Şimdi Ara

The Last of Us Nasıldı, Part II Nasıl Olacak?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
618
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    Yeni bir konsol çıkacağı zaman, özellikle nesil değişiyorsa sanırım herkes heyecanlanıyordur. Ben de herkes gibi yeni nesil konsollar için oldukça heyecanlanıyorum. Yeni nesilde hangi oyunların devamlarını göreceğiz, yeni IP’ler neler olacak, konsolda ne gibi farklılıklar olacak ya da konsolun gücü nasıl olacak konular herkes gibi beni de oldukça merak ettiriyor ve yılın belirli bir dönemi heyecanla beklemeye başlıyorum. Yeni nesil konsolların çıkış zamanı yaklaştıkça haliyle sadece biz oyuncuların değil, neredeyse tüm oyun sektörünün de ilgisi ve odağı yeni nesle kayıyor. Bu yüzden neslin sonlarına doğru çok da fazla kaliteli oyun göremeyiz. Tabii ben bunu söyledim ama neredeyse her neslin sonunda da mutlaka bir oyun, neslin en büyük oyunlarından biri haline gelir. Örneğin PlayStation 2 döneminden PlayStation 3 dönemine geçerken çıkan Shadow of The Colossus’u bu oyunlardan biri olarak gösterebiliriz. Ya da PlayStation 3 döneminden PlayStation 4 dönemine geçerken yayınlanan The Last of Us’ı bu oyunlardan biri olarak gösterebiliriz. Tabii oyun dünyasının büyümesi ve ulaşılabilirliğin daha da artması ile birlikte The Last of Us’a duyulan heyecan çok daha fazla olmuştu. Aynı şu anda olduğu gibi.

    Hatta sizleri bilemem ama 2013 yılının başlarında The Last of Us’a olan heyecanım PlayStation 4’ten çok daha fazlaydı. Bunun sebebi ise hepimizin de izlediği E3 2012’de yayınlanan oynanış videosu. Oynanış videosundan ziyade sanki bir film gibiydi. Bunu elbette grafiksel açıdan değil, oynanış olarak söylüyorum. NPC’lerin gerçekten yaşıyormuş gibi tepkiler vermesi, Ellie’nin öylesine yanımızda duran biri gibi olmaması ve özellikle düşmanların yapay zekâsı sadece beni değil, sanırım herkesi oldukça heyecanlandırmıştır. Ne yazık ki sonrasında yayınlanan videolarla ve hatta oyunun çıkışıyla işlerin o kadar da mükemmel olmadığını gördük. Yine tabii gayet başarılı bir oynanışa sahipti, ancak izlediğimiz şey ile de pek alakası yoktu.
     
     
    Sonuç olarak bazı oyuncular için son zamanların en iyi oyunu olsa da bazı oyuncular için sadece “iyi” bir oyundu. Bu yazımda da The Last of Us benim için nasıl bir oyundu ve ikinci oyundan videolara ve ilk oyuna bakarak neler beklemeliyiz bunlara bir göz atacağım.

    Her şeyden önce oyunun hikayesi ile başlamak gerek. İkinci oyunun senaryosu geçtiğimiz haftalarda ne yazık ki sızdırıldı. Ben hala ikinci oyun ile ilgili bir spoiler yemedim ve benim gibi yemeyen insanlar olduğunu da biliyorum. Bu yüzden lütfen spoiler içeren yorum atmayın. Sızdırılan senaryo ile ilgili bildiğim tek şey, bazı insanların okuduktan sonra oyundan nefret etmesi, bazılarının da oyuna daha fazla heyecan duyması. İşte burada bir parantez açarak ilk oyunun hikayesi hakkında biraz konuşalım.

    Çok net bir giriş olacak ama ilk oyunun hikayesi mükemmel ötesi, muazzam veya çok güzel değildi. Sadece iyi bir hikayesi vardı o kadar. Başından sonuna kadar klişelerle dolu bir hikâye ve farklı hiçbir şey yok. Ana karakter sevdiği birini kaybeder, yaşaması zor biri haline gelir, sonra kaybettiği biri yerine koyabileceği biriyle tanışır ve başta iyi anlaşamasalar da bir süre sonra çok iyi anlaşırlar. Rastgele 10 tane Hollywood filmi seçin, en az 4 tanesinin konusu bu olur, sadece teması farklı olur o kadar. The Last of Us’ın hikayesinin güzel olan tarafı, bu klişe hikâyeyi çok iyi işliyor olması. Oyundaki bıkkınlığı, umutsuzluğu ve umudu, duygusal inişleri ve çıkışları çok güzel hissettiriyor olmasıydı. Kaç tane oyunun daha giriş kısmında hüngür hüngür ağlamış olabiliriz ki? Veya hangi oyunda zürafaları gördük diye içimiz umutla dolmuş olabilir? İlk oyunun en iyi yaptığı şeylerdi belki de hikâyeyi işleyiş şekli ve atmosferi bize yansıtma şekli. Aynı şekilde ikinci oyunun da gerçekten rezalet ötesi bir senaryosu yoksa bizi kesinlikle tatmin edecektir.
     
     
    Az önce dediğim gibi oyunun en başarılı olduğu noktalardan biri de kesinlikle atmosferiydi. Bölüm tasarımları, hikâyenin ilerleyişi ve karakterlerin gelişimi ile oyunun başından sonuna kadar bizi cidden sanki o oyunun içindeymişiz gibi hissettirmeyi başarabildi The Last of Us. Oyunun atmosferine dair en büyük eleştirim çok fazla insan öldürüyor olmamız olur. Evet, zombimsi şeyler hikâyenin gerilim korku bölümünü üstleniyor. Ancak bu oyunun ana teması zombi salgını değil, zombi salgını sonrasında yozlaşan insanlar. Oyunun bize anlatmak istediği şey, zombiler varken bile gerçek yaratıkların insanlar olması. Hatta bununla ilgili oyunun içerisine yerleştirilmiş çok güzel bir mektup var. Böyle bir durumda da sanki Uncharted oynuyormuşçasına bir tabur insan öldürmeye gerek yoktu sanki. Öldürdüğümüz her insanda içimiz cız etseydi, öldürmeyi son çare olarak görebilseydik eğer, çok daha duygu yüklü bir oyun olurdu. Zorluk arttırılsın ve daha zor öldürelim demiyorum, duygusal yükü arttırılsaydı da o tetiğe basarken en azından 10 dakika üzüleceğimizi hissettirebilselerdi, gerçekten mükemmel bir oyun olurdu. Ama Naughty Dog seçeneğini bir aksiyon oyunundan yana kullanmış, tabii kötü de olmamış benimki sadece küçük bir “keşke sekansı”ydı.

    İkinci oyundan en büyük beklentim de ilk oyunda hissettirebildiği duygu yükünü bu oyunda da hissettirebilmesi. En azından ilk oyun kadar başarılı olabilmesi. Yayınlanan fragmanlara ve videolara baktığımızda da keşke olsaydı dediğim şeyi yine göremiyorum ama en azından ilk oyunun atmosfer başarısını yakalayacak gibi duruyor.
     
     
    Şahsım adına ilk oyunu en kusursuz bulduğum nokta, kesinlikle oynanışı. Gizlilikle bazı şeyleri halledebilmemiz, zombilerde ve insanlarda farklı taktikler kullanmak zorunda olmamız, eşyalarımızı geliştirebilmemiz ve savaş mekanikleri. Silahın ağırlığının sonuna kadar hissettirebilmesi ve yakın dövüş mekaniklerinin üzerine gerçekten bir emek harcanmış olması oyunun keyfini kat ve kat arttırıyor.

    İkinci oyunun da ilk oyunun başarısının altında kalacağını sanmıyorum. Sonuçta Naughty Dog bu işte ustalaşmış bir firma. Tek derdim yeni mekaniklerin eklenip eklenmeyeceği, eklenirse de nasıl olacağı. Ancak Naughty Dog gibi bir stüdyo, yeni bir şey ekliyorsa bunu gerçekten güzel bir şekilde yapacaktır.
     
     
    Grafikler ve müzikler konusunda sanırım kimsenin bir kuşkusu yoktur. Yine ilk oyunda olduğu gibi ikinci oyunun müziklerini de Gustavo Santaolalla yapacak. Gustavo Santaolalla, direkt olarak yapım ile özdeşleştirilebilecek müzikler yaptığı gibi, aynı zamanda atmosferi çok iyi yansıtan müzikler de yapabiliyor. Bunu ilk oyunda fazlasıyla gördük.

    Görsellik konusunda da ilk oyunun şu an için bile yeterli grafik seviyesine ulaştığını söyleyebiliriz. Aynı şekilde ikinci oyun da PlayStation 4’ün gücünü sonuna kadar kullanacak ve muazzam bir görsellik sunacaktır. Tek isteğim fotoğrafını çekmemizi istetecek manzaraların bulunması olur.
     
     
    Her şeyiyle birlikte toparladığımızda ise The Last of Us’ın ilk oyunu benim için cidden çok keyif aldığım bir oyun olarak kaldı. İkinci oyundan tek isteğim ise en az ilk oyun kadar keyif verebilmesi ve bunu da açıkçası verecek gibi duruyor. Sonuçta Sony’nin neslin sonuna sakladığı bir oyun, bu kadar güvenmese neslin sonuna bırakmazdı.
     
    Tekrar hatırlatayım, lütfen spoiler içeren yorum atmayın. 
     




  • İlk oyunun senaryosu her ne kadar klişe gibi dursa da değildi. Dikkatlice kafayı vererek oynamak ve ses kayıtları, notlar gibi toplanabilirleri okumak gerekiyordu. Ayrıca oyundan tam zevk almak isteyen arkadaşlar en zor modda oynasınlar. Bakalım o zaman deneyimleri bu kadar kolay olacak mı

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Oynanış, grafikler vs. bunlar zaten mükemmele yakın gözüküyor. Eleştirilen yönleri bunlar değildi.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • güzel duruyor
  • APA politik sebeplerden ötürü DSM'den çıkarmışmış. Bugün MMPI yaparken bile cinsel kimlik envanterine bakmıyoruz. Gay geni yokmuşmuş. Gören de doğada sadece insanlarda var sanır eşcinsellik. Açın biraz belgesel izleyin belki o zaman babasıyla özdeşim kuramamış bir şempanzenin eşcinsel oluşunu gözlemleyebilirsiniz...
  • Oyunun temasının eş cinsellik üzerine olacağını nerden biliyorsunuz. Baştan sona oynadınız mı? Belki sadece eş cinsel bir yan karakter vardır. Ana hikayenin konusunu hiç etkilemiyordur.
  • Nihayet fanboyların dırdırından uzak objektif bir Yazı. Tebrik ederim. İlk oyunun hikayesi çok sıradandı işlenişi iyiydi. Gel de anlat bunu fanboylara.
  • @OldGamers86 Dostum ben de Hamd olsun müslümanım ve evet eşcinselliğin normalleştirilmesi konusunu ben de tasvip etmiyorum ama böylesine kaliteli, üst düzey ve kendini kanıtlamış bir yapımın ( oynanış, hikaye, atmosfer, gerilim ) sadece 10 da 1'i kadar yer kaplayan 'eşcinsellik' durumunu sanki koskoca oyunun tek anlattığı ana karakterin eşcinselliğiyle yaşadığı problemleri bu durumunun yargılanması işlenmiş gibi değerlendirilmesi de bana fazla acımasızlık gibi geliyor gereksiz çamur atmak oluyor. Ben bu oyunun o kısmı ile ilgilenmediğim gibi görmezden geleceğim ve bana yaşattığı diğer duygu, eşsiz hissiyatı ve tecrübesiyle hayatıma devam edeceğim. Finans kısmı için de; ben adamlara paramı eşcinselliği yayın düşüncesiyle vermiyorum ya da satın aldım diye onaylamış olmuyorum. Witcher oyandın diye büyü ve zinayı, Far Cry, GTA, Watch Dogs oynadın diye de şiddet ve uyuşturucuyu onaylamış olmadığın gibi bu yaklaşım bana 'her alınan kola israil'e mermi desteği' deyişi aksine ülkemizde satışı yasaklanmayıp üstüne her kanal da reklamı yapılması basitliği kadardır. Teşekkürler ve Saygılar..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

    @OldGamers86 Dostum ben de Hamd olsun müslümanım ve evet eşcinselliğin normalleştirilmesi konusunu ben de tasvip etmiyorum ama böylesine kaliteli, üst düzey ve kendini kanıtlamış bir yapımın ( oynanış, hikaye, atmosfer, gerilim ) sadece 10 da 1'i kadar yer kaplayan 'eşcinsellik' durumunu sanki koskoca oyunun tek anlattığı ana karakterin eşcinselliğiyle yaşadığı problemleri bu durumunun yargılanması işlenmiş gibi değerlendirilmesi de bana fazla acımasızlık gibi geliyor gereksiz çamur atmak oluyor. Ben bu oyunun o kısmı ile ilgilenmediğim gibi görmezden geleceğim ve bana yaşattığı diğer duygu, eşsiz hissiyatı ve tecrübesiyle hayatıma devam edeceğim. Finans kısmı için de; ben adamlara paramı eşcinselliği yayın düşüncesiyle vermiyorum ya da satın aldım diye onaylamış olmuyorum. Witcher oyandın diye büyü ve zinayı, Far Cry, GTA, Watch Dogs oynadın diye de şiddet ve uyuşturucuyu onaylamış olmadığın gibi bu yaklaşım bana 'her alınan kola israil'e mermi desteği' deyişi aksine ülkemizde satışı yasaklanmayıp üstüne her kanal da reklamı yapılması basitliği kadardır. Teşekkürler ve Saygılar..
    Eğer yapımcı şirket logosuna gökkuşagını taşımayıp (eşincellerin sembolü) ve "sadece bir kız, tehdit değil" demek sureti ile bunu savunuya geçmiyeydi, dediğinde isabet arardım. (Twitter'da paylaşımı var, last of us 2 konusunda da paylaşan, bakabilirsin kardeşim)

    Ana karakterin.lezbiyen olduğu, tanıtımının da bunun üzerine yapıldığı bir oyunda, nasıl yan.bir unsur olarak göreceksin bunu sevgili kardeşim? Samimiyetle yazdığına inanıp görüslerini gözden geçirmeni öneriyorum. Bireysel olarak, yan hikaye olarak ilgilendirmez zaten kimseyi. Ilk oyunun dlc'si icin protesto eden gördün mü? Hayır. Olamaz da zaten.

    Sana da saygı ve selametle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OldGamers86 -- 6 Haziran 2020; 17:32:6 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: OldGamers86

    Toplumsal kültür, orf, adet, gelenk ve görenek ile dini yaşantıyı dikkate aldığımızda, milletimizin düşünüş yapısına taban tabana zıt bir konuyu hedefine almış ve bunu da insanların gözüne gözüne sokarak, ana karakter etrafında birleştirmiş bir yapım, yeni last of us.

    Bilgim dahilinde birazcık açıklıyım. Eşçinsellik konusu bütün semavi dinlerin reddetiği ve haram kıldığı bir konu. Fıtrata aykırı saydığı bir şey. Islam kısmından bakmak isteyenler nisa suresinin 15 ve 16. Ayetlerine bakabilirler. ( lezbiyen ve gay hükmü) Dini kısmını bir kenara bırakırsak, Amerikan Psikyatri Derneğı (Apa) 1973-74 senesine kadar Dsm içinde eşcinselliği değerlendirmistir. Yani psikoseksüel bir hastalıktır. Suan politik bir karar olarak bu listeden cıkarılmıştır; fakat bazı psikologların da ifade ettiği gibi, ckb (cinsiyet kimlik bozukluğu) hala bu liste içindedir ve bu bir tezattır. Çünkü ilerde homoseksüel ve biseksüel eylemler gelişen kişilerin azımsanmıyacak bir oranı bunlardan çıkmaktadır. Sanılanın aksine, genetik de değildir. Çevresel faktörler ve özellikle anne-baba tutumlari, çocuğun düzgün bir özdeşim kuramaması (bilinc dışı taklit), tramvalar, cinsel istismar...vb faktörler sonucu cinsel gelişiminin durması ya da gerilemesidir.

    Bütün bunlar ışığında şunu demek istiyorum; eğer islami hassasiyetleriniz varsa ve bu konudan rahatsızlık duyuyorsanız, siz de benim.gibi oyunu ne oynayın, ne temin edin, ne de izleyin. Finansal olarak bu oyunu satın almak, şirketin bu tutumuna destek olduğunuza ve yeni işlerinde de benzer bir tutumda olmasını onayladiginiza delalet eder Bunun dışında kalan insanlara bir sözüm yok. elbette bunu oynayıp kimse eşcinsel olmayacak, bizim korkumuz normaleşmesidir gelecek kuşaklar için.


    Reis ne hikaye yazdın ya bi illumunatiye bağlamadığı kalmış altı üstü grafik piksel yani tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış reis boşa nefes tüketiyorsun ya ortadoğuya oyun yapan yok sen almışsın almamışsın kimsenin şeyinde değil yani arkadaşlar siz bilmiyorsunuz galiba "Oyunları almak isteyen BİZİZ" onlar satmak isteyen değil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sakarya01 -- 6 Haziran 2020; 18:4:9 >
    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: OldGamers86

    Nemrud İbrahim peygamber’in ateşte yakılması emrini verdikten sonra meydan yere odunlardan büyük bir yığın yapilmış.&nbsp;
    Odunları tutuşturmuşlar sonra. Alevler o kadar yükşelmiş ki bulutların tutuşacağını sanmış çocuklar. Korkmus kaçmış bütün hayvanlar.&nbsp;
    İbrahim peygamber’i mancınıkla ateşin tam orta yerine atacaklarmış askerler.&nbsp;
    Atacaklarmış ki Nemrud’un bir kral olduğunu anlasın, görsün; bir daha ona karşı gelmesin İbrahim peygamber.&nbsp;
    Bu sırada bir karınca ağzında bir damla su ile koşa koşa gidiyormuş. Hem de boyu göklere varan cehennemi ateşe doğru.&nbsp;
    Başka bir karınca onun bu telaşını görüp sormuş hemen yanına yanaşıp:&nbsp;
    “Bu acelen niye? Nereye böyle?” diye sormuş.&nbsp;
    Ağzında bir damla su taşıyan karınca o bir damlayı ellerinin arasına alıp:&nbsp;
    “Duymadın mi” demiş. “Nemrud, İbrahim peygamberi ateşte yakacakmış. İşte ateşin olduğu yere su götürüyorum.&nbsp;
    Bu sözleri duyan karınca kendini tutamayarak uluorta kahkahalarla gülmeye başlamış.&nbsp;
    “Sen şu ateşe dönüp hiç bakmadın mı?” diye sormuş. “Ne kadar büyük. Senin bir damla suyun ona ne yapabilir ki?”&nbsp;
    Su taşıyan karınca, “olsun” demiş. “HİÇ OLMAZSA HANGI TARAFTAN OLDUĞUM ANLAŞILIR !”….

    deli galiba meczup arkadaş üstüne gitmeyin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sakarya01 -- 6 Haziran 2020; 18:55:30 >
    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Oyundaki es cinsel temasi son yillarda tum film sektörunde çok içimize işlemeye çalısılan bir konu. Yani birilerinin salak sapık proje işi olduğu ortada.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metal-Gear -- 6 Haziran 2020; 20:56:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk oyunu oynamış biri olarak bunu asla OYNAMAM!
  • Oynamam diyenlerin havasından geçilmiyor ama gören de heryer kaliteli dil desteği olan oyun kaynıyor sanır.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.