Şimdi Ara

Türk Telekom internet hizmeti için kimlere para ödüyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
1
Favori
1.332
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hep merak etmişimdir Türk Telekom ana internet kaynağı çıkışları falan derken bu firma kimlere para ödüyor neye göre hesaplanıyor?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • up

  • Amerika'ya :)

  • İnternete çıkabilmemiz için ilk önce cihazlara para ödüyor oldukça güçlü cihazlara birkaç milyon dolardan başlayan fiyatlar. Daha sonra internet sitelerine erişebilmemiz için trafik taşıyıcı firmalara para ödüyor. Bunlarda 10/100/400 Gbps şeklinde kapasite alıyor. Ortalama 10 Gbps kapasite 800 Euro'dan, 100 Gbps kapasite 3000 Euro'dan, 400 Gbps kapasite ise 20 Bin Euro'dan başlıyor. Bir de bu trafik taşıyıcı firmalara ulaşmak için çeşitli ülkelere kablo çekiyor, o ülkelere de vergi veriyor. Bir de o ülkelerdeki veri merkezlerinde barındırma için ücret ödüyor.

  • Trafiği taşıyan firmalar var, bu firmalara para ödüyor ve zaten en büyük masraf burası. Denizlerin altından giden kablolar var örneğin, ülke dışına uzanan kablolar var. Çok masraf kalemi var özetle.

  • Peki bizim sınırsız internet kullanmamız masrafı daha da arttırıyor mu?

    Ben mesela aylık 600 700 GB kullanıyorum bazen 300 GB 600 700 olunca benim ödediğim para dan daha fazla masraf mı oluyor?


    @XpressMusic34


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt

    Kullandığınız trafiğin hepsi yurtdışı değil. Yurtdışı için işletmeciler belirli kotalar satın alırlar ilgili kuruluşlardan. Sizin çok veya az kullanmanız bu kotayı çok büyük oranda etkilemez. Çünkü alınan kotaların boyutu çok daha fazla. Bir de bu veriler canlı takip edildiği için olası durumlarda ani müdahaleler de mümkündür diye düşünüyorum.

    Bir de tabi kullandığınız internetin hepsi yurtdışı trafiğini kullanmadığı için oran daha da azalıyor hocam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 14 Ekim 2022; 13:11:27 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkürler. Kullanım ağırlikli olarak Netflix Disney plus Amazon prime video Youtube...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trakyAli-1986 -- 14 Ekim 2022; 13:13:55 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt

    Bazı servislerle direkt erişim anlaşması olabiliyor hocam işletmecilerin. Ona bağlı olarak değişir diye düşünüyorum. Zaten çok büyük oranda etki edecek kadar kullanım olsa anlaşılır hocam o esasen. Hani bir ara forumda konuşulan 5tb mevzusu vardı ya, onun bir benzeri bu yurtdışı kullanımlarında da vardır yani. İşletmeciler bir alarm oluşturmuştur bu hususlarla ilgili. Prosedür nedir bilmiyorum tabi ben, tahmin üzerine konusuyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 14 Ekim 2022; 13:22:52 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Doğdu çok kullananların sözleşmesi fes edilmişti adil kullanıma aykırı yoğun trafik oluşturuyorlar diye.

    Bugün 4k film izlemek bile minimum 10 GB .
    10 bölüm dizi en aşağı 60 GB

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bu 10gb, 60gb çok çok düşük bir şey. Lokal bazlı veya ülke sathında bu yoğun kullanımları gösteren bir alarmları vardır sistemlerinde, sebebini araştırırlar öyle bir şey olursa. Mesela şey gibi düşünün bireysel Dijitürk ünüz var ama ticari gibi kullanıyorsunuz işyerinizde. Bunun tespitini de yaptıkları durumda çok yüksek cezalar yansıtılıyor. Bireysel aboneliklerle bu alarm sınırları zorlanırsa gerekli aksiyonları alırlar diye düşünüyorum. Ancak nedir o alarm sınırları veya nedir aksiyonları onları bilmiyorum. Sadece tahmin üzerine konuşuyoruz. Özellikle hız bazlı bir kısıtlama olabilir kullanımlarda, teori bu yönde sadece.

    Bizlerin nasıl kullanım senaryoları var ise, onların da sistem üzerinde işlem yükü senaryoları var ve bu senaryoların yazılımlara dökülmüş halleri var.

    Elektrikte de böyledir mesela, bir abonenin tüketimi çok çok fazla ise diğer abonelere kıyasla bir süre sonra sisteme uyarı düşürüp o aboneliği incelemeye aldırıyor sistem. Mesela bireysel abonelikle işyeri çalıştırıldığı gibi bir şey düşünün. Bunları sistem otomatik tespit edebilir hale geliyor gün geçtikçe. Doğalgaz da veya bir aboneye hiç fatura çıkmıyorsa veya çok az çıkıyorsa veya çok fazla ise ilgili doğalgaz firması o aboneliği incelemeye almaya başlıyor ve yerinde inceleme vs yapıyor.


    İnternet konusunda belki bunlar çok daha esnektir ama mutlaka sistemlerinde bir uyarı/alarm merkezi vardır aşırı kullanımları incelemeye alan veya bireysel abonelik olduğu halde ticari kullanılan vb.Ancak o alarmı veya o alarm devreye girdiğindeki senaryoyu bilmiyoruz tabiki, keşke bir işletmeci yetkilisi olsa da çıkıp açıklasa merakımız geçse. Sektör çalışanlarını yoğun şekilde forumumuzda görmeyi hepimiz arzuluyoruz ama onlar gün içerisinde zaten hep bu meselelerle uğraştıkları için işten sonra bir de burada aynı şeyleri görmek istemiyorlar sanırım. Yoksa bu sektörde çalışıp haberleşme bölümümüzden habersiz sektör çalışanı yoktur diye düşünüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 14 Ekim 2022; 23:23:11 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Ben maksimum ayda 750 GB gördüm her gün dizi izliyorum film izliyorum.

    7/24 evde olsam da hadi maksimum 1.5 TB göreyim 5 TB nasıl oluyor ki.


    Oyun indiriyorlar falan desek o zaman 5 TB sınırı da yetmiyor demek ki.

    Ama işin can alıcı kısmı upload. Bir torrent istemcisi uyarısı veriliyor ise o zaman sözleşme fes ediliyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Hocam ISS'ler genelde kapasite bazlı kota koymazlar çünkü zaten bu kotalar çok çok ucuzdur. Yani 2019'da NTT'ye her 5 PB başına 0.15 Dolar ödeniyordu. Kotalar hız bazlı olur örneğin 100 Gbps kapasite aldınız bunun 90 Gbps'ini kullandığınızda büyük ihtimalle karşı taraf size bir 100 Gbps daha hız koyar ve o yeni atanan 100 Gbps porttan 1 Gbps bile kullansanız 100 Gbps ücretlendirirler ISS'lerde bunu engellemek için 75-80 Gbps durumunda alarma geçer varsa alternatiflere ona yönlendirir. Omurgadaki acil durum çözüldükten sonra bu talep hangi bölgeden yapılmış diye incelenir aboneye kadar inilir.

  • trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt

    Ben de bilmiyorum hocam, benim kullanımlarım çok düşük.

  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    Evet esasen hız bazlı kotalardan söz etmek istemiştim ama biraz kullanım bazlı yazmışım. Çok teşekkür ediyorum detaylandırdığınız için.  

  • Yol gibi düşünün arkadaşlar, o yol yapılırken çok masraflı oluyor, ama sizin o yoldan 2 kere geçmeniz ile 20 kere geçmeniz arasında Karayolları müdürlüğüne bir zararınız yok

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.