklerinde ülke kamouyunun bunları ülkeden atın dedğini ve sizin Bulgaristan göçmenlerine geldiğinde hazır ev ve iş verdiğini anımsayın acaba kim daha gelişmiş?


    sende bu ülkede hala kan davalarının olduğunu unutma, Kadınların dayak yediğini unutma. Hala ayaklarını karılarına yıkatan ayıalrı unutma, yerlere tüküren ayıları unutma vs. ve bu arada askerliğini Edirne'de yapmış olan bir arkadaşımın anlattıklarını söyliyeyim, aynen şöyle, adam diyor daha sabun nedir bilmiyor, bırak daha banyo nedir bilmiyor diyor. adamı zorla banyo ettiriyorlarmış 2 haftada bir zarzor banyo yapıyormuş, çatalı bıçağı bilmeyenler var. varda var. ÖNCE EĞİTİM ŞART. BAŞKALARINDA HATA ARAYACAĞNA ÖNCE KENDİNDE ARA.

    quote:

    Eğer onların yaptığı insani gelişmişlikse ben .ıçarım bu gelişmişliğe


    Kapısının önünü temizlemeyen çevre kirliliğinden şikayet etmesin!




  • Aşma falan yok toplu temizleme var.Bahsettğim çoğu olay günümüzde hala aynen var biraz araştır istersen.
  • Şimdi bak arkadaşım ben sana söyleyeyim arkadaşlarım var adam Bulgar göçmeni ve devletin verdiği evi kiraya verip kendisi başka bir evde oturyor yani biraz araştır yok 2010 yılı falan zaten çoğu nerdeyse bedavaya almış en az yarısı ulan 5 kuruş para verdik diyerek evlerini terketmiş yani sen tam anlamıyla yanlış biliyorsun hazır iş verildi onlar için başta devlet olmak üzere kadrolar açıldı yani sallamaıyorum arkadaşım aslı sen sallıyorsun.Şimdi bana sorsan Bulgaristan avrupa birliğine girince pasaportu eline alan ve savaş olunca ben bu ülkeden giderim diyen asker kaçakları insanları ülkeme sokmaz vergilerime nankörleri burada yedireceğime eğitim ve işsizlik sorununa çare arardım
    Araştır arkadaşım bunları onların toplu konutlarının birini yanında oturduğum için biliyorum bol kepçeden sallamak yok.
    Ha tanıtıma gelince kendini üstün insan diğerlerini köle sayan insancıklara kendimi tanıtmak , onlara yaranmak gibi şeyler için kendimi yırtmak, yırtınmayı doğru da bulmuyoırum
    İnsanı gelişmişlikleri 3 enlem aşağında bakınca nasıl görülüyor biraz öğreneyim.Parası olmayana hayat yok derken orada yaşaman için çok zengin olman lazım onu kastetmiştim yanlış anlamışsın.Ha birde bak bakalım yahudi işgali isimsiz hesaplarda paraları batan yahudilere rüşvet için verilmiş mi verilmemiş mi?
    İntifada sırasında nsıl katliam yapıldığını araştır ve bunu yapanalrın 3 sene önce sabun olmaktan kurtulan insanlar tarafında yapıldığına hayret et
    Medeniyet gelişmişlik neye göre yapılıyor onu da anlat.Eğer sömürerek elde ettiği zenginlikte sorunsuzca yaşamaksa medeniyet ve ensest ilişkinin, polonya oğlanlara tecavüzün , taylandlı sübyanların fuhuşu ise paranla harbiden tek dişi kalmış bu medeniyetin.
    Şimcik arkadaşım tek doğru lafı eğitim ile demişsin doğru demişsin ama medeniyet ve eşitlik ile sorunlarla boğuşan insanların eğitimsizliğiyle kıyaslanmaz bu sosyolojik açıdan DOĞRU değildir anla bunu.Ha banyo yapmak ise mesel benim kuzenim fransada ve okul arkadaşı fransız kız kötü koktuğu için merak etmişler boynuna tükenmez kalem ile iz bırakmışlar banyo olunca geçer banyo yapıp yapmadığını anlarız demişler.3 hafta sonra iz hala oradaymış anlatmışlar durumu kıza artık.Eğer elektrik bile getirmediğin 4 sene eğitim verdiğin dağ başındaki insanları yeriyorsan medeniyet namına yanlış yapıyorsun sosyolojik yaklaş istersen fransaki durumla bir karşılaştır.
    Birde deney sunayım da avrupanın bu ortamı gözünüzü boyamasın.Eğer bir yaşam ortamında yemek, içecek, falan filan hepsi çok uygunsa ordaki gruplar çekişmezler sorunsuz yaşarlar.Ama ortamdaki kaynaklar kısıtlıysa o zaman kavga başlar anne çocuğunu yer toplu hayvan katliamları , tecavüzler başlar.Herşey bulunduğu koşullara göre değerlendirilir işte bakış açının yanlışı burada.
    Ha madem evililikten bahsettin bak bakalım arada doğan çocukların yüzde kaçı gayrimeşru yüzde kaçı medeni annler e babalar tarafından sokağa atılıyor ve bunların yüzde kaçı sapık avrupalılara fuhuş mezesi oluyor.Bahsettiğim olayların yarısı Türkiye'de olsaydı kara gözlüklüler herkesi aptal kendilerini Türklerin lütfu gibi gören salak dallamalar bak bakalım ne derlerdi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayalciruh -- 14 Ocak 2005, 23:11:55 >




  • kardeşim, bazı dediklerine katılıyorum, bu bulgaristan göçmenleri konusunda kafam takıldı niye mi çünkü bende göçmenim, sen bazı şeyleri bilmiyorsun anladığım kadarıyla sana izah edeyim.

    1989 yılında göç ettik ve hemen gelir gelmezde kimse ne iş verdi, nede ev, ben o zamanlar biraz küçüktüm. ama Türkiye sınırında kaç gece yattığımızı hatırlayamıyorum. sonuçta Türkiye'ye ayak bastığımız için nerde olursa uyurduk, vatan hasreti böyle bişey. Yeterki sınırların içinde olalım. orada yapılan zulümler çabası onları anlatmam gerekirse bu forum bana yetmez. çok detaylar var. Kimse zorluk çekmeden ev iş sahibi olmuyor.

    En azından bizim çevremizde tanıdığım arkadaş ve akrabalarda dahil kimseye bedava bişey verilmedi. O konutlar niye pek oturan yok veya kiraya veriliyor biliyormusun. Çünkü o konutlar 92-93 yıllarında teslim edilmeye başlandı. Biz 89 yılında geldiğimize göre aradan en az 3 sene geçmiş, yemedik içmedik o zamana kadar ev sahibi olmuştuk zaten. Sonrada konutlar verilmeye başlayınca kimse kendi evini terketmek istemedi bu yüzden. o verilen konutlarında bedava verildiğini zannetme her yıl onun için taksit ödeniyor, ve zamanında 5-6 milyon para yatırıldı oraya. ödeyenlere çıktı o konutlar.

    yada bizde gelip hakkımızla yer kazanmayıp iki direk çakıp gecekondumu yapsaydık. düşün biraz bu konuyu. Anlamadım sen niye bu kadar tepki gösteriyorsun. Bu konuya




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.