Şimdi Ara

TERMOS KARŞILAŞTIRMASI: STANLEY vs. THERMOS

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
7.593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Forumda zaman zaman termos tartışmaları oluyor bende denk geliyorum, bunun üzerine elimdeki termoslar ile bir sıcak içecek performans kıyaslaması yapmak istedim. Hatta bazen Thermos mu iyi Stanley mi iyi tartışmaları oluyor bence bu iki markada bu işin tartışmasız en iyileri. Bazı insanlar ucuz termoslarda aynı işi yapıyor diyor keşke elimde ucuz bir termos olsaydı da onuda katsaydım karşılaştırmaya ama bir tane Lipton vardı onuda verdik gitti birisine. Bilgilendime açısından teste katılan tesmosların hepsi yeni alınmış. en eski olanı (thermos 1,2 Lt) 3-4 defa kullanılmıştır. Bu arada okuyan insanlar ne gerek var bu sürelere 8 saat bile iş görmez mi, veya bende de aynısı var okadar uzun sıcak kalmıyor diye soracaktır. Bu süreler ideal şartlardaki sürelerdir sizin günlük kullanımdaki daha soğuk hava koşulları, her kapak açmanız içerisinden sıvı almanız (yerine soğuk hava dolması) bu süreyi yarı yarıya kadar düşürebileceğini unutmayın. Testleri yaparken termosların içini yaklaşık olarak eş miktarda sıcak su ile çalkaladım ve 15 dakika kadar ilk sıcak su ile saklayıp bu ısıtma suyunu boşalttım. Bunu yapmamadaki amaç karşılaştırmanın sağlıklı olması aksi taktirde daha büyük olan termos çelik kalınlığı fazla olan termos ilk konan sudan daha çok ısı soğurarak performansın farklı oranda düşmesine sebep verecektir. Bununla birlikte ağılarını çok sıkı kapatmaya dikkat ettim. Ölçüm yaparken ağızlarını açarak çubuk termometre ile ölçüm yaptım, termometre stabil sıcaklık gösterene kadar ısı kaybını engellemek amacıyla termos ağızını 5-10 peçete ile kapattım. Bu arada gönül isterdi ki aynı kapasiteleri kıyaslayalım ama elimde olan ürünler bunlar. Şunu unutmayın ki kapasite arttıkça performansta artmaktadır.

    Gel gelelim teste katılan termoslara ve termoslar hakkındaki yorumlarıma:

    1- STANLEY Adventure Serisi 1 Litre:

    BIM'de 175 TL 'ye satılan kutup ayısının getirdiği Adventure serisi termos. Adventure serisinin farkı ne diye sorarsanız biraz sanırım duvar kalınlığı bireaz daha ince, böylelikle kalsik seriye göre daha hafif ama tabi çarpma ve düşmelere karşı daha dayanıksız denilebilir. Bu kesinlikle kaltesiz anlamına gelmiyor, yine de piyasada bulabileceğiniz diğer termoslardan kat kat sağlam. Muhtemelen trekking yapan kullanıcıların Stanley iyide çok ağır yorumları üzerine çıkarttığı bir seri bu Advebture serisi, ki yabancı forumlarda bende bu gibi yorumlar okumuştum. Ağız kısmından çelik kalınlığını kumpas ile ölçtüğümde 1mm gibi bir kalınlık değeri okudum. Kesinlikle oldukça güzel bir ürün tutamaç olmamasının hafifliğe ve taşırken sessiz olmasına fayda var ki tek elle rahat kavranabilen bir yapısı var tutamaç bu boy için çokta gerekli değil. Stanleyin en beğendiğim yönlerinden olan (sadece yeşil renkte bulunan) o portakal kabuğu kaplamalı boyası rahat kaymayan iyi bir kavrama sağlıyor zaten. İdda ettiği perfomansa gelince 24 saat sıcak tutabildiğini idda ediyor. İçilebilir seviyenin 60 derece olduğunu düşünürsek (kimisi 55 dereceyide içebiliyor bence alt limit 60 derecedir) bu iddasını da karşılıyor diyebiliriz. Başlangıç sıcaklığının 93,5 derece olması ve 12. saat denemesi için kapak açmama rağmen 24 saat sonra 60,5 derece ile vaadini karşıladı. Daha yüksek bir başlangıç sıcaklığı ile vaadinden birkaç saat daha fazla iş görebilir. Normal saha kullanımı şartlarında çok rahat 8-10 saat gibi kullanılabilir süreler verecektir.

    Ağırlığı: 645 Gram

    Ağız kısmı çeliği et kalınlığı: 1mm


    2- THERMOS Stainless King 2010 1,2 Litre:

    Evet bazıları bu termos için termosların kralı diye söze ediyorlar haksız da değiller. Boyuna göre performans açısından testin galibi denilebilir. Ürün hakkında söyleyebileceğim tek kötü yan tutamaç kısmı. Bir çok kiide eleştrimiş bunu zaten hem şangur şundur çok ses yapıyor hem de döküm sırasında sadece tutamacı kavrarsanız çok stabil durmuyor, elinizi tutamaç ile şişe arasından geçirip rahat döküm yapabiliyorsunuz ama ince bir el bir bayan bunuda bukadar rahat yapamayabilir. Ürün ağız kısmında 0,9mm et kalınlığına sahip bence gayet yeterli bir değer. Kimisi için ben çok düşürüyorum daha kalını şart diye düşünebilir ama termosu taşıyan kullanıcılar içinde et kalınlığı gereksiz ağırlık anlamına geliyor. Zatn ağırlık olarak 1 litrelik Stanleyden sadece 45 gram daha ağır. Kullanılan tutamaçın 60-70gr olduğunu düşünürsek 1,2Lt olmasına rağmen 1 Litrelik Stanley den daha hafif. Sıcak tutmaperformansına gelince ürün harikalar yaratıyor. İdda eettiği süre 24 saat, içilebilir sıcaklığı 60 derece olarak kabul ettiğimizde başardığı süre başardığı üsre ise 36 Saat.. Vaadettiği süreden 12 saat fazla hatta tam 1,5 katı. 36 saat sonunda 59,5 derece sonucu verdi, 93 derece olan başlangıç sıcaklığı biraz daha yüksek olabilseydi, 12 ve 24 saat ölçümleridne ölçüm sırasındaki kaybı düşünürsek 36 saat sonunda çok rahat bir şekilde 60 derece sıcaklığı sunabileceğini söyleyebiliriz. Kısacası performans olarak testin boyut/performans galibi. Boyundan büyük işler becerebilen bir ürün. Ayrıca hafifliği ile taşıyarak yürümesi gereken vb. kullanıcılar içinde başka bir artı. Almadan önce araştırdığım ve okduduğum yorumlar elde ettiğim sonuçları doğrular nitelikte. O sebeple çokda şaşırmadım, sıcak tutma performansı ve hafiflik isteyen kullanıcıların kesinlikle listesinde 1 numarada olmalı.


    Ağırlığı: 690 Gram

    Ağız kısmı çeliği et kalınlığı: 0,9 mm



    3- STANLEY Legendary Classic Serisi 1,9 Litre (Yeni Seri - 2019):

    Bu ürün içinde Efsane Termos diyorlar ki dedikleri kadar varmış. Özellikle yeni seri diye belirttim çünkü bir önceki seri (eski amblemli olan) ile arasında hem boyut hem de performans farkları mevcut. Kağıt üzerinde eski mode 32 Saat sıcak tutma sözü verirken yeni model 45 Saat vaadediyor, bununla birlikte yenisi dış boyut olarakta ufalmış (buda STANLEY'in eleştrilen noktalardan bir tanesiydi) Yeni seri 11,1cm çapındayken eski model 1-2 cm daha geniş bir çapa sahip. Ek olarak yeni seride hah işte termos tutamacı budur dedirtecek bir tutamaç ile ile değiştirilmiş. Dökmek için sadece tutamacı tutmanız yeterli, ayrıca arabada veya çantanızda şıkır şıkır ses yapmayan bir tutamaç. Bütün termos tutamaçları böyle olmalıdır diye düşündüğüm bir tutatamaç modeli, bu tutamacın kötü yanıda kapatıldığında da biraz yer kaplıyor maalesef diğer tutamaçlar gibi gövdeye yapışmıyor. Bu termosun dezavantajıda biraz ağır olması. Bunu 1,5 mm çelik kalınlığına borçlu. Buda ürüne inanılmaz bir sağlamlık katıyor, ve o sağlamlığı elinize alınca da hissettiriyor. Kutunun üzerindeki etikette şöyle bir yazı var: "1979 yılında Maryland'de bir hotelde çok çok şiddetli bir patlama olmuş, Patlamadan sonra molozlar arasında bulunan tek şey Stanley Classic Termosmuş. Nekadar sağlam olduğunu anlatmaya gerek yok demişler, bana da anlattırmayın. Performansa gelince yine vaadettiğinden fazlasını sunabiliyor. 92,7 Derecelik başlangıç sıcaklığına rağmen içerisindeki suyu 48 saat (yani tam 2 gün) sonra 60,4 derece sıcaklıkta koruyabilmeyi başardı. Evet üzerinde yazan değer 45 saat ve 48 saat ölçümüne kadar 3 adet ölçüm için 3 defa kapağı açıldı. Kısacası hem sağlamlık hem de performans olarak ismindeki efsane adını taşımayı hakediyor.


    Ağırlığı: 1140 Gram

    Ağız kısmı çeliği et kalınlığı: 1,5 mm


    Detaylı test sonucu tablosu:
    TERMOS KARŞILAŞTIRMASI: STANLEY vs. THERMOS



    İki marka arasında araştırmalarım sonucu youtube da gördüğüm izlediğim incelemelerde şu şekilde:


    Video 1: Burada stanleyin eski seri bir termosu kıyaslanmış (eski seriler performans açısından biraz geri kalması konusunda eleştrilere maruz kalıyordu zaten)https://www.youtube.com/watch?v=70Atq5GHNpU

    Video 2: Burda yeni seri Stanley ile Thermos SK 2010 kıyaslanmış. Kıyaslama da aynı ebatta, yeni seri Classic Legendary (amblemden anlaşılıyor) ile Thermos SK 2010 arasında olmuş ki sonuçlarda çok yakın, Thermos burun farkıyla önde:
    https://www.youtube.com/watch?v=KbAXDYereDA


    Markalar hakkındaki yorumlarım şölye:
    İki markada bu işin en iyileri, birini alan kötü yapmış olmaz ama illa tercih gerekecek ise:

    Performans ve Hafifliği bir arada isteyenler için tercih Thermos olmalı. Göründüğü üzere Stanley'in hafif olan adventure modeli performans olarak biraz geride kalıyor. Yeni seri Classic Legendary'ye göre çok az bir farkla daha iyi performans gösteren Thermos SK, hafiflik konusunda da daha başarılı.

    Performans, Sağlamlık, Uzun ömür + Garanti isteyenler ise Stanley tercih etmeli, özellikle de yeni seri classic legendary tercih etmelerinde fayda var. Stanley'in ülkemizdeki avantajı ise (kutupayısı ithalatçısı olanlar için) Türkiye'de ömür boyu garanti desteği sağlaması vermesi, ayrıca bir termosun en çok aşınan parçasın olan "iç kapak" parçasının bir çok modelde birbiri ile uyumlu olması ve daha rahat tedarik edilebiliyor olması gerçekten Stanley tarafında çok büyük bir avantaj. Örneğin 2-3 yıl sonra diper bir termosun iç kapak lastiği bozulukca dişleri yalama olunca çom yapacak birşey olmayabilir ancak stanley termosta garanti kapsamında değişecektir diyelimki değişmedi, veya bir şekilde doğada kapağı düşürüp kaybettiniz, Stanley Termosunuz var ise makul bir fiyata yeni kapak temin etmeniz mümkün olacaktır. Thermos ta mümkün değil mi? illaki mümkündür ancak tedarik beklemeniz vs. gibi süreçler ile vakit kaybetmeniz gerekebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonythetonguc -- 1 Aralık 2019; 21:35:49 >







  • Çok teşekkür ediyorum emekleriniz için..
    Ben de bu aralar arkadaşlarımda ve bendeki contigo Stanley ve Freecamp marka termosların testlerini yapıyorum.. Bir testi dışarıda ortalama 15-16 derecede havada yaptım, bir testi de içeride ort 21 derecede yaptım.. Maalesef contigo da Stanley de olumsuz anlamda şaşırttılar.. Freecamp her defasında contigo ve stanleyin yaklaşık 4 derece üstünde çıktı.. Contigo ve Stanley 12 saat sonra dışarıda 61 dereceye, içeride 62 dereceye gibi inmişlerdi. (İkisi hemen hemen aynı çıkıyor.)
    Contigo 740ml 30 saat sıcak, Stanley klasik 750ml'de 20 saat sıcak yazıyor ama bunlar hangi dereceye kadar sıcak diyorlar çözemedim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kanihba -- 19 Aralık 2020; 20:32:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kanihba

    Çok teşekkür ediyorum emekleriniz için..
    Ben de bu aralar arkadaşlarımda ve bendeki contigo Stanley ve Freecamp marka termosların testlerini yapıyorum.. Bir testi dışarıda ortalama 15-16 derecede havada yaptım, bir testi de içeride ort 21 derecede yaptım.. Maalesef contigo da Stanley de olumsuz anlamda şaşırttılar.. Freecamp her defasında contigo ve stanleyin yaklaşık 4 derece üstünde çıktı.. Contigo ve Stanley 12 saat sonra dışarıda 61 dereceye, içeride 62 dereceye gibi inmişlerdi. (İkisi hemen hemen aynı çıkıyor.)
    Contigo 740ml 30 saat sıcak, Stanley klasik 750ml'de 20 saat sıcak yazıyor ama bunlar hangi dereceye kadar sıcak diyorlar çözemedim..

    Rica ederim.


    Yazımda da çok detaylı belirttim. Stanley in hangi serisini test ettiniz bilmiyorum ama adventure serilerinden çok yüksek performans beklememek gerekiyor. Ama vaadettiğini yani satışta üzerindeki yazdığı hedefi tutturuyor doğru şartlarda kullanırsanız. Stanley'in Classic serileri daha iddalı bir seri.


    Stanley'in avantajları performanstan başka yerlerde ortaya çıkıyor:


    1- Sağlamlığı (Saç kalınlığı birçok benzeri markadan 0,1-0,5 mm daha fazla bu bir sağlamlık vermekle birlikte hem ağırlaştırıyor hemde ısı izolasyonunu bir nebze azaltıyor.


    2- Ömür boyu garantisiyle birlikte Türkiye'de kutupayısı desteği. Kutupayısın Çok iyi bir firma olduğundan vs. den bahsetmiyorum ama diğer markalar için böyle bir distribütör desteği bulamıyorsunuz, buda bir artı.


    3- Son olarak 2. maddeye bağlı bir etken ama bence en önemli özelliği: Bir çoğu termos modellerinde kapak gibi ayrılan parçaları hep standart kullanıyor ve yaygın olarak bulunabiliyor. Örneğin Classic - Adventure farketmeden 1,0 litre 1,3 Litre 1,9 Litre (başkada kapasitelerde olabilir belki bu 3ü bizzat benim görüp denediklerim) termos modellerinin kapakları hep birbirleriyle uyumlu. Ve senelerdir çıkan tüm model değişimlerine rağmen hepsinde aynı. Bildiğim kadarıyla en son 20 yıl önce Alaaddin Stanley markasıyla üretilen termoslarınki farklı ondan sonra 1 kere değişti hep birbiriyle uyumlu kapaklar kullanıldı. Örneğin 1,9 Lt. Klasik serinin kapağı farklı, biraz daha kaliteli (yada aynı bende o hissiyatı bıraktı ama sıkma veri vs. daha etli) ama 1,0 ve 1,3 litre adventure modeline de uyuyor. Daha da önemlisi en çabuk eskiyen parça olan kapak lastikleride birbiriyle uyumlu, hem kutupayısı gibi belli bir tedarikçinin olması hem piyasada en çok satılan olması gibi etkenleri düşünürsek bu tür yedek parçalarının bulunması çok rahat olur. Bir termosta en çok sorun çıkaran şey iç kapaktır çok sıkmaktan belli bir süre sonra dişleri yıpranır ve yalama olur, yeri gelir kaybolur, hiçbirşey olmazsa bile o izolasyonu sağlayan o lastiğin sık kullanımda en fazla 4-5 yıl ömrü oluyor sonra illa değişmesi gerekiyor. İç kapağı bir kenara bırakın dış kapaklarıda birbirlerine uyuyor diz atımları ve çapları aynı. Yani 1,9 litre classic bottle ile 1,0 Litre adventure serisi gibi 2 katı hacim farkına sahip modellerin dış kapakları bile birbirleri ile uyumlu.



    Örneğin Stanley den sonra en çok bulunan kaliteli marka hangisi? Thermos veya Congito sanırım. Örneğin bende de Thermos var performansı harika gerçekten hem hafif hem süper performanslı. Belki Amerika'da yaşasam Stanley yerine 1 numaralı tercihim Thermos olur ama burada istediğim kadar iyi kullanayım, kapağınıda kaybetmeyim ama kapak lastiği eskiyip koptuktan sonra yedeğini bulabileceğimi sanmıyorum en fazla vazo olarak kullanabilirim.





  • Thermos markalı ürünleri Vadi Doğa Sporları firması ithal ediyor. İnternet sitesi altta. Yedek parça, kapak vs. satışı da var.

    https://www.atlaskamp.com/thermos-turkiye

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.