Şimdi Ara

TÜNEL KALIP aldatmacası mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
1
Favori
21.574
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bilindiği gibi, konutlar için üretilen tünel kalıp sistemi, dünya savaşı sırasında Avrupa’nın yıkımı sonucu ortaya çıkmış, ucuz ve hızlı üretim yapmayı amaçlayan bir ihtiyaç ve programın ürünüdür. Bugün bu konutlar çoklukla İngiltere’de Hintli, Pakistanlı; Fransa’da Cezayir’li, Tunus’lu; Almanya’da Türkler tarafından kullanılmaktadır. Ne var ki, yapı sektörümüzde başta mimar ve mühendislerimiz olmak üzere her kademede ve nitelikteki teknisyeninden, müteahhidine bütün ögeleri bu çözümün yerine başka bir öneri geliştirecek örgütlenmeyi sağlayamadıkları için, tünel kalıp sistemi baş tacı edilmiştir. Yurtdışından gelen konukları Ankara’da gezdirirken, kentin lüks konutları olarak pazarlanan Bilkent ve benzeri yerleşimleri gördüklerinde, “bunlar sosyal konut değil mi? “ diye sorduklarına tanık oluyorum. Bugün ülkemizde, tünel kalıp sistemiyle üretilen ve lüks konut olarak pazarlanan 200 m2’lik konutlar bulunmaktadır. Öyle ki, bu büyüklükteki yapıların salon birimlerinde sert adımla yürüyemezsiniz. Parmak ucuna basarak yürüseniz bile, döşemeler huzursuz edecek biçimde yaylanmaktadır.

    Tünel kalıp sisteminin kullanım sorunları:

    1- Tünel kalıpla üretilen toplu konutun sağladığı yaşama konforu konusunda yeterli araştırma yapılmamış ya da yapıldıysa yeterince tartışmaya açılmamıştır. İnsanımızın daha iyiyi talep etmedeki duyarsızlığı, tepkisizliği, tünel kalıp sisteminin toplumun her kesiminde kolaylıkla kabul edilmesine yolaçmıştır. Bu, mimarlarımızın önemli bir eksiği olarak durmaktadır. Çünkü, ne yazık ki, yaygın olarak üretilen konutlar, tünel kalıptan daha uygun, gelişmiş bir düzeye eriştirilememiştir. Bu nedenle, tünel kalıp sistemi ile yapılan konut “iyi konut, lüks konut” konumuna gelmiştir. Oysa, tünel kalıp sistemi ile üretilen yapılarda, konutlar arasında ses yalıtımı sağlanamamakta, ısı yalıtımı konularında alınan önlemlerin geliştirilmesi gerekmekte … diye özetlenebilecek bir dizi olumsuzluk öteden beri bilinmektedir.

    2- Tünel kalıp ile konut yapımında, tünel kalıp sisteminin kullanılmasının insan sağlığına etkileri yeterince irdelenmemiştir. Özellikle, havadaki nem oranı yüksek olan bölgelerde, başta yapının dış kabuğu olmak üzere, büyük bölümünün beton olması, romatizmal hastalıklara neden olabilecektir.

    3- Konutlarda tünel kalıp kullanımı, mimari tasarımı sınırlayan kısıtları olan bir sistemdir. Geleneksel konutlarımızdaki merkezi mekan anlayışı ile örtüşmemektedir.

    Az katlı tünel uygulamanın sorunları:

    1- Tünel kalıp sistemi, çok katlı yapı uygulamaları için uygulanan bir sistemdir. Az katlı yapılarda, tünel kalıbın kullanılmaya başlandığı ilk katın aplikasyonu oldukça zordur ve ayrı bir özen göstermeyi gerektirmektedir. Konutlar az katlı olunca, bu zorluk sıkça yaşanacaktır. Üstelik, zemin katların bir kısmı da, arazi yapısı nedeniyle, tünel kalıbın sökülmesini zorlaştıracak biçimde yarım bodrum olabilecektir. Hatta, kalıp çıkarmak için kazı yapılması gerekebilecek ve de bu kazı yerlerinin doldurulması maliyeti ve bu tür dolguların sıkıştırılmasında karşılan hatalar, ileride dolguda çökme ve oturmalara neden olabilecektir.

    2- Yapı bloklarının biribirine sıraev biçiminde yakın olmaması, kalıbın bir bloktan diğerine sorunsuz taşınmasını zorlaştıracaktır. Çünkü, üretilen tünel kalıp sistemleri, ağırlığı olabildiğince azaltılmış, narin sistemlerdir. Kurulduktan sonra, sökülmeden taşınmasında kalıbın deformasyonu ile ilgili sorun ve kayıplara neden ola

    Sorun, ülkemizde bunca yıldır toplu konut adı altında yapılan çalışma ve uygulamalardan yeterince bilgi birikimine erişilemediği ya da varsa, bu birikimden yararlanılamadığı görülüyor. Ülkemizin bütün yörelerini kapsayan bir çalışmanın verilerinden yararlanan bir programdan yola çıkılmadan verilecek tasarım ve sistem seçimi kararları, kontrol edilemeyen yanlışları içinde barındıracaktır. Bu nedenle, yapı tasarımı ile yapım sistemi seçimi ilişkisi kurulurken, sistem kısıtlarının gerekçelerinin açık seçik araştırılmaması nedeniyle, konu tartışılamaz konuma gelmektedir. Kaldı ki, diğer yandan deprem sonrası gözükapalı “ çelik yapı yapılmalı “ sloganı ile ortaya atılan ve neredeyse “betonarme kötüdür” benzeri bilim dışı bir söyleme dayandırılan bir dizi yeni yanlış da kapımızda beklemektedir.

    Tasarım ölçütlerinin tartışılması, yalnız konut ya da toplu konut değil bütün yapıları kapsayacak biçimde ele alınmalıdır. Bugüne değin üretilen yapıların çoğunluğunu gözönüne alacak olursak, örneğin "sıva” konusunu ele alan bir çalışma bize birçok ipucu verecektir. Öyle anlaşılıyor ki, ülkemizde özellikle “sıvanın sorgulanması” diye özetleyebileceğimiz bir tasarım anlayışını irdeleyen her hangi bir çalışma ya da tartışma başlatılmamış, başlatılamamıştır. Sıva, hata ve kusurları örten bir yapı ögesine dönüşürken, “ince yapı” diye özetleyebileceğimiz bütün yapı kısımlarını, bu olumsuzluklara bulaştırmıştır. İçinde yaşadığınız yapılara bakacak olursanız, neredeyse sıva ile ilişkili olmayan tasarım kararının olmadığını ve sonuç olarak duvardan kapı kasasına, süpürgelikten denizliğe, elektrik prizinden boyaya değin bütün yapı ögelerinin bu bozulmadan payını aldığını göreceksiniz.

    Sonuç olarak konut, boyutları küçük, karşılamasını beklediğimiz işlev sayısı çok ve karmaşık bir yapı türü. İçinde neredeyse her türlü insan etkinliğini barındırıyor. Elektronik iletişim olanaklarının ticareti ve alışverişi de içine aldığı günümüz konutunun tasarım kararları çok satırlı ve çok sütunlu bir matris oluşturuyor. Kısa sürede, konut sorununun ülke çapında çözümleneceği bir örgütlenmeye gidilebileceğini sanmıyorum. Bu nedenle, yapının bütün kararlarını belirleyen bir yapı ögesi ile başlanmalı, sıva sorgulanmalıdır. Tasarım, üretim ve malzeme üretimindeki gelişmeler, bu sürecin programlı bir süreç olarak ele alınmasını gerektiriyor. Tasarım ölçütleri, neden-nasıl mantığına dönüştürülmez ise, sistem seçilirken içi boş kalır. Bugün yapılan da budur. Yapıları sistemlerin içine hapsetmek, “şapkaya göre kafa aramak” tavrına dönüşmektedir. Vali Nevzat Tandoğan’ın “ ülkeye komünizm gelmesi gerekiyorsa, onu da biz getiririz.” dediği gibi, sıvayı kaldırmak konusundaki beklentimizi devlete bırakmış görünüyoruz, ne var ki, devletin de bu konudaki yeteneği kamu yapıları ile ortada.

    Evet, bu yazıyı yazma nedenim, ilköğretim, lise, yükseköğretim yapıları, sağlık, adalet ve benzeri yerel yönetim ve devlete ait bütün kamu yapılarının tasarımında ve üretiminde yaşanan bu temel sorunun çözümlenmesinde akılcı bir yol izlenmesinin, mimarların toplumsal görevi olduğunu dile getirmektir. Uzun vadeli hedeflerde öncelikli, gündemde ise ön sırada görmek istediğim bu konuyu ilgililerin bilgisine sunuyorum. Mesleğimize ilişkin gelişmelere duyarsızlığımız artıyor mu? yoksa, ben mi yanılıyorum?







  • istisnasız her projede görüyorum nedir ne degildir bakalım dedik firmaların maliyet hasabından başka bir şey degilmiş..depreme dayanıklı diye pazarlıyorlar işide biliyorlar.
  • çocuklar okumamıştırda varsa bir mütahit abi ablamız
  • tünel kalıp ile yapılmış binalarda, duvarlarda betonarme oranı daha yüksek olduğundan biraz daha serttir. esnekliği normal binalara göre bir nebze daha düşüktür, ancak daha çok betonarme duvarın, donatılı betonun vermiş olduğu sağlamlığın yanında bu salınım periyodu düşüklüğünün lafı edilmez.

    tünel kalıp hem zamandan, hem masraftan kazandırır, daha sağlam bir yapı hazırlar.

    tuğla duvarın sağladığı ses yalıtımını sağlamaz, doğrudur, ancak sağlamlık ses yalıtımından önemlidir, farklı ve daha ucuz yöntemlerle sağlanabilir bu.


    seyrantepe projesinin başarısızlığa uğramasındaki nedenlerden biri de, ayrı ayrı birçok kalıbın aynı anda yapılması ve çabuk bitirme çabasının verdiği maddi yüktür.

    bir deprem olduğunda, binanın deprem sırasında can kaybına neden olmaması asli görevidir. hasarlı olup olmaması değil.
  • 1ooo konutluk projelerin 18 ayda nasıl teslim edildigini ögrendik yalnız 4o dairelik binadaki ahh, ohh, amanın gibi seslerin bir birine karıştıgını hayal etmek hoş degil(:

    ayrıca teorideki avantajlarının uygulamaya yansıdıgı şüpheli okudugum yorumlarda..titiz tecrübeli ve nitelikli eleman istiyor!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ten_don -- 2 Aralık 2009; 23:08:01 >
  • ben daha öğrenciyim, staj yapan tüm öğrencileri 2 yıldır dinliyoruz, hocalardan ve okuduğum kitaplardan edindiğim bilgiler bu yönde. sahaya daha çıkmadım, bu yaz inşallah. o yüzden sadece bildiklerimi yazdım.

    döşemede kullanılan malzeme de benim bildiğim demirlerle güçlendirilmiş betondur.
    kolonlar arası gazbeton ya da tuğla duvar uygulamaları ses yalıtımını daha rahat sağlar, evet. ama sağlamlık yönünde ben tünel kalıp tercih edilmeli diye düşünüyorum, ses yalıtımını sağlamak daha kolay bir uygulama olur.

    titiz ve nitelikli eleman en basit yapıda da gerekiyor. ekip kaliteli olmadıktan sonra normal yapılar da korkutuyor insanı. şantiyede mühendisi dinlemeyip de ona iş öğretmeye çalışan işçi bol, herkes mühendis memlekette.
  • Mimarlık son sınıf öğrencisi olarak yanıt yazayım konuya,

    Tünel kalıp, vs. kalıp. Her türlü kalıp mimarın tasarım işini zorlaştırır. Zaten bu tarz sistemler, tek düze tasarımlar için uygun... Mesela toplu konutlar, siteler vs. Ama diğer yanda, inşaat mühendislerinin işlerini kolaylaştırır, daha sağlamdır, simetrikse statik hesapları daha basittir falan... Ses yalıtımı demiş arkadaş, onun için ayrı malzemeler falan var. Ama genelde akustiğin önemli olduğu konser, seminer salonları için... Normal binalarda, normal bir duvar, kaliteli malzemeden yapıldıysa ses açısından bir sorun çıkarmaz genelde.
  • konya şuan şantiye alanı gibi ve özgün proje yok yada çok pahalı, geneli tünel kalıp gettolar(:

    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=25218



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ten_don -- 3 Aralık 2009; 0:12:21 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hashus1099

    ben daha öğrenciyim, staj yapan tüm öğrencileri 2 yıldır dinliyoruz, hocalardan ve okuduğum kitaplardan edindiğim bilgiler bu yönde. sahaya daha çıkmadım, bu yaz inşallah. o yüzden sadece bildiklerimi yazdım.

    döşemede kullanılan malzeme de benim bildiğim demirlerle güçlendirilmiş betondur.
    kolonlar arası gazbeton ya da tuğla duvar uygulamaları ses yalıtımını daha rahat sağlar, evet. ama sağlamlık yönünde ben tünel kalıp tercih edilmeli diye düşünüyorum, ses yalıtımını sağlamak daha kolay bir uygulama olur.

    titiz ve nitelikli eleman en basit yapıda da gerekiyor. ekip kaliteli olmadıktan sonra normal yapılar da korkutuyor insanı. şantiyede mühendisi dinlemeyip de ona iş öğretmeye çalışan işçi bol, herkes mühendis memlekette.



    Bu kanıya nereden vardınız?
    İş deneyiminizin olmadığını yazdığınız halde bu gibi ön yargıları nereden edindiniz?
    4 yıl okuyarak mühendis diplomasına sahip olununca işin ehli mi olunuyor?
    Ben gerçek yaşamda diploma sahibi olup ta yaptığı işin ne olduğunu bilmeyen bir sürü insan tanıyorum.
    Her konuda, insanları fişlemek size ve yaptığınız işe eksi puan getirir.

    İnşaat mühendisliği okumadım ama yaşadığım tecrübelere göre;
    Bahsettiğiniz ses ve ısı yalıtımı için kullanılan doğal olmayan maddeler kullanmak insan sağlığına zarar vermektedir.
    Konuyu açan arkadaşın da dediği gibi tünel kalıp uygulaması ucuz, sağlam ve düzenli şehirleşme için gerekli bir uygulamadır.




  • Burada konuya bilimsel yaklaşılmış
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dellino


    quote:

    Orijinalden alıntı: hashus1099

    ben daha öğrenciyim, staj yapan tüm öğrencileri 2 yıldır dinliyoruz, hocalardan ve okuduğum kitaplardan edindiğim bilgiler bu yönde. sahaya daha çıkmadım, bu yaz inşallah. o yüzden sadece bildiklerimi yazdım.

    döşemede kullanılan malzeme de benim bildiğim demirlerle güçlendirilmiş betondur.
    kolonlar arası gazbeton ya da tuğla duvar uygulamaları ses yalıtımını daha rahat sağlar, evet. ama sağlamlık yönünde ben tünel kalıp tercih edilmeli diye düşünüyorum, ses yalıtımını sağlamak daha kolay bir uygulama olur.

    titiz ve nitelikli eleman en basit yapıda da gerekiyor. ekip kaliteli olmadıktan sonra normal yapılar da korkutuyor insanı. şantiyede mühendisi dinlemeyip de ona iş öğretmeye çalışan işçi bol, herkes mühendis memlekette.



    Bu kanıya nereden vardınız?
    İş deneyiminizin olmadığını yazdığınız halde bu gibi ön yargıları nereden edindiniz?
    4 yıl okuyarak mühendis diplomasına sahip olununca işin ehli mi olunuyor?
    Ben gerçek yaşamda diploma sahibi olup ta yaptığı işin ne olduğunu bilmeyen bir sürü insan tanıyorum.
    Her konuda, insanları fişlemek size ve yaptığınız işe eksi puan getirir.

    İnşaat mühendisliği okumadım ama yaşadığım tecrübelere göre;
    Bahsettiğiniz ses ve ısı yalıtımı için kullanılan doğal olmayan maddeler kullanmak insan sağlığına zarar vermektedir.
    Konuyu açan arkadaşın da dediği gibi tünel kalıp uygulaması ucuz, sağlam ve düzenli şehirleşme için gerekli bir uygulamadır.



    1.si, bu kanıya varmamın nedeni, konuştuğum mühendislerin tamamına yakınının söyledikleri, akrabalarım, gözlerimin önünde olanlar.
    evet, saha deneyimim yok, ancak bu demek değil ki kös kös oturuyorum neticemi büyütüyorum.
    insan, kendisinden istenen standartları yerine getirirse yeterli olur. ancak yeterlilik yetmiyor malesef, ekstradan birşeyler vermediğin sürece hiçsin, bol keseden atmıyoruz merak etme

    ben 4 yıl okuyunca işin ehli olunduğunu iddia etmedim, diplomayı alan herkes yeterli olmuyor malesef, yeterli olmayanlar da genelde iş bulamıyorlar.
    gerçek yaşamda diploma sahibi olup da ne iş yaptığını bilmeyenlerin konumuzla hiçbir alakası yok.

    "gerçek, kitaplarda yazdığı gibi değildir, biz doğrusunu biliriz" diyerek mühendis tersleyenleri bizzat penceremin 5 metre önündeki inşaatta 3 ay boyunca yaz okulunda izledim.


    ses ve ısı yalıtımı için kullanılan hangi maddeler, hangi sebeplerle insan sağlığına zarar vermektedir, belgeleriyle beraber bana gösterirseniz yeni şeyler öğrenmiş olduğum için mutlu olurum. yoksa, ne tuğla ne gazbeton ne de diğer yalıtım maddeleri, hepsi insan yapımıdır. hiçbirinin doğal olduğunu düşünmüyorum.

    ki malzemenin etkin kullanımı için, "malzeme bilimi ve mühendisliği" adında bir de mühendislik dalı vardır, bugün daha az deterjanla daha çok çamaşır yıkatan teknolojiden tutun aklınıza gelebilecek her türlü maddede imzaları vardır, bırakalım da yapı sektörü için de yenilikler ortaya koysunlar.




  • Teknik ile teorinin birleşmediği bir sürü konu var. Bunun asıl nedeni işte bu ben bilirim zihniyeti.
    İnsanlar eskiden önem verilen "akıl akıldan üstündür" ü de unuttuğu için bu sorun yaşanmaktadır.

    Tünel kalıpta amaç gereği, tuğla türevi malzemeleri fazla kullanacak yer bulunmadığını biliyorsunuzdur. Geriye mantolama ve tavan taban izolasyonları kalıyor. Buralarda kullanılan malzemeler doğal olmayan petrol türevi malzemelerdir. Bu tür malzemelerin dolaylı / dolaysız sağlığa zararlarını bilmeyenimiz de yoktur.
  • meslegim olmadıgı için ben olaya tüketici tarafından bakıyorum.. bu yapı ciddi ısı ve ses izolasyonu gerektiriyor saglıga etkileri bir yana(o da benim işim:) hiç bir mütahit fazladan malzemeye yanaşmıyacagından baştan ayıplı mala razı oluyoruz sanki(:

    animasyon>>http://video.google.com/videoplay?docid=5104461114511021509&ei=oBsXS8i-HZPc2gKu8vmgDw&q=tunel+kal%C4%B1p#



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ten_don -- 3 Aralık 2009; 4:05:32 >
  • makaleyi nereden aldigini ögrenebilir miyim
  • Tünel kalıp genelde büyük binalarda, sitelerde filan kullanılıyor. Buralarda kullanılmasıda hem sağlamlık hemde maliyet olarak daha uyguna gelmektedir.
    4-5 katlı binalarda zaten kullanılmıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dellino

    Teknik ile teorinin birleşmediği bir sürü konu var. Bunun asıl nedeni işte bu ben bilirim zihniyeti.
    İnsanlar eskiden önem verilen "akıl akıldan üstündür" ü de unuttuğu için bu sorun yaşanmaktadır.

    Tünel kalıpta amaç gereği, tuğla türevi malzemeleri fazla kullanacak yer bulunmadığını biliyorsunuzdur. Geriye mantolama ve tavan taban izolasyonları kalıyor. Buralarda kullanılan malzemeler doğal olmayan petrol türevi malzemelerdir. Bu tür malzemelerin dolaylı / dolaysız sağlığa zararlarını bilmeyenimiz de yoktur.



    o zaman binalarda oturmamak lazım çünkü kimyevi olmayan hiçbir madde yok gibi,çadır kurup yaşayalım

    tünel kalıp kullanılmasının sebebi hem hızlı hem sağlam olmasıdır ama estetikten yoksun olduğu gerçeğini değiştirmez malisef

    lüks konutların çoğunda plak döşeme kullanılır zaten,tünel kalıp kullanılmaz

    lüks konut derken topkapı merkez evleri gibi gerçek lüks konutlardan bahsediyorum gidip az yapının sallamasyon konutlarından değil...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThE GaSeS -- 3 Aralık 2009; 13:24:22 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dellino

    Teknik ile teorinin birleşmediği bir sürü konu var. Bunun asıl nedeni işte bu ben bilirim zihniyeti.
    İnsanlar eskiden önem verilen "akıl akıldan üstündür" ü de unuttuğu için bu sorun yaşanmaktadır.

    Tünel kalıpta amaç gereği, tuğla türevi malzemeleri fazla kullanacak yer bulunmadığını biliyorsunuzdur. Geriye mantolama ve tavan taban izolasyonları kalıyor. Buralarda kullanılan malzemeler doğal olmayan petrol türevi malzemelerdir. Bu tür malzemelerin dolaylı / dolaysız sağlığa zararlarını bilmeyenimiz de yoktur.



    inşaat mühendisinin işi, kalıp çakmak ya da beton dökmek değildir. harç karmaz inşaat mühendisi.

    inşaat teknikerliği diye bir alan var.

    inşaat mühendisilerinin öğrendiği şeyler pratikte nasıl farklılık gösterebilir?
    betonu kalıba dik dökmeyen insan, mühendise artistlik yaparsa?
    ki yapıyorlar. teorikte ne ise pratikte de öyle yapılmadığından deprem onca can alıyor.

    ayrıca yalıtım işleri için kullanılan malzemenin yanında, etrafımızdaki her malzeme kimyevidir, robinson hayatı yaşayamayız, bilim hayatı kolaylaştırmak için vardır.
    eğer bu malzemeler sağlığa zararlıysa zaten yapılarda kullandırılamaz.

    müteahhit fazladan malzemeye yanaşmasın, sorun değil. binanın sağlamlığı yeterlidir.




  • Sağlığa zararlı o kadar çok şey varki, önce onlardan vazgeçmeli.
  • Şimdi sana abes gelen bu sözleri yaşadıkça göreceksin.
    Sana harç karman gerektiği ile alakalı bir imam dahi yokken, neden böyle bir cevap verdin?

    Sağlıklı yaşamak için Robinson olmaya gerek yok.
    Beton duvarlar yerine nefes alabilen tuğla türevleri kullanılabilir.
    Plastik doğrama yerine ahşap kullanılabilir.
    Plastik yalıtım malzemeleri yerine ahşap kullanılabilir.
  • Şimdi tünel kalıp iyi mi? kötü mü?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.