Şimdi Ara

Türkçe mekanik klavye önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
1.419
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • gerek kalmadı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i-liek-turtals -- 31 Mayıs 2017; 1:25:6 >



  • Ne aldınız? Ben de arıyorum da

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önce Türkçe layout'lu bi klavye baktım. Gözüme çarpan iki alet oldu, Cooler Master MasterKeys Pro L ve Logitech G810. Master Keys Cherry MX Red kullanıyor (aslında 3 switch'de mevcut fakat Türkiye'de sadece Red versiyonunu gördüm). Bende ya Red yada Brown peşindeydim zaten. Fakat biraz daha araştırınca CM yazılımının ne kadar korkunç olduğunu gördüm. Öte yandan F1-F4 tuşlarını RGB'ye atamaları bana klavyenin makro özelliklerinden ziyade RGB faktörüne odaklandıklarını gösterdi. Tipi güzel, gayet sade ve klavye tabanı beyaz olduğu için çok güzel görünüyor fakat yazılımı yüzünden CM'i yatırdım. Profil ve makro desteği benim için RGB'den daha önemli.

    Logitech G810'da Romer-G switch'ler kullanıyor. MX Red gibi düşün ama Red'ler 2mm'de aktive oluyosa Romer-G'ler (aslında Omron swtich'ler bu arada) 1.5mm'de aktive oluyor. Denemeye gittim fakat alet bir bilgisayara falan bağlı olmadığından hiç birşey anlamadım açıkçası. Yazılım konusuna gelince Logitech baya sağlam. Profil ve makro yönetimi gayet başarılı. İzlediğim vidyolar ve okuduğum incelemelerden gördüğüm kadarıyla RGB konusunda da gayet başarılı. Hatta derdin RGB'yse Logitech'lerin switch'leri Cherry MX'lere oranla çok daha üstün (ışığı direk ortadan gönderiyor).

    Bu aletlerin dışında Türkçe layout'lu çok bir seçeneğimiz yok açıkçası. Steelseries'in bir iki aleti var fakat Blue switch kullanıyorlar (inanılmaz sesliler). Onun dışında Razer'lar var fakat tipleri şahsen çok hoşuma gitmedi. O yüzden 3 seçenekle karşı karşıya kaldım. Ya CM, ya G810, ya da TR layout'suz bi klavye bakmak. Senelerdir klavye kullanıyorum, tuşların nerde olduğu ezberimde fakat İngilizce klavye kullanmanın tek derdi enter tuşlarının küçük olmaları. O işe gelemiyorum.

    Biraz daha bakındıktan sonra Avrupa için üretilen klavyelerin enter tuşlarının büyük olduğunu gördüm. O noktada işlerin rengi değişti. Aklımda sürekli Corsair'in klavyeleri vardı o yüzden büyük enter tuşlu bi alet peşlemeye başladım. Önce amazon.com'a baktım. K70 RGB Red'li aletin Türkiye'ye geliş fiyatı yanlış hatırlamıyosam 650'ye falan denk geliyodu. Fakat alet Amerika'dan geldiği için enter tuşu küçük olucaktı. Ardından amazon.de'yi denedim fakat sadece Almanca layout'lu aletlere denk geldim. amazon.co.uk'den baktığımda istediğim aleti buldum fakat pound yüzünden fiyatı kafadan kopuyodu.

    Ardından game ekstra diye bi yerde 650 lira'ya, büyük enter'lı Corsair K70 RGB Rapidfire'a denk geldim. Rapidfire'ın olayı Cherry MX Silver switch kullanıyor olması. Red 2mm'de aktive oluyor, Romer-G 1.5mm'de aktive oluyor. Silver'lar 1.2mm'de aktive oluyor. Arada bir competitive OW atıyorum o yüzden orda avantajlı olucağından şüphem yoktu fakat yazı yazarken problem yaratırmı diye düşündürdü açıkçası.

    Yazılım konusuna gelince, Corsair'in programı başlarda felaketmiş fakat v2'den sonra toparladığını okudum. Bir iki vidyo izledikten sonra ne kadar detaylı olduğunu gördüm. Olay aletin istediğin şeyi yapıp yapamaması değil, senin o vakti ayırıp, ayar vermekle uğraşıp uğraşmaman da bitiyor. O tip aletleri seviyorum. Bana bişey değiştirmek istediğimde bin tane seçenek versin. Kullanıp kullanmamayı da bana bıraksın. Mis.

    O yüzden Corsair'i game ekstra'dan sipariş ettim. Kendilerini arayıp sitelerinde gösterlen klavyenin büyük enter'lı olduğundan emin miyiz diye sordum. Evet dendi. Ardından kaçta sipariş verirsek yola çıkıyor diye sordum. 3 dediler. Saat 1'de siparişi verdim. Normalde bir gün sonra elime ulaşması gerekiyor. Bir gün geçti, ne kargo takip numarası ne bişey. Arayıp sordum, "aa kusura bakmayın bugün bırakırız" dendi. Niye dün bırakmadınız diye sorunca da "meşguldük lol" tadında bi cevap aldım. Hani yapmanız gereken tek bi iş var ve bunu yapmaktan acizmisiniz diye sorasım geldi.. Bugün kesin çıkıyor dimi diye sorunca "evet" dendi.

    Bir gün sonra yine ne kargo takip numarası ne bişey. Yine aradım. Bi 10 dakka sonra geri arayın yardımcı olalım dendi. 10 dakika sonra arayınca "karşı şubeyi arayın" dediler. Müthiş diyip o şubeyi aradım. Bana kargoya verdiklerini fakat kargo takip numarasını gönderemeyeceklerini söylediler. "hay sizin yapıcağınız işe.." diyip telefonu kapattım. Anca Aras kargo'dan isim ve adresle kontrol edince kargonun nerde olduğuna ulaşabildim. Game ekstra'mı neyse artık adı, uzak durun. İki şube arasındaki kordinasyonları sıfır. İnanılmaz amatörler.

    Klavyeye gelince.. Yazı tipi ve aleminyum gövdesi harika görünüyor (yazı tipi aşağıdaki resimdeki gibi değil bu arada). Aslında aklımda bunun gri versiyonunu almak vardı fakat o renk sadece K95'de mevcut. O aletin fiyatı da bi klavye için çok pahalı (aslında bu bile bi klavye için çok pahalı ama neyse). Her tuşun rengini tek tek ayarlayabiliyorsun. Aletin malzeme kalitesi harika, inanılmaz sağlam bir hissi var ve bu sağlamlık hissi klavyenin altına takılan palm rest'e kadar uzanıyor. Baya düzgün bir alet çıkarmışlar. Keşke Türkçe layout'lu olsaydı dedim açıkçası.

    Yazılımı da aynen okuduğum gibi harika çıktı. RGB konusunda istediğin herşeyi yapabiliyorsun. Tuşların rengini değiştirebiliyorsun. İstersen efekt hazırlayabiliyorsun. İstediğin tuşa istediğin kombinasyonu atayabiliyorsun. Bir tuşa basınca başka bir profile geçmesini sağlayabiliyorsun. İstersen mouse haraketlerini kaydedebiliyorsun falan. İnanılmaz detaylı bir program hazırlamışlar. Örneğin OW oynarken şu profili kullanıyorum:

    Türkçe mekanik klavye önerisi


    Dikkatini çektiyse bütün tuşlar aydınlık değil. Birine "yeter artık! hanzo oynadığın yetmedi mi?!" demem gerektiğinde ışıkların yarısı kapalıyken yazmak zor oluyor. O yüzden şöyle bişey yaptım. Overwatch'da Y, U, Enter ve Backspace tuşları chat kutusunu açıyor. Aleti o tuşlara basınca bütün klavyeyi aydınlatması için ayarladım. Birine küfür etmem gerektiğinde klavye şu hale geliyor:

    Türkçe mekanik klavye önerisi


    Enter veya ESC tuşlarına bastığımda da Overwatch profiline geri dönüyor.

    Bu verdiğim örnek gayet basit bir örnek. Yapmam 2 dakikamı bile almadı. Eğer istersen bütün klavyeyi ışık şovuna çevirmek mümkün. Benlik işler değil o yüzden o işlere çok bulaşmadım ama dediğim gibi, yapmak istiyosan mümkün. Kendin profil hazırlamakla uğraşmak istemiyosan da programdan direk profil indirebiliyosun.

    Programın hala gudik bir iki tarafı var fakat zamanla toparlarlar diye tahmin ediyorum. Sürekli güncelliyorlar. Örneğin klavyenin yazılımı kapalıyken dinamik ışıklandırmayı kullanamıyorsun. Ayrıca bilgisayar çöktüğünde profil listelemesini unutuyor falan. Ufak tefek dertler ama kesinlikle adamı delirten türden değiller.

    MX Speed'lere gelince. Oyun oynarken inanılmazlar. Eski klavyemle OW oynarken kaç kere ult atmam gereken yerde klavye yüzünden öldüğümü hatırlıyorum. Bu aletle öyle bir durum şu ana kadar söz konusu olmadı. Fakat yazı yazmak bambaşka bir olay. Eski klavyemden alışmışım, hızlı yazı yazarken parmaklarım diğer tuşlara sürtüyor ve o 1.2mm'lik aktive noktası yüzünden ilk hafta sürekli yazım hatası yapıyordum. WPM testinde eski klavyeyle 86 civarında skor alabiliyordum. Bu aletle yazım hataları yüzünden 78'de takılmıştım. Kendimi bu aleti kullanmaya eğitmek zorunda kaldım. Örneğin bir tuştan parmağımı çekerken artık daha geriye çekmem gerekiyor çünkü direk sağa sola gidersem kesin yanındaki tuşa vuruyorum. Ona alıştıktan sonra biraz toparladım ama hala alışma sürecindeyim. Speed'ler herkese göre değil. Eğer bu aleti bir arabaya kıyaslamam gerekseydi sanırım Ferrari 488 GTB derdim. Gereğinden fazla güç + ışık hızında yön değiştirebilme kabiliyeti. Dikkatli olup o kriterlere saygı gösterdikçe kullanması gayet eğlenceli bir klavye.

    Eğer odak noktan competitive oyunlar değilse Cherry MX Red veya Brown'lara yönelmek daha mantıklı. Romer-G'leri de bi bilgisayara bağlayıp dene derim. Belki 1.5mm'lik aktivasyon noktası çok rahatsız etmeyebilir. Kişiden kişiye değişiyor o iş. Eğer buraya kadar dayandıysan (ve ingilizcen varsa) şu vidyoya bi göz at. Adam mekanik klavyeler hakkında ne varsa herşeyden bahsetmiş. Araştırma yaparken inanılmaz işime yaradı.

    Bir sorun olursa da haber ver, yardımcı olmaya çalışırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i-liek-turtals -- 19 Haziran 2017; 2:20:17 >




  • Hocam detaylı incelemeniz için çok teşekkür ederim. Bu ürün benim de aklımdaydı fakat bütçemi çok aşıyor, o yüzden Cooler Master MasterKeys Pro L modelini sipariş vermek durumunda kaldım indirimle 270 TL'ye denk geldi. Romer-G switchleri deneme şansım oldu ve çok beğenmedim geri tepkimesini ve Logitech G810'u eledim. Corsair Klavyelerde çok başarılı ama dediğim gibi ürün bütçemi aştığından siparişi verdik. Geri bildirimleriniz için çok teşekkürler, umarım CM beni memnun eder.
  • Hayırlı olsun dostum. Güzel günlerde kullan.
  • Eyvallah hocam, size de hayırlı olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zizi008

    Hocam detaylı incelemeniz için çok teşekkür ederim. Bu ürün benim de aklımdaydı fakat bütçemi çok aşıyor, o yüzden Cooler Master MasterKeys Pro L modelini sipariş vermek durumunda kaldım indirimle 270 TL'ye denk geldi. Romer-G switchleri deneme şansım oldu ve çok beğenmedim geri tepkimesini ve Logitech G810'u eledim. Corsair Klavyelerde çok başarılı ama dediğim gibi ürün bütçemi aştığından siparişi verdik. Geri bildirimleriniz için çok teşekkürler, umarım CM beni memnun eder.

    Merhaba,
    CM sizi memnun etti mi :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Coolermaster_Türkiye -- 26 Haziran 2017; 15:1:27 >
  • Coolermaster_Türkiye kullanıcısına yanıt
    Merhaba Donanımsak olarak şahane bir ürün sadeliği çok hoş şu an memnunum yalnız ürünün yazılımı var mı sanki bir videoda görmüştüm yazılımını ama İnternetten indirebillecdğim bir link falan varsa paylaşır mısınız bulamadım da ben, teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zizi008

    Merhaba Donanımsak olarak şahane bir ürün sadeliği çok hoş şu an memnunum yalnız ürünün yazılımı var mı sanki bir videoda görmüştüm yazılımını ama İnternetten indirebillecdğim bir link falan varsa paylaşır mısınız bulamadım da ben, teşekkürler

    Ürünün RGB olanında yazılım var, tuşların ışıklandırmalarını ayarlıyorsunuz. Bu ürün tek beyaz led olduğu için yazılıma gerek duymuyor.
    2 üründe de makrolar klavye üzerinden atanıyor, led efektleri beyaz versiyonda klavye üzerinden.
    SDK yazılımı ile kendinize özel tasarım yapabiliyorsunuz.

    Ürünün web sayfasından indirebilecekleriniz bu şekilde.
    http://www.coolermaster.com/peripheral/keyboards/masterkeys-pro-l-white/
    Türkçe mekanik klavye önerisi




  • Coolermaster_Türkiye kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, yazılım yoksa bir şey indirmeme gerek yok o zaman :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zizi008

    Teşekkürler, yazılım yoksa bir şey indirmeme gerek yok o zaman :)

    Aynen :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.