Şimdi Ara

Türkiye 'dünyanın plastik atık yuvası' olma yolunda ilerliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.566
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çevre Örgütü Greenpeace, en fazla plastik atık ithal ve ihraç eden ülkeler hakkında bir rapor yayınladı. Rapor, Türkiye hakkında çarpıcı gerçekleri ortaya koyuyor. Türkiye, dünyanın plastik atık yuvası olma yolunda ilerliyor.

    Çin, Kasım 2017’ye dünyada en çok plastik atık alan ülkelerden birisiydi. Bu tarihten itibaren yurt dışından plastik alımını yasaklanması ile birlikte Malezya, Vietnam ve Tayland gerçekleştirdiği ithalat ile ön plana çıkan ülke olmuştu. Bu ülkelerin de kısıtlamalar getirmesiyle birlikte plastik atık akışı Türkiye, Endonezya ve Hindistan’a kaydı.

    Rapora göre Türkiye’nin plastik atık ithalatı 2016 yılının başında aylık 4 bin tondan 2018’in başında aylık 33 bin tona yükseldi. 2018 yılının ortalarında aylık 20.000 tona geriledi ve sabit kaldı.

    Türkiye’nin en fazla plastik atık ithal ettiği 10 ülke şunlar: İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa, Japonya. Sadece İngiltere’den ayda 10 bin ton atık ithal ediyoruz.

    Türkiye, kendi plastik atığını yeterli ölçüde geri dönüştüremiyor. Plastik hammadde ihtiyacımızı gidermek için plastik atık ithal ediyoruz. Uzmanlara göre ithal etmek yerine kendi atığımızı geri dönüştürebiliriz.

    Türkiye 'dünyanın plastik atık yuvası' olma yolunda ilerliyor 

    Pek çok ülke “kullan-geri dönüştür-tekrar kullan” anlayışını benimseyerek çevreye duyarlı ürünler tercih ederken ülkemizde geri dönüşüme herhangi bir önem verilmiyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) yayınladığı 2015 yılı raporuna göre Türkiye, çöpünün yalnızca yüzde 1’ini geri dönüşüme yolluyor. Atıkların kalanı ise katı atık sahasına gönderiliyor. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre ise Türkiye, plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülke arasında.

    Türkiye'de kişi başı plastik tüketimi son 3 yıl içinde yaklaşık yüzde 10 oranında artarak 90 kilogramı aştı. Yılda 25,8 milyon plastik atık üretiyoruz. Bu atıkların yüzde 20’sini ambalaj atıkları oluşturuyor. Ambalaj atıklarındaki geri dönüş oranı ise yüzde 20 seviyesinde.

    Ülkemizdeki plastik kullanımını azaltmak amacıyla 1 Ocak 2019’da ücretsiz poşet dönemi sona erdi. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın açıklamalarına göre poşet kullanımı, geçen yıla göre yüzde 75 azaldı. 2018’in Ocak ve Şubat aylarında 5 büyük zincir markette 600 milyon adet olan poşet kullanımı, 2019’da aynı dönemde 150 milyon adede düştü.

    Ülkemizin plastik çöp yuvasına dönmemesi için geri dönüşüme özen göstermeli ve plastik atık ithalatını azaltmalıyız. Plastik poşet yasağı, ülkemizde olumlu tepkilere neden oldu. Plastik kullanımını azaltacak benzer uygulamalar üzerinde çalışılmalı.









  • Türkiye düşmanı bbc'den mi haber veriyorsunuz? Azıcık ülkenizi sevin dostu düşmanı tanıyın. bbc nin ağzıyla konuşmayın.. bbc yanlış birşey yaptığımızı söylüyorsa anlarım ki doğru bir şey yapmışız doğru bir şey yaptığımızı söylüyorsa anlarım ki yanlış birşey yapmışız. Şeytanı sevindiren haber bizim sonumuzdur...
  • İran petrolünü kullanmamız yasaklanındı. Artık daha fazla ihtiyaç duyacağız.

  • Türkiye düşmanı bbc'den mi haber veriyorsunuz? Azıcık ülkenizi sevin dostu düşmanı tanıyın. bbc nin ağzıyla konuşmayın.. bbc yanlış birşey yaptığımızı söylüyorsa anlarım ki doğru bir şey yapmışız doğru bir şey yaptığımızı söylüyorsa anlarım ki yanlış birşey yapmışız. Şeytanı sevindiren haber bizim sonumuzdur...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Madem ki Turkiye kendi atik plastigini donusturemiyor, neden disardan atik plastik ithal ediyor diye sormak geliyor insanin icinden..

  • Türkiye'de geleceğe yönelik bakılmıyor çoğu konuda, günü kurtarma çabasında olunca gelecek sorunlarla geliyor.



    Atıklar, geri dönüşüm, tarım, trafik, eğitim, depreme hazır olma durumu..

  • Sadece plastik atık yuvası olsa yine iyi.

    Mülteci atık yuvası oldu ülke mülteci...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mugetsuga

    Sadece plastik atık yuvası olsa yine iyi.

    Mülteci atık yuvası oldu ülke mülteci...
    Türkiye çöp kovasına dönüyor iyice sıkıntı olan ise içinde bulunmamız.Etrafındaki çamura bulaştı yetmedi onlarıda içine aldı.

  • Sharparrow S kullanıcısına yanıt
    Avrupa plastik atık ihraç ederken, Çin'in bu atıkları almayı kesmesi fakat Türkiye'nin daha fazla atık alması iyiye gidişat olarak görülebilir mi? Hayır, aksine millet bilinçlenirken geleceğini kurtarmaya çalışırken bizim bu konulardan halen çok uzakta olduğumu gösterir.

    Aksak, eksik yanlarımızı dış basından haber olarak okuyunca düşman diyerek reddetmek yerine bizim basın niye dile getirmiyor diye sormak lazım. Devlet yönetimine ortak olanlara yakın medya gruplarına baktığımızda bizde hiç hata yok, böyle bir şey olabilir mi? Kendi eksiğini söyleyen bunu kabul eden yönetim gördünüz mü? Siz istiyorsunuz ki beni kandıracak haberleri kendi yerel medyamdan alayım mutlu olayım. Benim görüşüm hep doğru olarak değerlendirilsin, Avrupa yı hep suçlayayım. BBC bize düşman olarak haber yapıyorsa bizim medyamız da (BBC ye karşılık bizim TRT) dışarıya karşılık düşmanca haber yapıyor olmalı, yani BBC ne kadar gerçek dışıysa bizde karşılığını TRT ile gerçek dışı haberle veriyor olmalıyız. İnanmayalım o halde Avrupa nın bizi kıskandığında falan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • WB kullanıcısına yanıt
    Atık plastik ile çöp birlikte toplandığında olsa gerek. Yeterli seviyede ayrıştırma sağlanmadığından kendi plastik attığımızı doğaya çöp olarak bırakıyor olmalıyız, aklıma ilk olarak bu geliyor.

    Ayrıştırma bilinci olan ülkelerden hazır şekilde sadece plastik atığı almak kolay geliyor olmalı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vatana ihanette şaşırdık mı ?

  • Ben hükümetimizin acilen bu konuya bir çözüm bulacağına inanıyorum. Greenpeace mi yayınladı? Hemen greenpeace web sitesinin erişimine mahkeme kararı ile yayını durdururlar. Bunlar fetöcüpeace ler, dış mihraklar, faiz lobileri ve hainlerin oyunlarıdır. Ülkemiz plastiği sadece stokluyor, oyuna gelmeyin. Sonra kimsede plastik kalmayınca ne olacak? Bizden isteyecekler.

  • Bir de Nukleer ATIK olma meselesi var devlet SIRRI ! ...

  • Çöp konteynerine gidin bir bakın içinde ne ararsan var bir ülkede olması gereken en önemli şeylerden biri geri dönüşüm. Cam, kağıt, plastik ayrıştırılıp öyle atılmalı böyle bir sistem hiç yapılmadı ve yapılmaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Rezilliğe bak sömürge ülkesi olsan bu kadar olur
  • Plastikler Dünyanın sonunu getirecek, tüm dünyada kullanımı kısıtlanmalı...

  • İthal edilmeyen bir o kalmıştı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sdbz

    Plastikler Dünyanın sonunu getirecek, tüm dünyada kullanımı kısıtlanmalı...
    geri donusumu yapilmali bir sekilde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sharparrow

    Türkiye düşmanı bbc'den mi haber veriyorsunuz? Azıcık ülkenizi sevin dostu düşmanı tanıyın. bbc nin ağzıyla konuşmayın.. bbc yanlış birşey yaptığımızı söylüyorsa anlarım ki doğru bir şey yapmışız doğru bir şey yaptığımızı söylüyorsa anlarım ki yanlış birşey yapmışız. Şeytanı sevindiren haber bizim sonumuzdur...
    Helal olsun, reyiz. Büyük oyunu görmüşsün.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.