Şimdi Ara

Türkiye'de notebook/laptop almak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
989
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaslar,


    Her ne kadar istemesek de, Desktop bilgisayarlar en ust duzey oyun bilgisayarlari oldular. Ayni zamanda ciddi is istasyonu(goruntu ve ses isleme) olarak kullaniliyorlar. Gunumuzde eskiden kullandigimiz bir cok bilgisayar artik 4-5 harddisk ile depolama unitesi olarak veya evde basit firewall/sunucu amaclari ile kullaniliyorlar. Butun bu sebepler disinda artik sistemler dusuk kapasiteli hale geliyor. 128-256gb m2 sata yetiyor. Zaten artik hersey online. Online Film, Muzikler bir yana, Gdrive ve Onedrive sag olsun; bilgisayarinizda hic bir seyi tutmak zorunda degilsiniz. Artik zaten tutmayin da; 1tb laptop diski bir carpmada gider; bunun calinmasi var, klavyeye sivi dokuldu falan derken, sonra aile fotograflariydi, mp3lerdi, filmlerdi hungur sakir aglarsiniz. Yillar once cift cekirdekli bir bilgisayar isyeten bir arkadasima denk geldim. Floppy disk istemisti bilgisayarda ve ben kendisine 4gb USB bellek aldirmistim. Artik mobil ve hatta eve kapali pandemi donemi icin az yer kaplayan sistemler onemli oldu. Homeoffice calisanlari icin de, ayni sekilde.


    1. Marka secmek; Bir kac marka evet pahali olanlar belli Asus, Dell ve Toshiba ama gercekten ayni derecede kullanilabilir ve benzer olcude ucuz markalar yok mu? Aslinda Lenovo, Hp, MSI ve Acer gayet iyi cihazlar yapiyorlar. Hatta HP ve Dell nerdeyse ayni anakartlari kullaniyor diyebiliriz. Iscilik konuyu degistiriyor biraz. Apple'i konuya dahil etmek istemiyorum bile; cunku kullanim amaci cok farkli oluyor. Basit anlamda; Dell yerine HP ve Lenovo tercih edilmesini oneririm. Daha sonra basiniz agrisin istemiyorsaniz. Acer ve MSI'a da saygi ile bakiyoruz; yanlis anlasilmasin.
    2. Dahili donanim secmek;

    a: Kullanim sebebi:

    Bu noktada isler biraz karisiyor. Turkiye'de yurtdisindaki gibi kendi isteginize gore cihaz tasarlayamiyorsunuz. Cihazlarin ozellikleri ekran boyutuna gore degiskenlik gosteriyor ve bunun nedeni kasanin genisliginin daha fazla donanim alabilmesidir. Bu sebepten 13inc ekrandan oyun bilgisayari; 17inc ekrandan ekonomik bir ev/is bilgisayari beklemeyin. Turkiye'de bunu size vermeyeceklerdir. Onun yerine size genisleme istasyonu ile ekstra monitor/klavye/mouse onereceklerdir. Istediginiz markanin sitesine girebilirsiniz; nadiren aradiginiz ozelliklerde bilgisayar bulacaksiniz. Desktop bilgisayar kullanmanin en cazip yani budur. Satici her zaman sizin buyuk ekranli bilgisayardan daha fazla performans isteyeceginizi dusunecektir.

    b: Kullanim kolayligi:

    Artik bilgisayarlarin altina takilan cok pinli genisleme istasyonlari yerine, USB Type-C ile genisletilen cihazlar bulmak mumkun. Sonucen Notebook/Laptop altinda kalinlik gormek zor. Ha bu iyi oldu mu bilmiyorum ama bilgisayarda yeterince USB port yoksa cile yine ayni cile. Telefon, USB bellek ve Mouse takilacak alt tarafi. Hele bazilari icin bir displayport veya HDMI gercekten vazgecilmez hal aldi. 17inc laptopa iki tane monitor taksam ne olur; bana zaten yetiyor kocaman ekran diyenlerin ekonomik secenegi yok. Gidip gaming serisinden laptop almak zorundalar. Hadi ben desem ki; "is amacli kullaniyorum, surekli yurt disina cikiyorum koca bir alet tasimak istemiyorum" ama HDMI portu olmazsa olmaz. O HDMI portu o kadar degerli olur ki; 4 Excel'de 1200 kumeyi degistirmek icin ve formullemek icin, sabaha goz doktoruna gitmeyi goze alirsin. Sana pentium/celeron/athlon islemci yeter. Azcik daha websayfasi goreyim azcik daha is yapayim dersen giris seviyesinde 15.6inc ekranli bir bilgisayardan daha pahaliya gelir. Hos geldin Elitebook/Ultrabook.

    3..Olanaksizlik; Dedigim gibi Turkiye'de size istediginiz bilgisayari degil, size satilmakta olan bilgisayari almak zorunda kaliyorsunuz ve bunun iki onemli sebebi var. Bu sebeplerden biri malesef piyasa evden calisanlarin donemine uyum saglayamadi. Yurt disindan cok sayida bilgisayar gelmek zorundaydi ve bu getirelecek bilgisayarlarin belirli kar ve kullanim amaci kistaslarini saglamasi gerekiyordu. O yuzden Turk distributorler aralarinda anlasip lightweight/midsize/fullsize diye aralarinda basitce anlastilar. Seri seri getirme karari aldilar. Bazi serileri de kullanim amaci olarak siniflandirdilar. Uzerine de rezalet bir fiyatlandirma yaptilar. Ikinci sebepte burda basliyor.. Fullsize 17inc en guclu bilgisayar tipleri dediler. Herseyi koydular icine; parasi olan alir; alinmayan da gelecek nesil sistemler geldiginde midrange'e duser dediler.(Orta sinif) ama fiyati dusurmeyecekler. 15.6inc icinde en genis yelpazeye sahip bilgisayar oldu ama hamallarla ve is adamlarini kesmedi. Bilgisayar tasimak isteyene hafif geldi; bilgisayar tasimak istemeyene de agir geldi. Performans desen, pahali olaninda hersey var ama ucuz olaninda malesef cok sinirli bir kullanilabilirlik var. Sonradan ram ekleyemiyorsun, cift kanal kullanamiyorsun, bazisinda uzun tip m2sata girisi yok. Harddisk yeri yok veya portu kullanilabilir degil. Zaten mobil islemci degistirmek gibi bir secenek yok. Lightweight dedigimiz kisma gelince; bu "netbook, chrome kullanicilari performans istiyordu; alin size elitbook, ultrabook" dediler. Haddinden fazla pahali, ama ucuz olani ile reklamli websayfasi acmaman lazim.


    Kisaca: Tezgatarin eline dustuk. Ya surumden ya da fiyatlandirmadan kazanacaklar.


    Sonuc ve bazilari icin husranla gidip magazaya 10inc tablet alip evdeki monitoru-klavyeyi-mouse'u esleyip istediginiz herseyi yapabilirsiniz. 4g destegi olsun, en az 6gb ram olsun. Google Sheets ve Microsoft Excel kurulu olsun. Zaten herseyiniz online. Cok isterseniz eve minipc/allinone falan gibi seyler de ayni isi goruyor. Homeoffice'i de aradan cikartmis olursunuz, cok isterseniz mini bir network yazici ve tarayici alip, modem'e ekleyebilirsiniz. Elektrik faturasi da eh cok cuzzi. Mesela ben telefonu tuslu telefon yaptim. Whatsapp'i tablete kurdum. Webex ve Google Meeting ve Skype for Business var, televizyona yansittim. HD kamera falan gayet var icinde. Google Sheets ile calistim. Tabletimi elimde tasiyorum veya kucuk bir postaci cantam var, ise giderken onla gidiyorum.


    Bunlari yazmamin sebebine gelince; kucuk bir analiz yaptim ve insanlarin garip ihtiyaclari oldugunu ogrendim. Turkiye'de Laptop boyle bisey degil. Turkiye'de Laptop sinirli secenegi olan bisey; paran yoksa hic bir sey secemiyorsun. Turkiye'de paran olsa da isini gorecek sekilde, ebatta ve performansda bilgisayar secemiyorsun. "Zengin adama dibine kadar donanim dolu bilgisayar verelim" kafasi piyasayi mahvediyor zaten. Insanlari farkinda olmalari gereken birseye dikkat cekiyorum. Dogru secimi yapin ve sectiginizden mutlu olun; sonrasinda "ama niye boyle olmadi" demek zorunda kalmayin ve artik uzerinizdeki yukleri, atin uzerinizden. Bide elimdeki tabletin telefonla konusma ozelligini, Turkiye'de telefon olarak almis olmama ragmen, sonrasinda cikan yasayla kapatmasalardi iyi olacakti. O zaman sadece tablet yeterli olacakti.


    Saygilarimla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 2 Mayıs 2021; 23:54:41 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.