Şimdi Ara

Telekomda 1 ayım ( Türknet ile yaşadığım farklar)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,


    Uzun araştırmam sonucu riske girmemek için ay başında telekoma geçiş yaptım.


    3 yıl telekomda kaldıktan sonra son 4 yıldır Türknetten hizmet alıyordum, son 2 yıldır akşam saatlerindeki hız düşümü artık öğle saatleri itibarı ile başlıyordu. Geçen yıl ciddi olarak iss değişikliğini düşünüyordum. Çünkü kullandığım hız 35Mbps iken bu hızı sadece sabah saatlerinde alabiliyordum, öğleden sonrası 10-20 mbps arasında düşüyordu, akşam saatleri itibarı ile artık hızım 2-3Mbps lere kadar düşüyordu.


    İkinci olarak fiyat politikası nedeniyle artık net kararı verdim ve riske girmemek için telekoma geçiş yaptım.


    İlk olarak hızlara bakarsak artık sabah akşam fark etmiyor, tüm gün hızım 30Mbps altına düşmüyor.





    Telekomda 1 ayım ( Türknet ile yaşadığım farklar)



    Fiyat olarak 148tl fiyatı var. Türknet ise 170tl istiyordu. Seneye kadar belkide yapılacak zamlar ile çok daha yukarılara çıkacak, çünkü sabit fiyatı sadece küçük bir kitleye söz olarak verdiler.




    Bir diğer konu ise geçen gün yaşadığım arızada , arıza kaydını öğle saatlerinde açmama rağmen, sonraki gün sabah saatlerinde ekip hemen geldi. 4 yıl boyunca türknette bunu hiç görmedim, günlerce internetsiz kalmama rağmen.


    Ping olarak 30 lardan 20 lere düştü ping sürem.


    Keşke yılbaşında geçseydim, ama Türknetin verdiği söze güvendik işte.


    Türknetin yıllarca çok ekmeğini yedim, çokta memnun kaldım aslında son 1 yıldır değişimi negatif yönde olunca artık durmanın manası kalmadığını düşündüm.


    Telekomdaki arıza kaydı sürecinde ekipler gelmese personelin ilgisi telekomda maalesef yok. Ama arıza az yaşayan biri olarak umarım çok muhatab olmam.








  • Bazı bölgelerde Türknet sıkıntı çıkarabiliyor ama her yerde böyle değil

  • gigafiber de ilk abone olduğumda 940mbps dowland hızım vardı ancak şimdi ise akşamları 600mbps gündüz max 750mbps geçmiyor

  • Ping düşüşünün sebebi CGNAT'dan çıktığınız için olabilir mi acaba? Bazı durumlarda Türknet'in pingleri daha iyi olabiliyor diye biliyorum CDN ve Peering teknolojisi sayesinde. Tabii CGNAT uygulamasında olmamanız lazım. Bir de ip blokları arasında ping farkları olabiliyor mesela modeme reset atarak test yaptığımda bazı ip bloklarında vie.valve.net valve viyana sunucularına ping attığımda 60 oluyor fakat bazı bloklarda 30 oluyor. Tabii Türk Telekom'da CGNAT uygulabiliyor ama altyapı Türk Telekom'a aitse CGNAT ihtimali düşüyor. Maalesef tekel olmuşlar o yüzden altyapısı Türk Telekom olan bir VDSL kullanıcısı olarak ben de en iyi randımanı aldığım için Türk Telekom'a muhtacım. Tekelleşmek çok kötü bir şey.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kendim türk telekom kullanan arkadaşlarımdan biliyorum ping düşüşünün sebebi, türk telekomun türknetin olmadığı yerlerde daha iyi routinge sahip olması. Ben istanbula 33 ms alıyorum arkadaşlarım 21 ms alıyor. 5-10 ms fark da ip blokları arasındaki farkdan kaynaklı olabilir. Dediğiniz gibi bazı ip blokları viyanaya 10-15 ms daha düşük çıkıyor. Ama türknet sağolsun bir zaman sonra bütün bir şehire(belki birkaç şehire birden) sabit ip bloğu vermeye başladı. 159.146.57.xxx şeklinde ip alıyorum sadece sondaki hane değişiyor.

  • grikurtccc G kullanıcısına yanıt

    CGNAT ile bağlanıyorum yine. Zaten şuanda CGNAT harici çıkış veren iss yok, yas sabit ip alacaksın yada CGNAT ile bağlanacaksın.


    Hesaba katılmayacak kadar az kişi bunun dışında diye duydum ama bizi ilgilendirmez tabi.


    ping olarak çok önemsemesem de serverler daha iyidir.


    Ama düşüşün asıl sebebi ise türknette iken internete İstanbul'dan çıkış yaparken, telekomda Trabzon'dan çıkış yapıyorum. ip adresi olarak. Asıl düşüş bundan kaynaklıdır muhtemelen.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 29 Eylül 2022; 20:56:40 >
  • -OFLU- kullanıcısına yanıt

    cgnat bölgesel bir olay. superonline fiber kullandığım mahallemde kimse cgnde değil.

  • Şanslısınız demek ki, aman kayıt falan açmayın görmesinler.

  • -OFLU- kullanıcısına yanıt
    Kablonette aradığın zaman cgnattan çıkarıyorlar. 2020 yılında bu şekilde çıktım belki değişmiş olabilir ama halen gerçek ip adresim var

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türk telekom un yönlendirmeleri(routing) daha iyi, ayrıca yurtışı çıkışları ülkenin birkaç noktasından yapılmakta fakat Türk net yakın zamana kadar bütün müşterilerinin internetini tek noktadan (İstanbul) çıkartıyordu.


    Türk net maalesef internet arızalarını altyapı işletmecisi Türk telekoma yanlış veya hatalı bildirimde bulunuyor ya da nadir de olsa bildirmiyor. Bu sebepten dolayı sahadaki TT personeli de özellikle vakti zamanında YAPA kaynaklı sorunlardan dolayı veya teknik destek personelinin arızayı kaydını net olarak açmadığı için "Yine Türk net arızası" bıkmış bir şekilde bakmak istemiyor. Buna benzer sorunları telekom alyapısı üzerinden hizmet Superonline veya Netspeed hiç duymadım/görmedim.


    2022 yılı içersinde söz vermelerine rağmen ikinci kez zam yapmaları çok büyük tepki çekti ve ilerki zamanlarda BTK pazar payında bu değerleri göreceğiz.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.