Şimdi Ara

Tecil bittikten sonra bedelli başvurusu hakkında

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
19.489
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu konu hakkında büyük bir bilgi kirliliği var anladığım kadarıyla, denk geldiğim her başlıkta -bir kişi hariç- herkesin tecil bitmeden bedelliye başvurmalısınız demesine denk geliyorum. O yüzden "bir şey mi gözden kaçırıyorum acaba" diye son kez teyit etmek istedim.


    Askeralma Kanunu'nda, bedelli askerlik hizmetinden bakaya ve yoklama kaçağı olanların yararlanamayacağı yazıyor.


    Yoklama kaçağı, tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanları ifade ediyor. Tecil bitince hemen yoklama kaçağı olunmuyor; tecilin bittiği sene içerisinde, 31 Aralık tarihine kadar şubeye gidip yoklama yaptırmazsan yoklama kaçağı sayılıyorsun. (kaynak: https://asal.msb.gov.tr/Content/Upload/Docs/2021_YILI_YOKLAMA_DUYURUSU.pdf)


    Bakaya ise sevke tabi olduğu hâlde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanları ifade ediyor.


    Yani, tecilin bitişinin ertesi günü yoklama kaçağı durumuna falan düşmüyorsun. Bakaya istesen de olamazsın. Bu bilgiler ışığında, 19.06.2021 tarihinde biten tecilimden birkaç ay sonra yüksek lisans kaydı yaptırıp tekrar tecil hakkımı kullanacağım. Bedelli askerlikten yararlanma hakkım hala elimde olacak, bedelli askerliği de yüksek lisans sonrasında yapacağım. Ya da istediğim takdirde hiç yüksek lisansa falan girişmeyip örneğin Eylül ayında direkt bedelli başvurusu yapmamda hiçbir engel yok.


    Kaçırdığım bir şey yok, değil mi? Tecili bittikten sonra aynı yıl içerisinde e-Devlet üzerinden bedelliye başvurabilen birileri olduysa, yazabilirse çok sevinirim. Teşekkürler.



    ---


    Güncelleme: Arkadaşlar bana hep aynı tür mesajlar geliyor, topluca cevap vereyim: Kanunen yukarıda belirttiğim gibi olduğunu düşünmeme rağmen riske atmak istemediğim için tecilim bitmeden başvuru yaptım ve o şekilde tamamladım bedelliyi. Aklında benim sorumla aynı soru olanlar, tecil bittikten sonra aynı yıl içerisinde bedelli başvurusu yapıp süreci sorunsuzca halleden birini bulursa net bir cevap almış olur sanırım. Ben dediğim gibi risk almadan tecil bitmeden herkes gibi yaptım başvuruyu, o yüzden net bir şey söylemem mümkün değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 8 Eylül 2022; 1:9:38 >



  • 31 ağustosu geçmeyiniz derim. Tecil biter bitmez yoklama kaynağına alınırsınız, 31 ağustos Kasım celbi için son başvuru tarihi olacak muhtemelen. 31 aralığı bekleyip riske girmeyin derim, askeriyenin sistemi hiç belli olmaz. Zaten haziranda biten tecil ile Kasım celbinden önce askere alınmazsınız.

    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/148824056
    Sınıflandırma yapılsa bile sevki alıp kışladan içeri adım atmadığınız sürece bedelli hakkınız var. Yerler açıklandıktan sonra da sevk tarihini geçirmeden para yatırmanız en garantisi olur. Eğer sevk tarihi 31 aralıktan sonra ise o zaman sınır 31 aralık olur. Çünkü bedellide 1 yıl (1 ocak 31 aralık) arası başvurular alınıp ertesi yıl askerlik görevi yerine getiriliyor.

    Aklınızda bedelli varsa şimdiden başvurunuz. Her 6 ayda bir 3-5 bin zamlanıyor. Mesela aynı yıl içinde mart veya ekimde başvurmanın tek farkı ödeyeceğiniz miktar olacaktır. Yedek subaylık çıkmazsa bedelliye çevireceğim diyorsanız diyecek bir sözüm yok.
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler cevabınız için. 2 sene önce tecil etmeye gittiğimde verilen yoklama çağrı tebligatını buldum, orada da 31.12.2021 tarihine kadar yoklama yapılması gerektiği yazıyor. Ben henüz yoklama işlemini yapmadan Kasım celbi ile bir şekilde ilişkilendirilmem çok enteresan olur gerçekten.


    Tüm oklar tecil bitişi sonrasında yıl sonuna kadar yoklamaya tabii olup yoklama kaçağı durumuna düşmemin imkansız olacağını, bu sebeple kanuna göre de bedelliden faydalanmam için hiçbir engel olmadığını gösteriyor aslında ama hala tereddütteyim. Neyse, 31 Ağustos'a kadar yüksek lisans kaydını yaptırıp tekrar tecil ettirebilirim sanırım.



    Tecil bittikten sonra bedelli başvurusu hakkında
  • Sonunda benim açtığım başlıkla ilgili açılan bir başlık gördüm. Ya cidden inanılmaz bir bilgi kirliliği var. Aydınlatılırsa çok sevinirim. Benim de sorum aslında arkadaşın sorusuna çok benziyor ve şu şekilde.


    Merhabalar, DH dahil internette verilen bilgilere bakarsanız denen şu, tecil tarihinizden sonra bedelliye başvuramazsınız çünkü bakaya olmuş olursunuz. Bunu ben de böyle biliyordum. Bugün şubeye gittim. Benim mezuniyetten sonra 2 yıl tecilim 19.08.2021 de doluyor. Bana şubeden çok net bir şekilde denen şu oldu. Tecilim bitiyor diye acele edeceğin bir durum yok. Zaten bittikten sonra o otomatik yıl sonuna (31.12.2021) atar. Bakaya durumu söz konusu bile olmaz şeklinde idi. Peki bu kadar kolay öğrenilebilecek bir bilgiyi neden herkes yanlış biliyor, şubeden mi yanlış bilgi aldım diye sizlere, tecrübeli arkadaşlara sormak istedim.


    Tecili bitmesine rağmen sonrasında bedelliye sorunsuz bir şekilde başvuran var mı? Veya bu süreçte gerçekten yıl sonuna kadar bakaya kalmadığını gören? Tecrübeli arkadaşlar aydınlatabilirse çok sevinirim çünkü vaktim gerçekten daraldı. Şimdiden yanıtlayan arkadaşlara teşekkür ederim. İyi akşamlar.

  • Merhabalar. Bahsettiğiniz durumun aynısını yaşıyorum siz bunu nasıl çözdünüz bilgi verir misiniz ? Tecil tarihi geçtikten sonra yüksek lisansa kayıt olunca tekrar tecil yaptılar mı?

  • Hoca bu işlemi n’aptınız aynı sorunu bende yaşıyorum şuan. 14 Şubat dan sonra tecilim bitecek. Fakat hemen gitmek istemiyorum

  • Merhaba benim durum da buna benzer yüksek lisansa kayıtlıyım bu dönem kaydım silinecek başarısız olduğum için tecilim 5.ay 2023e kadar var fakat kaydım silinince tecilim düşecekmiş. Bedelliden yararlanabilmem için yoklama kaçağı olmamam lazım tecil iptalinden sonra direk yoklama kaçağı durumuna mı düşerim? Bilgisi olan var mı?
  • Nihali4 N kullanıcısına yanıt

    https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/2022-yili-yoklama-duyurusu-22122021

    Alıntı

    metni:
    2. 2022 yılında;    a. 01 Ocak 2022 tarihinde askerlik çağına girecek 2003 doğumlu yükümlülerden kanuni erteleme hakkı bulunmayanların,    b. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 20’nci maddesi gereğince ertelenenlerden ertelemeleri 2022 yılı içinde sona ereceklerin,   c. 2020 yılı (dahil) ve öncesindeki tarihlerde yoklama yaptırdığı halde erteleme hakkını kullanan yükümlülerden (sınıflandırıldıktan sonra ertelenenler hariç) ertelemeleri 2022 yılı içinde sona ereceklerin,01 Ocak-31 Aralık 2022 tarihleri arasında yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir.

    Daha önce yoklamanız yapılmadıysa yıl sonuna kadar(31 aralık) süreniz olacak.

    Kafanızda bedelli varsa paranız da hazırsa beklemeye gerek yok. Bu yıl başvursanız seneye askere gideceksiniz. Ayrıca 1 temmuzdan sonra zam gelecek, 56 bin TL ücret belki 70 bin olacak. Fazladan para verdiniz diye 3 gün eksik askerlik de yaptırmıyorlar.

  • Bedelliye başvurdum fakat ödeme işlemini henüz yapmadım başvuruyu bir hafta önce yapmıştım bi sıkıntı olur mu acaba ücreti geciktirmemin?

  • Daha önce yüksek lisansa başvurmadan yoklamayı yapıp 2yıl tecil hakkımı kullanmıştım. Daha sonra yüksek lisansa kaydoldum tekrar tecil durumum uzadı.

  • Nihali4 N kullanıcısına yanıt

    Ücreti yatırmak için 2 ay süreniz var diye biliyorum. Çok sündürmeden yatırırsınız. Bazen işi uzatınca başvuru sistemden düşüp, bankada ödeme gözükmüyor. Tekrardan bedelli başvurusu yapmak gerekiyor (şubeye gitmek gerekebilir)

  • a-f-h A kullanıcısına yanıt

    Hocam sınıflandırma yapılasıya kadar bedelli hakkımız var yazmışsınız, parayı yatırdıktan sonra gideceğimiz yer tekrardan mı değişiyor

  • Btuhan35 kullanıcısına yanıt

    Evet yer değişiyor, ama er sınıflandırmada çıkan birlik sistemden silinmiyor. Eğer ola ki bedelliden vazgeçerseniz daha önce çıkan yere gidiyorsunuz. 1 ay bedelli askerliği tamamladığınızda askerlik göreviniz yapılmış sayılacak. 


    Yer değişiyor ama hem er hem de bedelli eğitimi veren birlikler de var. Mesela Kütahya hava er eğitim tugayında havacı er çıktınız diyelim. Bedelliye çevirdiniz. Ertesi yıl Ocak ayında bedelli sonuçları açıklandı, yine Kütahya denk gelebilir. Ama birlik aynı olsa da 6 ay er değil 1 ay bedelli yapacaksınız. 


    İlk mesaja er sınıflandırma sonucu eklenmiş. 

    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/150912294

    Bu da Bedelli sınıflandırma sonucu

    https://forum.donanimhaber.com/er-cikarsa-bedelli-askerlige-cevirtmek-rehber--150912294-5#151843576

  • kanaryafurki K kullanıcısına yanıt

    Bu konu hakkında bilgisi olan var mı hala güncel sorunlar devam etmekte açıklayacak veya bu durumu yaşayan birisi var mı ?

  • Btuhan35 kullanıcısına yanıt

    hocam selam 6 temmuzda benimde bitiyor daha sonrasında başvuru yapma durumuyla ilgili bilginiz oldu mu bu süreç içersinde

  • rebe97 R kullanıcısına yanıt

    Temmuz da bitiyorsa Aralık 2022 ye kadar sıkıntı çıkmaz

  • Merhabalar herkese.


    Benim Tecilim 15.09.2022 tarihinde sona eriyor. Ben Yüksek Lisans başvurularında sıkıntı yaşayacağımı ancak başvuracağım yerlede kayıt süreçleri hep Eylül'ün sonunda olduğundan tecilsiz dönemime denk geliyor. Bu konu hakkında net bilgisi olan var mı acaba? Gerçekten sinirlerim bozuldu desem yeridir.

  • brtkkk B kullanıcısına yanıt

    Teciliniz mi bitiyor? Yoksa 29 temmuzda ağustos celbi sınıflandırma sonuçlarında 2. Gruba (15 Eylül) mı çıktınız?

    2. Gruba çıktıysanız 15 eylüle kadar kesin kayıt olmanız lazım. Şubeden geçici erteleme alabilirseniz o zaman yırtarsınız. Gidip şubeyle konuşacaksınız onu.

    Yoklama falan yaptırmadım, tecilim bitiyor diyorsanız,

    https://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/2022-yili-yoklama-duyurusu-22122021

    2022 sonuna kadar rahatsınız. Yüksek lisansa kayıt yaptırılabilir.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.