Şimdi Ara

Tekerlekli sandalye kullanan hasta kök hücre nakli sonrasında tekrar yürümeye başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.625
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Sağlık sektöründeki gelişmeler özellikle bir hastalık nedeniyle hareket özgürlüğü önemli ölçüde engellenen bireyler için büyük önem taşıyor. Bu bireylerden biri de İngiltere'de yaşayan Roy Palmer'dı. Roy Palmer, bugün 2.3 milyondan fazla insanı etkileyen multipl skleroz(MS) hastalığından şikayetçiydi ve yaklaşık 10 yıldır bacaklarını hissetmediği için tekerlekli sandalye kullanıyordu. 2016 yılında BBC'deki Panaroma isimli programda gördükleri ise Palmer'in hayatını tamamen değiştirdi.
     

    Bağışıklık sistemini ''yeniden başlatıyor'' 

    Programda tekerlekli sandalyeyle hastaneye giden iki kişinin tedavi sonrasında yürüyebildiğini gören Roy Palmer ve eşi Helen Palmer, bu tedaviyi test etmek istedi. Tam adı hematopoetik kök hücre nakli(HSCT) olan tedavide, bilgisayardaki bir sorun karşısında bilgisayarı yeniden başlatmaya benzer bir süreç işleniyor. Doktorlar bu kez hastanın bağışıklık sistemini yeniden başlatarak rahatsızlıkları gidermeye çalışıyor.
     
    HSCT sürecinde ilk önce hastanın kök hücrelerini vücudundan çıkaran doktorlar sonrasında bağışıklık sistemindeki diğer hücreleri öldürmek için hastaya kemoterapi uyguluyor. Ardından hastanın bağışıklık sisteminin adeta yeniden kurulması esnasında kök hücreler kullanılıyor. 
     
    Tedaviden sadece iki gün sonra bacaklarını hissedebildiğini belirten Roy Palmer, 10 yıllık hastalık sürecinin ardından ilk kez yürüyebildiğini ve dans edebildiğini belirtiyor. Yakın bir tarihte eşi ile Türkiye'ye tatile geldiğini dile getiren Palmer, sahilde yürüdüğünü dile getirirken ''İnsanlar, bunun gibi küçük şeylerin benim için ne ifade ettiğini anlayamıyor.'' dedi.
     
    Tabi HSCT, Palmer'in hayatını değiştirip Palmer'in ifadesiyle ona ikinci bir şans sunmuş olsa da ne yazık ki bütün MS hastaları üzerinde mucizevi etkiler gösteren bir tedavi yöntemi değil. Enfeksiyonlara ve kısırlığa neden olabileceği belirtilen HSCT, ABD Ulusal MS Derneği tarafından halen deneysel bir tedavi olarak görülüyor. Tedavi ayrıca ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından henüz onaylanmış değil.







  • Sevinmeyin hemen... Kök hücre ile beyin gelişimine daha çok var.
  • Feyzuli kullanıcısına yanıt
    zaten olay beyinde bitiyor, kaslar organlar değişse de beyinin ömrü sınırlı. 120-150 sene arası konuşuluyor. bize beyni elektroniğe nakil edecek sistem lazım :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.