Bisikletle dolaşmayı severim günlük işe git saga sola git hep bisiklet ile giderim . Sürekli bisikletler sanki yola ait değil yolda olmaması gerekiyor gibi davranıyor sürücüler kaldırımlardada burası bisiklet yolumu diyor insanlar. Son örnek bir saat önce işten çıktım Antalya Çallı kavşağında direk gidiş ve sola dönüş var sola dönüşe geçtim dikkatli şekilde dönüşü tamamladım sağ şeritten devam ediyorum bir araba arkadan kornaya başladı ben en sağda olduğum için umursamadım sonra yanımdan hızlıca kornaya basarak geçti bende ne var diye bağırdım . Direksiyonu anında önüne kırıp firen attı başladılar bağırmaya burası bisiklet yolumu vs salakca şeyler o bağırınca bende bağırdım haliyle önce arabadan inecek gibi oldular ben karşılık verince kolay lokma olmayacigimi düşündükleri için vazgeçti sanırım sürücü araçta üç tane gerizekalı bana burası bisiklet için değil diyor ben bisiklet nereden gidecek ucacakmi dedim bisiklette araçta motorda trafiğe çıkabilir ve yolun sagi bisiklet yoludur dedm bunlar arada bir iki küfür kullandı bende terbiyenizi takılın yoksa o küfürleri yediririm karşınızda çocuk yok dedim bir amcada bisikletle geçerken olayı gördüğü için araya girdi boşver uyma bunlara falan neyse onlar bağırdı ben bağırdım sonra gittiler inselerdi kavgada ederdik onlar üç kişi oldukları için bana bağırıyor bende haklı olduğum için . Sonradan pişman oldum keşke pilakalarini alıp polise bildirseydim acaba polis bunlara birşey yaparmıydi . Arabaya binince koca yol babasinin tarlası sanıyor bu zavallılar . yolda bisikleti görüyorlar yolun en sağından gidiyorsun yinede korna çalıp gidiyorlar bu kadarda olmaz bence trafikte araç sürücülerine öncelikle yayalara motor ve bisiklet sürücülerine saygı öğretilmeli . Araç sürücüsü arkadaşlar lütfen bilgili ve saygılı olalım ..
Edit kanundan alıntı yapıyorum halıya bisiklet trafik e çıkamaz diyenler için.
Karayolları Trafik Kanunda Bisiklet
Bisiklet; insan gücü ile çalışan, doğa ile dost, çevre ve hava kirliliğine sebep olmayan bir ulaşım aracıdır.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde trafik ile ilgili tüm düzeni sağlayan ve kuralları belirleyen; T.C. Karayolları Trafik Kanunu'dur. Trafiğin bir bireyi olan bisiklet ile ilgili maddeler ise 2918 sayılı T.C. Karayolları Trafik Kanunu'nda yer almaktadır. Bu yasaya göre;
Madde 3c (10) bendi: Bisiklet, en çok 3 tekerleği olan ve üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden ve yolcu taşımalarında kullanılmayan motorsuz araçtır. Azami sürekli gücü 0,25 KW'ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştığında pedal çevrilmediği takdirde gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
Bisiklet; insan gücü ile çalışan, doğa ile dost, çevre ve hava kirliliğine sebep olmayan bir ulaşım aracıdır. Trafikte bulunmak, tüm motorlu araçlar gibi bisikletin de hakkıdır. Günümüze dek kültürel sosyal nedenler ile süregelen günümüz düzeninde bisikletin trafikte yeterince yer almamış olması, bu gerçeği değiştirmemektedir.
Madde 37: Bisiklet için plaka ve sürücü için ehliyet gerekli değildir. Bisikleti karayolunda sürmek için 11 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir.
Bisiklet kullanabilmek için diğer motorlu araçlarda olduğu gibi prosedürler yoktur. Ancak ehliyet ve plaka olmaması bisikletin ve bisiklet sürücüsünün trafikteki sorumluluklarının olmadığı anlamına gelmemektedir. 11 yaşını bitirmiş her birey trafikte bisiklet kullanma hakkına sahiptir.
Madde 46: Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.
Şehir içinde ve şehirlerarası yollarda (otobanlar haricinde) bisikletler, yolun sağ şeridini kullanma hakkına sahiptirler. Motorlu taşıtlar, sağ şeritte seyreden bisikletlere saygı göstermek mecburiyetindedirler. Hızı ne kadar yavaş olursa olsun takip mesafesine aykırı şekilde bisiklete yaklaşmak,korna çalmak ve tacizkar tavırlarda bulunmak doğru değildir. Aynı şekilde bisikletliler de yolun sağ şeridinde, trafik kurallarına uygun bir şekilde ilerlemekle yükümlüdürler.
Madde 66: Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda sürülemez.
Rota üzerinde bisiklet yolu bulunuyorsa, bisikletin bu bisiklet yolunu kullanması gerekmektedir. Bisiklet yolunun bulunduğu rotalarda karayolunun kullanılması doğru değildir ve meydana gelecek bir kazada bisikletli %100 suçludur.
Madde 66 a.) bendi: Karayolunda iki bisikletten fazla bisiklet yan yana süremez.
Özellikle toplu sürüşlerde dikkat edilmesi gereken bir kuraldır.
Madde 66 b.) bendi: İşaret verilmesi dışında çit elle sürülmesi ve genel kurallara uyulması zorunludur.
Sadece dönüşler sırasında işaret vermek amacı ile gidon bırakılabilir. Bunun dışında her ne nedenle olursa olsun (telefon ile konuşmak vs.) ellerin gidondan ayrılması kanuna aykırıdır ve ceza sebebidir.
Madde 66 c.) bendi: Yük ve eşya taşınamaz.
Bisikletler için özel olarak üretilmiş çantalarda, günlük eşyaları taşımak mümkündür. Ancak bunun dışında sürüş güvenliğini tehlikeye atacak şekilde yük veya eşya taşımak yasaktır ve saptandığı durumlarda ceza sebebidir.