Şimdi Ara

Türk Savunma Sanayi (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
526
Cevap
41
Favori
43.685
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Mesajım bulunsun. Bir ara okurum.
  • MSI Analiz
    Şubat 2014 / 02, Sayı:103

    FX/TX, Sanayinin Dinamik Yüzünü Gösteriyor

    "Sanayi bakış açısıyla FX/TX Projesi" temalı makale çalışması kapsamında, projede görev alması muhtemel gördüğümüz firmalara:
    -Varsa proje kapsamındaki faaliyetlerini,
    -Üstlenebileceklerini düşündükleri uçak / uçak parçası / uçak alt sistemi tasarımı, üretimi ve test edilmesi aşamalarına yönelik yeteneklerini ve
    -Proje kapsamına olası katkılarını da sorduk.

    Konuyla ilgili bize geri dönüş yaparak bilgi paylaşımında bulunan firmaların gönderdikleri bilgi notlarından derlediğimiz bilgileri, bu bölümde okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.

    BİTES, Eğitim, Lojistik ve Yazılım ile İlgili Konulara Talip
    BİTES, ATAK ve Jandarma Helikopter Modernizasyonu projeleri kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalardan edinmiş olduğu gömülü yazılım geliştirme teknolojileri deneyimi sayesinde, yeni nesil uçaklarda kullanılan panoramik kokpit için yeni nesil aviyonik yazılım geliştirme teknolojileri konusunda da tecrübe kazandı. Firma, en ileri dokunmatik yeni nesil kokpit kullanıcı arayüz teknolojileri konusunda, FX/TX Projesi'ni bir fırsat olarak görüyor. Görev aldığı projelerde bakım ve arızacılık konularında ciddi tecrübe kazanan BİTES, yeni nesil savaş uçaklarında kullanılmaya başlanan ve uçak havada iken bakım ve onarım ihtiyaçlarının yere bildirilerek uçak iniş yaptığında hızlı operasyon gerçekleştirme konsepti konusunun da gündeme gelebileceğini değerlendiriyor. Uçak havadayken oluşan hataların ve olayların bir karar destek sistemi tarafından analiz edilerek onarım ya da bakımı yapılacak parça, cihaz ve malzemelerin ivedilikle temini kapsamında, yer sistemlerinde koşacak yazılımların geliştirilmesi konusunda BİTES, ciddi bir kabiliyete sahip olduğunu vurguluyor.

    BİTES, FX/TX ile ilgili çalışmalarda, sürü zekâsı (swarm intelligence) ve yapay zekâ konularının da gündeme gelebileceğini öngörüyor. Veri füzyonu ve karar destek tekniklerini destekleyici yapay zekâ ve uzman tekniklerin anlaşılması ile ilgili Ar-Ge projeleri yürüten BİTES, yapay sinir ağlarını; silah sistemleri, simülasyon ortamları ve savaş oyunları uygulamalarında da kullanıyor. Sektörde eğitim sistemleri konusundaki çalışmaları ile de tanınan BİTES; sentetik savaş alanı üretimi, sanal gerçeklik tekniklerinin uygulanması, sentetik ortam uygulama yazılımları ve taktik ve mürettebat eğitimlerinde sanal gerçeklik kullanılması konularında ortaya çıkacak ihtiyaçları da karşılamayı amaçlıyor. BİTES ayrıca; yer görev planlama, uçuşta seyrüsefer ve uçuş operasyonlarını desteklemeye yönelik olarak coğrafi bilgi sistemlerine yönelik uçuş referans sistemlerinin geliştirilmesi konusunda, daha önce geliştirdiği debrifing sistemlerinin referans niteliğinde olduğunu değerlendiriyor.

    FİGES, Her Safhada Katkı Vermek İstiyor
    Savunma sanayisine ileri mühendislik çözümleri sunan, son dönemde bileşen ve alt sistemlerin tasarımı ve üretimi konularında da faaliyet göstermeye başlayan FİGES, FX/TX Projesi ile ilgili çalışmalara, şu konularda destek vermeyi hedefliyor:

    • Mekanik, elektro-mekanik, elektronik yapıların ve alt sistemlerin çalışma şartlarına uygunluğunun yapısal, akışkanlar ve elektromanyetik analizler ile doğrulanması,
    • Herhangi bir mekanik veya elektro-mekanik alt sistemin tasarımı ve prototip imalatı,
    • Üretimde ihtiyaç duyulacak prosesleri otomasyona dönüştürmek amaçlı özel makinaların, cihazların ve aparatların tasarlanması ve üretilmesi,
    • Parçaların, sistemlerin ve alt sistemlerin çalışma şartlarına uygunluğunu test edecek test ekipmanlarının ve test düzeneklerinin tasarımı ve imalatı ile
    • Tesis altyapısında ihtiyaç duyulacak taşıma aparatları ve benzeri yapıların tasarlanması ve üretilmesi.

    Baş Üstü Gösterge Fotoniks'ten
    Sözleşmesi geçtiğimiz Aralık ayında imzalanan HÜRKUŞ-B uçaklarında kullanılacak baş üstü gösterge (head-up display / HUD)'yi geliştirmekle görevlendirilen Fotoniks, yeni teknolojiler kullanılarak geliştirilecek bu sistemin, çok farklı form faktörlerine göre uyarlanabilmesinden hareketle FX/TX Projesi'nin özellikle TX kısmında HUD tedarikçisi olmayı hedefliyor. FX için kask ve kaska monteli nişangâh sistemi düşünüldüğü için HUD şu an konsept içinde değil. Ancak kaskın yetişmemesi durumunda, bir ara çözüm olarak HUD söz konusu olabilir. Fotoniks, bunun yanında, helikopter ve insansız hava araçları için geliştirmekte olduğu ve kısa menzilde 360 derece görüş sağlayacak, çoklu dalga boylarında da çalışabilecek görüntüleme sistemleri üzerinde de çalışıyor. Fotoniks, bu tür sistemlerin FX/TX için de gündeme gelmesi durumunda, görev almaya hazır olduğunu belirtiyor.

    Meteksan Savunma Radar, Veri Bağı ve Lazer Sistemleri İçin Hazır
    Meteksan Savunma, FX/TX Projesi'nde, özellikle algılayıcı sistemler ve haberleşme sistemleri alanlarında yürüttüğü anten birimleri, radar sistemleri, veri bağı ve lazer teknolojileri ile katkı sağlamayı hedefliyor. Firma, proje için sağlayabileceği veya geliştirilmesinde sorumluluk alabileceği alt sistemleri şöyle sıralıyor:

    • Atış kontrol radar sistemi,
    • Keşif gözetleme algılayıcı sistemleri,
    • RF veya Lazer Altimetre
    • Mühimmat veri bağları ve
    • Taktik Veri Dağıtım Terminali (TVDT).

    Meteksan Savunma, hava platformlarına yönelik algılayıcı sistem geliştirmek için, platforma uyumlu anten teknolojilerine hâkimiyetin önemli bir yer tutmasından hareketle, MİLDAR ve mühimmat veri bağları projelerinde geliştirdiği kabiliyetlerine vurgu yapıyor. Firma; malzemeye gömülü yarıklı dalga kılavuzu, düzlemsel dizi, sarmal (wrap-around), konformal (conformai) anten gibi teknolojilerle; RF sistemlerinin aerodinamik yapıya entegre, düşük görünürlüklü ve amacına yönelik performansta tasarımına hâkimiyet sağladığının altını çiziyor. Bu kapsamda Meteksan Savunma, elde ettiği altyapı ve bilgi birikimi ile FX/TX Projesinin sistem tasarımına göre, çok amaçlı faz dizili atış kontrol radarı gibi yapıların, milli imkânlar kullanılarak geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

    Meteksan Savunma, lazer uygulamaları konusunda da katkı vermek istiyor. Çeşitli LADAR (Laser Detection And Ranging / Lazer Algılama ve Menzil Tespit) uygulamalarına yönelik üstün performanslı fiber lazer kaynaklarının ve algılama tekniklerinin geliştirilmesi yönünde Bilkent Üniversitesi'nden Dr. Ömer İlday'ın, "Ultra hızlı Optik ve Lazer Grubu" ile ortak çalışmalar yürüten Meteksan Savunma, bu çalışmalar kapsamında farklı mesafe, çözünürlük ve algılama gereksinimlerine yönelik, doğrudan algılama ve "coherent" algılama tekniklerinin kullanıldığı, lazer alıcı-verici birimleri geliştirdi. Firma bünyesinde yürütülen bir dâhili Ar-Ge projesi kapsamında, hava platformlarına yönelik lazer ve RF altimetre cihazlarının tasarımı tamamlandı ve ürün, savunma sanayisinin kullanımına sunuldu.

    Meteksan Savunma, kızılötesi algılama sistemlerini körleştirici (dazzling) lazer kaynaklarının geliştirilmesinde önemli bir ihtiyaç olan 2 µm dalga boyunda yüksek güçlü pompa lazerlerinin elde edilmesine yönelik, Tm/Ho katkılı fiber lazer kaynağı geliştirmesi konusunda da çalışmalar yürütüyor. Ayrıca, tahrip amaçlı lazer kaynakları geliştirmek amacıyla fiber lazerlerin verimlilik, güvenilirlik ve soğutmada sağladığı avantajlardan yararlanarak daha yüksek ortalama güç seviyelerine erişmek de firmanın faaliyetleri arasında yer alıyor. Bu çalışmaların, FX/TX Projesinin, muhtemel "Yönlendirilmiş IR Karşı Tedbir Sistemi" alt birimi için önemli katkı sağlayabileceği değerlendiriliyor. Veri bağları da Meteksan Savunma'nın önemli projeler üstlendiği ve yetkin olduğu bir alan olarak öne çıkıyor. Firma, bu alanda; elektronik harbe karşı korumalı, askeri iletişim standartlarıyla uyumlu, geniş anlık iletim bandına sahip, düşük hacimli ve ağırlıklı, düşük güç sarfiyatlı ve zorlu çevre koşullarına dayanıklı ürünler geliştiriyor. Bu sistemler, Doğrudan Dizi Yayılmış Tayf (Direct Sequence Spread Spectrum / DSSS) ve Frekans Atlama (Frequency Hoping Spread Spectrum / FHSS) gibi teknikleri de içeriyor. Meteksan Savunma, tüm bu çalışmaları ve mevcut projeleri doğrultusunda, FX/TX uçaklarında kullanılması muhtemel mühimmatın veri bağı birimlerinin milli olarak geliştirilmesi çalışmalarında görev almayı da amaçlıyor.

    MilSOFT'tan Taktik Veri Linki ve Bakım Sistemi Vurgusu
    MilSOFT, FX/TX Projesi kapsamında:

    • Milli Taktik Veri Linki,
    • Elektronik Harp veri füzyonu ve paylaşımı
    • DDS Ara Katmanı,
    • Aviyonik Ara Katman Yazılımları,
    • Bakım Veri Bilgisayarı,
    • Simülatör için; taktik çevre yazılımı, taktik veri link simülasyonu, sensör ve elektronik harp sistemleri simülasyonu ve gömülü sistem simülasyonları alanlarında çözümlerle katkıda bulunmayı hedefliyor.

    Bunların arasında, Milli Taktik Veri Linki'ne özel bir vurgu yapan MilSOFT, gelecekte milli komuta kontrol altyapısının belkemiğini oluşturması beklenen bu link üzerinden, farklı firmaların farklı zamanlarda geliştirecekleri yazılım sistemlerinin DDS ara katmanı ile kolaylıkla entegre olabilmesini öngörüyor.

    Benzer yaklaşım ile DDS ara katmanının video ve veri dağıtım olanaklarının arttırılması ve kullanımının yaygınlaştırılması neticesinde, hâlen kullanılmakta olan ve giderek de yetersiz kalan farklı yapıdaki veri linklerinden bağımsız, kritik sistemlerde görev başarısını arttıran, güvenilir bir sistem mimarisine geçişin mümkün olacağını da vurguluyor. MilSOFT'un özel bir parantez açtığı bir diğer konu, artık hava araçlarında standart uygulama hâline gelmekte olan Bakım Veri Bilgisayarı ve bununla entegre bir yapıda çalışacak bakım ve lojistik destek sisteminin milli olarak geliştirilmesi. MilSOFT, daha önce Sikorsky helikopterleri için geliştirdiği bakım bilgisayarı uygulamaları ve ALTAY Projesi ile Genel Maksat Helikopter Projesi gibi önemli ve büyük projelerde kullanımı hâlen değerlendirilmekte olan MilTRAC Bakım ve Lojistik Destek Sistemi ile bu alandaki ihtiyaca da tam olarak cevap verebileceğini değerlendiriyor.

    SDT'nin Gündemi SAR, Eğitim ve Kayıt Sistemleri
    Sentetik açıklıklı radar (SAR) konusunda önemli çalışmaların altına imza atan SDT, geleceğin muharip uçaklarının yerdeki hedefleri doğru şekilde teşhis edip tanıyabilmeleri için, radarlarının yüksek çözünürlüklü yeryüzü görüntüleme modunun çözünürlüğünün, 30 cm seviyesinde olması gerektiğini değerlendiriyor. Ayrıca, bu radarlarda insan tanıma yeteneğinin ve yere nüfuz eden radar yöntemi kullanılarak yeraltına gömülmüş mayınların tespitine yönelik yeteneklerin de yer alabileceğini öngörüyor. FX/TX Projesi'nde ihtiyaç duyulacak radar sistemlerine yönelik olarak SDT; radar sistem mühendisliği ile SAR ve radar sinyal işleme algoritmaları konularında katkı vermeyi hedefliyor. Uçaklarda, 360 derecelik durum farkındalığı yeteneğinin de yer alabileceğini değerlendiren SDT, birden fazla algılayıcıdan gelen görüntülerin işlenmesi için ihtiyaç duyulacak "aviyonik görüntü işleme kutusu"nu, daha önceden geliştirmiş olduğu askeri hava birim bilgisayarına dayalı olarak geliştirmeye de talip. Firma, mevcut projelerinde, literatürde var olan ve iyi bilinen görüntü algoritmalar yanında, yenilikçi yaklaşımlar üzerinde de çalışıyor.

    SDT'nin proje kapsamında gündeme getirdiği bir diğer konu, eğitim podu (ACMI) kullanımı. Canlı Sanal Simüle Eğitim (C2SE) Sistemi geliştirilmesi kapsamında Milli ACMI üretimine yönelik çözüm tasarımı faaliyetleri gerçekleştirmiş olan SDT, hâlen prototipleme faaliyetlerine katkı veriyor. Bağlantılı bir konu olan gömülü benzetim sistemleri alanında da önemli bir proje tecrübesi bulunan firma, bu sistemlerin yer ve uçak üzeri birimlerinin, hem donanım hem de yazılım gerçekleştirimini yapabiliyor. T-38 Eğitim Uçağı, ASELPOD Görüntüleme Podu, ANKA insansız hava aracı ve ATAK helikopteri için veri kayıt sistemi (VKS) çözümleri geliştiren SDT; temel olarak video, ses ve uçuş verisi kayıt etmek amacıyla tasarlanmış bu ürün ailesinin yanı sıra sensör koşullama, kayıt ve telemetre üzerinden aktarım özellikleri olan Veri Toplama ve Kayıt Sistemi (VTKS)'ni de geliştirdi. VTKS, aynı anda 44 farklı sensörden alınan analog veriyi, 8 farklı seri kanaldan alınan sayısal veri ile birleştirerek 32 Gb büyüklüğünde bir belleğe yazabiliyor ve eş zamanlı olarak link üzerinden yer istasyonuna iletebiliyor. Büyük şoklara dayanabilecek şekilde tasarlanan bellek birimi sayesinde, oluşabilecek kırımlar sonrasında hata analizi de mümkün. VKS ve VTKS'den elde ettiği tecrübelerle Uçuş Veri Kayıt Sistemi'ni tasarlayan SDT, bu yeni ürününün testlerine hâlen devam ediyor. SDT, bu alandaki ürünlerinin platform üzerindeki alt birimlere ait yıpranma algoritmaları ile birleştirilmesi durumunda, "Araç Sağlık Yönetim Sistemi" geliştirilmesinin de mümkün olduğunu değerlendiriyor ve tüm bu sistemleri FX/TX için uyarlamaya hazır olduğunu vurguluyor.

    Sertifikasyonda ilk Adres: STM
    Gerek F-35'in geliştirildiği Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Projesi'nde gerçekleştirdiği çalışmalar gerekse hava araçlarının sertifikasyonu konusunda üstlendiği projelerle önemli bir birikime sahip olan STM, tüm bu tecrübesini FX/TX Projesi'ne taşımaya hazır. Uçak geliştirme projelerinin ilk fazlarında, sertifikasyon süreçlerinin ve organizasyonunun hazırlanması ile test altyapı ihtiyaçlarının belirlenebilmesi, sertifikasyon temelinin ve takviminin oluşturulması için büyük önem taşıyor. Projelerin ilerleyen safhalarında tasarımın olgunlaşmasıyla sertifikasyon uzmanlarınca gerçekleştirilecek gereksinim kanıtları incelemeleri gündeme geliyor. 5. nesil bir muharip jet olan F-35 uçağının kalifikasyon ve sertifikasyon faaliyetlerinin takibini gerçekleştiren STM, FX/TX Projesi'nde de bu konularda rol almayı hedefliyor. Taktik veri bağları konusunda da tecrübeye sahip olan STM, FX/TX uçaklarında bulunması gereken link sistemlerine yönelik doktrin ve konsept tanımları, sistem isterleri ve bilgi değişim ihtiyaçlarının belirlenmesi ile geliştirme ve tedarik fazındaki sistem mühendisliği çalışmaları için kritik öneme sahip mühendislik desteğini sağlamayı da amaçlıyor.
  • Göktürk-1 uydusu hizmete ne zaman girecek?

    Türkiye'nin ikinci keşif ve gözlem uydusu olacak olan Göktürk-1 projesinde son durum nedir? TAI uydu alanında ne gibi çalışmalar yapıyor?

    Hezarfen Savunma Sanayi Günleri 14 programına katılan Uzay ve Uydu Bölümü program müdürü Haluk Anteplioğlu yaptığı açıklamada," TAİ'de uzay alanıyla ilgili olarak 130 personel çalışıyor. Uzay departmanı kendi içinde Yazılım, Donanım ve Uydu Montaj Entegrasyon ve Test müdürlüğü olarak bölümlere ayrılıyor".

    Uydu sistemleri hakkında da bilgi veren Anteplioğlu," Dünya'da askeri ve sivil birçok alanda uydu teknolojisinden yararlanılıyor. Keşif gözetlemeden, iklimsel hareketlerin takibine kadar çeşitli tipte uydu görev yapıyor.

    TAI'nin üzerinde çalıştığı projelere de değinen Anteplioğlu," Göktürk-2 Keşif ve Gözlem Uydusu'nun Hava Kuvvetlerine teslimatı geçtiğimiz aylarda gerçekleşti. 3 uydu modeli için toplam 30 adet uydu yapısal paneli ve çok sayıda parça üretildi. Milli Uydu Isıl Analiz Yazılımı (Orhun) TAI mühendisleri tarafından geliştirildi. 3000 metre kablo ve 6000 PIN bağlantısı tasarlandı ve üretildi. Göktürk uydusu çeşitli testlerden geçildi. Başta titreşim ve güneş paneli açılma olmak üzere birçok test TAI mühendisleri tarafından yapıldı. Göktürk-1 uydusu Temmuz ayında TAI'ye getirilecek ve UMET testleri gerçekleştirilecek. Göktürk-1 uydusunun 2015 tarihinde uzaya göndermeyi planlıyoruz".


    http://kokpit.aero/gokturk-1-uydusu-nezaman-gonderilecek
  • Yazılımları kendimiz yazmadığımız sürece ilerleyemeyiz..
  • SOM Motoru Çalışıyor

    Kale Havacılık tarafından geliştirilen SOM motorunun geliştirilme çalışmaları sorunsuz şekilde devam ediyor.

    Kale Havacılık Arge Test Sistemleri Yöneticisi Burçin Elbirlik üzerinde çalıştıkları projeler hakkında açıklamada bulundu. Elbirlik," Kale Havacılık olarak SOM mühimmatı için geliştirdiğimiz motor çalışmalarında önemli bir aşama kaydettik. Şuan motor çalışır durumda, üzerinde test işlemlerine devam ediyoruz. Bu konuda sadece ABD,Kanada ve Güney Kore'de mevcut olan bir test merkezi inşa ettik. Bu tesisin Mart ayının sonlarına doğru açılmasını planlıyoruz. Daha sonra planlarımızda Turboprob motor üzerinde çalışmaya başlayacağız.

    SOM motorunun ilk çalıştırılması anında sıkıntı yaşadık,motor alev aldı. Tabii ki bunlar olağan hadiseler, tecrübe etmeden başarıya ulaşılmaz. Şu noktada herhangi bir problem yok belirlenen program çerçevesinde devam ediyoruz. SOM mühimmatı için gerekli malzeme maalesef yurtdışından ham olarak bize geliyor. Bizde bunu işleyerek ürün haline getiriyoruz. Seri üretime geçildikten sonra bu alanda da üretimin yurt içinde yapılacağını inanıyoruz".

    http://kokpit.aero/kale-havacilik-som-motoru-gelistiriyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kubrasafak

    Yazılımları kendimiz yazmadığımız sürece ilerleyemeyiz..

    İlk videoyu seyret.

    Edit: Türkiye'nin askeri olarak mikro-elektronik yeteneğini merak edenler ilk videoyu seyredebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İl teber -- 10 Mart 2014; 13:58:32 >
  •  Türk Savunma Sanayi
  • Benimde merak ettiğim bir konuydu çok teşekkürler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  •  Türk Savunma Sanayi
  • Çok güzel. HİSAR...


     Türk Savunma Sanayi
  •  Türk Savunma Sanayi



    4 savaş gemisinin 102 günlük Afrika kıtası seyri başladı


    TÜRK Deniz Kuvvetleri bünyesinde oluşturulan ve 148 yıl aradan sonra Afrika Kıtası’nı dolaşıp Ümit Burnu’nu geçecek olan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’na bağlı 4 savaş gemisi, bugün Gölcük’ten törenle uğurlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun da katıldığı uğurlama töreninde, 4 gemide görev yapan personelle 102 gün ayrı kalacakları ailelerinin vedalaşmaları sırasında duygusal anlar yaşandı.

    Uğurlama töreni Donanma Komutanlığı’nın Gölcük Deniz Üssü’ndeki Poyraz Rıhtımı’nda gerçekleştirildi. Törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li İbrahim Karaosmanoğlu, Deniz Kuvvetleri’nin bazı eski komutanları, gemi personelini oluşturan subay, astsubay ve erlerin yakınları hazır bulundu.

    GEMİLER VE KOMUTANLARI

    Tuğamiral Ali Murat Dede’nin komuta edeceği, Deniz Kurmay Albay İhsan Bakar’ın komodorluğundaki Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nda, Deniz Binbaşı Rüştü Sezer komutasındaki Milgem Projesi ürünü Milli Gemi ’TCG Heybeliada’ Korveti (F-511), Deniz Kurmay Yarbay Altan Altınkaya komutasındaki ’TCG Gediz’ (F-495) ve Deniz Kurmay Albay Yüksel Can komutasındaki ’TCG Oruçreis’ (F-245) fırkateynleri ile Deniz Albay Metin Çulcu komutasındaki ’TCG Yb. Kudret Güngör’ (A-595) lojistik gemisi görev alıyor.

    DUYGUSAL VEDALAŞMA


    Tören öncesi, gemi personeli eş ve çocukları ile diğer yakınlarıyla Poyraz Rıhtımı’nda vedalaşırken duygusal anlar yaşandı. Bazı subay ve astsubaylar, birkaç ay önce evlendikleri eşlerini, birkaç aylık bebekleri 102 gün görmemek üzere vedalaşırken, eş ve çocuklarla anne babaların ayrılık hüznü yüzlerine yansıdı. Ancak tüm eş ve anne babalar, bunun tarihi bir görev olduğunu belirterek, onların 148 yıl aradan sonra Ümit Burnu’ndan geçecek Türk Bahriyelisi olmaları nedeniyle büyük gurur yaşadıklarını söyledi.

    DENİZLERİN ÖNEMİ DAHA DA ARTTI


    Törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, denizlerin güvenlik, istikrar, ekonomi ve uluslararası hukuk açısından öneminin daha da arttığını belirti. Bostanoğlu dünya petrol ve doğalgaz yataklarının yüzde 90’a yakın bölümünün okyanus ve denizler altında bulunması, Dünya ticaretinin yüzde 90’ının deniz yoluyla yapıldığını da hatırlatarak bunların denizlerin insanlık için neden vazgeçilmez bir hayat alanı olduğunu somut olarak ortaya koyduğunu anlattı. Oramiral Bostanoğlu, şöyle devam etti:

    "Ülkemizin deniz alaka ve menfaatlerinin teminatı, ekomomik çıkarlarının koruyucusu ve dış politikasının en önemli unsunlarından biri olan Türk Deniz Kuvvetleri geleceğe yönelik planlarını bölgesel ve küresel güvenlik politikaları ile ekonomik ilişkiler çerçevesinde oluşturmaktadır. Bu nedenle Afrika Kıtası kıyı ülkelerinin deniz güvenliği alanınında kapasitelerinin arttırılması, ülkemizin dış güvenlik politikaları kapsamında da ön plana çıkmaktadır. Güçlü bir ekonomiye ve güçlü bir donanmaya sahip devletler Dünya’nın değişen güvenlik ve işbirliği ortamında deniz görev grupları oluşturarak hayati öneme sahip denizlerde dış politikalarını destekleyici faaliyetlerde bulunmaktadır. Benzen şekilde Türk Deniz Kuvvetleri de ülkemizin her geçen gün gelişen milli gücü ile uyum içersinde üçüncü kez aktive edilen Barbaros Türk Deniz Grubu’nun rotasını bu kez Afrika Kıtası olarak belirlemiştir."

    27 ÜLKEDE 27 LİMAN ZİYARETİ


    Oramiral Bostanooğlu, Türk Donanması’nın toplam 4 gemi, 3 helikopter, 4 amfibi hücum timi, 4 sualtı görev timi ve bir SAT timinden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu ile tarihte ilk kez Afrika kıtası etrafında seyir faaliyeti icra edeceğini de hatırlatarak, "148 yıl sonra Ümit Burnu’nun güneyindeki sularla yeniden kucaklaşacak. İlk kez 27 ülkeye ait 29 limanı aynı dönem içersinde ziyaret edecek, 21 ülkeye de ilk kez liman ziyareti gerçekleştirilecektir" dedi.

    AİLELERİNİZ BİZLERE EMANET


    Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, gemi personeline seslenirken, onların deniz kuvvetlerini ve Türkiye’yi milletimize yakışır bir şekilde temsil edeceklerine tüm kabliyle inandığını belirtirken, onların ailelerine de "Bir asker, hele bir de denizci ailesini olmanın meşakkat ve onurunu her an yaşayan aileleriniz, bundan önceki görevlerinizde olduğu gibi bizlere emanettir." dedi.

    Törende daha sonra gemi personeli gemilerine binerek 102 günlük seyre başladı. Gemirel Gölcük’teki Poyraz Rıhtımı’ndan diğer gemilerin sirenleriyle uğurlanırken, komutanlar ve davetlilerle perlonelin eş ve çocukları onları el sallayarak uğurladı. Gemilerimiz yarın Çanakkale Boğazı’nda olacak ve Boğaz’da tören geçişiyle Ege’ye açılarak yollarına devam edecek.

    29 AFRİKA ÜLKESİNİ ZİYARET EDECEK


    Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, bu 102 günlük seyri sırasında Afrika kıtasının batısından başlayarak, tüm kıtayı içine alacak şekilde toplam 29 Afrika ülkesine yönelik eğitim ve liman ziyaretleri icra edecek. Seyir sırasında ABD Afrika Komutanlığınca planlanan ve Batı Afrika ülkelerinin de katılım sağlayacağı ’Obangame-Expres’ tatbikatına katılacak, Güney Afrika’da bulunan Overberg Atış Alanı’nda güdümlü mermi ve top atışları yapacak, Hint Okyanusu’nda deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerine ve deniz güvenliğine destek faaliyetlerine katılacak. Bu aktivasyon kapsamında icra edilecek deniz harekatı ile tanıtım, insani yardım ve deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerinde de bulunulacak.


    Uğurlar olsun...
  • Türk Silahlı Kuvvetleri EMBOW-XIV Elektronik Harp tatbikatına katılıyor

    Türk Silahlı Kuvvetleri, Fransa da gerçekleştirilecek olan elektronik harp tatbikatına katılacak.
    Türk Silahlı Kuvvetleri terörist gruplar tarafından kullanılabilecek Kızılötesi Silah Sistemlerine karşı elektronik harp tatbikatına katılacak. Fransa'da 18-27 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenecek olan tatbikata Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, İsveç ve Norveç katılacak.

    Türk Silahlı Kuvvetleri, Elektronik Harp Denemesinin amacı "Bölgesel Tehdit ve Terörist unsurları tarafından sıklıkla kullanılabilen, uçaklar için büyük tehdit oluşturan ve temini kolay olan Kızılötesi (Infrared-IR) Silah Sistemlerine Karşı Koruyucu Elektronik Harp Sistemlerini deneyerek, yeni taktik ve teknikler geliştirmek, bu konuda yeni kazandığımız kabiliyetleri, envanterdeki mevcut flare mühimmatının ve tedarik çalışmaları devam eden modern flare mühimmatının etkinliğini test etmek" olarak açıkladı.

    Kaynak:www.kokpit.aero


    http://savunmaturk.net/genel-askeri-konular/turk-silahli-kuvvetleri-t292.1605.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İl teber -- 19 Mart 2014; 19:23:12 >
  • Havacılığa teknoloji buradan geliştirilecek

    Savunma sanayiindeki en kritik yatırımlardan biri olan Teknopark İstanbul'da yer tahsislerinin 2014 yılı içinde tamamlanacağı ve şirketlerin yatırım aşamasına geleceği kaydedildi.



    Teknopark İstanbul, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın da içinde yer aldığı ve SSM'ye ait arazi içinde bir teknokent kurulması kararı alınmasının ardından SSM liderliğinde, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Odası Üniversitesi, TSKGV'nin iştiraki Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri ile yine TSKGV şirketi STM'nin ortaklığında kuruldu. Toplam, 2.5 milyon metrekare bir alana sahip Teknopark İstanbul'da halen altyapı ve hizmet binaları inşaatları devam ediyor.

    2014 içinde tamamlanacak diğer önemli organize bölge yatırımı ise TAI'nin geliştirdiği ve SSM ile birlikte yürüttüğü Kazan Havacılık Kümelenmesi yatırımı olacak. OSB olarak örgütlenen ve TAI'ye ait arazide ve mevcut TAI tesislerine komşu olarak oluşturulacak organize sanayi bölgesinde, havacılık kümesi oluşturularak başta TAI'nin alt yüklenicileri olmak üzere teknoloji geliştirme dahil şirketlerin yer alması sağlanacak.

    ASELSAN'DAN RADAR TESİSİ

    ASELSAN'ın en büyük yatırımlarından biri olan ve inşaat aşaması tamamlanan Radar Elektronik Harp Test ve Üretim Tesisi de 2014 yılı içinde bitirilecek. ASELSAN'ın Macunköy ve Akyurt üretim tesislerinin ardından Gölbaşı'nda gerçekleştirdiği bu tesislerde de şirketin önemli üretim alanlarından biri olan radar sistemlerinin üretimi ve testi yapılacak. ASELSAN'ın füze sistemlerinin üretim ve testleriyle ilgili olarak Temelli bölgesinde de bir yatırım yapma planı olduğu daha önce açıklanmıştı

    Türkiye'de haberleşme uyduları dahil uydu üretim ve test merkezi kurulması için başlatılan projenin de son aşamada olduğu belirtildi. TAI içinde yapılan ve mülkiyetine SSM'nin de ortak olduğu tesis tamamlanma aşamasında. Gelişmiş gözlem ve haberleşme uydularının üretilmesine ve uydu ile bileşenlerinin testlerinin yapılabilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen tesisin bu yıl içinde biteceği belirtildi.


    http://kokpit.aero/turkiyenin-havacilik-teknolojileri-buradan-gelisecek
  • Tübitak Uzay uydu teknolojilerini ele aldı

    Türkiyede yer gözlem uydusu ve veri kıymetlendirme alanındaki mevcut teknolojinin ortaya konulması ile kısa ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi amacıyla çalıştay düzenlendi.

     Türk Savunma Sanayi


    Milli Savunma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK UZAY Enstitüsü işbirliğiyle Yer Gözlem Uydu Teknolojileri ve Veri Kıymetlendirme Çalıştayı düzenlendi. Ankara'daki Sivil Memur Eğitim ve Sosyal Hizmetler Komutanlığında gerçekleştirilen çalıştaya, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakim Tuğgeneral Akif Vurucu, Tuğgeneral Mustafa Avcı, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Kalkınma Bakanlığı Araştırma Geliştirme ve Girişimcilik Daire Başkanı Özgür Kadir Özer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kurumsal Ar-Ge Destekleri Daire Başkanı Recep Uzungil, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ar-Ge Destekleri Endüstriyel Dairesi Başkanı Fatma Çalışkan, çalıştay bilim kurulu üyeleri ve ilgili kurumlardan yetkililer katıldı.

    Yer gözlem uydu teknolojileri alanında yurt içinde tamamlanmış ve devam eden projelerin tanıtımının yapıldığı çalıştayda, Türkiye'nin yer gözlem uydularına yönelik teknolojilerdeki mevcut durumu ortaya kondu. Bu kapsamda kısa ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi ve Ar-Ge projesi olarak desteklenmesi planlanan projelerde mükerrer yatırımların önüne geçilmesi hedefleniyor.

    Kamu kurum ve kuruluşları tarafından özellikle uydu görüntüleri kullanılarak yapılabilecek deprem ve orman yangını sonrası hasar tespiti, bitki örtüsü analizi ve jeolojik analizler gibi faaliyetlerin belirlenerek gerekli alt yapı ihtiyacının ortaya konulması, yurt içi teknolojik hazırlık düzeyinin yükseltilmesi, uydu ve uydu alt sistemlerine yönelik Ar-Ge projeleri ve alt yapı kurulumu kapsamında yapılan devlet teşvikleri ve bu kapsamdaki mevcut planlamaların ilgili kurum ve kuruluşlar arasında paylaşılması amaçlanıyor.

    Tuğgeneral Mustafa Avcı başkanlığında düzenlenen çalıştayda, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri de alanlarına ilişkin sunum yaptılar. TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdür Yardımcısı Onur Haliloğlu tarafından da Türkiyede Yeni Nesil Uydu ve Uydu Alt Sistem Tasarım Çalışmaları konusunda sunum yapıldı; Türkiyenin yer gözlem uyduları RASAT ve GÖKTÜRK-2 tanıtıldı.

    Çalıştayda, "Uzaktan Algılama Verilerinin Kıymetlendirilmesi", "Uydu Görüntülerinin Tarım, Orman ve Su Alanında Kullanımı", "İMECE Projesi Alt Sistem Projeleri", "Uydu Görüntülerinin Jeoloji, Maden ve Arkeoloji Alanında Kullanımı", "Uydu Görüntülerinin Çevre ve Şehircilik Alanında Kullanımı" gibi konular da ele alındı.

    http://kokpit.aero/tubitak-uydu-calistayi-duzenledi
  • Türk Savunma Sanayi Katar'a çıkarma yaptı

     Türk Savunma Sanayi


    Türk savunma sanayiinde faaliyette bulunan ve hayata geçirdikleri projelerle büyük ihracat hacmini yakalayan 30 firma DIMDEX Fuarı'nda boy gösterecek.

    Cumhuriyet'in 100. yılı için 25 milyar dolarlık ihracat hedefi belirleyen Türk Savunma Sanayi, Katar'da düzenlenecek Ortadoğu'nun tek denizcilik ve savunma fuarına çıkarma yapacak.

    25 Türk savunma sanayi firması ve ODTÜ Teknokent'e bağlı 5 firma, geliştirilen milli ürünleri yarın Katar'ın Başkenti Doha'da başlayacak DIMDEX Fuarı'nda sergileyecek. Fuara 54 ülkeden 184 heyet katılacak.

    Toplamda 15 bin metrekarelik fuar alanında Türkiye, 1159 metrekarelik alanda yer alacak. Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad'ın himayesinde ve Katar Deniz Kuvvetleri Komutanı Mohammed Bin Nasser Al Mohannadi'nin evsahipliğinde gerçekleştirilecek etkinlikte, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar yoğun görüşme trafiği gerçekleştirecek.

    Ürdün Genelkurmay Başkanı, Bahreyn Sahil Güvenlik Komutanı, Katar Sahil Güvenlik Komutanı, Oman Deniz Kuvvetleri Komutanı, Cezayir Deniz Kuvvetleri Komutanı, Bahreyn Genelkurmay Başkanı ve Libya Genelkurmay Başkanı, fuara katılacak isimler arasında yer alıyor. Son dönemde yaptığı yatırımlarla önemli projeleri hayata geçiren Türk Savunma Sanayi, geçtiğimiz yıl yaklaşık 1.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.

    http://www.ulkehaber.com/turk-savunma-sanayi-katara-cikarma-yapti_25415.html
  • bence acil olarak en büyük eksiğimiz uzun menzilli hava savunma sistemimizin olmaması.sürekli suriye sınırında f- 16 gezdiriyoruz.bu çok utanç verici geliyor bana.
  • Barbaros Görev Gücü Tunus'da...

     Türk Savunma Sanayi
  • Çin füzesinde sona gelindi

     Türk Savunma Sanayi


    TÜRKİYE’nin uzun menzilli hava savunma kalkanı ihalesinde ilk sırayı alarak sözleşme görüşmelerine başladığı Çin Şirketi CPMIEC, konuyla ilgili tartışmaları ilk kez değerlendirdi.

    Çin füzesinde sona gelindi
    Projenin ilk adım koordinatörü Wu Yang, sözleşme metninin yazımı konusundaki çalışmanın oldukça iyi gittiğini belirterek, “Neredeyse bitti ve Türkiye’nin istekleri konusundaki değerlendirme sürecinde de sona gelindi” dedi. Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma füzesi seçimini Çin'den yana kullanması, bu zamana kadar NATO, ABD ve Avrupalı yetkililer tarafından birçok kez eleştirildi ve yaptırım tehdidine varan açıklamalar yapıldı.

    Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX 2014 Savunma ve Denizcilik Fuarı’nda konuşan Yang, önemli açıklamalarda bulundu. Yang şunları söyledi: “Türkiye’de ve uluslararası kamuoyundaki tartışmaları biliyoruz ama her iki taraf da hali hazırda konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Dolayısıyla bir şey söylemek doğru değil.”

    Kaynak: Cengizhan ÇATAL/Hürriyet
  • ANKA İnsansız Hava Aracı Almanya yolcusu

    Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAİ) tarafından geliştirilen İnsansız Hava Aracı ANKA 20-25 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Berlin Uzay ve Havacılık Fuarı ILA 2014'de sergilenecek.

     Türk Savunma Sanayi


    İki yılda bir düzenlenen ve bu yılki partner ülke olarak kabul edilen Türkiye savunma sanayii alanında başarı ile gerçekleştirdiği çalışmaları Avrupalı katılımcıların beğenisine sunacak.

    ANKA İLK KEZ SERGİLENECEK

    TAİ mühendisleri tarafından geliştirilen İnsansız Hava Aracı ANKA, Uluslararası Berlin Uzay ve Havacılık Fuarı ILA 2014'de sergilenecek. Böylece, Türk mühendisleri tarafından özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı ANKA ilk kez bir yurtdışı fuarına katılmış olacak. ANKA İHA'nın yanında, Hürkuş'a ait birebir ölçekli kokpit, Hedef Uçak Şimşek ve T129 ATAK Helikopterine ait maketlerde fuarda sergilenecek.

    Alman Uzay ve Havacılık Sanayii Birliği (BDLI) Başkanı Bernhard Gerwert yaptığı açıklamada, "Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi. Büyüyen ekonomiye paralel olarak bir çok sanayi dalında Türkiye büyük bir aşama kaydetti. Özellikle savunma sanayi alanında son 10 yılda büyük yol aldı. Havacılık ve Uzay teknolojileri noktasında ciddi atılımlar gerçekleştirdi. Türkiye, yapacağımız ortak çalışmalar açısından başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın en önemli stratejik partnerlerinden arasında yer alıyor".

    ANKA ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR

    TAİ tesislerinde ANKA İHA'ların üretimleri sürüyor. Önümüzdeki aylarda üretimi devam eden 6ncı ANKA yer testlerine başlayacak. 7nci ANKA'nın ise montaj işlemleri devam ediyor. Polonya Silahlı Kuvvetleri'nin İnsansız Hava Aracı ihtiyacı kapsamında başlattığı projede TAİ yetkilileri bu ülkeye ANKA İHA'yı teklif etti. Bu konuda görüşmeler heyetler arasında devam ediyor.

    Kaynak:www.kokpit.aero


  • quote:

    Orijinalden alıntı: YasinOMÜ

    Çok güzel bir belgesel.

    Dz.K.K. Istanbul Tersanesi Komutanlığı





    Türkiye'nin yerli seyir füzesi SOM 800 km menziline ulaştı. 1500 km-2500 km testleri çoktan başlamıştır...


    SOM'un menzili uzayacak

    TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen yerli üretim Seyir füzesi SOM, Türk Hava Kuvvetleri'nin harekat ihtiyacını karşılayabilmasi amacıyla çalışmalara devam ediliyor. Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları tarafından Sinop açıklarında atış testleri yapılan SOM füzesi 800 km üzeri menzilden hedefini başarıyla imha etti.

    Kokpit.aero'ya bilgi veren Tübitak-Sage yetkilisi, Türk Hava Kuvvetleri'nin isteği üzerine SOM füzesinde geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. SOM füzesi ile 800 km üzeri menzilde başarılı denemeler gerçekleştirdik. Bu bizim için önemli bir dönüm noktası oldu. Hava Kuvvetleri ile yapılan görüşmelerde SOM füzesinin menzilini uzatma çalışmaları kapsamında 2014 yılı ortalarında planlanan programda bir değişiklik yaşanmaz ise 1500 km menzilli SOM füzesini test edeceğiz. SOM füzesinin menzili dışında en büyük özelliği deniz hedefleri ve uçak şelterlerine karşı kullanılacak olması. Hava Kuvvetlerinin isterleri bu konuda çok yüksek, Kara ve Deniz'e konuşlu SOM füzesinin versiyonları içinde çalışmalar devam ediyor.

    Şuan için projde teknik olarak bir sorun yok sadece test atış alanı noktasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu hususta, TSK ve Milli Savunma Bakanlığı arasında görüşmeler sürüyor. Önümüzdeki yıllar, HvKK'nın vurucu gücünün daha da arttığı yıllar olacak.

    YENİ MÜHİMMATLAR GELİYOR

    Kamuoyu tarafından bilinen mühimmat çalışmaları dışında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkinliğini arttırma doğrultusunda farklı mühimmat geliştirme çalışmalarıda devam ediyor. Özellikle bu hususta ciddi adımlar atıldı. Tübitak olarak, savunma sanayi firmaları ile güzel bir işbirliği içindeyiz. Önümüzdeki, 5 yıllık süre zarfında Türkiye mühimmat alanında dünya'da önemli ülkeler arasına girecek.

    Kaynak:www.kokpit.aero


    20:33 teki uretici firma sozune dikkat.bakim atelyesi ile mi ogunuyoruz?
    o degilde bu kanibozuklar icerde yaptigi cekimleri bi yerlere verir kim sokmus bunlari oraya?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.