Şimdi Ara

TOLKIEN'I ÇOK ABARTIYORLAR (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
166
Cevap
3
Favori
6.774
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • copycat kullanıcısına yanıt
    "Kim ne derse desin" gibi bir cümle kullanan insanla tartışılmaz ya. Ben yine de başkaları için yazayım.

    "Eserdeki kötülük kavramı tek yönlü."

    Peki şunları açıkla bakalım. Gollum'un çift kişiliği, Boromir'in yüzüğü almak istemesi, Saruman'ın ihaneti, Denethor'un davranışları, Noldor elfleri, Maeglin'in ihaneti, Nirnaeth Arnoediad'da insanların taraf değiştirmesi, herşeyi geçtim, Feanor diye bir gerçek var. Anlat bakalım bu karakter saf iyi mi saf kötü mü?

    Hadi kötülük kavramı keskin olmuş olsun. Ne var yani? Bu onu kötü bir eser mi yapıyor? Binlerce sayfadan sadece bunu mu çıkardık? Ben kendi adıma bunu çıkarmadım. Beğenen birçok insan da çıkarmamıştır diye düşünüyorum. Modern eserlerdeki iyi kötü kavgasının formülünü vereyim ben. Kötünün asıl düşüncesini mantıklı yap, ama çözüm yolunu absürtleştir. Bayağı edebiyatta çığır açan bir buluş.

    "Arkadaş dil yarattı da, onun ne kendisine ne okuyana hangi faydası var?"

    Sana yok belliki. Peki herkese olmadığını nasıl anladın? Yukardaki yorumumda Tolkien'in kendisinin yazdığı paragrafı oku bakalım. Zamanında her türlü insandan geri dönüş almış. Okumazsan diye söyleyeyim. Evet, yarattığı dille ilgilenen de olmuş, kalenin mimarisini tasvirini beğenen de olmuş, hayali bitkinin betimlemelerine hayran olan da olmuş, nefret eden de olmuş mu, olmuştur belki ama Tolkien'in çok da umrunda değildir sanıyorum. Zira kendisini insanlara beğendirme gibi bir sorunu yok. Bu kadar insan hala daha neden okuyor ve hala daha neden beğeniyor acaba, halbuki edebiyat çok gelişti. Tolkien eskı moda kaldı.

    "Şunu kabul etmek zor geliyor ama sanat ve spor her geçen yıl gelişiyor."

    Hayatımda çok yorum okudum. Bu kadar mantıksızını okumamıştım. Sanat ile sporu aynı kefeye koyan insan ilk kez görüyorum. Nasıl oluyor bu, teknoloji geliştikçe sanatta mı gelişiyor? Sanatın daha iyisi nasıl oluyor bunu da açıklarsan sevinirim. Hatta sanat nedirden başlayalım istersen. Shakespeare'ler Dostoyevski'ler falan gereksiz zaten. Şuan edebiyat çok gelişti. Da Vinci, Michelangelo falan da gereksiz. Resim, heykel çok gelişti. Chopin, Beethoven falan dinlemeye de gerek yok. Müzik çok gelişti.




  • Abartildigi kısmına katılıyorum çünkü hic bir seyi sifirdan yaratmamis aslinda. Bir yerlerden ilham almış. Takdir edilicek yani yaotigi işin büyüklüğü. Verdigi emek ve çaba sonucu ortaya çıkan bu devin ayrintilarinin olmasi. Çok fazla dunya olusturuldu ama onun gibi ayrintilisini sistemlisini kuran olmadi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Psychedelic Reflection

    yaz öyle bir seri, seni de abartalım
    Bir bitmediniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MANGUTAY

    Bir bitmediniz

    Alıntıları Göster
    Gollumun saçının teli etmezsin






















































  • Arkadaş biz burada ne yazarsak yazalım Gandalflar, Boromirler gelip " Yıha adam öyle yazdıysa ne olmuş? Onun üslubu o laf edilemez, yha adamı milyonlarca kişi beğenmiş size b*k yemek düşer" diyecekler ben bunu anladım. Bu mantıkla hayatta hiçbir şeye eleştirel gözle bakılamaz maalesef. Adamı çok fazla insan beğenmiş. Biz de beğeniyoruz zaten. Bak ben de o beğenen kitle içindeyim ve yazarın kusursuz olmadığını söylüyorum. Benim gibi düşünen başkaları da var. Dünyada bunu dile getiren tek insan değilim sanırım. Kendisinden sonrakilere esin kaynağı olmuş. Peki şunu söyleyelim, Edgar Allen Poe,H.P Lovecraft gibi adamlar da korku-gotik edebiyatının öncüleridir. Hele ki Lovecraft'ın Cthulhu mitosu bir çok esere ilham kaynağı olmuştur(Buna filmler de dahil). Ama kimse çıkıp Lovecraft kusursuzdur, ulaşılmazdır demez. Buna karşılık iş Tolkien'a gelince kusursuz. Neden? "Sıfırdan dünya kurmuş". Hayır kurmamış. Bir takım mitolojik eserlerden yararlanarak özgün bir evren yaratmış. Modern anlamda bunu ilk yapan olmuş.Çok da iyi yapmış. Ancak buna sıfırdan kurmak denmez. Ayrıca kurguda bir takım eksiklikler ve tutarsızlıklar yapmış." Sıfırdan dil kurmuş". Çok güzel, Elfçe diye dil kazandırmış edebiyat dünyasına. Buna benzer bir şeyi onun döneminde yapan var mı bilemiyorum ama öncelikle adam bir filolog. Yani adamın işi dil üzerine. Dili sıfırdan kurmuş olması da tamamen fanlarının şişirmesi. Fince temel alınarak elfçeyi tasarlamış adam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Orta dünyayı seviyorum,
    keşke orada yaşasaydım.
    böyle bir dünya yarattığı için de, Tolkien'e saygı duyuyorum.

    dininden diline,
    jeolojisinden iklimine,
    ırklarından kültürlerine,
    tarihinden demografisine
    .....
    yeni baştan yaratmış. Takdire şayan bir kişi Tolkien.

    bu yüzden ingilizcede romanlara NOVEL denir.
    new ile NOVEL arasındaki fark burada yatar.
    new yeni novel yepyeni demektir.
    yani novel, öncesi olmayan yenidir
    bir bakıma ilk yaratım işidir, tanrıyı oynamaktır.
    bu yüzden novel-roman moderndir, modern yepyeni demektir, öncesi olmayan
  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    O Gandalf, Boromir ben miyim? Bir cevap vermek istiyorsan beni etiketlede bileyim. Tutturmuşsun bir kusursuz, ulaşılamaz. Kim diyor bunu ya? O kadar mesaj yazdım bak konuya. Hangi mesajımda kusursuz yada ulaşılamaz demişim? Bence sizlerde bir kompleks var ama çözemedim. Adamın yaptığı herşeyi çocuk oyuncağıymış gibi küçümsemişsin. Dil yapmak kolaymış, sıfırdan kurmamış evreni başka yerlerden esinlenmiş. Onun için George Martin tüm dünyanın beklediği serisini hala tamamlayamadı. Kendisine bir mesaj at, bir yerlerden esinlenip tamamlasın hemen. Abartmak ne demek sen önce bir bunu anlat bana. Bir sanat eserinin değeri ölçülebilir birşey mi ki bir referans alıp bunun üstüne çıkmış gibi gösterenlere abartıyorsun diyelim. Asıl böyle popülist yaklaşımlarla eleştiri olmaz. Benim burda karşı çıktığım nokta birilerinin Tolkien'i beğenmemesi değil, bunu konu açıp sanki bir otorite gibi başkalarına dikte etmen. Kaçıncı kere yazıyorum hala anlamayan var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 18 Mayıs 2018; 15:16:40 >




  • xmxksk kullanıcısına yanıt
    Hocam , 2. kitap gerçekten çok boş bir kitap bazı ilk kitaptaki kurgudan farklı bir kurgu şeklinde çıkıyor karşımıza nerdeyse ilk kitapla ikinci kitap arasında çok fark var.Büyük ihtimal 2.kitapta işin içine ettiği için 3.kitabı çıkaramıyor malum seri 3 kitaplık ama 2 kitapta ilk kitaptan sonra ana kurguyu /10 ilerletebiliyor.Yapabileceği en ihi şey seriyi 4 kitap yapıp toparlaması.

    Locke Lamora da patrick 'in yan sanayisi gibi aynı karekter özelikleri,hoşlanan kız özelikklerii vs nerdeyse aynı onunda 2 ve 3 kitaplarını okudum o da kötü devam ediyor hele 3. kitabı o kadar kötüki.Sonu olsun kurgusu olsun.

    Dediğim gibi bir çok seri okumuşumdur akıcılık,kurgu vs en iyisi Zaman çarkı diyebiliriz.
  • Oromë kullanıcısına yanıt
    Yok sen Oromesin Kaç sayfadır anlatıyorum kardeşim zaten abartının ne olduğunu. Son attığım iletide de anlatıyorum.Yapmadığım şeylerle itham ediyorsun beni. Hiçbir şeyini küçümsemiyorum sadece adamın yapmadığı şeylerin şişirilip şişirilip anlatılmasından bahsediyorum. Sen serinin fanı olduğundan ölümüne savunuyorsun şu an. Tolkien gelmiş geçmiş en iyi yazardır diye öznel yargılarımla konu açsaydım büyük ihtimalle gelip bin türlü güzelleme yazacaktınız. Aynı eleştirileri yapmayacaktınız. Burası resmi bir merci değil forum hatırlatayım. İnsanlar burada fikirlerini belirtir. Sen gelmişsin eleştiremezsiniz yok öznel yargılarınız yok konu açamazsın. Otoriteyim, konu açtım , diktemi de ettim. Hadi bakalım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    Her toplulukta boş konuşan insan vardır. Dünyanın en iyisi, tek geçerim, kim ne derse desin diye cümleye başlayan insanlardan koşarak uzaklaşmak gerekir. Bu cümleleri kullanan insanlar zaten kitapları da okumamıştır büyük ihtimalle. Filmlerin aksiyon sahnelerinde gaza gelip Tolkien'den haberdar olmuşlardır. Abartma diye kastınız buysa buna ben de katılıyorum. Bu tip bilgisi olmadan konuşan fanatikler her alanda vardır. Hepsine konu açsak işimiz var. Tolkien'i ölümüne savunmuyorum ben. Yukarıda cevap verdiğim arkadaş mesela, yazdığı şeye bakın, Tolkien kitabı şuan yazsa basılmazmış bile. E yuh yani. İyi kötü ayrımı keskinmiş. Bu yüzden şuanda hiç değeri yokmuş. Bu kadar net yorum yapmak yerine şunu dese, "ben iyi kötü ayrımının çok keskin olduğu hikayeleri sevmiyorum." tamam derim hiçbir şey yazmam. Ben hayatımda "en" li sorulara asla cevap vermem mesela. En sevdiğin kitap, film, müzik vs. Bu tip şeylerin eni olmaz. Karşılaştırabileceğim bir referans yok çünkü sanatta. Ölçülebilir birşey değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 18 Mayıs 2018; 16:1:27 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MANGUTAY

    Wagner'ın der Ring'i eski bir İskandinav mitine dayanır. Çok detaya girmeden anlatmak gerekirse Fafnir adında bir cüce babasını falan kesip içinde lanetli bir yüzük olan hazineyle kaçıyor. Yüzük kimin eline geçse onun sonu oluyor. Fafnir de bir ejderhaya dönüşüp sonunda o da ölümle buluşuyor. Tabi bu hikayenin detayları başka. Bunu söylediğin iyi oldu aslında. Şunu belirteyim. İskandinav mitlerinin en eski kaynağı yanlış hatırlamıyorsam 12. yy da yazıya geçirilen Edda adlı bir kitap. Bu kitabı okurken neredeyse kendimi Silmarillion okur gibi hissetmiştim. Üslubu çok benziyordu çünkü. Tolkien'ın kuzey mitlerini kurgusunda kullandığını artık biliyoruz zaten. Her ne kadar kendisi alegoriyi sevmem dese de az biraz alegori yapmış.
    Wagner açık açık Edda, Völsunga, Thiddreks, Nibelungenlied'den karakterlerle ve hikayelerden bir tür pastij yapıyor.

    İki hikaye de yüzüğü ele geçiren bir cüce ile başlıyor. Hadi yetmiyor herkes yüzüğe sahip olmak istiyor, yüzüğü takan hem kendini kötü hissediyor hem de etkisinden kurtulamıyor. İki yüzük de görünmezlik sağlıyor. İki tarafta da sihirli bir kılıç kırılıyor ve önemli bir savaşta kullanılmak üzere yeniden yapılıyor. İki hikayede de tanrılar, yarı insan-tanrılar ve diğer türlü yaratıklar yüzüğü ele geçirmek için birbirini katlediyor. VEEE iki hikayede de sonunda yüzük ateşle yokedilmek zorunda kalınıyor.

    Çok enteresan değil mi? Evet... Tabi ki Tolkien'in eseri çok büyük ve muazzam bir eser tüm ayrıntıları ile, bunu kimse reddetmiyor. Fakat bu kadar çok "esinlendiğini" kabul etmeyip de gidip "ikisinin de tek ortak noktası bir yüzük ve yüzükler de yuvarlaktır, benzerlikler bu kadar" diyip, hatta yetmeyip üzerine nazilerin Ring'deki bazı doneleri nazizm'e yükledikleri için neredeyse Wagner'i nazi ilan ederek (Wagner öldüğünde Hitler daha doğmamıştı bile) "asla o tarz faşist fikirlerle işim olmaz" gibi saçmasapan söylemlerle kendini daha da rezil etmiştir.

    Delikanlı gibi yaptığını kabul etseydi ona saygımı koruyacaktım ama bu kadar da olmaz.




  • Orijinal mi, çeviri mi okudunuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rosarian

    Sanderson, Rothfuss, King vs. okuyun. Tolkien şişirilmiş bir balondur.
    En azından Tolkien, üçlemeyi bitirmiş. Rothfuss, 3.'yü yazana kadar ölecek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Targaryen96

    Bunları çoğu seri başarıyla yapıyor zaten? Star warstan tut marvel,dc,witcher,game of thrones gibi serilere kadar.senin baktığın gözle bakarsak marvel ve dc çok çok daha geniş ve derin bir evrene sahipler.

    Alıntıları Göster
    Düzenli olarak DC okurum, LOTR evreninden öyle "çok çok" daha geniş bir tarafı yok hatta sığ bile sayılır. Keza Marvel'da öyle.

    LOTR'deki forklör bile tek başına tokatlar...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ibo-wan

    Tolkien çok iyi bir araştırmacıydı, ben de yazarlığını sevmiyorum fakat saygım sonsuz-du. Ta ki Wagner'in Der Ring'ini duyana kadar.

    Kariyerinin en büyük hatası, LotR ve ona bağlı kitaplarının ana esin kaynağı olan (kopyala-yapıştır'dan hallice) Richard Wagner'in "Der Ring" dörtlemesi operalarını tamamen reddetmiş olması.

    Rahmetlinin yüzüne söyleyemediğim için "çalmıştır" diyemiyorum (eğer yaşasaydı gidip yüzüne söylerdim) fakat büyük bir alıntı olduğu kesin. İngilizceniz varsa google'dan biraz araştırmayla bulabilirsiniz.
    Araştırmaya üşenenler için özet:

    Kitabın İsveççe çevirisini yapan kişi tarafından ortaya atılmış bir iddia.

    Rahmetlinin, bu iddiaya cevabı:

    "Both rings were round, and there the resemblance ceases."

    "-İki yüzüğün de yuvarlak olması, benzerliğin son bulduğu yerdir.-"




  • quote:

    Orijinalden alıntı: adolf1

    Orta dünyayı seviyorum,
    keşke orada yaşasaydım.
    böyle bir dünya yarattığı için de, Tolkien'e saygı duyuyorum.

    dininden diline,
    jeolojisinden iklimine,
    ırklarından kültürlerine,
    tarihinden demografisine
    .....
    yeni baştan yaratmış. Takdire şayan bir kişi Tolkien.

    bu yüzden ingilizcede romanlara NOVEL denir.
    new ile NOVEL arasındaki fark burada yatar.
    new yeni novel yepyeni demektir.
    yani novel, öncesi olmayan yenidir
    bir bakıma ilk yaratım işidir, tanrıyı oynamaktır.
    bu yüzden novel-roman moderndir, modern yepyeni demektir, öncesi olmayan
    Novel, new'ün kökeni zaten. İsim hali, Latince "novellus"dan (taze, yeni, körpe) türemiş.
  • Okumayan bir cahil oldugumdan bisi yazamadim



    Hem yuzuklerin eefendisi ney lan veled kitabi yok elf yok furodo bakins

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • strategen kullanıcısına yanıt
    Hocam konunun başlarında başka biri daha sormuştu ama her halde gözünüzden kaçtı. Bir daha yazayım Silmarillionu Türkçe oludum. Ithakinin bastığını. Onun yazı diliyle alakalı bir eleştirim yok zaten ama üçlemeyi hem Türkçe hem İngilizce okumuştum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MANGUTAY -- 19 Mayıs 2018; 10:58:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ibo-wan kullanıcısına yanıt
    Hocam der Ring'i anlatan basılı bir kitap var mı? Operaydı sanırım bu eser ben öyle hatırlıyorum. Bu arada bu kadar benzediğini bilmiyordum. Tolkien'in adama faşist demesi de değişik olmuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • strategen kullanıcısına yanıt
    Evet gerçekten bitiremeden ölecek sanırım. Bir de ne zaman çıkacak diye sorduklarında "ben ne bileyim lan afafaffa" falan yapıyor ya..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.