Şimdi Ara

Tek rail mi, çoklu rail mi tartışmasına son(çeviriler eklenecek)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
7
Favori
10.838
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forumu takip edenler bilir. Uzun zamandır bu konu her tartışıldığında elimden geldiğince tek rail sisteminin ne kadar sakat olduğunu, tek railin sanki bir yenilik yapmış gibi bazı uyanık üreticilerin ürünlerini ön plana çıkarma çabasından ibaret olduğunu anlatmaya çalıştım. Tek rail PSU ların daha güvenilir, daha kaliteli, daha güçlü vs. vs. olduğu iddia edildi, hiç alakası yok. Tek rail için anlatılanlar şehir efsanesinden ibaret. Tek rail sistemi boşu boşuna güvenliği elden bırakıp risk almaktan başka bir şey değil.

    Az buçuk ingilizce bilen arkadaşlar aşağıdaki linkte tek rail mitlerinin gayet bilimsel açıklamalar ve deneylerle nasıl yerle bir edildiğini görecekler.

    http://www.antec.com/Believe_it/PSU/index.php



    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Efsane 1: Sadece tek kanallı Güç kaynakları Üst Düzey ekran kartlarını kaldırır:

    Bazı forumlar ve forum kullanıcıları ve hatta bazı büyük üreticiler +12 V tek kanallı güç kaynaklarının satışı ve kullanıcıları korkutmak için ekran kartlarıyla çok daha iyi çalıştığı dedikodusunu yaymaktadır. Bu kesinlikle tamamen anlamsızdır. Bu yargıya daha iyi varabilmek için, çeşitli senaryolar üstünde çalışalım ve güç kaynağının ekran kartına nasıl dağılım yaptığını görelim. Bugün piyasada bir çok değişik ekran kartı bulunmakta. Kullandıkları çiplerin farklarına göre istedikleri güç oranları da doğal olarak değişmekte. TDD (Thermal design power) Ekran kartının harcadığı toplam güç anlamına gelmektedir. Ekran kartları, özellikle güncel ekran kartları güç kaynağına pci-express kablosu ile bağlanmaktadır. Ekran kartınn isteyebileceği pci express bağlantı sayısı ciddi değişiklikler gösterebilir. Bazı kartlar tek 6 pin pci express konnektörü isteyebilir, bazıları iki, bazıları bir 6 pin ve bir 8 pin isteyebilir.Genel olarak diyebiliriz ki ekran kartı daha komplike ve üst düzey oldukça, ekran kartına gereken güç de o kadar artar.Bugün hemen hemen tüm üst düzey ekran kartları 1 adet 6 pin ve 1 adet 8 pin pci express kablosuyla gelmektedir. Not: Bir çok kişinin bilmediği bir husus vardır. Anakart üzerindeki pci express yoluyla da güç iletimi yapılır. Bu slotda, 24 Pin güç kaynağı konnektöründen beslenir.

    Tüm konnektörler ve slotlar için maksimum güç dağılımı (ekran kartına giden) aşağıdaki tablodaki gibidir:


    Pci-e slotu (24 pin anakart güç konnektörü üzerinden) 75 Watta kadar, (6.25A)x2 SLI ile X3 Triple Sli ile

    6 Pin PCİ Express Konnektörü 200 watta kadar 6+2 pin pci express konnektörü 200 watta kadar (~17A)


    Teorik olarak hepsi birlikte ekran kartının güç tüketimi 300 watta kadardır. Ve görebileceğiniz gibi, hangi ekran kartını kullandığınız farketmeksizin, gücün dağılımı için birden fazla yol vardır. 75 Wattda 6.25Amper, sadece pci express slotundan, ve yine 200 watta kadar (17 Amper civarında) pci express konnektöründen. Görebileceğiniz gibi, bu gücün dağılım biçimine göre,Antec ya da benzeri çok kanallı bir güç kaynağından 12V kanallarından her hangi birine aşırı yükleme yapmanızın imkanı yoktur. (Güç kaynağı ekran kartı için yeterli olduğu sürece örneğin GTX 580 ekran kartına 300 watt bağlamamak gibi)

     Tek rail mi, çoklu rail mi tartışmasına son(çeviriler eklenecek)


    Tek kanal efsanesinin kaynağı ekran kartının çok kanallı güç kaynaklarında herhangi bir kanaldan, kanalın verebileceğinden çok güç çekmesine dayalıdır. Bu sayede OCP devreye girerek güç kaynağını kapatır ve komponentlere zarar gelmesini engeller. Fakat bu gerçekten modern sistemlerde böyle midir? Açıkçası az önce bilimsel olarak açıkladığımız gibi çok kanallı gç kaynaklarında tüm kanallar OCP korua faktörü altındadır. Bu bilimsel gerçekliği daha fazla desteklemek için farklı kablo ve güç dağılımları üzerinde tekrar duralım. Üst düzey ekran kartlarında 2 ya da 3 kanallı 12 V kanallı 3 güç girişine kadar (power input) bağlantı yolu gerekmektedir.
    PCI Express slotu 75 Watta kadar destek verebilmektedir, fakat bu yolun +12V kanalı ise 480 watta kadar limitlidir. Ekran kartının TDP değeri için gereksinim olan geri kalan güç ise 6 veyahut 8 pin ya da her iki bağlantı yolu kullanılarak sağlanır. Tipik Antec, Enermax ya da benzeri çoklu kanal yapısı kullanan güç kaynaklarında 40 Amper OCP kurulum noktasıdır, uygun olan toplam güç ise +12V kanalı vasıtasıyla 6 ya da 8 pin konnektörüyle beraber 40 Amper +12V = her biri 480 Watt olacak şekildedir. Bu herhangi üst düzey tekli ya da çoklu ekran kartı kullanımı için gereken maksimum değerin oldukça üzerinde ve fazlası bir güçtür. Antec çok kanallı güç kaynağı ekran kartına lazım olan tüm geri kalan (anakartın ilettiği dışında kalan güç) pci express kabloları sayesinde iletmektedir. Bununla beraber, tüm kanallardan dağıtılan güç OCP korumasıyla 40 Ampere kadar dengelenmiştir. Elbette bu değerler, güç kaynağının maksimum çıkışına bağlı olarak doğru orantılanmıştır. Ancak tüm yeni çoklu kanal teknlojisi kullanan modeller, ATX standartlarının getirdiği 20 Amperin tam 2 katını sunarak 40 Amper seviyesini kullanmaktadır. BUnun anlamıda en üst düzey ekran kartları için bile gereğinden fazla güce sahipsiniz demektir! Bir efsane için gereğinden çok daha fazlası!

     Tek rail mi, çoklu rail mi tartışmasına son(çeviriler eklenecek)


    İşte yukarıda klasik 2 yollu sli dizilimi görülmekte. 12V 1 kanalı maksimum 150 watt gücü pci express kanalları aracılığıyla sunmakta. 6 pin ya da 6+2 pin express konnektörler geri kalan güç gereksinimi için kullannılmakta. 40 Amper OCP her kanalda yani 12V çıkışında konumlandırılmış olarak yani 480 W güç değeri her bir +12V kanal yoluyla iletilmekte. Her kart için ayrı kanal kullanılması demek her kartın TDP 230 W ayrımı demektir, üstelik kartlar tam güçte çalışırken bile.
    Görüleceği üzere, ekran kartlarını çalıştırma kabiliyeti açısından çoklu kanal yapısında herhangi bir farklılık söz konusu değil. Bununla beraber, çoklu kanal yapısının tekli kanal yapısına oranla çok büyük bir farkı bulunmakta: GÜVENLİK. Modern çoklu kanal kullanan güç kaynakları, sahip oldukları mühendislik yapısı ve çoklu kanal dağılımı sayesinde siz ne yaparsanız yapın sistem içersinde 12V kanallarına aşırı yük binmesini engeller (doğru konfigürasyonlar dahilinde). Ayrı güç kanalları demek, her bir kanal OCP limitleriyle korunyor demektir. Bu da, yüksek gücün ekstra koruma altında doğru, kararlı ve GÜVENLİ bir biçimde gelmesi demektir.

    NOT: Bir çok tek kanallı güç kaynağı (piyasadan araştırıp bu modelleri tespit edebilirsiniz) OCP korumasını 60-70 Amper taşıyan 12V kanalı üzerine vermek yerine 10-20 Amper taşıyan 3.3V ve +%V kanallarına vermektedir. Acaba 70 Amper taşıyan kanal yerine 10 Amper taşıyan kanalları korumak daha mı mantıklıdır?

    Özetlemek gerekirse: Herhangi bir güç kaynağının belli başlı ekran kartlarına yeterli gelmemesinin altında yatan sebep o güç kaynağının toplam çıkış gücünün o model ekran kartına yetmemesidir. Örneğin 400 Watt güç kaynağı ile GTX 580 kullanmaya çalışmak gibi. Bu tüm marka ve model güç kaynaklarında böyledir ve tek kanal çok kanal yapısıyla bir alakası yoktur.
    Buna paralel olarak üst düzey markalı çoklu kanal yapısı kullanan güç kaynaklarının güncel ekran kartı kombinasyonlarıyla aşırı yük oluşturup sıkıntı çıkartması mümkün dğildir. Şu halde ekran kartı çalıştırma ve yeterlilik prensipleri göz önüne alındığında ve bilimsel olarak açıkladığımız tablolara da bakıldığında tek koruması olan tek kanallı bir güç kaynağının, her kanalda koruması olan çok kanallı bir güç kaynağından daha iyi olduğunu iddia etmek ne kadar doğrudur. Esas soru ise; milyarlarca lira verip para harcadığınız sistemi tek koruması olan güç kaynağına mı yoksa çok kanallı çok korumalı bir güç kaynağına mı emanet ederdiniz???


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Sonuç olarak gerekli araştırmayı yapıp sisteminiz için yeterli toplam çıkış gücüne ve kaliteye sahip bir PSU satın aldığınızda yeterlilik, stabilite, kalite vs vs. olarak ister single rail olsun ister multi rail olsun aralında kesinlikle bir fark yoktur. Bu farklılıkların rail yapısı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Var olduğunu iddia etmek saçmalıktır. Bu iki sistem arasındaki tek fark multi rail in ortaya çıkması muhtemel bazı özel durumlarda güvenlik için daha etkili bir sistem olmasıdır, var olma amacı budur.

    Edit: İlk çeviri eklendi.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Aydınlandım. Üst konu bile olur.
    GPU furyasının getirdiği tek rail PSU çılgınlığının pekte mantığa dayalı olmadığını yazıda okumuş oldum.
    Yanlış biliyormuşuz.
    Güçlü ekran kartı alacaklar ve PSU konusunda bilgisizler, tek rail yerine çoklu rail fakat her kanalda kartınızın max ihtiyacına yetebilecek güçte çıkış veren PSU tercih edin.
  • Az çeyrek bile ingilizcem yok maalesef.

    Can alıcı noktaları tercüme edebilirseniz ne alâ.

    Benimde dün bir konudaki mesajım (ki içeriğide düzgündü) sebepsiz yere silindi. "Mesajım Niye silindi" yazdım, oda silindi. Maalesef forum yönetimi bazı konularda bizlerin gerisinde kalıyor.
  • Size destek bir makale de benden;

    http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=3990

  • Bu single rail muhabbetini seasonic, silverstone gibi en iyi PSU üreticileri kullanıyor ve sanırım silverstone'un baslattığı bir akım. Antec gibi bu firmalara rakip biri gelip bu tek kanal muhabbeti yalan derse iki defa düşünmek gerek.

    MÜŞAVİR

    Son zamanlarda bu tarz olaylar çok arttı. Ya forum hesaplamadıkları kadar hızlı büyüyor ve buna önlem almakta zorlanıyorlar yada önüne gelen mod olmaya başladı.Sanki 2. seçenek daha ağır basıyor gibi....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MÜŞAVİR

    Benimde dün bir konudaki mesajım (ki içeriğide düzgündü) sebepsiz yere silindi. "Mesajım Niye silindi" yazdım, oda silindi. Maalesef forum yönetimi bazı konularda bizlerin gerisinde kalıyor.


    Aynı durum değil hocam, bu konunun ele alındığı bir tartışmalı konuda bu konunun sahibi arkadaş firma, editörler, forum üyelerine dair hakaretler kullandığı için ceza alması muhtemeldi, ki o mesaja karşılık cevap verdiğim andan itibaren kişi mesajını bile editleyip ilk cezasından kurtuldu. Aynı konunun alıntı içinde diğer konudan hakaretli bölümlerde dahil olarak mesajdan alıntı yapılarak yine konuyu tartışmaya çevirmesi sonucu doğuracağından konuyu şikayet eden benim. Forum kurallarında kişilere sataşma hakaret ve konuyu ikili tartışmalara çevirmeninde cezası olduğu gibi, madde 5'teki kurumlara, şirkete yönelik hakaret, sataşma sonucundada ceza veriliyor.

    Ben tek ve çok rail konusundan ziyade, forumda sorun yaşayan kişilere "siz dandik psu kullanıyorsunuz, birde aptal gibi bilgisizce yazıp çiziyorsunuz" tarzında yapılan cümlelere karşıyım. Siz o kişilerin nasıl sorunlar yaşadığını bilmediğiniz gibi bazı konularda ezber, sert, kırıcı konuşuyorsunuz. 850w High power psu ile gtx580 kullanımında sorun yaşayan kişide dandik power supply mi kullanıyordu? Yada o tarz sorun yaşayanların hepsi arızalı ürün mü kullanıyordu? Peki 620w, 650w tek rail psu kullanımında bile 2x Gtx580 kullanımına ne demeli? Konuyu etraflıca, her daldan ele alır, her soruya, her soru işaretine legal cevaplar verirseniz kabul görürsünüz, aksi halde insanlara sataşarak bir şeye ulaşamayacağınız gibi eleştiri oklarınıda üstünüze çekmekten başka bir şey yapmazsınız.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: t3

    Bu single rail muhabbetini seasonic, silverstone gibi en iyi PSU üreticileri kullanıyor ve sanırım silverstone'un baslattığı bir akım. Antec gibi bu firmalara rakip biri gelip bu tek kanal muhabbeti yalan derse iki defa düşünmek gerek.



    Sesonic ten emin değilim ama Silverstone tek rail furyasına sonradan katıldı, çünkü tek rail olayı iyice abartılıp baya pirim yaptı. Sadece Silverstone değil başka firmalarda ürünlerini bu şekilde çıkarmaya başladılar.

    İşin aslı şudur;

    Henüz çoklu rail diye bir kavram yokken zaten bütün PSU lar tek rail idi. Yani tek rail sonradan ortaya çıkmış yeni bir şey değil, aksine eskiden bütün PSU lar tek rail idi. Nasıl ki bir filmin 2. si çıkmadan ilk bölümü 1 denmez, mesela Terminatör filmi çıktığında adı "Terminatör I" değildi. O zamanlar henüz çoklu rail diye bir şey olmadığından doğal olarak tek rail diye bir kavramda yoktu.

    Zamanla PC teknolojisi gelişip özellikle gerekli 12v gücü ve çekilen akım miktarı tehlikeli olabilecek boyutlara ulaşınca güvenliği arttırmak için çoklu rail teknolojisi ortaya çıktı. Birçok üretici bu teknolojiyi kullanmaya başladı fakat bazıları eski düzen devam etti. Daha sonra bu üreticiler ürünlerini ön plana çıkarıp sanki yeni bir teknoloji ile üretiyormuş gibi tek rail in daha stabil ve sorunsuz olduğu gibi asılsız iddialar ortaya attılar. Bazı editörler üretimde daha iyi komponentler kullanıldığı, üst düzey sistemler için gerekli olduğu gibi alakasız yorumlarla desteklediler. Bir çok kullanıcının da "tek railden 80A... 100A" gibi ifadeler kullanmak çok hoşuna gitti. Fakat işin aslı şu ki; tek rail PSU lar güvenlik için gerekli ekstra OCP devrelerinden yoksun. PSU nun max. çıkış akım değeri ile sınırlanmış tek bir OCP leri var ve bu değer ufak bir kullanıcı hatası ya da arıza durumunda çok sakıncalı sonuçlar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Çoklu rail düzenine göre kesinlikle hiçbir artısı olmadığı gibi böyle bir riski var. Çoklu rail için söylenen dengesiz akım dağılımı, stabilite sorunu vs. vs. hepsi boş iddialardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 25 Şubat 2011; 14:32:26 >




  • seasonic x750 beklemekteyim heyecanla. 3 mart diyolar. ondan önce de silverstone strider 1000w silver alacaktım ama sleeve leme ile ilgili bir problem yaşayacağımı düşündüm. bunların hepsinden önce de enermax düşündüm. ama gerçekten pahalı idi.

    benim kanaatim markaya güvendiğim sürece tek rail ya da çoklu rail olması önemli değil. dediğim gibi benim fikrim
  • Kesinlikle katılıyorum http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=3990
    Bu konuyu psu almadan önce okumuştum , iyi ki de okumuşum.
    http://www.overclock.net/faqs/88626-info-do-you-need-multiple-12v.html bu da tam tersini iddia eden bir konu fakat burada Intel de bunu onayladı denilmiş öyle bir yazı bulamadım Intel in yazdığı vs. bulan varsa koyarsa sevinirim.Aslında bu konuda bizde seviyeli bir şekilde türkçe ile bunu tartışalım , ciddi bir rehber olsun derim.
    Çoklu rail'den ve single rail olan aynı amperi verebilen 2 psu ya özel cihazıyla güç, stabilite karşılaştırması yapılmış biryer olsa herşeyi açıklayacak aslında.
    Eskiden sorun yaşayan arkadaşların sorunu tamamen amper değeriyle ilgili sonuçta o sorun yaşanan psuların çoğu direk 12v amper yetersizliğinden sorun yaşamışlar.Çoklu rail olmasından değil ki.Yeni aldıkları psuların amper değerlerinde olan çoklu rail bir psu alsalardı gene sorun yaşamayacaklardı bu ayrıntıyı atladı bu olayı savunan bazı arkadaşlar.Şimdi çoğu çoklu rail psu da toplamda 12v kanalından kaç amper verdiği de yazıyor, eskiden kanal başına en fazla değer yazardı.Bir de bu tek kanal ın yaygınlaşmasının en büyük sebebi "düşük maliyet" açıkça belli bence.
    Saintroyo nun da dediği gibi bence de markanın önemi daha çok, çoklu kanal ve tek kanal olmasından.
    Hexfet 'e katılıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi procaptain -- 25 Şubat 2011; 15:30:55 >




  • Çoklu rail kullanımının maliyeti arttırdıgı düşünülürse bazı üretici firmaların ağız birliği yapması muhtemel görülüyor.Çoklu rail kullanımının dengesiz güç verdiği iddia edilmiş fakat mantıken bakıldıgında bile daha güvenilir oldugu belli oluyor.Aslına bakarsak bütün kalite trafoda.trafo sağlam olduktan sonra ve gerekli korumaları olduktan sonra bunlar küçük ayrıntılar.
    PSU nun kapasitesi zorlanmadıktan sonra tekli veya çoklu olması çokta önemli değil .Eğer kapasite zorlanıyorsa oc , ekran kartının çektiği güç vs. ozaman çoklu rail olması işe yarayabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: saintroyo

    seasonic x750 beklemekteyim heyecanla. 3 mart diyolar. ondan önce de silverstone strider 1000w silver alacaktım ama sleeve leme ile ilgili bir problem yaşayacağımı düşündüm. bunların hepsinden önce de enermax düşündüm. ama gerçekten pahalı idi.

    benim kanaatim markaya güvendiğim sürece tek rail ya da çoklu rail olması önemli değil. dediğim gibi benim fikrim


    aynen bende 3 mart ı bekliyorum seasonic için, zaman geçmiyor
    ve benimde tek bekleme nedenim marka sizin gibi.. tek rail yada çok rail olayının en azında benm tarafımdan çok farketmeyeceği kesin..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: canerpense

    Forumda GTX480 ve GTX580 gibi kart sahiplerinin yaşadıkları sorunları gördükten sonra "Myth busted" diyen amcaların PSU larını satmak amacı ile bunu yaptıklarını görmek zor değil.

    12V kanalından 40A verebiliyormuş PSU'ları böylece MAX 480W verebiliyormuş, buda fazlasıyla yeterliymiş...

    Şu soruyu sormuyorlar: 4 tane kanaldan 480W verebilecek PSU kaç wattır, 1600W mı? yada 600W'lık çok railli bir PSU her 12V kanalından sürekli olarak 300W verebilirmi...

    Veremediği için çoğu kişi PSU değiştirmek zorunda kaldı... Tek rail'li PSU'larda kanal derdi olmadığı için güç nereye gerekliyse oraya gitti ve kartlar çalıştı...

    End of story.

    Myth Bustedmış...


    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak tam böyle bir şey işte. Zaten tek railin popüler olma sebebi bilinçsizlik. Sıradan kullanıcının olayı idrak etmesi biraz zor, tek rail daha kolay anlaşılır ve daha erkeksi bir etiketleme sağlıyor.

    "SINGLE RAİL 70 AMPERRR" ciddi olamazsıın yürü beee!!! "PATENTLİ ZIRTLANGAÇ DEVRESİ" "MADE İN CAPON KAPASİTÖRLER" Yapma yaa!! Kimin bu patent? İstisnasız tüm GOLD sertifikalı güç kaynakları zaten bu devre tasarımını ve 105C japon kapasitörleri kullanır, kullanmak zorunda. :)) Genel için geçerli standart özellikleri süsleyip püsleyip sanki icat etmiş gibi sunuyorlar.

    Her kanal ayrı ayrı 480W, toplam 1600W mı verir diyor orada. 480W her bir railin akım sınırlandırma değeri, kombine çıkış akımı 62A(744W) Öyle kafadan toplanmıyor.


    Bu PSU 12v dan 62A(744W) verebilir. Bu akım güvenilir bir şekilde dağıtılmak için 4 yola bölünmüş ve her kanala 40A lik değer aşılırsa PSU yu kapatacak aşırı akım koruma devresi eklenmiş. Eğer tek kanal olsa tek bir koruma devresi olacak ve sınır değeri 62A olacaktı. Ve öyle olsaydı arıza ya da kullanıcı hatası durumunda tek bir konnektörden PSU nun tüm akım gücünün akmasına ve 62A lik değer aşılmadan PSU nun kapanmamasına, o arada sistemin daha ciddi hasar görmesine, kabloların tutuşup yangın dahi çıkmasına sebep olabilirdi.

    Bu çoklu rail PSU ile nasıl bir konfigürasyon kurulursa kurulsun, overclock yapılsın sistemin ihtiyacı olan güç rail sınır değerlerini aşamaz. Herhangi bir stabilite ya da güç kaybı da kesinlikle söz konusu değildir. O halde neden tek rail ile risk alalım?

    Şu videoyu izlerseniz konnektörden duman tüttüğünü göreceksiniz. Neden? çünkü PSU tek rail, korumaya geçmek için illede 62A akım çekilmesini bekliyor. :) Single rail PSU larda OCP sınır değeri PSU nun vereceği max. akım değeri olduğundan, bu sebeple iş işten geçmeden tepki vermediğinden neredeyse aşırı akım koruması yoktur denilebilir.



    Bu videoda ise muhtemel bir montaj hatası ya da anakart arızası durumunda single rail OCP si tepki verene kadar neler olduğu görülüyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 25 Şubat 2011; 18:16:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: saintroyo

    seasonic x750 beklemekteyim heyecanla. 3 mart diyolar. ondan önce de silverstone strider 1000w silver alacaktım ama sleeve leme ile ilgili bir problem yaşayacağımı düşündüm. bunların hepsinden önce de enermax düşündüm. ama gerçekten pahalı idi.

    benim kanaatim markaya güvendiğim sürece tek rail ya da çoklu rail olması önemli değil. dediğim gibi benim fikrim


    Benim de dikkatimi çekti bu PSU. Şu aralar sistem toplama Arifesinde' yim. Güç kaynağı araştırıyorum.

    Ama keşke Moduler olsaymış.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Colonel GUILE

    @*Furious*

    Hocam bu ürünlere de bakabilirsiniz; S.Stone çok iyi gibi.

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/silverstone-strider-plus-750w-80-plus-silver-moduler-guc-kaynagi.html
    http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/cooler-master-silent-pro-gold-700w-80-plus-gold-guc-kaynagi.html




    silverstone 750w öneririm.. 12v kombineden çekilen güç daha fazla




  • quote:

    Orijinalden alıntı: *Furious*


    quote:

    Orijinalden alıntı: saintroyo

    seasonic x750 beklemekteyim heyecanla. 3 mart diyolar. ondan önce de silverstone strider 1000w silver alacaktım ama sleeve leme ile ilgili bir problem yaşayacağımı düşündüm. bunların hepsinden önce de enermax düşündüm. ama gerçekten pahalı idi.

    benim kanaatim markaya güvendiğim sürece tek rail ya da çoklu rail olması önemli değil. dediğim gibi benim fikrim


    Benim de dikkatimi çekti bu PSU. Şu aralar sistem toplama Arifesinde' yim. Güç kaynağı araştırıyorum.

    Ama keşke Moduler olsaymış.



    zaten komple modüler bu güç kaynağı.

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-x-750-80-plus-gold-750w-guc-kaynagi.html




  • quote:

    Orijinalden alıntı: saintroyo


    quote:

    Orijinalden alıntı: *Furious*


    quote:

    Orijinalden alıntı: saintroyo

    seasonic x750 beklemekteyim heyecanla. 3 mart diyolar. ondan önce de silverstone strider 1000w silver alacaktım ama sleeve leme ile ilgili bir problem yaşayacağımı düşündüm. bunların hepsinden önce de enermax düşündüm. ama gerçekten pahalı idi.

    benim kanaatim markaya güvendiğim sürece tek rail ya da çoklu rail olması önemli değil. dediğim gibi benim fikrim


    Benim de dikkatimi çekti bu PSU. Şu aralar sistem toplama Arifesinde' yim. Güç kaynağı araştırıyorum.

    Ama keşke Moduler olsaymış.




    zaten komple modüler bu güç kaynağı.

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-x-750-80-plus-gold-750w-guc-kaynagi.html


    Bir yanlışlık oldu. 750 deyince başında X'e dikkat etmemişim. Linkteki ürün' nden bahsediyorsunuz sandım.

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-ss-750at-80-plus-750w-guc-kaynagi.html




  • Sonunda aydınlatıcı bir konu olmuş konuyu açan arkadaş gerçekten bilgili biri Teşekkürler HeXfeT
  • quote:

    Orijinalden alıntı: *Furious*


    quote:

    Orijinalden alıntı: saintroyo


    quote:

    Orijinalden alıntı: *Furious*


    quote:

    Orijinalden alıntı: saintroyo

    seasonic x750 beklemekteyim heyecanla. 3 mart diyolar. ondan önce de silverstone strider 1000w silver alacaktım ama sleeve leme ile ilgili bir problem yaşayacağımı düşündüm. bunların hepsinden önce de enermax düşündüm. ama gerçekten pahalı idi.

    benim kanaatim markaya güvendiğim sürece tek rail ya da çoklu rail olması önemli değil. dediğim gibi benim fikrim


    Benim de dikkatimi çekti bu PSU. Şu aralar sistem toplama Arifesinde' yim. Güç kaynağı araştırıyorum.

    Ama keşke Moduler olsaymış.




    zaten komple modüler bu güç kaynağı.

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-x-750-80-plus-gold-750w-guc-kaynagi.html


    Bir yanlışlık oldu. 750 deyince başında X'e dikkat etmemişim. Linkteki ürün' nden bahsediyorsunuz sandım.

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-ss-750at-80-plus-750w-guc-kaynagi.html






  • quote:

    Orijinalden alıntı: HexfeT

    quote:

    Orijinalden alıntı: canerpense

    Forumda GTX480 ve GTX580 gibi kart sahiplerinin yaşadıkları sorunları gördükten sonra "Myth busted" diyen amcaların PSU larını satmak amacı ile bunu yaptıklarını görmek zor değil.

    12V kanalından 40A verebiliyormuş PSU'ları böylece MAX 480W verebiliyormuş, buda fazlasıyla yeterliymiş...

    Şu soruyu sormuyorlar: 4 tane kanaldan 480W verebilecek PSU kaç wattır, 1600W mı? yada 600W'lık çok railli bir PSU her 12V kanalından sürekli olarak 300W verebilirmi...

    Veremediği için çoğu kişi PSU değiştirmek zorunda kaldı... Tek rail'li PSU'larda kanal derdi olmadığı için güç nereye gerekliyse oraya gitti ve kartlar çalıştı...

    End of story.

    Myth Bustedmış...


    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak tam böyle bir şey işte. Zaten tek railin popüler olma sebebi bilinçsizlik. Sıradan kullanıcının olayı idrak etmesi biraz zor, tek rail daha kolay anlaşılır ve daha erkeksi bir etiketleme sağlıyor.

    Her kanal ayrı ayrı 480W, toplam 1600W mı verir diyor orada. 480W her bir railin akım sınırlandırma değeri, kombine çıkış akımı 62A(744W) Öyle kafadan toplanmıyor.


    Bu PSU 12v dan 62A(744W) verebilir. Bu akım güvenilir bir şekilde dağıtılmak için 4 yola bölünmüş ve her kanala 40A lik değer aşılırsa PSU yu kapatacak aşırı akım koruma devresi eklenmiş. Eğer tek kanal olsa tek bir koruma devresi olacak ve sınır değeri 62A olacaktı. Ve öyle olsaydı arıza ya da kullanıcı hatası durumunda tek bir konnektörden PSU nun tüm akım gücünün akmasına ve 62A lik değer aşılmadan PSU nun kapanmamasına, o arada sistemin daha ciddi hasar görmesine, kabloların tutuşup yangın dahi çıkmasına sebep olabilirdi.

    Bu PSU ile nasıl bir konfigürasyon kurulursa kurulsun, overclock yapılsın sistemin ihtiyacı olan güç rail sınır değerlerini aşamaz. Herhangi bir stabilite ya da güç kaybı da kesinlikle söz konusu değildir. O halde neden tek rail ile risk alalım?


    Acınacak bir durum ancak "Bilgi sahibi olmadan konuşma" tam olarak senin yaptığın oluyor. Forumu takip ediyormusun bilmiyorum ancak -bilmediğini var sayıyorum- GTX480 ve GTX580 gibi ekran kartları 8+6 pin çalışıyorlar. Tavsiye edilen PSU ise min 600W ve12V kanalından min 30A verebilen nitelikte. Calc.exe ile yaptığın iki saniyelik hesaplama seni haklı yapmıyor malesef.

    Forumda birçok kişinin 12V kanalından 240W verebilen PSUları bu kartları kaldırmadı... "Hard evidence" mı diyim "kanıt" işte baya sana.

    Bu şirket gitmiş 40A yapmış devre koruma sigortalarını... Tamam GTX580 falan çalıştırır, eywallah. 700W'lık PSUya 12V kanalı başına 40A sigorta koymanın bir manası varmı, özelliklede risk engelleme bakımından oda tartışılır ama bunların fiyatları nedir ona bir bak derim... Normal bir çözüm olmadığını, bu marka PSU'lara özel olduğunu ve geneli pekte yansıtmadığını görürsün umarım.

    Ben sana "tüm çok kanallı PSUlar GTX580 gibi ekran kartlarını çalıştıramaz" mı dedim, yoksa "600W'lık çok railli bir PSU her 12V kanalından sürekli olarak 300W verebilirmi" mi dedim onada bir bak bakalım...




    Yazıdada geçtiği gibi ATX standartları 12V kanalından min. 20A güç verilmesini gerekli kılıyor buda 240W ediyor...

    Çoğu hesaplı PSU üreticisinin sadece min. değerleri yakalamak ve en ucuz ürünü piyasaya sürmek istediğini düşünürsek, neden min. değerleri baz aldığını kolayca anlarız.

    Yani 2 adet 12V kanalından 20şer Amper akım verebilen çoğu PSU, kağıt üstünde 12V kanalından 480W güç verebilmesine karşın; kanal (yada bir başka değişle kart) başına 240W verebilir. Tabi üstüne sistemin diğer bileşenlerinin (örneğin OC'lu bir CPU) çektiği gücüde eklersek 12V kanalından kartlara gidebilecek güç dahada düşer.

    Ancak tek railli 600W'lık bir PSU ile 12V kanalından (örnek olarak) 480W alınabilir... Sistemin çektiği yükü düştükten sonra ekran kartına 300W üstünde bir güç kalacaktır ki, buda OC yapmadan gayet rahat çalışmasını sağlar... Tabi PSU'ya çok uzun süre %100 yüklenmek ne kadar mantıklı orası tartışılır...




    Yanlız seninde atladığın bir nokta var, PSU'larda tek koruma ünitesi bu rail başına koyulan ünite değil... Kısa devre olduğu anda PSU'yu kapatan, aktif bir sürü koruma devresi var; en ucuz PSUlarda bile.

    Kaldıki bahsettiğin 62A yerine misal olarak bahsettiğin 40A'de tüm sistemi bir kömür yığınına çevirmeye gayet yeterli bir rakam, madem risk almaktan bahsediyoruz...

    Anlıyorum tek kanaldaki cihazın yanacağını düşünüyorsun ancak sistemdeki ekran kartı, işlemci anakart gibi parçaların PSU'dan sonrada elektriksel olarak birbirine bağlı olduğunu unutuyorsun...

    Hoş 14 yılda 1 kere başıma geldi PSU'dan kaynaklı bir durum, oda aşırı kalitesiz 250Wlık bir PSU kullanmamdan kaynaklanıyordu...




    "Myth Busted" demek için; örneğin "arabalar birbirlerinin üzerinden geçemez" diye bir söylentiyi ters çıkarmak için gidipte dev kamyonlardan alıp "bakın işte buda araba! demekki arabalar arabaların üstünden geçer!!!11234_*!" demek biraz abest oluyor, sanki biraz "Bilgi sahibi olmadan konuşma" oluyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chembond -- 25 Şubat 2011; 17:48:26 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.