Şimdi Ara

Termal macun mu Sıvı metal mi: Hangi işlemci soğutma çözümü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
966
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Termal macun mu Sıvı metal mi: Hangi işlemci soğutma çözümü?



    Özellikle sıcak havalarda işlemci soğutucu kadar tercih edilen soğutma çözümü de önem arz ediyor. Isınma sorunu beraberinde performans sorununu da getiriyor. Peki, işlemci soğutma için en iyi çözüm ne?



    İşlemcinin mümkün olduğunca verimli çalışması için en iyi soğutma çözümünü bulmak gerekiyor. İşlemci görevleri gerçekleştirirken ısı ürettiğinden ısı birikimi aşırı ısınmaya yol açarak performans sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle aşırı ısınmayı önlemek için en iyi CPU soğutma çözümüne ihtiyacınız var. Donanımınızı overclock yapmayı planlıyorsanız bu bir zorunluluk. CPU soğutma söz konusu olduğunda iki temel çözümünüz var: Termal macun veya Sıvı metal. Peki, işlemciyi soğutmak için en iyi çözüm hangisi? Termal macunla sıvı metal arasında ne fark var?



    İşlemci soğutma için sıvı metali tercih etme



    Termal macun mu Sıvı metal mi: Hangi işlemci soğutma çözümü?



    Sıvı metal termal arayüz materyalinin ana bileşeni galyum. Sıvı metal, işlemcinizin yerleşik ısı dağıtıcısı ile ısı alıcısının soğuk plakası arasındaki mikroskobik hava boşluklarını en az indirerek çalışır. Hava kötü bir ısı iletkeni olduğundan bu mikroskobik hava boşluklarını doldurmak, işlemciden ısı alıcıya verimli ısı aktarımının yolunu açar; böylece işlemcinizi her zaman serin tutar. Bildiğiniz üzere sıvı metal neredeyse her zaman elektriksel olarak iletkendir. Bu, akımı bir noktadan diğerine taşıyabileceği anlamına gelir.



    Sıvı metal avantajları



    Sıvı metalin termal macuna göre en büyük avantajı termal iletkenlik. Sıvı metalin termal iletkenliği işlemcinizdeki ısıyı termal macuna kıyasla daha hızlı dağıtır. En iyi sıvı metal metre kelvin başına 73W’dan fazla termal iletkenlik derecesine sahiptir.



    Sıvı metal dezavantajları



    Ancak sıvı metalin iki önemli dezavantajı vardır. Birincisi, yaygın olarak kullanılan termal macundan daha fazla önlem gerektirdiği için uygulanması zordur. Hedef alanın dışına tek bir damla, donanımınızı çalıştırdığınızda kısa devreye daha da kötüsü temizlemediğiniz taktirde belirli bileşenlerin arızalanmasına neden olabilir. Ayrıca ana element galyum olduğundan sıvı metal, alüminyum ile kimyasal olarak reaksiyona girebilir. Bu nedenle CPU soğutucunuzda alüminyum soğuk plaka varsa kullanmamalısınız. İkincisi sıvı metal, daha yüksek termal iletkenlik oranları nedeniyle normal termal macundan daha pahalıdır.



    İşlemci soğutma için termal macunu tercih etme



    Termal macun mu Sıvı metal mi: Hangi işlemci soğutma çözümü?



    Bazen termal gres veya termal bileşik olarak adlandırılan termal macun, PC’niz için başka bir soğutma seçeneğidir. Sıvı metalden farklı olarak elektriksel olarak iletken değildir. Ancak termal macun ve sıvı metal aynı çalışma mekanizmasına sahiptir. Metal bazlı, silikon bazlı ve seramik bazlı macunlar dahil olmak üzere kullanılan bileşik tipine göre farklı termal macun türleri vardır.



    Termal macun avantajları



    Termal macun oldukça popüler; bunun iyi bir nedeni var. En önemli nedenlerinden biri kolay uygulanabilir olması. Elektriksel olarak iletken olmadığı için taşırsanız bile bilgisayarınızın yapısını etkilemez. Termal macunu dilediğiniz gibi uygulayıp tekrar uygulayabilirsiniz. Termal macun aynı zamanda bütçesi kısıtlı olanlar için uygundur, daha ucuz bir işlemci soğutma seçeneğidir.



    Termal macun dezavantajları



    Termal macun fiyatı daha uygundur ancak en büyük dezavantajı termal iletkenliğidir. Termal macunun termal iletkenliğinin sıvı metale göre hiç şansı yoktur. En iyi termal macunlardan bazıları sıvı metal ile elde ettiğinizden çok daha az olan 15w/mk’nin biraz üzerinde termal iletkenliğe sahiptir.



    Termal macun mu, Sıvı metal mi?



    Cevap değişir. Sıvı metalin ısı iletkenliği daha yüksektir ancak uygulamada önemli riskleri vardır. Bu nedenle sıvı metal ne yaptığını bilenler için en iyisidir. Öte yandan termal macun daha ucuzdur ancak daha düşük termal iletkenlik dereceleriyle idare etmeniz gerekir. Termal macunu uygulaması kolaydır ve sıvı metal kullanmanın birçok riskini oluşturmaz. Termal macunla gayet iyi idare edilebilir ancak ortalama bir kullanıcınınkinden daha iyi bir soğutmaya ihtiyacınız varsa, risklerle başa çıkmaya hazırsanız sıvı metali tercih edebilirsiniz.




    Kaynak:https://www.makeuseof.com/liquid-metal-vs-thermal-paste/







  • Kaynak'ta belirtilen siteyi translate ile çevirdim daha anlamlı çıktı. Sıvı metal'in dezavantajları kısmında temizlerseniz başınıza gelebilecek kötü şeylerden bahsedince ne alaka diye kaynak siteye gittim meğer temizlemezseniz yazıyormuş. Eskiden google translate çevirilerine kötü derdik editörler daha kötü oldu.
    Konunun başlığından yazarı artık görmeden çıkarabiliyorum içeriğini okumadım ancak 73 w ibaresini gördüm.Firmaların 73 w diye zamanında reklamını yapmaları bunun doğru bilgi olduğu anlamına gelmiyor nitekim artık bu ibareyi de kendileri kaldırdı kullanmıyor.Sebebini kimyagerler daha iyi açıklayabilir ancak basitçe içerisinde kullanılan malzemeler ile termodinamik yasalarına göre mümkün değil.Örneğin 50w lık bir birim numune ile 100w lık bir birim numuneyi karıştırdığınızda ortaya 75 w ısıl iletkenlik sunan bir malzeme çıkmıyor.İsteyen internette bunu araştırıp öğrene bilir.Üstelik bakır ile de tepkimeye girer nikel kaplama bakır kullanılmalı kullanmazsanız bakır ile tepkime sonucu oluşan alaşımın ısı iletkenliği yanlış hatırlamıyor isem 15 w idi yani araya değil 73 w 200 w lık ısıl iletken madde de koysanız 15 ile sınırlı olursunuz.
  • Yazının kaynağı ney bilmem ama içeriğinde hiç doğru olmayan şeyler var.

  • Sıvı metal diyince aklıma terminator geldi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Konunun başlığından yazarı artık görmeden çıkarabiliyorum içeriğini okumadım ancak 73 w ibaresini gördüm.Firmaların 73 w diye zamanında reklamını yapmaları bunun doğru bilgi olduğu anlamına gelmiyor nitekim artık bu ibareyi de kendileri kaldırdı kullanmıyor.Sebebini kimyagerler daha iyi açıklayabilir ancak basitçe içerisinde kullanılan malzemeler ile termodinamik yasalarına göre mümkün değil.Örneğin 50w lık bir birim numune ile 100w lık bir birim numuneyi karıştırdığınızda ortaya 75 w ısıl iletkenlik sunan bir malzeme çıkmıyor.İsteyen internette bunu araştırıp öğrene bilir.Üstelik bakır ile de tepkimeye girer nikel kaplama bakır kullanılmalı kullanmazsanız bakır ile tepkime sonucu oluşan alaşımın ısı iletkenliği yanlış hatırlamıyor isem 15 w idi yani araya değil 73 w 200 w lık ısıl iletken madde de koysanız 15 ile sınırlı olursunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi luzumsuzdur -- 7 Temmuz 2022; 0:34:58 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Kaynak'ta belirtilen siteyi translate ile çevirdim daha anlamlı çıktı. Sıvı metal'in dezavantajları kısmında temizlerseniz başınıza gelebilecek kötü şeylerden bahsedince ne alaka diye kaynak siteye gittim meğer temizlemezseniz yazıyormuş. Eskiden google translate çevirilerine kötü derdik editörler daha kötü oldu.

  • luzumsuzdur L kullanıcısına yanıt
    Temas yüzeyi mutlaka nikel olmalı diye anlıyorum.

  • geçen sene tam bu zamanlarda hem işlemcim hem de ekran kartım için grizzly sıvı metal kullandım :) aşırı derecede fark ettiğini söylemek isterim. Uyarılarda belirtildiği gibi sürerken çok çok dikkat etmeniz gerekir. İyi yanı ise 1 kere sürdükten sonra 3 sene kadar hiç dokunmanıza gerek yok.

  • Kaliteli bir termal macun ile dengeli bir şekilde üstü kaplarsanız, sıvı metale gerek kalmaz.


    Coolermaster MakerGel Maker kullanıyorum. Şuana kadar aşırı ısınma hiç yaşamadım. Ekran kartında ve işlemciler de denedim. Ekran kartında 20 dereceye kadar fark yapabiliyor.

  • Termal metal En önemlisi iletken olmasıdır muhakkak tasma yapar etrafındaki parçalarda kısa devre yapar ve bilen bilir bilmeyen netten öğrensin 20 yıldır bu işteyim iletken olmamalı

  • Birkaç yıl önce Trendyol'daki bir satıcıdan Arctıc MX-4 termal macun almıştım. Sahte çıktı. 43 TL'ye almıştım. Bu yüzden aynısının orjinalini almaya karar vermiş, amazon.tr'den 75 TL'ye orjinalini almıştım.

    Sahte almamaya dikkat edin arkadaşlar. Tuşlu telefon alacaksanız da sahteleri çok var. Birkaç hafta önce HepsiBurada'daki bir satıcıdan tuşlu telefon almıştım 380 TL'ye ve sahte çıktı. Denetlemeler mutlaka yapılmalı ve cezası olmalı. Ben satıcıya 0 puan verdim ama bu bir ceza sayılmaz!

  • sıvı metal diye,
    zehirli civa'yı satarlarda
    ruhunu duymaz !

  • Termal macun mu Sıvı metal mi: Hangi işlemci soğutma çözümü?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sıvı metal ile macun arasında sanki seçim yapabiliyormuşuz gibi bir yazı olmuş ama normalde ben hiç forumda sıvı metal kullanan tavsiye isteyen görmedim ama macun testi,önerisi cpu soğutucusu vs çok gördüm.


    Anlayamadığım şey ise bunu geçende yazmıştım am5 soketler çıkıcak haberinde çünkü yeni işlemcilerin bir kısım devresi açıkta ve üzerine macun bulaşması çok büyük olasılık,yani neden hala bu macuna mahkumuz daha etkili bir çözüm ve daha kolay uygulanacak etrafı batırmayacak bulaşmayacak termal ped gibi,ya da tamamen yeni işlemcilerin anakartların üzerinde bunun önüne geçecek montajı kolaylaştırıp macuna vs ihtiyaç duymayacağımız bir teknoloji geliştirilmiyor onca yıldır ya da çalışmalar var da biz mi duymuyoruz popüler olmadığı için tuhaf geliyor senelerdir aynı çözümleri kullanmak.

  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Evet mutlaka nikel olmalı ben dizüstü bilgisayarımda da sıvı metal kullanıyorum ama önlemini almış durumdayım tırnak cilası üzerine kapton bandı kullanıyorum.Bakır olduğu halde neden kullanıyorsun diye sorarsan 15’wlık alaşım oluşturmasına rağmen diğerlerinden daha performanslı çünkü sıvı olduğu için hava boşluğu kalmıyor.Alaşımın etkiside şöyle açıklayayım ilk sıvı metal sürmemde sıcaklık yük altında 60 derece iken alaşım yüzeyi tamamen kapladıktan sonra 80 derecelere ulaşıyor.Kaplama süresi ise hava teması ve kullanılan sıvı metaldeli galyum oranına bağlıdır.Yine bir tecrübemi paylaşacak olursam xbox one x’te thermalgrizzlynin sıvı metalini kullandım sadece bir sefer sürdüm 2 yıl sonra yenilemek istediğimde bakırla çok küçük bir miktar tepkimeye girmişti sıvı metal olduğu gibi duruyordu.Buna karşılık laptopda kullandığım thermalrights sıvı metali 2 günde neredeyse tamamen bakır ile tepkimeye girmiş ve geriye ürün kalmamıştı.Tabi burada dediğim gibi sadece marka farkı değil aynı zamanda hava ile temasda önemli xboxta arka kısımda x klipsi güzel bir baskı oluştuyor ve hava ile teması büyük oranda düşürüyor laptopta ise basit bir vidalama ve mümkün olduğuna az bir baskılama yöntemi mevcuttur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi luzumsuzdur -- 7 Temmuz 2022; 16:34:2 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Sıvı metalin varlığından haberim yoktu. Konuya ek olarak komple özel bir sıvı ile soğutma çalışmaları vardı akvaryuma içinde özel bir sıvıya tüm donanım koyularak çalıştırılıyordu konunu bu içerikle genişletebilirsen bana daha fazla bilgi vermiş olacaksın, güzel konu olmuş.

  • Malzeme mühendisliğinin sınırlarını zorlayacak olsa da işlemciyi ve soğutucuyu tümleşik bir yapıda üretmek bence mümkün. ısı kaybı olmayacağından küçük bir tümleşik yapı ideal soğutma için yeterli gelecektir.

  • Orijinal MX-4 alın, keyfinize bakın, sıvı metal esprisine çok girmeye gerek yok. 6 yıllık Hyper 212'yi MX-4 ile yeni i5-11400F'ime bağladım, sürekli 4.4 Ghz modunda 78 derecede çalışıyor. Aynı işlemci stok soğutucu ile 100 dereceyi gördüğü için sürekli 3.6 Ghz modunda 100 derecede çalışıyor.

  • Haber için teşekkürler

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Termal macun mu Sıvı metal mi: Hangi işlemci soğutma çözümü?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.