Şimdi Ara

Timur Devleti neden uzun süre dayanamadı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
893
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kurucusu Timur zamanında savaş makinesi ve winner bir devlet olduğunu biliyoruz. Timur öldükten sonra ne oldu da çöküşün zemini başladı? Şahruh döneminde neler değişti?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • yaw osmanlıyı hatta TC daha tam çözümleyemedik.
    60 larda ne oldu . 80 lerde ne oldu. 2000 hemen başında ne oldu .
    Bu soruların cavabını tam veremiyorken Timuru çözsek nolur çözmesek nolur.
  • Eski Türk devletlerinde olduğu gibi kurumsal yapı güçlü değil. Timur döneminde büyüyen devlet tek çatı altında kalmıyor. Varisler tarafından değişik değişik merkezler tarafından yönetiliyor. Zamanla güç kaybı başlıyor ve gerileme kaçınılmaz hale geliyor.

    Osmanlı Devleti böyle değil. Devletin başında tek kişi olacak. Aykırı sese yer yok. Çok başlılığa yer yok.

    O yüzden 620 yıl devlet yaşamıştır.
  • Tribe perki
  • Timur her ne kadar Türk hükümdarı olarak geçsede o bölgede herkes tarafından kabul edilen büyük bir hükümdar olabilmesi için soyunu Cengiz'e dayandırmak zorundaydı. Timur'un bunu bildiği için bu konuda çok fazla hamlesi var; evliliği(Cengiz'in soyundan bir hatun alarak damat ünvanı alıyor; küregen) ve Cengiz'in imparatorluk geleneklerini kendi devletinde de uygulaması gibi(acımasızlığı, doğumunun efsaneleştirilme hikayesi vs.)...

    Timur egemenliğini kanıtlamak için ne kadar büyük zaferler kazansada Cengiz'in soyundan gelmemesi her zaman karşısına çıkan en büyük engel oldu onun için... Cengiz Han'ın soyundan gelmediği için "Han" unvanı yerine "Emir" unvanını kullanmıştır ve ölünceye kadar kukla dahi olsa, Cengiz Han soyundan birini Han olarak yanında taşımıştır. Sonuç olarak o öldükten sonra coğrafyanın kadim geleneği olan Cengiz'in imparatorluk kuralları işlemiş ve Timur'un devleti bir asır bile dayanamayarak parçalanmıştır...




  • Sistem değil, tek adam devletiydi. Bu yüzden tek olan adam gidince olmayan sistemde çökmüş oldu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her devlet Osmanlı kadar şanslı ve katı bir veraset sistemine bağlı olmuyor; bu sebeple görece çabuk parçalanıp yıkılıyorlardı hele ki devletin ana unsuru ata iyi binen, bağımsız ve egemen yaratılışlı Turkik Müslüman savaş lordları ise. Timur'un devleti hem çok büyüktü hem de Timur Al-i Cengiz'den gelmiyordu dolayısıyla hiçbir zaman Han olamadı, kimseye Han ünvanı da aktaramadı. Kendisi büzürg emir (ulu kumandan), oğulları da sultan olarak kaldı. Han ünvanı Asya'yı kaplayan bir hakimiyet için merkezi bir önem arz ediyordu ve Timur meşruiyet sorununu çok uğraşsa da asla tam olarak çözememiştir, Timur gibi birisi dahi Cengiz Han'ın miras bıraktığı Turko-Mongolik töreyi öylece kıramamıştır.

    Belki bir devlet adamı ve fatih olarak olmasa bile Timur'un torunu Uluğ Bey anılmaya değer birisi. Astronom ve matematikçi Timurlu emiri ve hükümdarıydı. Biraz trajik bir sonu oldu ama ismini bilim tarihine geçiren zamanının güzide bir bilim insanıydı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İslamın aydınlatıcı ışığını kendilerine yol gösterici olarak seçmedikleri için kısa zamanda helak olup gittiler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-E19076E5A

    İslamın aydınlatıcı ışığını kendilerine yol gösterici olarak seçmedikleri için kısa zamanda helak olup gittiler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-E19076E5A

    İslamın aydınlatıcı ışığını kendilerine yol gösterici olarak seçmedikleri için kısa zamanda helak olup gittiler.
    bu cahillik bilgisizlik trollük

    bile değil..

    ne midir..

    dk lardır düşünüyorum.

    saatlerime ise işkence edemem...
  • Osmanlı'da veraset tek kişiye ve babadan oğula olacak şekilde bağlandı. Timur ise yanılmıyorsam Türk veraset sistemini devam ettirdi, kut tüm hanedana aittir denildi ve devlet yönetimi bölüştürüldü. Aynısını Cengiz'in Moğol İmparatorluğunda da görebilirsiniz.
  • düzgün veraset sistemi yoktu

    devlet kabile devletiydi

    devletin hali tek bir adamın zaferlerine bağlıydı

    pozisyonu itibariyle saldırıya isyana her zaman açık bir havası vardı

    düzgün bir yönetim kurumu yoktu



    bu hatayı onun soyundan gelen babür yapmamış o sebepten hindistandaki babürler timurun kurduğundan daha uzun yaşamıştır
  • Emir Timur Güragan Cengizhan dan sonra gelmiş en büyük cihangirlerden olmakla birlikte en büyük sorunu ardıllarıydı. Ardılları Emir Timur kadar devlet ve nizamı sağlayacak kadar becerikli değillerdi. Mesela Timur vefat ettikten sonra iki oğlu hayatta şahruh ve miranşah . Miranşah belli bir süreden sonra akli dengesini kaybediyor. Şahruhta uzun hükümdarlık süresi boyuncada Irak_ı Acemin kontrolünü kaybetti. Timur cengizogullarının soyundan gelmedigi gibi Türklerin emiri ve mogolların damadı unvanını kullanmıştır .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zulm ile âbâd olanın, ahiri berbat olurmuş. timur da aynı hesap işte.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Timur devletinin coğrafyasında böyle bir imkan yoktu. Kardeş katli çok ayıp bir şey olarak algılanıyordu. Hatta kardeşini katleden kişinin mezarının yakınından bile geçilmediği söyleniyor.


    O coğrafyada ufak bir durulursan senden kut gitmiş diyip, senin devletini yıkıp yeni devlet kurarlar. Öyle Osmanlı gibi 11 yıl bekleyeyim gibi bir olay yok.


    Bu yüzden Timur'un devleti erken yıkıldı.


    Ayrıca Babürlüler Devleti'i Timurlular'în devamıdır ve onlar kurucularını Babür şah değil Emir Timur olarak görmektedir.



    Doğru olan bilgileri burada verdim. Diğer devletlerede bakarsanız o coğrafyada uzun süreli hüküm sürmenin neredeyse imkansız olduğunu anlarsınız.

  • @Arkedon Atatürk'e göre Timur dünya tarihinin en büyük askeridir.


    Atatürk bu adamı örnek alarak bu zamanda bunları yaptı.


    TARİHİNİ BİLMEYEN MİLLET YOK OLMAYA MAHKUMDUR.


    Emir Timur Dünya tarihindeki en önemli şahsiyetlerdendir.

  • @unnamed13 Zulüm? Timur gittiği her yere bilimi ve refahı götürüyor sen burda o adama zalim diyorsun. Vatana ihanet edenin başını kesti diye bu adam zalim mi oldu? Yazık haline. Gülünesisin.

  • harddecode kullanıcısına yanıt
    Alakası yok timur gittiği yere bilim ve refah götürmez oradaki bilimi refahı alıp kendi başkentine götürür ayrıca öldürdüğü insanların vatana ihanetle alakaları yok düşmanlarıydı ve öldürdü zaten çok fazla kan dökmeden öyle bir imparatorluğu bir insan hayatı süresinde kuramazsın

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @Uçan zenci Dostum sen Semerkand'da yetişen bilim adamlarına bir bak. Timur'un gittiği hangi coğrafyada bilim ve refah vardı ? Bana söyler misin? Bilim adamlarını kendi başkentine getirirdi fakat bu orada bilim ve refah olduğu anlamına gelmez. Çoğu yerde o insanlara önem verilmiyordu.



    Sivas'ta sözleşme yapıldı kimseye zarar gelmeyeceğine dair. Fakat Sivas'ta ermeni grup Timur'un askerlerine saldırdı. Bu yüzden Timur orada onları gömdü.


    İsfahan'da aynı şekilde kimseye zarar gelmeyeceğinin sözleşmesi vardı fakat halk Timur'un askerlerine saldırınca(Bir Timurlu askeri bir insana taciz eder maalsef, fakat bunun sonucunda tüm Timurlu askerlerine savaş ilan ediyor halk. Bu Timur'un kontrolünde değil.) Timur kelleden kuleler dikti. Ayrıca Timur'un askerlerine sahip çıkan mahallelere kesinlikle dokunmadı. Neden dokunmadı ? Onlar düşmanı değil miydi?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harddecode -- 29 Eylül 2022; 16:50:44 >




  • harddecode kullanıcısına yanıt
    Saldırmayan mahallelere değil onları korumak için mahalle kapısını açan mahallelere saldırmadı yani mükafat olarak kapıları açmasalar onlarda öldürelecekti ayrıca ben semerkantta yetişen bilim insanları hakkında konuşmadım zaten adamın torunu uluğ bey bile bilimle uğraşan bir insan ayrıca timurun yakıp yıktığı şehirlerin çoğunda ticaret yapılıyo ve moğol istilalarına rağmen eskisi kadar olmasa bile yüzyıllardır süregelen bir bilim geleneği vardı

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.