Şimdi Ara

Türk bilim insanları uygun maliyetli esnek güneş hücresi üretti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
1.008
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türk bilim insanları uygun maliyetli esnek güneş hücresi üretti



    Türk bilim insanları, III-V grubu esnek ince film güneş hücreleri geliştirdi. Geliştirilen hücreler, alışılmışın dışında bir yöntemle geliştirildiği için rakiplerinden çok daha uygun maliyetiyle dikkat çekiyor. Esnek güneş enerjisi hücreleri uydularda, hava araçlarında, askeri taşıtlarda vs. kullanılacak.



    Patenti alındı



    Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Kulakcı ve Prof. Dr. Uğur Serincan tarafından yürütülen 3 yıllık proje hayata geçti. III-V grubu esnek güneş enerjisi hücrelerinde taban malzemesi olarak silisyum kullanıldı. Bu teknolojinin Türkiye’de patenti alındı, yurt dışı patenti için çalışmalar sürüyor.



    Galyum arsenik yerine silisyum kullanılıyor



    Normalde III-V grubu esnek ince film güneş hücrelerinde taban malzeme olarak galyum arsenik (GaAs) kullanılıyor. Galyum arsenik, Türk bilim insanlarının kullandığı silisyumdan çok daha pahalı bir malzeme olduğu için maliyeti yüksek oluyor. Performans olarak kıyaslandığında ise benzer seviyede performans sergiledi. Standart güneş enerjisi hücrelerinde alttaş olarak silisyum kullanılıyordu ancak III-V grubu esnek ince film hücrelerde ilk kez silisyum kullanıldı. III-V grubu hücreler hafif, esnek ve rulo gibi bükülebilme özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu buluş III-V grubu fotovoltaik teknoloji alanında büyük ses getirebilir.



    Türk bilim insanları uygun maliyetli esnek güneş hücresi üretti



    Pahalı teknolojiyi ucuza ürettiklerini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Kulakcı, şunları söyledi:



    “İki alttaş arasındaki maliyet büyüklüğe göre değişmekle birlikte 10 kattan yüzlerce kata kadar çıkabiliyor. Galyum kaynağı çok sınırlıdır. Fotovoltaik (güneş panelleri ve hücreleriyle elektrik üretme) sektörü, optoelektronik (ışık enerjisi ile elektrik enerjisinin birbirine dönüşümünü inceleyen bilim dalı) sektörü ve telekomünikasyon sektörü sınırlı galyum arsenik kaynağını paylaşmak zorundadır. O da fiyatları artırıyor. Bu kısır döngüye çözüm bulmak için oldukça kritik olan bu hücre teknolojisini çok daha ucuz olan silisyum üzerinden ürettik. Pahalı bir teknolojiyi daha ucuza üretmenin yolunu açmış olduk.



    III-V grubu esnek ince film hücreler, alttaş tabanlı konvansiyonel hücrelere göre çok daha fonksiyoneldirler. Hem hafif hem de esnek, rulo gibi açılıp katlanabiliyor. Sıcaklık ve radyasyon toleransı ince olmasından dolayı alttaş tabanlı muadillerine göre çok daha fazla. Verimliliği de çok fazla. Normalde galyum arsenik alttaşlar üzerinden üretilen bu esnek ince film hücrelerin üretimini silisyum üzerinden ilk kez gerçekleştirdik. Türkiye'deki patentleme süreci tamamlandı. Yurt dışı patentini de almak üzereyiz."




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turk-bilim-insanlari-yerli-esnek-gunes-hucresi-uretti/2386496







  • Verimlilikten bahsedilmesi gerekirdi, önemli bir konu.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Çok iyi, eğer modern galyum-arsenik fotovoltaik hücrelerle eşit performans gösteriyorsa resmen devrim. Acilen desteklenmesi ve devlet kurumlarında hızla yaygınlaştırılması dileğiyle. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık :)

  • bunlar okumak istediğimiz haberler. üniversitelerimizden böyle çalışmalar bekliyoruz.

  • Türk olmaz. Türkiye'li demeniz lazım. Zinhar. Irkçı mısınız siz? Hem Türk diye bir ırk var mıydı ki? Son 20 yılda yok diye öğrenmiştik.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Verim konusu da önemli 1m2 lik galyum-arsenik güneş paneli ile 1m2 lik silisyum güneş paneli verim olarak çok yakın değerlerde ise muazzam bir çalışma olmuş demektir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • vs-fb kullanıcısına yanıt

    Türk var da buradakiler benzemiyor ondan Türk yok diyorlar


    Türk bilim insanları uygun maliyetli esnek güneş hücresi ürettibaskandenktasyoutube
    Tuva Türklerinden Çok Güzel Bir Şaman Türküsü.
    https://www.youtube.com/watch?v=JGVXkE9u7g8
  • Çok iyi bir gelişme. Eğer üretime geçilir ve rakiplerinden ucuza satılırsa bizzat alabilirim, şimdilik telefon ve laptop şarj etmek için kullanılabilir.

  • babadol kullanıcısına yanıt
    "Proje kapsamında silisyum üzerinden kaldırarak ürettiğimiz esnek ince güneş hücreleri, galyum arsenik tabandan kaldırdığımızla neredeyse birbiriyle karşılaştırılabilir seviyede performans gösterdi"

    https://www.gercekgundem.com/bilim-teknoloji/305335/turk-bilim-insanlari-esnek-gunes-hucresi-uretti

  • fahri.c F kullanıcısına yanıt
    Evet gördüm ama havada kalmış, biraz daha net olarak şu kadar verim elde edildiği görüldü gibi teknik bilgiler beklerdim şahsen, önemli bir başarı çünkü bunu geliştirmek.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Monocrystalline Solar Cells

    Polycrystalline Solar Cells

    Amorphous Solar Cells


    bunlarin patentini asacak sekilde nasil yontem gelistirmisler merak ettim.


    Keza ayni turde sonar esnek, giyilir/monte edilir solar panell teknolojisini %31,5 etkinlik oranina cikarip patentlemisler.


    Türk bilim insanları uygun maliyetli esnek güneş hücresi üretti
    Türk bilim insanları uygun maliyetli esnek güneş hücresi ürettihaptic
    31.6% Solar Energy Efficiency Record; Changes the Fundamental Economics for Unmanned Aerial Vehicles - Haptic
    https://www.haptic.ro/31-6-solar-energy-efficiency-record-changes-fundamental-economics-unmanned-aerial-vehicles/


    ama haber kaynagi ahaber olunca insanin, vakit ayirasi bile gelmiyor.

  • Avustralya bilim adamları da yapmış. Aynı ham maddeden mi başka bir maddeden mi bakmadım gerçi ama onlarda sudan ucuz demekte.
    Link;
    https://www.instagram.com/p/CU4_OQ_jpSm/?utm_medium=copy_link

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eveet gunes panel ureticileri, silisyum sahibi amorf donanim haber profesörleri, ve yari iletkenlik alanında uzmanlaşmış sektorun önde gelen elestirmenleri donanim haberciler gene yorumlariyla insanlara ışık tutuyorlar. Neymis de söylemiş de böyleymiş de , bik bik bik

  • Turkiyede bu dogalgaz elekrik firmalarina rantcilik varken bunlari zengin edecek kararlarla politikalar yurutulurken isallah yayginlasmasina comak sozmazlar . Japonyada hanelerin buyuk kisminda kullaniliyor . Hollandadaki bir yakinimin da kendi elektrigini uretebildigini duymustum kaldigi evde




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi estimates29 -- 14 Ekim 2021; 12:13:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üretmek önemli ama ticari bir ürün olmadıktan sonra diğer rafa konulan projeler gibi çok bir anlam ifade etmeyecek.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.