Şimdi Ara

Tercih süresince Bilkent CTIS hakkında edindiğim bilgiler ve araştırmalarım

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
3
Favori
3.427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tercih süresince Bilkent CTIS hakkında edindiğim bilgiler ve araştırmalarım

    YGS’de 19 bininci olup LYS matematik gecesi stresten uyuyamayınca sınavı batırıp sıralamayı 36 bine çeken ve gelecek yıla belki daha çok stres yapıp daha kötü bir sonuç alırsam diyip gelecek yılı kafadan silmiş biri olarak YGS ile yapabileceğim tercihleri araştırırken şaş-kaza denk geldiğim bir bölüm olan CTIS’i gördüğümde define bulmuş gibi olmuş hatta 2 gece heyecandan uyuyamamıştım. Fakat yaptığım araştırmalar sonucu bölümün hiçte tahmin ettiğim gibi bir bölüm olmadığını ve internette dolaşan sözde orada okuyan fakat neredeyse Bilkent yetkilisinin kâr amacı güderek yazmış olduğuna inandığım cinsten yazı ve yorum yazan insanları gördüğümden dolayı araştırıp, sorup soruşturup edindiğim tüm bilgileri olabildiğince objektif bir biçimde birkaç kişi bile olsun tercih esnasında doğru seçim yapabilsin diye buradan paylaşmaya karar vermiş bulunmaktayım. Tabi ki bende tercihimi bu bilgiler doğrultusunda yaptım. Daha fazla uzatmadan konuya geçmek istiyorum.

    Öncelikle DH’de gördüğüm bir konu kafamdaki soru işaretlerini cevaplama yerine kafamda daha çok soru işareti oluşturmuştu. Öncelikle o konuyu burada paylaşayım:
    http://forum.donanimhaber.com/m_86092285/tm.htm

    Bu konuda CTIS bölümü ile ilgili birçok iddia mevcut. Tabi birçok çelişki de. Üstelik ego tatmini gibi bir yazı olduğunu bunu okuyan herkes anlayabilir gibime geliyor. Zaten yazılan yorumlarda da bu durum özellikle belirtilmiş. Yazımı bu yazılanlara cevaben yazıyor gibi başlayıp her konuda fikrimi beyan edecek ve araştırmalarımın sonucunu da paylaşacağım. Bu konuyu açmaktaki amacım yukarıda linkini verdiğim yazıyı yalanlamak değil, genel anlamda bilgi vermek.

    Şimdi isterseniz yazının kendi içinde çelişen ve gerçek manada yazarını komik duruma düşürecek ifadelerini buyrun beraber inceleyelim. (Not: Her cümlenin numarasını cümlenin sonuna koydum. Yani numaranın sağındaki değilde solundaki cümle numaralanmış oluyor.)

    quote:

    * Yazılım Mühendisliği ve Bölümünüz Arasındaki Fark ?

    Arkadaşlar bu bölümün yazılım mühendisliği ile 2 farkı vardır ;

    1- Diploma Olarak Mühendislik Diploması Alınmaz (1) ( Bilgisayar veya Yazilim islerinde Diplomanin Neredeyse Hicbir onemi yokken Okudugunuz Okul Buyuk Onem Tasir (2), Cunku Bilgisayar ve Yazilim islerinde Imza yetkisi yoktur . )

    2- TEORİK dediğimiz derslerden arındırılmıştır ( Şuan Hangi Yazılım Mühendisliği Okuyana Sorsanız , Aklım Varsa CTIS Seçerdim Der (bence) . )

    * Bu Bölümden Mezun Olursam , Mühendislik İlanlarına Başvurabilir Miyim ?

    Bu Bölümden Mezun Olursan , Kesinlikle ve Kesinlikle Mühendislik İlanlarına BAŞVURABİLİRSİN. (3)

    Kesinlikle ve Kesinlikle , Eğer ( Yüksek Lisans yapmadıysan ) Karşındaki Çıkabilecek Diğer Başvuran Rakiplerin , ODTÜ VEYA BOĞAZİÇİ VEYA İTÜ Gibi TOP OKULLARIN Bilg Müh. Mezunları Değilse Yani ; Diyelim ki Bizim Bölümden Biri ve Bahçeşehir Üniv Yazılım Mühendisliği Bitirmiş Kişiler Başvurdu , Kim Olursa Olsun Gözü Kapalı CTIS 'i Seçer(bence).
    ( Verdiğiniz CV 'de Bölümü Tanıtan İçerik OLMALI ( HER BÖLÜM İÇİN ) ). Bilkent CTIS 'in Dünya'da ki ( APPLE , MICROSOFT , ORACLE vs .. ) sayabileceğiniz şirketle ortaklığı vardır !
    (…)
    Bilg müh veya yazılım müh yüksek lisansı yaparak , devlet gibi mühendislik zorunlu koşan iş ilanlarına BAŞVURABİLİRSİNİZ! (4)
    (…)

    * İnternette Bir Sürü Bilgi Var Hangisine İNANALIM ?

    Arkadaşlar Ağzı olan konuşuyor , Benim yazdığım tüm bilgiler bizzat hocalardan edindiğim bilgilerdir. Doğruluğuna EMİN OLUN! (5)
    KURAL 2 - BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE TECRÜBE KADAR ÜNİVERSİTE DE ÖNEMLİDİR . (6) SİZ KİŞİLERİN ÖNÜNE BİLKENT CV Sİ Mİ ? , BAHÇEŞEHİR VEYA VSVS. CV Sİ Mİ ? KOYACAKSINIZ ? BAHÇEŞEHİR DENDİĞİNDE ; DEDELERİMİZ , TEYZELERİMİZ ; "BAHÇECİK Mİ ? HE BİLİYORUM..." DERLER. BİLKENT DERSEN : "OOO SEN İYİSİN O ZAMAN YAA.." DERLER. (7)
    (…)

    * İŞ İMKANLARI ?

    BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ VEYA YAZILIM MÜHENDİSİNİN SAHİP OLDUĞU AYNI İŞ İMKANLARINA SİZDE SAHİPSİNİZ. (8)
    (…)
    BÖLÜMDEN SONRA YÜKSEK YAPARAK ( MÜHENDİSLİK DİPLOMASI YİNEDE ALAMAZSINIZ FAKAT İŞ BAŞVURULARINDA KABUL EDİLİR.) VEYA 3.SINIFTA YURTDIŞINA GİDEREK ( BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DİPLOMASI ALIRSINIZ . ) DEVLET İŞ İLANLARINA BAŞVURABİLİRSİNİZ.(9)
    (… - 16 Mayıs 2014 – 0.017 tarihli mesaj)
    3- sana göre saçma başkasına göre değil vesaire vesaire bu böyle gider durur .. siz bilgisayar sektöründe misiniz bilmem ama bilgisayar sektöründe (yazılım) DİPLOMA 2.PLANDADIR!!!! (10)


    Çelişkiler ve Doğruları
    Bölüm mezunu olunca Bachelor of Science (B. Sc.) diploması alıyorsunuz. Bu diploma türü fen bilimleri ve mühendislik bölümlerinin vermiş olduğu bir diploma türü ve tabi ki de ucu açık (ülkeden ülkeye, üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir). Fakat maalesef ki CTIS için bir yere kadar. Mesela, İTÜ (yanlış hatırlamıyorsam) bilgisayar mühendisliğinden yüksek lisans yapmanız için bilgisayar mühendisi olmanızı şart koşuyor (ki CTIS mezununun bilgisayar mühendisliğinden yüksek lisans yapınca yinede mühendis olamayacağını aşağıdaki mail dialoglarında görebilirsiniz). Fakat şunu diyebilirim ki yurt dışında ki iş ilanları ise yanlızca B. Sc. Diploması istiyor (bkz: glassdoor). Fakat şunuda belirtmem gerekir ki yurt dışında çalışmaya başlamak tahmin ettiğinizden çok çok daha zor olabilir.

    Not: Yurtdisinda çalışmaktan kastım bölümün dili ingilizce olduğu için yalnızca Amerika/İngiltere içindi. Farklı ülkeler için ne olur bilemem fakat anadili İngilizce olan ülkeler dışındaki ülkelerde o ülkenin konuştuğu dili bilmiyorsanız işe kabul almanız imkansıza yakın olacak ve yaptığınız işi ise yüksek verimle yapmanız çokta kolay olmayacak.

    Yüksek lisans ve devlette çalışma olayını araştırayım dedim, internette yalan yanlış birçok bilgi görünce direkt olarak Bilkent’e mail çektim. Aldığım cevapların doğru olduğuna inanmıyorsanız, içinizde bir şüphe varsa, soru metnini Bilkent’e kopyala yapışır yapın ve cevap bekleyin. Yaklaşık bir gün sonra alacağınız cevabın burada ki cevap ile aynı olduğunu göreceksiniz. Neyse uzatmayayım, işte o dialog:

    [Mail başlangıcı]
    Ben: CTIS bölümü yüksekokul bünyesinde yer almakta ve bir fakülte değil. Burada sormak istediğim şey şu; ben CTIS bölümünden mezun olduğum taktirde, sanki bir mühendislik fakültesinden mezun olmuş gibi mühendis ünvanını alabilecek miyim? Eğer bu mümkünse, alacağım ünvan mühendislik fakültesinden mezun olmuş birinin ünvanı ile eşdeğer statüde olabilecek mi? Eğitim süreci tamamlandığında aldığım diplomanın statü olarak mühendislik fakültesi mezunu bir öğrencinin diploması ile ne farkları olacak?
    Yetkili: "Muhendis" unvani alman ve/veya meslek olarak "muhendis" olman icin muhakkak Muhendislik Fakulte'lerinin bolumlerinden mezun olman gerekir. Bununla birlikte genelde butun Muhemdislik ve Fen Fakultesi bolumleri mezunlarina verilen "lisans" diplomasinin akademik karsiligi olan B.Sc. (Bachelor of Science) yani Bilim Bakeloryasi derecesini CTIS mezunu olarak da diplomanda goreceksin yani CTIS mezunlari da B.Sc. lisans diplomasi alirlar. Bunun kazanci, bu diplomayi onsart olarak isteyen yukseklisans programlarina basvuru hakki elde etmendir.
    Ben: B.Sc. diploması hakkında internette çokta fazla bilgi bulamamış olsamda, okuduğum kadarıyla pek bilinmeyen ve açıkçası pekte ciddiye alınmayan bir diplomaymış, bilmiyorum yanılıyor muyum. (edit: bu maili B.Sc. hakkında çokta fazla bir bilgim olmadığı bir dönemde yazdığım için oldukça yanılmışım, B.Sc.'yi ve onun ne denli kapsamlı olduğunu kısaca yukarıda açıklamıştım, daha fazlası için internette araştırma yapabilirsiniz.) Sonuçta ülkemizde ünvan çok önemli bir mesele, belki mezun olduğumda üzerimde Bilkent logosu olacak ama mühendislik ünvanıda olmayacak olması oldukça düşündürücü.
    Benim merak ettiğim bir diğer unsur ise ben mezun olduktan sonra ne tür yüksek lisans yapabilecek oluşum. Mesela bilgisayar veya yazılım mühendisliği üzerine yüksek lisans yapabilecek miyim? Peki yaparsam mühendis statüsüne sahip olabilecek miyim? Veya mühendis statüsüne sahip olabileceğim bir yol var mı? Başarılı bir öğrenci olursam yüksük lisans süresince burs alma olanağı mevcut mu peki?
    Bir başka yetkili: Sorularına öncelikle bir konuya açıklık getirerek başlamak istiyorum. B.Sc. diploması geçerliliği en yüksek olan ve aynı zamanda tüm mühendislik fakültelerinin diplomalarının sahip olduğu derecedir. Bu nedenle iş hayatında önemli bir yer tutmaktadır.
    Bölümümüz mezunları lisans diploması aldıkları için mezun olduklarında fakülte mezunlarının kazandıkları haklara sahip olurlar. Lisansüstü (master/doktora) eğitim yapmak da kazanılan bu haklardan biridir. Bilgisayar veya yazılım mühendisliği üzerine yüksek lisans yapabilirsin. Ancak yüksek lisans sonrası da mühendislik ünvanı alamazsın. Çünkü bu ünvanlar lisans derecesine göre veriliyor. Örneğin; bir hukuk mezunu (diyelim avukat oldu) bilgisayar müh. Yüksek lisans yapinca “muhendis” olmuyor; “bilgisayar müh.’nden yüksek lisans derecesi olan avukat” oluyor.
    Öte yandan bu tür detaylara takılmamani öneririm. Önemli olan mezun olunca çalıştığın kurumda yaptiğın işe göre aldığın ünvandır.
    Yüksek lisansın sırasında burs alma konusu tamamen yüksek lisansını okuyacağın okulun kriterlerine bağlıdır.

    [Mail sonu]

    Umarım CTIS’in ünvan vede mühendislik statüsü hakkında bir fikir edinmişssinizdir.

    Şimdi ise işaretli gönderilerde ki bir diğer sıkıntı: bilgisayar mühendisi ile aynı statüye sahip olacağınızı iddia ediyor olması. Bu durum tamamı ile yanlış. Bilgisayar mühedisi sadece yazılım ile ilgilenmez. Donanım ile de ilgilenir. Ülkemizde donanım adına çok fazla bir kuruluş yok. Dolayısıylada bu konuda iş imkanıda olmadığı için bilgisayar mühendisliğinin bu yönü ülkemizde hep gözardı edilir fakat vardır. Donanım diyince aklınıza bir kasa ve içindeki anakart/ekran kartı vs. gelmesin. Bu donanım yelpazesi oldukça geniş. Parmak izi okuyuculardan tutunda hastanedeki kan analizi yapan cihazlar, oradan tutun işlemcilere kadar geniş bir alanı kapsıyor. Yani bilgisayara bağlanan veya bilgisayarı oluşturan her aygıt bilgisayar mühendisliğinin ilgi alanına giriyor. Öncelikle bunun farkında olalım. Ayrıca burada bir fikir beyan etmek istiyorum, bu aygıtlar aynı zamanda elektrik-elektronik mühendisliğininde ilgi alanına giriyor.

    Bilgisayar mühendisliğinin yazılıma dönük kısmında ise bilgisayar mühendisleri ve yazılım mühendisleri ortalama olarak aynı işi yapıyor gibiler(ki yazının sonuna yazmış olduğum “son sözler” başlığına bakmanızı tavsiye ederim). CTIS biraz fazla pratik, işin içinde özellikle önemli olan teorik kısımlar var ve CTIS bunları göz ardı etmiş durumda. Fakat şundan eminim ki bu, her koşulda oturup amele gibi kod yazacağınız anlamına geliyor. Hoşunuza gider mi bilmem ama ben kod yazmayı bilen ve 7. Sınıftan beri bunu yapabilen biri olarak bu işin gerçektende kafa patlatacak derecede zor olduğu kanaatindeyim. Amele işi demek yanlış olabilir, bu işi zevkle yapan birçok kişi gördüm fakat ben bir ömür boyu kod yazarken sandalyeye çakılı bir şekilde ekrana bakarak çürümek istemiyorum. Tabi burada benim değil, sizin fikriniz önemli. Kod yazmak size zevk veriyorsa, bilgisayara ilginiz varsa (ve bu ilgi ölmeyecekse) benim kod yazmak ile ilgili düşüncelerime göre hareket edip, kod yazıp zevk almak dururken başka bir meslek seçip bütün ömrünüzüde kendinize zehir etmeyin. Konuyu daha fazla dağıtmayayım, yazılım yönü olarak eğer ülkemizde çalışacaksanız tabi ki CTIS ne kadar teori ve staj ile içli dışlı olup size işi öğretiyor ve bu konudada gerçekten de avantajlı olsada sonuçta iş-veren insan genellikle sizin mühendis olup olmamanıza bakıyor (bu işin içerisinde olan ve gerek Sabancı’da gerek Bilkent’te gerek İTÜ’de okumuş olan bir çok mezuna, şuan okuyor olan birçok arkadaşa ve üniversiteden yıllar evvel mezun olan birçok mühendise sorduğum da aldığım cevap işverenin ünvana (mühendis olup olmamana) baktığı yönündeydi – bu yazdığım kesinlikle kendi kanaatim değil ve mutlaka sizde bu konuda fikir alabileceğiniz tecrübe sahibi insanlara danışın derim). CTIS mezunu olunca mühendis ünvanı almayacak olmanız başınızı fazlasıyla ağrıtabilir. Bilgisayar ve yazılım mühendisleri adı üstünde mühendis olacak ve büyük ihtimalle de sizinle aynı işi yapıyor olacaklar fakat onlar mühendisken siz mühendis olamayacaksınız. Bunun bilincinde olun.

    Şimdi numaralandırdığım cümleleri yeniden okumanızı ve tekrar yorumlamanızı tavsiye ederim.

    Unutmadan:
    *(5) numaralı cümlede ise arkadaş “hocalarım bunu diyor” ifadesini kullanmış olmasına rağmen dediklerini bizzat Bilkentteki bölüm başkanı bana cevaben attığı mail ile (yukarıda) yalanlamış durumda. Hocalar öğrencileri poh-pohluyorsa bilemem tabi.
    *(7) arkadaşın bu cümleyi alkollüyken yazdığını düşünüyorum. Aklı selim bir insan yazmaz, yazamaz böyle birşey.


    Bölümün Yüksekokul Bünyesinde Olması
    İşverenin karşısına çıktığınızda açıklamakta zorlanacağınız kısım. Ne bir fakültesiniz, ne de 2 yıllık meslek yüksekokulusunuz. 2 yıllık bilgisayar MYO ile 2 yıllık işletme MYO’nun birleştirilmiş hali gibisiniz. Ne tam bir yazılım mühendisisiniz nede tam bir işletmeci. Teknoloji fakültesi mezunları biraz daha az teorik bilgi alıyor diye onlara bile endüstri meslek lisesi öğrencisi gözüyle bakılırken, yüksekokul mezununa ne gözle bakarlar bilemiyorum.

    CTIS’teki İşletme Mantığı
    Tercih süresince yaptığım araştırmalarda yukarıda yazdığım sonuca varınca aklımdan şöyle bir düşünce geçmişti: ben oyuncu değil yönetmen, futbolcu değil teknik direktör olmayı isteyen biriyim. Mühendis ünvanım olmadığı için iş bulamayacak olursam amele gibi kod yazmak yerine işletmeci kimliğimi kullanıp iş bulurum. Fakat bir müddet sonra bu düşüncenin de fos olduğunu öğrendim. Öncelikle şu konuda hem fikir olalım: 4 yıl işletme okumuş biri ile dersleri içinde işletmemsi birşey olan birinin bu konudaki becerisi de statüsüde aynı olamaz. Hatta işletme okuyan birini de bir kenara bırakıyorum, ülkemizde her yıl binlerce endüstri mühendisi mezun oluyor. Endüstri mühendisleri bütün mühendisliklerden azar azar görüyor, üstünede işletme eğitimi alıyor. İdeal bir endüstri mühendisi tüm mühendislik alanlarından anlıyor olmasına rağmen bir mühendisliğin alanında (örneğin makina mühendisliği) iş yapabilecek seviyede bir mühendiste olamıyor. Yalnızca elektrik-elektroniğin bile 7 ana branşa ayrıldığını düşünürsek ve bir elektrik-elektronik mühendisliği mezununun bile elektrik-elektronik alanında yetkin olmadığı alanlar varken bir endüstri mühendisinin tüm mühendislik alanlarını ve işletmeyi 4 yılda öğrenebilmesi ve tüm alanlarda yetkin olabilmesi zaten beklenen birşey değildir. Şimdi bunu niye anlattım, şunun için anlattım: bir endüstri mühendisi kendi altında çalışan farklı branşlardan mühendislerin ne yaptığını yüzeysel olarak anlayabilir (bu açıdan baktığımızda işletme okumuş bir öğrenciden çok daha üstündür) ve aynı zamanda yazılım dışında birçok mühendislik alanından anladığı için CTIS ile kıyaslandığında daha tercih edilesi bir noktada olduğunu düşünüyorum. Fakat şunuda eklemeden edemeyeceğim, üniversitedeki bir hocam endüstri mühendislerinin iş bulmakta zorlandığından, kendi eşide dahil olmak üzere birkaç akrabalasının endüstri mühendisi olduğunu ve ne kadar az maaş aldıklarından bahsetmişti bir ders. Üniversitede tanıdığım birçok kişi, Türkiye'deki en iyi üniversitelerden mezun olmadıkça endüstri mühendisliği okumanın bir hata olacağı yönünde hem fikir. İsteyen olursa endüsti mühendisliği hakkında yorumda bulunan hocamın mail adresini mesaj (pm) atabilirim, cana yakın biridir, cevap verecektir sanıyorum. Neyse, biz konumuza dönelim..

    İşletmeci olurum fikrinide kafamdan sileyim derken internette yeni birşey gördüm: MBA! MBA, yani Master of Business Administration. MBA, ülkemizde ve dünyada işletme yüksek lisans anlamına gelen bir eğitim. Eğer çalıştığınız şirket sizde bir ışık görürse size bu eğitimi ücretsiz bir şekilde aldırıp sizi yönetici pozisyonuna getirebiliyor, mühendis olsanız bile. Tabiki bu eğitimi almak için illa ki çalıştığınız şirketin sizde bir ışık görmesi gerekmiyor, isterseniz (eğitim masrafını karşıladğınınız taktirde) sizde MBA eğitimi alabiliyorsunuz. Fakat kimse sizi kuçağını açmış bir şekilde "MBA diplomasını alıp gelsede benim şirkette müdür olsa" diye beklemeyecek. Bu sebeple MBA yapmak için bir/iki yıl harcamaktansa kariyerinizin seyrine göre bu işe girişmek daha mantıklı olacaktır sanıyorum. Mezun olduktan sonra iş bulamayıp (CTIS bölümü için konuşmuyorum) MBA yapan birçok işsizin olduğunuda ekleyeyim.

    Son olarak, bu konudaki en güzel örnek yeni Microsoft Türkiye genel müdürü (bkz:http://www.chip.com.tr/haber/o-microsoft-turkiyenin-yeni-genel-muduru_56713.html ) Adam ne işletmeci, ne de endüstri mühendisi. Tam olarak İTÜ bilgisayar mühendisliği mezunu. Peki nasıl Microsoft genel müdürü olabiliyor? Mantık şöyle işliyor, yönetime getireceğim adam hem personelden hem yaptığımız işten hemde yönetimden anlasın. Bu sebeple bilgisayar mühendislerine işletme mantığı öğretince şirketi bir level üste taşıyabilecek işleri işin ruhunu bildiği için kolaylıkla yapabiliyor, altında çalışan muhendilerin yaptıkları işi ve aldıkları sonucu değerlendirebiliyor.

    Bu sebeple CTIS’in bu avantajı da bir bakıma sıradan bir hal almış denebilir.

    Öğretim Görevlileri
    Bu bölümde eğitimde görevli olan 1 doçent ve 2 tane yardımcı doçent var, birkaç tane de eğitim görevlisi (kaç kişi oldukları aklımda kalmamış). Öğretim görevlilerinin sayısı değil niteliği önemli diyeceksiniz sanıyorum. Ben kısaca şöyle söyleyeyim ve farkı anlayın: Bilkent'in Bilgisayar Mühendisliği bölümünde 6 profesör, 6 doçent, 4 yardımcı doçent ve sayısını bilmediğim kadarda eğitim görevlisi var. Hangi açıdan bakarsanız bakın, CTIS’in akademik kadrosuyla, Bilkent Bilgisayar Mühendisliği’nin akademik kadrosunu bir tutamazsınız. Ayrıca bölümün "fakülte" çatısı altında olması için en az bir tane profesör gerektiğinide söylemeden geçmeyeyim.
    *Öğretim görevlileri ve akademik ünvanları zaman içerisinde değişiklik gösterebilir.

    Maaş
    Yukarıda linkini verdiğim ve yalanladığım konuda maaşın 3000 tl olduğu söylenmiş. İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi gibi üst lig okullarından derece ile mezun olan insanlar bile 3 bin lirayla işe başlamaları bile çok sık karşılaşılan bir durum değilken bu bölüm için bu rakamların söylenmesi oldukça yersiz olmuş. Maaş konusunda ütopik hayaller kurmayın. Açıkçası bende maaş konusunda bir fikir beyan edemiyorum. Sevdiğiniz bir işse zaten mutlu olduktan sonra para ikinci planda olmalı.

    Bölümün Geleceği
    Güncelleme: Bu konuya atılan ilk mesaja bakmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki yazdıklarımda yanılıyorum zannedersem.
    Chip dergisinin Temmuz 2015 sayısından sayfa 22 ve 23 bu konuda oldukça iyi bilgi vermiş. İnternetimde sıkıntı olduğu için şuan fotoğrafını paylaşamıyorum, unutursamda hatırlatırsanız sevinirim. Dergiyi bulan baksın. En önemli gördüğüm yeri dergiye baka baka yazacak olursam: Bugün çok büyük kurumsal yapılar dışında, çoğu şirket IT departmanına eskisi kadar ihtiyaç duymuyor zira artık e-posta servislerini Google veya Microsoft hallediyor, depolama işleri bulutta çözülüyor, bulut çözümleri devreye girdiği için yedekleme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Eskiden 3-4 kişinin peşinde koştuğu IT sorunlarını artık tek bir IT uzmanı kolayca çözebiliyor. Yani bu demektir ki, teknoloji çoktan IT departmanındaki insanları işinden etmeye başladı! Bir noktadan sonra artık şirketlerin IT departmanında kimse kalmayacak zira şirketler bu işi tamamen taşeron servislere devrecekler. (…)

    Son sözler…
    Belkide en önemli detaylardan birini yazıp yazımı sonlandırmak istiyorum. Üniversitede ders esnasında bir hoca, 10 satır toplama çıkarma işlemlerinden oluşan bir kod mu daha çok işlemciyi kullanır yoksa 1 satırlık trigonometrik hesapma yapan kod mu? diye bir soru sormuştu. Sonra eklemişti, İşte arkadaşlar, bir yazılım mühendisi ile bir bilgisiyar mühendisini ayıran noktalardan biri budur. Bir bilgisayar mühendisi işlemcinin nasıl çalıştığını bildiğinden dolayı hangi kodun sistem kaynaklarını ne kadar tüketeceğini bilir ve bu sebeple yazılım mühendisinden daha avantajlıdır. Siz, örneğin Google'da çalışan bir mühendis olsanız ve bir arama algoritması geliştirmeniz istense, bir kodun işlemcide ne tür bir etki oluşturduğunu bilmeniz gerekecek. Çünkü günde milyonlarca arama yapılan bir motorda, sizin fazladan yazacağınız veya verimsiz olan bir satır kod bile şirketin her gün on binlerce dolar kaybetmesine sebep olacak.

    CTIS ile yazılım mühendisliği arasında bile dağlar kadar farklar olduğunu yeniden belirtiyor, yorumu size bırakıyorum.

    Not:Yurtdışında lisansüstü hakkında bilgi almak için şu mutlaka yazıya bakın:https://cmbserbestbolge.wordpress.com/2013/09/21/odtu-ogrencisinin-master-ve-doktora-ile-ilgili-bilmesi-gerekenler/

    Eğer yanlışım varsa düzeltmenizi rica ederim.
    Doğru tercihler yapmanız dileğiyle…



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 27 Haziran 2016; 19:01:26 >



  • ==B.Sc. diploması hakkında internette çokta fazla bilgi bulamamış olsamda, okuduğum kadarıyla pek bilinmeyen ve açıkçası pekte ciddiye alınmayan bir diplomaymış==

    Buradan sonra okumadim zaten. Muhendis olup diplomayi alinca artik basinda bu lisans seviyesini gorur diplomayi yirtarsin. Rektor yine seni adam yerine koyup cevap yazmis. Butun mallar bi konuda toplanmis zaten. Biri gelmis Bilkent hazirligi cok zor okunmaz felan demis. Sizin gibi tembel insanlar zaten anca vasat turkce bir okulu zorla bitirir, muhendislik diplomasi alir. Sonra CV yapmayi bile googleden arastirarak ogrenip; %10 Java, %30 C#, %25 SQL felan yazip, muhendislik diplomasiyla is arar. Anlayacaginiz sizden bi bok olmaz.

    Yurtdisina cikma olayini green card almak olarak nitelendirip birde buna imkansiz diyip devlette calismayi dusunen geri zekali arkadasim, sen green card alsanda seni hicbir ulkeye almazlar ;)

    UNIVERSITE BIR AMAC DEGIL ARACTIR.

    CTIS ten mezun olup Microsoft'da calisan da var, ODTU ITU bitirip bankada yazilimci olarak calisan veya internet kafe acanda var. Nasil mi?

    Senin gibi lisede bilgisayar oyunu oynamayip, facede gezmeyip; yazilim alaninda kendini gelistirerek. Tamam derslerine cok vakit ayiramayip iyi bir bolum kazanamamis olabilirler. Ama senin gibi de orta duzey ders calisip, oyun oynayip format atmayi bilgisayar bilgisi sanip, tercih doneminde muhendislik muhendislik secmeyi kendisini muhendis yapmayacagini biliyorlar.

    Universiteye de senin gibi sifir bilgiyle degil, belirli bir temel ile baslayip; orada gece gunduz uyumayip (siz gezerken o) proje gelistirip, yeni yazilim dilleri ogreniyorlar. Siz mezun olunca CV'nize bir iki dil yazip %50 yazarken, o mezun olup oraya 25 30 dil yazip birinde ikisinde uzman oldugunu belirtince farkiniz ortaya cikacak.
    Gereksiz detaylara takılmışsın. B.S.c mühendisliklerin verdiği diploma zaten?

    Birincisi Bilkent gibi bir okulda okumak gerçekten çok çalışmanı gerektirir(Her bölüm için!).
    İkincisi atıyorum devletten X ünisinden Türkçe mühendislik okumuş ve 20 yıllık eski teknolojilerin öğretildiği biri şakır şakır İngilizce konuşan, %100 İngilizce ve çağdaş bir eğitim gören Bilkent mezunundan daha mı tercih edilebilir sence?

    Bir diğer faktör hocalar. Sen devlet ünilerinde her hocayı Nikola Tesla mı sanıyorsun dostum Emin ol çoğunu Bilkent, Koç ve Sabancı'ya işe alsalar maksimum 1 ayda kapının önüne koyarlar. O kadar kifayetsiz adamlar var maalesef ama bu saydığım ünilerde öyle salla başı al maaşı yapamazlar, bak bu önemli bir nokta. CTIS bölüm hocalarının çoğu daha önce özel sektörde çalışmış ve alanında yetkin kişiler. Örneğin veritabanı dersini T.C.Merkez Bankası'nın eski DB yöneticilerinden biri veriyor. Web/Tek.Mat dersini anlatan başka bir hoca savaş uçağı için görev bilgisayarı geliştirmiş bir kişi.

    CTIS'in ders programını incele, elbette mat. dersleri de var. Programlama konusunda ise Java, Oracle, C/C++, iOS ve Android programlama gibi çok güncel konular işleniyor. Mesela iOS programlamayı Mac bilgisayarlarla dolu bir labaratuarda işliyorsun :) Sadece derslere takılma çünkü ne kadar dersini bile almış olsalar, Türkiye'de 1 kod scope'unun işlemciyi ne kadar yorduğunu analiz edecek mühendislik öğrencisi çok az çıkar ') Okulların halini bilmediğiniz için, her mühendis gerçekten mühendis sanıyorsunuz.

    CTIS içerik itibariyle, Yazılım Mühendisliği'ne çok yakın bir bölümdür. Algoritma/programlama, yazılım mühendisliği esasları, matematik vs teknik derslere ek İşletme, Ekonomi, ikinci yabancı dil, Etik prensipler gibi dersler alıyorsunuz.

    Aralarında Microsoft, Oracle, IBM, Samsung, TAI ve Havelsan gibi büyük şirketlerin olduğu 50 şirketle anlaşmalı bir bölüm ve eğitim müfredatını bu şirketlerin eğitim temsilcileriyle beraber karar alıp güncelliyor. Avrupa'ya(İsveç, Finlandiya, İrlanda vs) Erasmus imkanı mevcut ve mezunlarından bizzat tanıdığım Microsoft'ta, Amazon'da, Havelsan ve TAI'de çalışan birçok insan mevcut.

    Bunları anlatmamın sebebi, yazılıma ilgi duyan ve bu bölümü tercih etmek isteyenler yanlış yönlenmesin. İş dünyasında 4 yıllık bir teknik bölüm okuduysanız diğer insanlardan pek farkınız yok. Google'ın bile iş ilanlarında bilgisayar, yazılım müh. ve benzer teknik bölümlerden mezun eleman isteniyor. Özellikle yazılımda esas olan tecrübedir, bilgidir. Şuan CTIS mezunu, Stanford'da master yapmış Facebook'da çalışan Türkler var, Microsoft'ta, Havelsan da çalışanlar var bu mevkiler size yetmez mi :) Bilkent'in yurt dışında bilinen bir okul olduğunu da değinmeme gerek yok sanırım. ABD-Avrupa bağlantıları çok güçlü.

    Bölümlere bu kadar takılmayın, kendinizi geliştirin, özellikle İngilizce öğrenin, aranılan eleman olun gerisi çorap söküğü gibi gelir.
  • Oncelikle bu konuyu actigin icin tesekkurler, gecen sene yerlesip ctis 1. Sinifi bitirdim, sonrasinda bolum degistirmek icin bir cok yola basvurdum fakat bazilarindan olumlu sonuc alamadim, bazilarindan ben hosnut degildim, o yuzden bolumde devam edecegim gibi gozukuyor. Bu zamana kadar bir cok ctis konusunda yanlis bilinen kisimlari cevapladim, bu yanlis bilgilerin tek kaynagida sizinde paylastiginiz konu, hangi kafayla yazilmis bilmiyorum fakat ciddiyetten uzak ve bilincsiz bir sekilde yazildigi belli, eminim sadece o konuda gorduklerinden umutlanip tercih edenler bile vardir fakat dogru olmadigi o kadar bariz olan bir konudan insanlarin etkilenmemis olmasini umuyorum.

    Sizin yaziniza ek olarak benim gibi bolume girmis olup fakat sonrasinda pisman olanlar icin bir kac sey yazacagim, benim icin ilk secenek universite sinavina tekrar girmekti fakat hem universite hem universite sinavi bir arada yurumuyor, ayrica daha once de oldugu gibi universite sinavini cok mantikli bulmadigimdan fazla da vakit ayirmadim.

    Diyelim ctis te kaldiniz, eger isletmeyle ilgili bi hedefiniz yoksa yapmaniz gereken en onemli sey alabildiginiz kadar matematik dersi almaniz, ctiste derslerin asiri derecede kolay olmasi sebebiyle ekstra ders almaniz programiniza sigidigi surece sikinti olmayacaktir, dikkat etmeniz gereken diger kisimsa derslerin cok kolay olmasindan dolayi sahip oldugunuz bos vakit, eger amaciniz bir an once biseyler ogrenip para kazanmaksa bunun icin universiteye gelmeye zaten gerek yok, ama gercekten bir seyler ogrenmek icin burdaysaniz bu bos vakitleri cok iyi kullanmalisiniz, eger kendinizi bu sekilde yetistirirseniz, bilgisayar muhendisleriyle de ayni konuma gelebilirsiniz( bu durum ctis e ozel bir durum degil iktisat veya tarih okuyan biri de bu gelistirmeyi yapabilir, sadece ctiste cok fazla bos vakit var)

    Yaziniza olumsuz olarak baktigim tek nokta IT sektoru kismi, evet teknolojinin gelismesiyle beraber bir cok IT isini artik insanlar yapmiyor, fakat IT cok genis bir kavram, teknoloji ucsuz bucaksiz fakat yakin bi zaman icinde siber guvenlik uzmanligi, sistem ve network mimarligi gibi pozisyonlari degistirecek bir teknoloji oldugunu dusunmuyorum, geri kalan IT alanlarinda(teknolojinin yerine gecebilecegi) zaten o alanda kalifiye insanlar calismiyor genelde(ornegin siyasal bilimler mezunu calisan bulabilirsiniz)

    Son olarak bolumde okuyan fakat memnun olmayanlara tek onerim, ogrendiginiz seyleri para kazanmak icin degil, ogrenmek istediginiz icin ogrenin, eger bilincli bi sekilde kendinizi yetistirirseniz, is bulamamaniz sizin sorununuz degil, ise almayan kurumun sorunu olur.

    Konuyu acarak bu onemli bilinclendirmeyi yaptiginiz ve bilincsizce yazilmis o konunun altini cizginiz icin tekrar tesekkurler.

    Edit: Yurtdisi konusunda biraz ekleme yapayim, yurtdisina gidebilmek sandiginiz kadar zor degil, bilgisayar muhendisligi okuyunca size direk greencard vermezler ki gerekte yok, yurtdisinda master programlarina basvurabilirsiniz, dedigim gibi kendinizi ne kadar yetistirdiginize bagli olarak bu bilgisayar bilimleri de olabilir, bilgi guvenligi de olabilir veya mba gibi isletmeye yonelik bir alan da. Ama bu basvurularda kabul alabilmek icin( ornegin siber guvenlik istiyorsaniz matematik departmanindan probability dersini almalisiniz onu almadan once ekstra iki matematik dersi daha almaniz gerekiyor, yazida ekstra matematik dersleri almanizi soylememin sebebi de bu zaten genel anlamda)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi attj4d -- 29 Temmuz 2015; 11:43:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • attj4d kullanıcısına yanıt
    IT konusunda sizin yazdıklarınızı görünce yanılıyor olduğumu farketmiş durumdayım. Yazımı az sonra yeniden güncelleyeceğim. Fakat burada en dikkatimi çeken şey şu oldu, teorik dersleri çok olan bir bölümde (elektrik-elektronik, makina, vs.) pratik edinmenin ne kadar önemli olduğunu sürekli duyan biri olarak; pratik içerikli bir bölümde ise teorik ders almanın ne kadar önemli olduğundan bahsetmiş olmanız ise oldukça dikkatimi çekti, bana farklı bir bakış açısı kazandırdı diyebilirim. Bunun için teşekkür ederim.

    İşletme konusuna gelince, CTIS okuyan birçok öğrencinin işletme okuyarak (ve bu konuda yüksek lisans yaparak) oldukça iyi denilebilecek bir kariyer elde etme şansları var gibime geliyor fakat dediğim gibi çok ortada bir bölüm olunca işveren insanlar CTIS mezununu ne kadar ciddiye alır bilemiyorum/kestiremiyorum.

    Bilgisayar mühendisliğinden mezun olunca size green card verecekler gibi bir şey söylemedim. Amerika da yüksek öğretim gibi şeyler alabiliyor olduğunuz vizeler ile zaten mümkün olabiliyor fakat orada daimi bir şekilde kalmak yada çalışmak için green card gerçektende önemli. Sonuçta Amerika'da birçok harika üniversite var ve maalesef ki ülkemizdeki en iyi üniversitelerden biri olan Bilkent bile bunların bir çoğuna yaklaşamıyor bile. Size iş verecek kuruluşun oradaki üniversitelerden mezun birilerini işe almak duruken sizin kartınızla, vizenizle ayrıca uğraşacağınıda sanmıyorum.

    Bu önemli cevabı yazdığınız için yeniden teşekkür eder, iyi bir kariyer dilerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 29 Temmuz 2015; 16:33:17 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: abandonware

    IT konusunda sizin yazdıklarınızı görünce yanılıyor olduğumu farketmiş durumdayım. Yazımı az sonra yeniden güncelleyeceğim. Fakat burada en dikkatimi çeken şey şu oldu, teorik dersleri çok olan bir bölümde (elektrik-elektronik, makina, vs.) pratik edinmenin ne kadar önemli olduğunu sürekli duyan biri olarak; pratik içerikli bir bölümde ise teorik ders almanın ne kadar önemli olduğundan bahsetmiş olmanız ise oldukça dikkatimi çekti, bana farklı bir bakış açısı kazandırdı diyebilirim. Bunun için teşekkür ederim.

    İşletme konusuna gelince, CTIS okuyan birçok öğrencinin işletme okuyarak (ve bu konuda yüksek lisans yaparak) oldukça iyi denilebilecek bir kariyer elde etme şansları var gibime geliyor fakat dediğim gibi çok ortada bir bölüm olunca işveren insanlar CTIS mezununu ne kadar ciddiye alır bilemiyorum/kestiremiyorum.

    Bilgisayar mühendisliğinden mezun olunca size green card verecekler gibi bir şey söylemedim. Amerika da yüksek öğretim gibi şeyler alabiliyor olduğunuz vizeler ile zaten mümkün olabiliyor fakat orada daimi bir şekilde kalmak yada çalışmak için green card gerçektende önemli. Sonuçta Amerika'da birçok harika üniversite var ve maalesef ki ülkemizdeki en iyi üniversitelerden biri olan Bilkent bile bunların bir çoğuna yaklaşamıyor bile. Size iş verecek kuruluşun oradaki üniversitelerden mezun birilerini işe almak duruken sizin kartınızla, vizenizle ayrıca uğraşacağınıda sanmıyorum.

    Bu önemli cevabı yazdığınız için yeniden teşekkür eder, iyi bir kariyer dilerim.

    Dediklerinize katiliyorum, isletme icin zaten hem agirlik acisindan hem genel konum acisindan ctis cok mantikli degil fakat enterprise resource planning veya bussiness development alanlarinda bi kac + si olabilir tabi bunlar cok spesifik alanlar.

    Yurt disinda is bulmak tabi ki kolay degil ama sirketlerin yaptigi mulakatlari basarili bir sekilde gectiginiz zaman gercekten vizenizle de ugrasiyorlar gerekli dokumanlari da sagliyorlar, diger yazida belirttigim gibi bi konuda para kazanayim diye degilde gercekten iyi olmak icin calisiyorsaniz karsiniza engeller ciksa bile bulundugunuz durumdan keyif alacaginizi dusunuyorum, onemli olan bu bilincin farkina varmak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gidin odtüye itü adam gibi bilgisayar mühendisliğini okuyun bilkentte çok büyük bir hazırlık eziyeti var hiç temeliniz yoksa kalmamanız mümkün değil temelden kastım kesinlikle kolej mezunu olman gerek. bölüm hakkında bilgim yok ancak mühendis olamıyosun öyle bir imkan yok.

    Başlıklara cevap vereyim;

    Bölümün Yüksekokul Bünyesinde Olması

    Bu bir eksi ancak gidip devlet bünyesin çalışacaksan gelme buraya. İş başvuruları vs hakkında çok iyi bilgim olduğundan dolayı eğer herhangi bir şirkette iş başvurusu yapacaksın kimse mühendis olarak sınırlandırmıyor bu yüzden devlette çalışmak istemez isen sorun yok.

    CTIS’teki İşletme Mantığı

    yukarıdaki bahsettiğime ek olarak becerine bakar diyebilirim.

    Öğretim Görevlileri

    Tam daha hepsi ile tanışmadığım için birşey diyemeyeceğim ancak öğrenciyle arası iyi olan hocalar olduğunu söyleyebilirim :D

    Maaş

    Bu senin tamamen kendi becerine bağlı birşey 2015 mezunu ve işe çok yüksek maaşlarla başladığını bildiğim arkadaşlarım var. Bir arkadaşla iş başvurusu vs hakkında görüştüm. Hiç sıkıntı çekmediğini söyledi. Gelecekte ne olur bilemeyiz malesef.

    Bölümün Geleceği

    Size burda katılamıyorum gelecekte özellikle 5-10 yıl sonra şuandaki isteğin 3e 4e katlanacağını düşünüyorum. Devirden dolayı tabi kendi düşüncem.


    Kısacası,
    Kolej mezunu ingilizcesi çok iyi olmayanlar gelmesin!!!!
    Mühendis olacağım diyen gelmesin!!!!
    Yan gelip yatarak mezun olup devamlı bir iş isteyen gelmesin!!!!
  • ==B.Sc. diploması hakkında internette çokta fazla bilgi bulamamış olsamda, okuduğum kadarıyla pek bilinmeyen ve açıkçası pekte ciddiye alınmayan bir diplomaymış==

    Buradan sonra okumadim zaten. Muhendis olup diplomayi alinca artik basinda bu lisans seviyesini gorur diplomayi yirtarsin. Rektor yine seni adam yerine koyup cevap yazmis. Butun mallar bi konuda toplanmis zaten. Biri gelmis Bilkent hazirligi cok zor okunmaz felan demis. Sizin gibi tembel insanlar zaten anca vasat turkce bir okulu zorla bitirir, muhendislik diplomasi alir. Sonra CV yapmayi bile googleden arastirarak ogrenip; %10 Java, %30 C#, %25 SQL felan yazip, muhendislik diplomasiyla is arar. Anlayacaginiz sizden bi bok olmaz.

    Yurtdisina cikma olayini green card almak olarak nitelendirip birde buna imkansiz diyip devlette calismayi dusunen geri zekali arkadasim, sen green card alsanda seni hicbir ulkeye almazlar ;)

    UNIVERSITE BIR AMAC DEGIL ARACTIR.

    CTIS ten mezun olup Microsoft'da calisan da var, ODTU ITU bitirip bankada yazilimci olarak calisan veya internet kafe acanda var. Nasil mi?

    Senin gibi lisede bilgisayar oyunu oynamayip, facede gezmeyip; yazilim alaninda kendini gelistirerek. Tamam derslerine cok vakit ayiramayip iyi bir bolum kazanamamis olabilirler. Ama senin gibi de orta duzey ders calisip, oyun oynayip format atmayi bilgisayar bilgisi sanip, tercih doneminde muhendislik muhendislik secmeyi kendisini muhendis yapmayacagini biliyorlar.

    Universiteye de senin gibi sifir bilgiyle degil, belirli bir temel ile baslayip; orada gece gunduz uyumayip (siz gezerken o) proje gelistirip, yeni yazilim dilleri ogreniyorlar. Siz mezun olunca CV'nize bir iki dil yazip %50 yazarken, o mezun olup oraya 25 30 dil yazip birinde ikisinde uzman oldugunu belirtince farkiniz ortaya cikacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatal_err0r -- 30 Temmuz 2015; 8:24:23 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fatal_err0r

    ==B.Sc. diploması hakkında internette çokta fazla bilgi bulamamış olsamda, okuduğum kadarıyla pek bilinmeyen ve açıkçası pekte ciddiye alınmayan bir diplomaymış==

    Buradan sonra okumadim zaten. Muhendis olup diplomayi alinca artik basinda bu lisans seviyesini gorur diplomayi yirtarsin. Rektor yine seni adam yerine koyup cevap yazmis. Butun mallar bi konuda toplanmis zaten. Biri gelmis Bilkent hazirligi cok zor okunmaz felan demis. Sizin gibi tembel insanlar zaten anca vasat turkce bir okulu zorla bitirir, muhendislik diplomasi alir. Sonra CV yapmayi bile googleden arastirarak ogrenip; %10 Java, %30 C#, %25 SQL felan yazip, muhendislik diplomasiyla is arar. Anlayacaginiz sizden bi bok olmaz.

    Yurtdisina cikma olayini green card almak olarak nitelendirip birde buna imkansiz diyip devlette calismayi dusunen geri zekali arkadasim, sen green card alsanda seni hicbir ulkeye almazlar ;)

    UNIVERSITE BIR AMAC DEGIL ARACTIR.

    CTIS ten mezun olup Microsoft'da calisan da var, ODTU ITU bitirip bankada yazilimci olarak calisan veya internet kafe acanda var. Nasil mi?

    Senin gibi lisede bilgisayar oyunu oynamayip, facede gezmeyip; yazilim alaninda kendini gelistirerek. Tamam derslerine cok vakit ayiramayip iyi bir bolum kazanamamis olabilirler. Ama senin gibi de orta duzey ders calisip, oyun oynayip format atmayi bilgisayar bilgisi sanip, tercih doneminde muhendislik muhendislik secmeyi kendisini muhendis yapmayacagini biliyorlar.

    Universiteye de senin gibi sifir bilgiyle degil, belirli bir temel ile baslayip; orada gece gunduz uyumayip (siz gezerken o) proje gelistirip, yeni yazilim dilleri ogreniyorlar. Siz mezun olunca CV'nize bir iki dil yazip %50 yazarken, o mezun olup oraya 25 30 dil yazip birinde ikisinde uzman oldugunu belirtince farkiniz ortaya cikacak.

    Bolumde misiniz bilmiyorum fakat yazinizda buyuk yanlislar var bana gore.

    1)Yaziyi yazan arkadas Bsc diplomasi gereksiz gibi bir ibare kullanmamis.

    2)Butun mallar bir konuda toplanmis, gerizekali arkadasim tarzinda agresif tavirlar takinmanin bir geregi yok, duzgun bi tartismanin icine boyle bi uslupla girmen hos degil.

    3)Konuyu yazan arkadasin sonraki cevabini da okursan greencard hakkinda ne demek istedigini belirtti.

    4)20 yildir 3 kisi gitmis microsoft a cok guzel basari!( Bu arada bahsettigim 3 kisiden ikisi bilkent bilgisayar da master a baslayip ondan sonra gitti belirtmek isterim, bunun icinde bolum icinde cok fazla ekstra ders alman gerek)

    5) Lise de programlamaya ilgin olabilir, ama programlama dili ogrenip bi kac program yazmaktan oteye gecmemistir, gecse bile bi onemi yoo, 1. Sinifin sonunda normal bi sekilde calisan senle ayni konuma gelebilir, burdan bir diger sorun doguyor, birinin CV sinde bulunan iki programlama diliyle digerinin CV sinde bulunan 20 tane programlama dilinin hic bir onemi yok, programlama dili dedigin sey genel algoritma bilgisi oturduktan sonra bir kac ayda ogrenebilecegin bir sey, onemli olan bunun arkasinda olup biten graph theory, time complexity gibi konular, ayni programi 50 farkli dille yazabiliyor olman bir seyi degistirmez, hepsi verimsiz calistiktam sonra ne onemi var ?

    Son olarak evet kendi basina cabalayarak istedigin yerlere her zaman gelebilirsin, ama konu bilgisayarsa bu oturup programlama dili ogrenmekle degil, muhendislik okumuyor olsan bile kendini yogun bi sekilde matematik calisarak ve diger teknik konular hakkinda olabildigince bilgi edinerek olur:

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fatal_err0r

    ==B.Sc. diploması hakkında internette çokta fazla bilgi bulamamış olsamda, okuduğum kadarıyla pek bilinmeyen ve açıkçası pekte ciddiye alınmayan bir diplomaymış==

    Buradan sonra okumadim zaten. Muhendis olup diplomayi alinca artik basinda bu lisans seviyesini gorur diplomayi yirtarsin. Rektor yine seni adam yerine koyup cevap yazmis. Butun mallar bi konuda toplanmis zaten. Biri gelmis Bilkent hazirligi cok zor okunmaz felan demis. Sizin gibi tembel insanlar zaten anca vasat turkce bir okulu zorla bitirir, muhendislik diplomasi alir. Sonra CV yapmayi bile googleden arastirarak ogrenip; %10 Java, %30 C#, %25 SQL felan yazip, muhendislik diplomasiyla is arar. Anlayacaginiz sizden bi bok olmaz.

    Yurtdisina cikma olayini green card almak olarak nitelendirip birde buna imkansiz diyip devlette calismayi dusunen geri zekali arkadasim, sen green card alsanda seni hicbir ulkeye almazlar ;)

    UNIVERSITE BIR AMAC DEGIL ARACTIR.

    CTIS ten mezun olup Microsoft'da calisan da var, ODTU ITU bitirip bankada yazilimci olarak calisan veya internet kafe acanda var. Nasil mi?

    Senin gibi lisede bilgisayar oyunu oynamayip, facede gezmeyip; yazilim alaninda kendini gelistirerek. Tamam derslerine cok vakit ayiramayip iyi bir bolum kazanamamis olabilirler. Ama senin gibi de orta duzey ders calisip, oyun oynayip format atmayi bilgisayar bilgisi sanip, tercih doneminde muhendislik muhendislik secmeyi kendisini muhendis yapmayacagini biliyorlar.

    Universiteye de senin gibi sifir bilgiyle degil, belirli bir temel ile baslayip; orada gece gunduz uyumayip (siz gezerken o) proje gelistirip, yeni yazilim dilleri ogreniyorlar. Siz mezun olunca CV'nize bir iki dil yazip %50 yazarken, o mezun olup oraya 25 30 dil yazip birinde ikisinde uzman oldugunu belirtince farkiniz ortaya cikacak.

    Öncelikle B.Sc. diploma türü hakkında oldukça fazla yazıp çizdim, siz bunu yazınca bir paragraf daha ekledim fakat mail diyaloğundan evvel yazmış olduğum koca paragraf gozunuzden kaçmış olmalı ki orijinalini bozmadan buraya kopyala/yapistir yaptığım mailimin bir kisminda okumayı biraktiginizi yazmışsınız. Kör gözün görebileceği açıklamalardan sonra bu yorumunuz bana zaten tam olarak okumamış olduğunuzu düşündurdu. Her neyse, neyi ne kadar okuduğunuz beni ilgilendirmiyor. Ayrıca konu hakkında yanıldığım bir şey varsa belirtin diye kibarca not düşmüş olmama rağmen neden bu kadar agresif çıkistiginizi anlamamış bulunmaktayim.

    Green Card olayına ise ayrıca eklemeler yaptım. Devlet ise her is ters gittiğinde başvurulabilecek son nokta olarak araştırdığım kisimdi.

    Yukarıdaki arkadaşın bahsettiği gibi 20 yıldır isimleri büyük büyük yazildiginda dahi sadece birkaç sayfayı doldurabilecek kadar insan adam akıllı bir noktaya gelmiş. Onlarda bilkent te bilgisayar bilimleri üstüne yüksek lisans yapipta ancak bu konuma geldilerse tekrar durup düşünmek gerekiyor.

    Ülkemizde donanimci olarak çalışman zaten cok ta mümkün olan birşey değil çünkü donanım sektörü ülkemizde gelişmiş durumda değil. Hiç adını duymadığım üniversitelerin bilgisayar mühendisliklerinden mezun olupta internet kafe açani çok duydum ama odtü/ıtü mezunu olupta internet kafe acani da ilk kez senden duyuyorum. Eğer gerçekten de varsa böyle birşey, bu oran %5'i geçmez diye düşünüyorum ki CTIS'den mezun olupta microsoftta çalışanların oranı %5 bile değil, bilmiyorum farkettin mi..

    Benim geçirmiş olduğum lise dönemim hakkında bir bilgi sahibi olmadan böyle bir yorum yapmış olman oldukda komik. Ciddiye alıp mesaj yazıyordum ki vazgeçtim.

    attj4d'nin yazdıklarına ise katılıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 18 Ağustos 2015; 2:10:06 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu bölümü çok küçük görüyorsunuz puaniniz cok iyse gidin itu ye ytuye kardesim zaten puaniniz belli gidip 2.sinif bir üniversite muhEndislik okuyacaginiza Ctis okuyun bide madem mesele kendini geliştirmek bilkentte kendini geliştir üniversite ismiyle 1 adim öne gecersin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dungeon0

    Bu bölümü çok küçük görüyorsunuz puaniniz cok iyse gidin itu ye ytuye kardesim zaten puaniniz belli gidip 2.sinif bir üniversite muhEndislik okuyacaginiza Ctis okuyun bide madem mesele kendini geliştirmek bilkentte kendini geliştir üniversite ismiyle 1 adim öne gecersin

    Oldukça teknik bir konu olan mühendisligi tamamen pratik içerikli bir bölümde ve yüksekokul statüsünde okumak ise sizi iki adım geri attırır. Mesela, uluslararası ticaret yönetimi, otel işletmeciliği, fizyoterapi, hemşirelik gibi bölümleri yüksekokulda okumanin bir fakülte bünyesinde okumaya göre bir fark oluşturacağıni sanmıyorum. Hatta pratiği daha fazla olacağından bir avantaj dahi oluşturabilir. Fakat oldukça teknik konularla ve muhendislikle icli dışlı olan böyle bir bölümün yüksek okulda olması gerçekten ciddi bir dezavantaj. Bilkent CTIS bölümü açmak yerine fakülte statüsünde yazılım mühendisliği bölümü açıp MF puan turu ile öğrenci aliyor olsaydı da bizde tercih etseydik keske.

    Ben tüm tavsiyelerimi bu bölümü tam burslu okumak isteyenlere yaptım. Eğer 100 bininci(*) olupta saçma bir bölüme veya adı duyulmamış bir üniversiteye gitme durumunda olan birileri varsa, bütçe durumu da uygunsa düşünmeden burayı yazsin derim.

    (*) Rastgele yazdığım bir sıralama. Bu tavsiyeyi hangi sıralamadaki öğrencilere vermem gerektiği konusunda bir fikrim yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: abandonware


    quote:

    Orijinalden alıntı: dungeon0

    Bu bölümü çok küçük görüyorsunuz puaniniz cok iyse gidin itu ye ytuye kardesim zaten puaniniz belli gidip 2.sinif bir üniversite muhEndislik okuyacaginiza Ctis okuyun bide madem mesele kendini geliştirmek bilkentte kendini geliştir üniversite ismiyle 1 adim öne gecersin

    Oldukça teknik bir konu olan mühendisligi tamamen pratik içerikli bir bölümde ve yüksekokul statüsünde okumak ise sizi iki adım geri attırır. Mesela, uluslararası ticaret yönetimi, otel işletmeciliği, fizyoterapi, hemşirelik gibi bölümleri yüksekokulda okumanin bir fakülte bünyesinde okumaya göre bir fark oluşturacağıni sanmıyorum. Hatta pratiği daha fazla olacağından bir avantaj dahi oluşturabilir. Fakat oldukça teknik konularla ve muhendislikle icli dışlı olan böyle bir bölümün yüksek okulda olması gerçekten ciddi bir dezavantaj. Bilkent CTIS bölümü açmak yerine fakülte statüsünde yazılım mühendisliği bölümü açıp MF puan turu ile öğrenci aliyor olsaydı da bizde tercih etseydik keske.

    Ben tüm tavsiyelerimi bu bölümü tam burslu okumak isteyenlere yaptım. Eğer 100 bininci(*) olupta saçma bir bölüme veya adı duyulmamış bir üniversiteye gitme durumunda olan birileri varsa, bütçe durumu da uygunsa düşünmeden burayı yazsin derim.

    (*) Rastgele yazdığım bir sıralama. Bu tavsiyeyi hangi sıralamadaki öğrencilere vermem gerektiği konusunda bir fikrim yok.

    donanım ülkemizde gelişmemiş dedin donanım derslerini almıcaksın bu +1 fizik ve matematik mühendislik kadar yok hatta fizik hic yok yazılımla uğrascaksan +1 bölüm kendini yazılım alanına adamıs mühendislik gibi donanım yazılım teorik şekliyle gitmiyor ve uygulamaya yönelik bir mühendisten daha fazla kod bilgisine sahip olur sağlam bir ctıs mezunu ki öyle olmasa microsoft facebook ta çalısını olmaz sizler cok düsük oran demişssiz microsofta çalısanlara bu gayet normal dokuz eylül gazi ist üni bu tarz 35-45 bin mf puanı ile alan ünilerden microsoftta çalısan mühendisler varmı bi bakın eğer sıralmanız zaten mf ilk 25k ise gidip mühendislik okursunuz kimsede bise demez bölüm nitelikle olmasa zten bu sene 7 binle adam yerleşmezdi.
  • Donanim ülkemizde gelişmiş bir sektör değil ve bu konuda tam olarak bir bilgi birikimim olmadığı, bu işi bilen birine sormadigim için internetten okuduklarım kadariyla kısa bir yorumda bulundum ve donanım sektörü ile alakalı daha fazla yorum yapamıyorum. Çünkü ne desem yalan.

    Fizik ve matematigin olmaması her şekilde bir dezavantaj. Çünkü bu dersler, analitik düşünmeniz için gerekli bir altyapı oluşturdugu gibi birçok yazılımın da altyapısını oluşturuyor. Mesela bir bilgisayar oyunu geliştirdiğinizi varsayalım; matematik ve geometri bilginiz yoksa, modellemeleri, oyundaki haritayi vs. efektif bir şekilde programlayamayacaksiniz. Lise yıllarımda uygulama yazarken hatırladığım kadarıyla, yanılmıyorsam, basit bir 3B küp çizmek için bile tonlarca trigonometrik bilgi gerekiyordu. En basitinden, silahla masanın üzerinde duran bir karpuza ateş ettiğinizi, karpuzun parçalanıp yere düştüğünü ve parçalardan bazılarının yere düştükten sonra sektigini düşünelim. Sıradan bir bilgisayar oyununda bile karşılaşabileceğimiz bir durum. Itme ve momentudan bi' haberseniz kurşun karpuza carptiginda onu nasıl parcalayacagini, parçaların hareketlerini ve yönlerini; yatay atıştan bi' haberseniz o parçanın yere duserken nasil hızlanması gerektiğini ve nasıl sekmesi gerektiği konusunda bir fikriniz olmayacak. Bu sebeple matematik, geometri ve fizik bilginiz olmadan ne tür uygulamalar yazilabilir, bilemiyorum. Daha evvelki mesajımda da belirttigim gibi, "oldukça teknik bir konu olan mühendisligi tamamen pratik içerikli bir bölümde ve yüksekokul statüsünde okumak ise sizi iki adım geri attırır. (...) fakat oldukça teknik konularla ve muhendislikle icli dışlı olan böyle bir bölümün yüksek okulda olması gerçekten ciddi bir dezavantaj."

    Pratik konusuna gelince, pratiğiniz çok iyi olur, ona lafım yok. Fakat kendini bilgisayar başına kilitleyip uygulama yazmaya çalışan biri bile aynı pratikligi elde edebilir ve bunun için illa üniversite okumasına da gerek yok.

    Bilmiyorum anlatabildim mi..

    Microsoft'ta çalışma konusunda ise, yukarıda bir arkadaşın bahsettiği gibi microsoft ta çalışan CTIS mezunları bilkent te bilgisayar mühendisligi üzerine yüksek lisans yaptıktan sonra ancak is kabulü almışlar. Cokta fena olmayan bir üniversiteden mezun olan biri bile biraz yüksek bir ortalama ile bilkent te yüksek lisans yapma hakki kazanabilir ve emin olun, CTIS öğrencisinin bir adım önünde de olur.

    Yanılıyorsam lütfen düzeltiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 23 Ağustos 2015; 22:46:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • abandonware A kullanıcısına yanıt
    bi kere bölümde mat dersleri var burdan mat1 ve mat2 yi dahada üst matı alırsın fiziğe gelirsek kardes o kadar oyun yapan adam var bunlar fiziğin f sini bilmiyor sen biraz uçmussun fizik zaten baslı basına bir bela ona harcıyacağın vakti kod bilgine harca mat ve geo zaten analitik düşünmeni gelştirir fakat fizik bilmek yazılım sektöründe pek önemli değil.senin bahsettğin karpugun kırılma olayını zaten fizik motoru hallediyor sen ordan formüllere hesap yapmıyorsun.
  • CTIS'deki mat dersleri ve içerikleri hakkında bir bilgim olmadığı için mat hakkında bir yorumda bulunmamam daha uygun olur. Fakat fizik konusunda yanıldığıniz düşüncesindeyim. Grand theft auto, battlefield gibi birçok bilgisayar oyunundan size örnekler verebilirim fakat daha basit ve kodlanabilirlik açısından "erişilebilir" alanlardan örnek vermenin daha uygun olduğu düşünuyorum. Örneğin mobil için geliştirilmiş Sprinkle oyununda bile suyun hareketini hesaplayan harika bir fizik motoru var. 2D platform oyunlarında bile basit te olsa bir fizik motoru gerekiyor. Tabi fizik bilgisi oyunlar dışında bir alanda ise yarıyor mu bilmiyorum, aklıma da gelmiyor su an için. Yinede bilgisayar mühendisliginden mezun olmuş, görüp geçirmiş birine sormak lazım. Kafamizdan yaptığımiz yorumlar ne kadar doğrudur bilemiyorum.

    Bitirme projelerine göz attım açıkçası birkac projenin dışında kayda değer bir proje de göremedim (ki o projeler meslek tanıtım sunusuna özel olarak seçilip konulmuş projeler).

    Bilgisayarda kendi başına oturup kodlama öğrenip bir noktaya gelinebilir, böyle bir ifadem var doğru fakat tabi ki CTIS bölümünden mezun olunca B.Sc. diploma türüne ek olarak bilkent logonuz olacak. Okul okumaya gerek yoktan kastım şu, bilkentteki eğitim oldukça pratik içerikli ve oldukça az bir teorik içerige sahip yani sizde biraz çalışıp didinip aynı pratiğe ulaşabiliyor olmanız.

    Donanım haber de okuyarak nasıl bir donanım bilgisi öğreniliyor merak ediyorum. Dh'de takılarak bir donanıma driver yazabilecek seviyeye nasıl gelinebilir, bilmiyorum. Bilgisayar mühendisleri bir donanıma driver da yazabilirler sonuçta.

    Yukarıda ki ifademi yeniden okuyunca bilkent te yüksek lisans yapmak kolaymis gibi bir anlam çıkıyor, haklısınız kısa bir düzeltme yapacağım az sonra. Fakat yinede bilkent te yüksek lisans yapmanın bir boğazici kadar zor olduğunu da sanmıyorum çünkü sonuçta bilkent bir 'vakıf' üniversitesi ve hatırı sayılır bir ortalama ile cokta fena olmayan bir yerden mezun olduktan sonra hiç olmazsa para basıp yine yapabiliyor olmanız lazım (yanılıyor muyum?)

    Yazımı yazmaktaki amacım bölümü tam burslu seçmek isteyenler için "bak bu böyle, şu şöyle, haberin olsun" şeklinde bilgi vermekti ve bu sebeple olumlu değil olumsuz yonleri daha çok on plana çıkarıyorum ki ben bilmiyordum diyip pişman olmasınlar. (yazıma kisa bir süre sonra guncellemelerde bulunup kara bulutların bir kısmını da kaldırmayı düşünmekteyim) Ayrıca insanları yaniltmamak için gerekli düzeltmeleri yapmaya da özen gösteriyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abandonware -- 23 Ağustos 2015; 22:49:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pandoora

    Yanılıyorsunuz hocam, CTIS'de Matematik dersleri mevcut. Ben henüz bölüme başlamadım fakat verdikleri ders programında Matematik ve Geometri derslerine çokça yer verilmiş olduğunu gördüm. Açıkçası Fizik ve Kimya dersinin de gerekli olduğunu düşünmüyorum bir programcıya Fizik ve Kimya öğretilmesini gereksiz buluyorum. Ne tür uygulamalar yazılabilir demişsiniz isterseniz bitirme projelerine bir göz atın.

    İsmini vermeyeceğim bir arkadaşım Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinde Bilgisayar Mühendisliği okuyor. Fizik gördüler. İtme ve momentum da gördüler fakat lisedeki itme momentumdan hiçbir farkı olmadığını söylemişti ve yine havada kalan bilgilerin olduğunu söylemişti. Peki neden gösteriliyor neden çalışıyorsunuz bunlara dediğimde beyin egzersizi yapmak için demişti.

    Bilgisayar başına oturan insanlarda bölümde öğretilenleri öğrenir demişsiniz. Mezun olunca bilgi açısından bilgisayar mühendisliği bitiren mezun ile ctis bitiren mezun arasındaki fark nedir? İkisinin de asıl uğraş alanı: kodlama, öyleyse bilgisayar mühendisliği okumak içinde okul okumaya gerek yok sizin görüşünüze göre. Hoş bilgisayar mühendisleri donaımda öğreniyorlar fakat sırf bu forumu okuyarak bile donanım öğrenmek mümkün sizde bilirsiniz.

    Bilkent'te yüksek lisans yapmanın kolay olduğunu hiç düşünmüyorum. Madem öyle buyurun okuyun bir üniversitede mühendislik sonra Bilkent'te yüksek lisans yaparsınız.

    Yazacak arkadaşlara karşı yanlış bilgiler içeriyor yazınız. Gerekli düzenlemeleri yapmanızı rica ediyorum hocam.

    quote:

    bi kere bölümde mat dersleri var burdan mat1 ve mat2 yi dahada üst matı alırsın fiziğe gelirsek kardes o kadar oyun yapan adam var bunlar fiziğin f sini bilmiyor sen biraz uçmussun fizik zaten baslı basına bir bela ona harcıyacağın vakti kod bilgine harca mat ve geo zaten analitik düşünmeni gelştirir fakat fizik bilmek yazılım sektöründe pek önemli değil.senin bahsettğin karpugun kırılma olayını zaten fizik motoru hallediyor sen ordan formüllere hesap yapmıyorsun.


    Maalesef ikinizde bölüme başlamadan bu yorumları yapmışsınız, felaket tellalığını yapmak istemem fakat bölüm düşündüğünüzden çok farklı, gerçi pek umrunuzda olduğunu sanmıyorum ama yine de bazı kısımlarda gereken düzeltmeleri yapayım.

    1) mat1-mat2 seviyesinin üstünde matematikten bahsedilmiş, bölümde dicrete math ve technical math with programming adı altında iki matematik dersi olarak sayılabilecek ders bulunuyor, discrete math normalde bütün bilgisayar mühendisliğinin temelinde yatan mekaniklerin görüldüğü bir derstir fakat ne yazık ki ctis e verilen ders bundan çok uzak, dönemin yarısı mat-1 konularının alt seviyelerini görmekle geçiyor( 2 hafta bildiğimiz 9.sınıf fonksiyonları ile geçti) sonrasında biraz graph theory öğreniyorsunuz dersin bu kısımda işe yaradığını söyleyebilirim sadece. hatta size dersin 2. vizesinde sorulan bir soru örneği vereyim:
    fog(x) = 2x + 3,
    g(x) = x + 1,
    f(x) nedir ?(değerleri kafadan attım sonuç tam çıkmayabilir)

    gördüğünüz gibi bırakın mat-1 i 8. sınıfta çözebiliyor olduğunuz bir soru, bunun bu derste hem de 2. vize de sorulması burayı tercih rehberine ciddi bi şekilde yazıp gelen biri için gayet üzücü bir durum. Dersi yüksek bir not ile geçmeme rağmen konuları düzgünce öğrenebileceğim matematik departmanından aynı dersi tekrar alacağım.

    matematikle ilgili olan ikinci derste biraz mat-2 kullanarak ufak 2d oyunlar yapılıyor, yine lise matematik bilginizin üstüne konulan farklı bir şey yok fakat opengl kütüphanesi hakkında biraz bilgi ediniyorsunuz.

    2) Donanımın buradan öğrenilebileceğinden bahsedilmiş, o zaman hastahaneye giden herkes doktor olabilir sanırım ?

    3) Üniversitede gördüğün fizik veya herhangi bir ders işine yarayabilir veya yaramayabilir, üniversite dediğimiz şey insanların iş bulması için bulunan bir şey değil, ona bakılırsa şu an çalışan kaç insan üniversitede öğrendikleri şeyleri pratikte kullanıyor ? Bu derslerin verilme sebebi arkadaşının da belirttiği fakat senin de güldüğün gibi beyin jimnastiği yaptırmak, hali hazırda bulununan kalıp düşüncelerden çıkıp durumlara farklı bir görüşten bakabilmeyi öğrenmek, zaten bilimin ve eğitimin genel olarak amaçladığı şey budur. Bu arada ctis gibi iş bulmaya odaklı ve teorik derslerin az bulunduğu bölümlerde bölümde öğrendiğin şeyleri iş hayatında kullanırsın evet, ama gerekli altyapıyı sağlayan bir kişi zaten kendi isteğiyle onları rahat bir şekilde öğrenebilir, ama bunun tam tersi mümkün olsa bile oldukça uğraştırıcı olacaktır(üniversite fiziğini tek başına öğrenebilirsin, ama normalden biraz daha uzun sürer).

    4) Bu kadar yazıyorsun bölümde ne işin var diyebilirsiniz, ben de sizin gibi düşünüyordum bölüme gelmeden önce, keşke konu sahibi arkadaşın yazdığı gibi bir konu olsaydı tercih edeceğim zamanlar diye çok düşünmedim değil(bu sebeple konu sahibinin yazısı yanlış yönlendirmeler değil aksine gayet doğru bilgiler içeriyor( doğru bulmadığım kısımları belirttim, konu sahibi arkadaş da düzeltti zaten))

    5) Sizlere tavsiyem ilk seneden itibaren ek ders almaya başlamanız olur.

    edit: Bazı arkadaşlar yazıdan sonra biraz ümitsizliğe kapılmış o yüzden biraz düzeltmeler yapayım, yukarıda bahsettiklerimin tamamı bölümün dezavantajları ve herhangi bir abartı bulunmuyor fakat bu bölümün hiç bir işe yaramadığı anlamına gelmiyor, bazı konularda güzel ve gerekli dersler mevcut, ama genel anlamda bu dezavantajların size etki etmemesi için bol bol ek ders almanızı tavsiye ettim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi attj4d -- 25 Ağustos 2015; 12:56:45 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: abandonware

    Tercih süresince Bilkent CTIS hakkında edindiğim bilgiler ve araştırmalarımın dökümü

    YGS’de 19 bininci olup LYS matematik gecesi stresten uyuyamayınca sınavı batırıp sıralamayı 36 bine çeken ve gelecek yıla belki daha çok stres yapıp daha kötü bir sonuç alırsam diyip gelecek yılı kafadan silmiş biri olarak YGS ile yapabileceğim tercihleri araştırırken şaş-kaza denk geldiğim bir bölüm olan CTIS’i gördüğümde define bulmuş gibi olmuş hatta 2 gece heyecandan uyuyamamıştım. Fakat yaptığım araştırmalar sonucu bölümün hiçte tahmin ettiğim gibi bir bölüm olmadığını ve internette dolaşan sözde orada okuyan fakat neredeyse Bilkent yetkilisinin kâr amacı güderek yazmış olduğuna inanacağım cinsten yazı, yorum ve makale yazan insanları gördüğümden dolayı birkaç kişi bile olsun tercih esnasında doğru seçim yapabilsin diye araştırıp, sorup soruşturup edindiğim tüm bilgileri olabildiğince objektif bir biçimde buradan paylaşmaya karar vermiş bulunmaktayım. Tabi ki bende tercihimi bu bilgiler doğrultusunda yaptım. Daha fazla uzatmadan konuya geçmek istiyorum.

    Öncelikle DH’de gördüğüm bir konu kafamdaki soru işaretlerini cevaplama yerine kafamda daha çok soru işareti oluşturmuştu. Öncelikle o konuyu burada paylaşayım:

    http://forum.donanimhaber.com/m_86092285/tm.htm

    Bu konuda CTIS bölümü ile ilgili birçok iddia mevcut. Tabi birçok çelişki de. Üstelik ego tatmini gibi bir yazı olduğunu bunu okuyan herkes anlayabilir gibime geliyor. Zaten yazılan yorumlarda da bu durum özellikle belirtilmiş. Yazımı bu yazılanlara cevaben yazıyor gibi başlayıp her konuda fikrimi beyan edecek ve araştırmalarımın sonucunu da paylaşacağım. Bu konuyu açmaktaki amacım yukarıda linkini verdiğim yazıyı yalanlamak değil, genel anlamda bilgi vermek.

    Şimdi isterseniz yazının kendi içinde çelişen ve gerçek manada yazarını komik duruma düşürecek ifadelerini buyrun beraber inceleyelim. (Not: Cümle bittikten sonra numarasını koydum. Yani numaranın sağındaki değilde solundaki cümle numaralanmış oluyor)

    quote:

    * Yazılım Mühendisliği ve Bölümünüz Arasındaki Fark ?

    Arkadaşlar bu bölümün yazılım mühendisliği ile 2 farkı vardır ;

    1- Diploma Olarak Mühendislik Diploması Alınmaz (1) ( Bilgisayar veya Yazilim islerinde Diplomanin Neredeyse Hicbir onemi yokken Okudugunuz Okul Buyuk Onem Tasir (2), Cunku Bilgisayar ve Yazilim islerinde Imza yetkisi yoktur . )

    2- TEORİK dediğimiz derslerden arındırılmıştır ( Şuan Hangi Yazılım Mühendisliği Okuyana Sorsanız , Aklım Varsa CTIS Seçerdim Der (bence) . )

    * Bu Bölümden Mezun Olursam , Mühendislik İlanlarına Başvurabilir Miyim ?

    Bu Bölümden Mezun Olursan , Kesinlikle ve Kesinlikle Mühendislik İlanlarına BAŞVURABİLİRSİN. (3)

    Kesinlikle ve Kesinlikle , Eğer ( Yüksek Lisans yapmadıysan ) Karşındaki Çıkabilecek Diğer Başvuran Rakiplerin , ODTÜ VEYA BOĞAZİÇİ VEYA İTÜ Gibi TOP OKULLARIN Bilg Müh. Mezunları Değilse Yani ; Diyelim ki Bizim Bölümden Biri ve Bahçeşehir Üniv Yazılım Mühendisliği Bitirmiş Kişiler Başvurdu , Kim Olursa Olsun Gözü Kapalı CTIS 'i Seçer(bence).
    ( Verdiğiniz CV 'de Bölümü Tanıtan İçerik OLMALI ( HER BÖLÜM İÇİN ) ). Bilkent CTIS 'in Dünya'da ki ( APPLE , MICROSOFT , ORACLE vs .. ) sayabileceğiniz şirketle ortaklığı vardır !
    (…)
    Bilg müh veya yazılım müh yüksek lisansı yaparak , devlet gibi mühendislik zorunlu koşan iş ilanlarına BAŞVURABİLİRSİNİZ! (4)
    (…)

    * İnternette Bir Sürü Bilgi Var Hangisine İNANALIM ?

    Arkadaşlar Ağzı olan konuşuyor , Benim yazdığım tüm bilgiler bizzat hocalardan edindiğim bilgilerdir. Doğruluğuna EMİN OLUN! (5)
    KURAL 2 - BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE TECRÜBE KADAR ÜNİVERSİTE DE ÖNEMLİDİR . (6) SİZ KİŞİLERİN ÖNÜNE BİLKENT CV Sİ Mİ ? , BAHÇEŞEHİR VEYA VSVS. CV Sİ Mİ ? KOYACAKSINIZ ? BAHÇEŞEHİR DENDİĞİNDE ; DEDELERİMİZ , TEYZELERİMİZ ; "BAHÇECİK Mİ ? HE BİLİYORUM..." DERLER. BİLKENT DERSEN : "OOO SEN İYİSİN O ZAMAN YAA.." DERLER. (7)
    (…)

    * İŞ İMKANLARI ?

    BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ VEYA YAZILIM MÜHENDİSİNİN SAHİP OLDUĞU AYNI İŞ İMKANLARINA SİZDE SAHİPSİNİZ. (8)
    (…)
    BÖLÜMDEN SONRA YÜKSEK YAPARAK ( MÜHENDİSLİK DİPLOMASI YİNEDE ALAMAZSINIZ FAKAT İŞ BAŞVURULARINDA KABUL EDİLİR.) VEYA 3.SINIFTA YURTDIŞINA GİDEREK ( BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DİPLOMASI ALIRSINIZ . ) DEVLET İŞ İLANLARINA BAŞVURABİLİRSİNİZ.(9)
    (… - 16 Mayıs 2014 – 0.017 tarihli mesaj)
    3- sana göre saçma başkasına göre değil vesaire vesaire bu böyle gider durur .. siz bilgisayar sektöründe misiniz bilmem ama bilgisayar sektöründe (yazılım) DİPLOMA 2.PLANDADIR!!!! (10)


    Çelişkiler ve Doğruları
    Bölüm mezunu olunca Bachelor of Science (B. Sc.) diploması alıyorsunuz. Bu diploma türü bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, .. vs. fen bilimleri ile alakası olan her bölümün vermiş olduğu diploma türü ve tabi ki de ucu açık. Fakat maalesef ki CTIS için bir yere kadar. Mesela, İTÜ (yanlış hatırlamıyorsam) bilgisayar mühendisliğinden yüksek lisans yapmak için bilgisayar mühendisi olmanızı şart koşuyor (ki CTIS mezununun bilgisayar mühendisliğinden yüksek lisans yapınca yinede mühendis olamayacağını aşağıdaki mail dialoglarında görebilirsiniz). Fakat şunu diyebilirim ki yurt dışında ki iş ilanları ise yanlızca B. Sc. Diploması istiyor (bkz: glassdoor). Yurt dışındaki iş ilanları ve buradan mezun olup yurt dışında çalışan insanları görünce olmadı yurt dışında çalışırım diyen biri olarak yurt dışında çalışmak için gerekli resmi belgeleri edinmenin bile oldukça zor olduğunu görünce yurtdışı hayallerim de suya düştü tabi. (Bu kısmı yanlış anlayan arkadaşlar olmuş. Green Card'ın illa gerekmediğini yazmışlar. Evet, GC illa gerekmiyor fakat Amerika'da kontrolü elinizin altında tutmanız için oldukça gerekli bir şey GC. Yanlış bilmiyorsam GC olmadan ehliyet dahi edinemiyorsunuz. Şimdi Ford Mustang'in $24.000 olduğu ülkede ehliyetsiz olur mu? :) Yanılıyormuyum bilmiyorum ama internetten yaptığım araştırmalardan anladığım kısaca şu; GC dışındaki vizelerle Amerika'da bulunmak deneme sürümü oyun oynamak gibi bir şey oluyor. Ayrıca Amerika'da çalışmak için gerekli olan vizeler hakkında kısa bir araştırma yapmak size fikir verebilir, yalnızca benim yazdıklarıma bakmayın.)

    Not: Yurtdisinda çalışmaktan kastım bölümün dili ıngilizce olduğu için yalnızca Amerika içindi. Farklı ülkeler için ne olur bilemem fakat Ispanya'da, Fransa'da, Danimarka'da yada ne bileyim işte, buna benzer ülkelerde çalışmak istiyorum demek o kadar kolay olamayacak. Amerika, Ingiltere, vs. dışındaki ülkelerde çalışma vizesi almak o kadar zor değilmiş okuduğum kadarıyla fakat ana dili ingilzice olmayan bir ülkede o ülkenin konuştuğu dili bilmiyorsanız nasıl yasayacaginiz belli olmadığı gibi işede kabul edilmezsiniz. Ben fransa da çalışmak istiyorum diyen birinin fransızca bilmesi gerekir. Bu sebeple ingilizce dışında bir yabancı dile olmayan biri Amerika dışı yerlerde calışma hayali kurmadan evvel dil öğrenmesi gerekli.

    Yüksek lisans ve devlette çalışma olayını araştırayım dedim, internette yalan yanlış birçok bilgi görünce direkt olarak Bilkent’e mail çektim. Aldığım cevapların doğru olduğuna inanmıyorsanız, içinizde bir şüphe varsa, soru metnini Bilkent’e kopyala yapışır yapın ve cevap bekleyin. Yaklaşık bir gün sonra alacağınız cevabın burada ki cevap ile aynı olduğunu göreceksiniz. Neyse uzatmayayım, işte o dialog:

    Ben: CTIS bölümü yüksekokul bünyesinde yer almakta ve bir fakülte değil. Burada sormak istediğim şey şu; ben CTIS bölümünden mezun olduğum taktirde, sanki bir mühendislik fakültesinden mezun olmuş gibi mühendis ünvanını alabilecek miyim? Eğer bu mümkünse, alacağım ünvan mühendislik fakültesinden mezun olmuş birinin ünvanı ile eşdeğer statüde olabilecek mi? Eğitim süreci tamamlandığında aldığım diplomanın statü olarak mühendislik fakültesi mezunu bir öğrencinin diploması ile ne farkları olacak?
    Erkan Uçar (Bilkent – CTIS Bölüm Başkanı): "Muhendis" unvani alman ve/veya meslek olarak "muhendis" olman icin muhakkak Muhendislik Fakulte'lerinin bolumlerinden mezun olman gerekir. Bununla birlikte genelde butun Muhemdislik ve Fen Fakultesi bolumleri mezunlarina verilen "lisans" diplomasinin akademik karsiligi olan B.Sc. (Bachelor of Science) yani Bilim Bakeloryasi derecesini CTIS mezunu olarak da diplomanda goreceksin yani CTIS mezunlari da B.Sc. lisans diplomasi alirlar. Bunun kazanci, bu diplomayi onsart olarak isteyen yukseklisans programlarina basvuru hakki elde etmendir.
    Ben: B.Sc. diploması hakkında internette çokta fazla bilgi bulamamış olsamda, okuduğum kadarıyla pek bilinmeyen ve açıkçası pekte ciddiye alınmayan bir diplomaymış, bilmiyorum yanılıyor muyum. (edit: bu maili acemi olduğum dönemde yazdığım için oldukça yanılmışım, B.Sc. hakkında daha fazla bilgi için lütfen hemen aşağıdaki yıldıza bakınız.) Sonuçta ülkemizde ünvan çok önemli bir mesele, belki mezun olduğumda üzerimde Bilkent logosu olacak ama mühendislik ünvanıda olmayacak olması oldukça düşündürücü. Kapitalist düşündüğümde Bilkent logosu iştahımı açmıyor da değil açıkçası.
    Benim merak ettiğim bir diğer unsur ise ben mezun olduktan sonra ne tür yüksek lisans yapabilecek oluşum. Mesela bilgisayar veya yazılım mühendisliği üzerine yüksek lisans yapabilecek miyim? Peki yaparsam mühendis statüsüne sahip olabilecek miyim? Veya mühendis statüsüne sahip olabileceğim bir yol var mı? Başarılı bir öğrenci olursam yüksük lisans süresince burs alma olanağı mevcut mu peki?
    Serpi Tın (CTIS bölümünde bişi ama bilmiyorum): Sorularına öncelikle bir konuya açıklık getirerek başlamak istiyorum. B.Sc. diploması geçerliliği en yüksek olan ve aynı zamanda tüm mühendislik fakültelerinin diplomalarının sahip olduğu derecedir. Bu nedenle iş hayatında önemli bir yer tutmaktadır.
    Bölümümüz mezunları lisans diploması aldıkları için mezun olduklarında fakülte mezunlarının kazandıkları haklara sahip olurlar. Lisansüstü (master/doktora) eğitim yapmak da kazanılan bu haklardan biridir. Bilgisayar veya yazılım mühendisliği üzerine yüksek lisans yapabilirsin. Ancak yüksek lisans sonrası da mühendislik ünvanı alamazsın. Çünkü bu ünvanlar lisans derecesine göre veriliyor. Örneğin; bir hukuk mezunu (diyelim avukat oldu) bilgisayar müh. Yüksek lisans yapinca “muhendis” olmuyor; “bilgisayar müh.’nden yüksek lisans derecesi olan avukat” oluyor.
    Öte yandan bu tür detaylara takılmamani öneririm. Önemli olan mezun olunca çalıştığın kurumda yaptiğın işe göre aldığın ünvandır.
    Yüksek lisansın sırasında burs alma konusu tamamen yüksek lisansını okuyacağın okulun kriterlerine bağlıdır.


    Umarım CTIS’in ünvan vede mühendislik statüsü ve devlet memuru olamayacağınız hakkında bir fikir edinmişssinizdir.

    (*) B.Sc. hakkında bir arkadaş mail diyaloğunun bir üstüne yazmış olduğum şeyleri tam okumamış anlaşılan ki sizi buraya yönlendiren parantezin bulunduğu yere geldikten sonra okumayı bırakmış. İsterseniz lafı evirip çevirerek yeniden yazayım: Bu diploma türü fen bilimlerini içeren tüm bölümlerden mezun olunca elinize verilen diploma türü ile aynı. Yani, bilgisayar müh., elektrik-elektronik müh., fizik, vs. gibi yerlerden mezun veya CTIS'den de mezun olsanız yine aynı tür diplomanız olacak. Bu diploma türü ise yüksek lisans yaparken baya işinize yarayacak tabi ki. Mesela makina müh.'den yüksek lisans başvurusuna CTIS mezunu olarak başvurabilirsiniz, elektrik-elektronik mühendisliği mezunu olarakta başvurabilirsiniz fakat CTIS mezunu bir öğrencisi olarak yukarıda ki mail'e gelen cevapta ki gibi "bilgisayar müh.’nden yüksek lisans derecesi olan avukat" gibisinden bir imajdan kurtulabilirmisiniz, bilemem.

    Şimdi ise işaretli gönderilerde ki bir diğer sıkıntı: bilgisayar mühendisi ile aynı statüye sahip olacağınızı iddia ediyor olması. Bu durum tamamı ile yanlış. Bilgisayar mühedisi sadece yazılım ile ilgilenmez. Donanım ile de ilgilenir. Ülkemizde donanım adına çok fazla bir kuruluş yok. Dolayısıyla da bu konuda iş imkanı da olmadığı için bilgisayar mühendisliğinin bu yönü ülkemizde hep gözardı edilir fakat vardır. Donanım diyince aklınıza bir kasa ve içindeki anakart/ekran kartı vs. gelmesin. Bu donanım yelpazesi oldukça geniş. Parmak izi okuyuculardan tutunda hastanedeki kan analizi yapan cihazlar, oradan tutun işlemcilere kadar geniş bir alanı kapsıyor. Yani bilgisayara bağlanan veya bilgisayarı oluşturan her aygıt bilgisayar mühendisliğinin ilgi alanına giriyor. Öncelikle bunun farkında olalım. Ayrıca burada bir fikir beyan etmek istiyorum, bu aygıtlar aynı zamanda elektrik-elektronik mühendisliğininde ilgi alınıa giriyor (bu anlamda bilgisayar mühendisliği de bir ayrıcalık ifade etmiyor). Eğer bilge adam gibi kurslarda (araştırın) kendinizi geliştirip donanım ile yazılım arasında iletişim kurabilecek düzeye kendinizi getirip üstüne birde CV’nize bilge adam logosunu basarsanız, veya bilgisayar mühendisliğinden yüksek lisans yaparsanız elektrik-elektronik mühendisi olmak bilgisayar mühendisi olmaktan daha avantajlıdır diye bilirim (fakat yinede sorup soruşturun, yanılıyor olabilirim).

    Bilgisayar mühendisliğinin yazılıma dönük kısmında ise CTIS, bilgisayar mühendisleri ve yazılım mühendisleri ortalama olarak aynı işi yapıyor gibiler. CTIS biraz fazla pratik, işin içinde özellikle önemli olan teorik kısımlar varsa ve CTIS bunları göz ardı etmişse bilemem. Eğer böyle bir durum söz konusu ise diğerlerinin gerisindedir. Fakat şundan eminim ki bu, her koşulda oturup amele gibi kod yazacağınız anlamına geliyor. Hoşunuza gider mi bilmem ama ben kod yazmayı bilen ve 7. Sınıftan beri bunu yapabilen biri olarak bu işin gerçektende kafa patlatacak derecede zor olduğu kanaatindeyim. Amele işi demek yanlış olabilir, bu işi zevkle yapan birçok kişi gördüm fakat ben bir ömür boyu kod yazarken sandalyeye çakılı bir şekilde ekrana bakarak çürümek istemiyorum. Tabi burada benim değil, sizin fikriniz önemli. Kod yazmak size zevk veriyorsa, bilgisayara ilginiz varsa (ve bu ilgi ölmeyecekse) benim kod yazmak ile ilgili düşüncelerime göre hareket edip, kod yazıp zevk almak dururken başka bir meslek seçip bütün ömrünüzü de kendinize zehir etmeyin. Konuyu daha fazla dağıtmayayım, yazılım yönü olarak eğer ülkemizde çalışacaksanız tabi ki CTIS ne kadar teori ve staj ile içli dışlı olup size işi gerçektende öğretiyor ve bu konudada gerçekten de avantajlı olsada sonuçta iş-veren insan genellikle sizin mühendis olup olmamanıza bakıyor (bu işin içerisinde olan ve gerek Sabancı’da gerek Bilkent’te gerek İTÜ’de okumuş olan bir çok mezuna, şuan okuyor olan birçok arkadaşa ve üniversiteden yıllar evvel mezun olan birçok mühendise sorduğum da aldığım cevap işverenin ünvana (mühendis olup olmamana) baktığı yönündeydi – bu yazdığım kesinlikle kendi kanaatim değil ve mutlaka sizde bu konuda fikir alabileceğiniz tecrübe sahibi insanlara danışın derim). CTIS mezunu olunca mühendis ünvanı almayacak olmanız başınızı fazlasıyla ağrıtabilir. Bilgisayar ve yazılım mühendisleri adı üstünde mühendis olacak ve büyük ihtimalle de sizinle aynı işi yapıyor olacaklar fakat onlar mühendisken siz mühendis olamayacaksınız. Bunun bilincinde olun.

    Şimdi numaralandırdığım cümleleri yeniden okuyun ve tekrar yorumlayın.

    Unutmadan:
    **(5) numaralı cümlede ise arkadaş “hocalarım bunu diyor” ifadesini kullanmış olmasına rağmen dediklerini bizzat Bilkentteki bölüm başkanı bana cevaben attığı mail ile (yukarıda) yalanlamış durumda.
    **(7) arkadaşın bu cümleyi alkollüyken yazdığını düşünüyorum. Aklı selim bir insan yazmaz, yazamaz böyle bir şey.


    Bölümün Yüksekokul Bünyesinde Olması
    İşverenin karşısına çıktığınızda açıklamakta zorlanacağınız kısım. Ne bir fakültesiniz, ne de 2 yıllık meslek yüksekokulusunuz. 2 yıllık bilgisayar MYO ile 2 yıllık işletme MYO’nun birleştirilmiş hali gibisiniz. Ne tam bir yazılım mühendisisiniz nede tam bir işletmeci. Teknoloji fakültesi mezunları biraz daha az teorik bilgi alıyor diye onlara bile endüstri meslek lisesi öğrencisi gözüyle bakılırken, yüksekokul mezununa ne gözle bakarlar bilemiyorum.

    CTIS’teki İşletme Mantığı
    Tercih süresince yaptığım araştırmalarda yukarıda yazdığım sonuca varınca aklımdan şöyle bir düşünce geçmişti: ben oyuncu değil yönetmen, futbolcu değil teknik direktör olmayı isteyen biriyim. Mühendis ünvanım olmadığı için iş bulamayacak olursam amele gibi kod yazmak yerine işletmeci kimliğimi kullanıp iş bulurum. Fakat bir müddet sonra bu düşüncenin de fos olduğunu öğrendim. Öncelikle şu konuda hem fikir olalım: 4 yıl işletme okumuş biri ile dersleri içinde işletmemsi bişi olan birinin bu konudaki becerisi de statüsüde aynı olamaz. Bu sebeple bu fikride kafamdan sileyim derken internette yeni bişi gördüm: MBA! MBA, yani Master of Business Administration. MBA, ülkemizde işletme yüksek lisans anlamına gelen bir eğitim. Eğer çalıştığınız şirket sizde bir ışık görürse size bu eğitimi ücretsiz bir şekilde aldırıp yönetici pozisyonuna getirebiliyor, mühendis olsanız bile. Bu konudaki en güzel örnek yeni Microsoft Türkiye genel müdürü (bkz:http://www.chip.com.tr/haber/o-microsoft-turkiyenin-yeni-genel-muduru_56713.html ) Adam ne işletmeci, ne de endüstri mühendisi. Tam olarak İTÜ bilgisayar mühendisliği mezunu. Peki nasıl MS genel müdürü olabiliyor? MBA tarzı eğitim eklemeleriyle. Yeni mantık şöyle işliyor, yönetime getireceğim adam hem personelden hem yaptığımız işten hemde yönetimden anlasın mantığı. Birçok işletme veya endüstri mühendisi bilgisayar konularına fransız. Bu sebeple bilgisayar mühendislerine işletme mantığı öğretince şirketi bir level üste taşıyabilecek işleri işin ruhunu bildiği için kolaylıkla yapabiliyor. Bence oldukça da mantıklı.
    Bu sebeple CTIS’in bu avantajı da bir bakıma sıradan bir hal almış denebilir.

    Öğretim Görevlileri
    Bu bölümde eğitimde görevli olan 1 doçent ve 2 tane yardımcı doçent var, birkaç tane de eğitim görevlisi. Herhangi bir devlet üniversitesinin herhangi bir bölümünde bile en az 1 tane profesör bulunurken veya dershane/otopark/işhanı bozması "tabela" üniversitelerin (örn:https://eksisozluk.com/nisantasi-universitesi--2458228 ) bile bir bölümde en az bir tane doçent bulundurmasına rağmen burada profesörü geç, doçent sayısının 1 olması bile oldukça kötü ve düşündürücü bir durum, fakat iş ararken diplomanı göstereceğin herif "sizin bölümde kaç prof/doç vardı" diye soracağını sanmıyorum.

    Maaş
    Yukarıda linkini verdiğim ve yalanladığım konuda maaşın 3000 tl olduğu söylenmiş. İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi gibi üst lig okullarından 4 üzerinden 4 ortalamayla mezun olan insanlar bile 3 bin lirayla işe başlayamazken bu bölüm için bu rakamların söylenmesi oldukça yersiz olmuş. Maaş konusunda ütopik hayaller kurmayın. Açıkçası bende maaş konusunda bir fikir beyan edemiyorum. Sevdiğiniz bir işse zaten mutlu olduktan sonra para ikinci planda olmalı.

    Bölümün Geleceği
    Güncelleme: Bu konuya atılan ilk mesaja bakmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki yazdıklarımda yanılıyorum zannedersem.
    Chip dergisinin Temmuz 2015 sayısından sayfa 22 ve 23 bu konuda oldukça iyi bilgi vermiş. İnternetimde sıkıntı olduğu için şuan fotoğrafını paylaşamıyorum, unutursamda hatırlatırsanız sevinirim. Dergiyi bulan baksın. En önemli gördüğüm yeri dergiye baka baka yazacak olursam:
    Bugün çok büyük kurumsal yapılar dışında, çoğu şirket IT departmanına eskisi kadar ihtiyaç duymuyor zira artık e-posta servislerini Google veya Microsoft hallediyor, depolama işleri bulutta çözülüyor, bulut çözümleri devreye girdiği için yedekleme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Eskiden 3-4 kişinin peşinde koştuğu IT sorunlarını artık tek bir IT uzmanı kolayca çözebiliyor. Yani bu demektir ki, teknoloji çoktan IT departmanındaki insanları işinden etmeye başladı!
    Bir noktadan sonra artık şirketlerin IT departmanında kimse kalmayacak zira şirketler bu işi tamamen taşeron servislere devrecekler. (…)


    Eğer yanlışım varsa düzeltmenizi rica eder, sorunuz varsa elimden geldiğince yardımcı olurum.

    Doğru tercihler yapmanız dileğiyle…


    Açıkçası, bana ne kadar kişiliğini belli edecek ve senin kim olduğunu bizlere yansıtacak derecede aşağılayıcı sözler sarf etmiş de olsan benden tahminimce 3 yaş küçük olmana veriyorum. ( Tercih döneminde isen. ). Başlangıçta bu konuyu açmamın tek sebebi internette bu bölüm ile ilgili benim ilgilendiğim dönemlerde çok karışık bilgilerin olması ve benim sinirlenip bu bilgileri yansıtmam. Bilgilerin doğruluğunu ben de gereken makamlardan tescil ettirerek bu bilgileri kişilere sundum nitekim üslubum söylendiği gibi doğru olmasa da ( affınıza sığınarak sinirle yazdığımı konu altında belirtmiştim ) sunduğum bilgiler o dönemin internette kesinlikle olmadığı olsa bile karman çorman olan bilgilerdi. Öncelikle yazdıklarını ne samimi buldum ne de doğru. Bu yüzden cevaplamayacağım ama 1-2 örnek vermek gerekirse ben konuda mühendislik diploması alınmaz yazmışım zaten bunun üstüne sen de benim yazdığıma tepki olarak mühendislik alınmadığını yazmışsın zaten konuda alınmaz diyorum ben. Devlet dairelerinde çalışılmaz yazmışsın, CTIS mezunu olup devlet dairesinde mühendislik sıfatıyla çalışan kişilerin (tanıdığım) TC kimlik numaralarına kadar istersen sana özel mesaj atayım bir araştır ben havadan sudan bilgilerle yazmadım bu konuyu.Diğer bir konu " B.Sc diploması sanıyorum o kadar da takılmayan ciddiye alınmayan bir diploma yazmışsın " ben de senin seviyene düşerek bunu hangi kafanın sana verdiği etkiyle yazdığını da sormak isterim. Greencard 'dan bahsetmişsin ki konuyla uzaktan yakından hiç bir alakası yok. Benim asıl amacım bu bölümü, Ülkemizdeki diğer Yazılım Mühendisliği ( zaten toplasan 4-5 üniv de var ) veya benzeri bölümlerle kafasında kıyaslama yapanlara yardımcı olmak ve INTERNET içinde o dönemde asılsız ve yanlış bilgilerin olması. Ben kendi yorumlarımı kattım diye düşüncelerim ekledim diye kimse bana kafası iyiyken yazdı bilmem ne tarzı bir tavır takınamaz. 3.000 TL maaş yazmışım çünkü tanıdığım vardır o maaşı alıyordur. Konunun sonunda kendi yorumlarımı ekledim diye not düştüm her yorumun sonunda dikkat edersen öyle yazdım böyle yazdım diye herkese laf yetiştirmekten vakit bulabilirsen eğer önce benim açtığım konudaki * ile belirtilen kısımları oku. Söylediğim sözlerin arkasındayım, eğer verdiğim bilgilerden tamamen yanlış olan bir bilgi var ise bana özel mesaj ile kanıt iletin sileyim. Ama kimse bana gelip bu böyle şu şöyle bu bana göre böyle şu bana göre şöyle demesin arkadaşlar ben zaten konuda kendi yorumlarımı eklediğimi kendi düşüncelerime göre yazdığımı belirtmişim, asıl olan yargıların doğruluğu da belli makamlarca onaylanıp yazılmıştır. Microsoft'ta o kadar çalışan var bu kadar çalışan yok diyorsun son 20 senede ITU 1 tane microsoft'ta çalışan birini çıkartabilmiş mi onu araştırmıyorsun ? Sana net şekilde facebook adreslerini paylaşabileceğim microsoft'ta belli kollarda veya microsoft'un alt şirketlerinde Software Engineer yaftasıyla çalışan bu bölüm mezunu 5 den fazla kişi çıkartabilirim son 4 yıl için konusuyorum. Bu bilgileri hazırlık süresince yazmış olman ve ön yargıyla yazmış olman üzücü ve aşağılayıcı bir durumdur katılırsın katılmazsın düşüncelerim bunlardır. Lütfen bu mesaja cevap verme ve bu mesajı "konunun içine konu içinde paylaştığım linkteki konunun yazarı tarafından bu cevap atılmıştır bana" diye ekle konunun içine ve bırak yorumlarını sonradan bu konuyu okuyacak insanlar yapsın. Bana bir bölümün veya bir kurumun propagandasını yapma yaftası yapıştırana kadar kendi yazış üslubunu sorgulamanı öneririm, esenlikler dilerim.
  • Konu nolmuş böyle. Abicim zaten devlette çalışmak istiyorsan PC Müh. git.
    Odtü, bilkent, itü, boğazici, koç, sabancı aklıma gelenler bunlar bunların pc müh bilkent ctisden daha iyi buraları tutuyorsa buralara yüklenin gelince ctis yazmayın. Diğer türlüde bilkenti ismi için yazabilirsiniz. Ancak şöyle bir olay var bu bilgisayar dallarıyla ilgili adam gelir senden daha çok şey bilir kendini iyi geliştirmiştir yazılım dillerini, oyun motorlarını köküne kadar bilir sen bilkent ctis yada pc müh mezunusundur ama onun kadar iyi değilsindir adam alır işi.
    Bilkent Ctis niye abartılı bu kadar;
    Bilkent olduğu için,
    hazırlığı iyi olduğu için,
    yazılım ağırlıklı olduğu için,
    ek ders imkanı iyi olduğu için,
    bu arada matematik konusunda mat dersi yok deniyor ancak ek ders olarak alınabiliyor calculus dersi yani.
    bence bunların fazlası nedir bilemem.
    Bu arada microsoft çalışanı olayıda çok yanlış. Az kişi gitmiş doğru ancak her üniversitede aynı olan bir oran o.
    Yukarıda yazan olumsuzlukların çoğuda doğru ama çözülemeyecek şeyler değil.
  • attj4d kullanıcısına yanıt
    hala ctıs damısnız hocam
  • Gereksiz detaylara takılmışsın. B.S.c mühendisliklerin verdiği diploma zaten?

    Birincisi Bilkent gibi bir okulda okumak gerçekten çok çalışmanı gerektirir(Her bölüm için!).
    İkincisi atıyorum devletten X ünisinden Türkçe mühendislik okumuş ve 20 yıllık eski teknolojilerin öğretildiği biri şakır şakır İngilizce konuşan, %100 İngilizce ve çağdaş bir eğitim gören Bilkent mezunundan daha mı tercih edilebilir sence?

    Bir diğer faktör hocalar. Sen devlet ünilerinde her hocayı Nikola Tesla mı sanıyorsun dostum Emin ol çoğunu Bilkent, Koç ve Sabancı'ya işe alsalar maksimum 1 ayda kapının önüne koyarlar. O kadar kifayetsiz adamlar var maalesef ama bu saydığım ünilerde öyle salla başı al maaşı yapamazlar, bak bu önemli bir nokta. CTIS bölüm hocalarının çoğu daha önce özel sektörde çalışmış ve alanında yetkin kişiler. Örneğin veritabanı dersini T.C.Merkez Bankası'nın eski DB yöneticilerinden biri veriyor. Web/Tek.Mat dersini anlatan başka bir hoca savaş uçağı için görev bilgisayarı geliştirmiş bir kişi.

    CTIS'in ders programını incele, elbette mat. dersleri de var. Programlama konusunda ise Java, Oracle, C/C++, iOS ve Android programlama gibi çok güncel konular işleniyor. Mesela iOS programlamayı Mac bilgisayarlarla dolu bir labaratuarda işliyorsun :) Sadece derslere takılma çünkü ne kadar dersini bile almış olsalar, Türkiye'de 1 kod scope'unun işlemciyi ne kadar yorduğunu analiz edecek mühendislik öğrencisi çok az çıkar ') Okulların halini bilmediğiniz için, her mühendis gerçekten mühendis sanıyorsunuz.

    CTIS içerik itibariyle, Yazılım Mühendisliği'ne çok yakın bir bölümdür. Algoritma/programlama, yazılım mühendisliği esasları, matematik vs teknik derslere ek İşletme, Ekonomi, ikinci yabancı dil, Etik prensipler gibi dersler alıyorsunuz.

    Aralarında Microsoft, Oracle, IBM, Samsung, TAI ve Havelsan gibi büyük şirketlerin olduğu 50 şirketle anlaşmalı bir bölüm ve eğitim müfredatını bu şirketlerin eğitim temsilcileriyle beraber karar alıp güncelliyor. Avrupa'ya(İsveç, Finlandiya, İrlanda vs) Erasmus imkanı mevcut ve mezunlarından bizzat tanıdığım Microsoft'ta, Amazon'da, Havelsan ve TAI'de çalışan birçok insan mevcut.

    Bunları anlatmamın sebebi, yazılıma ilgi duyan ve bu bölümü tercih etmek isteyenler yanlış yönlenmesin. İş dünyasında 4 yıllık bir teknik bölüm okuduysanız diğer insanlardan pek farkınız yok. Google'ın bile iş ilanlarında bilgisayar, yazılım müh. ve benzer teknik bölümlerden mezun eleman isteniyor. Özellikle yazılımda esas olan tecrübedir, bilgidir. Şuan CTIS mezunu, Stanford'da master yapmış Facebook'da çalışan Türkler var, Microsoft'ta, Havelsan da çalışanlar var bu mevkiler size yetmez mi :) Bilkent'in yurt dışında bilinen bir okul olduğunu da değinmeme gerek yok sanırım. ABD-Avrupa bağlantıları çok güçlü.

    Bölümlere bu kadar takılmayın, kendinizi geliştirin, özellikle İngilizce öğrenin, aranılan eleman olun gerisi çorap söküğü gibi gelir.
  • Bilkent öğrencisiyim. Bu bölümden birkaç arkadaşım şuan gayet güzel yerlerde. Çoğu üniversitenin bilgisayar mühendisliği yerine tercih edilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.