Şimdi Ara

Tarih olmak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mesele tarih olmak değil.Ne kadar tarih olup olmadığımız


    Bir tarihi yaşıyor olabiliriz


    Tarih olan tarih değil.Sürekli kendisini üreten tarih




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 14 Eylül 2021; 10:8:3 >



  • Her şey tarih olur. Gezip araştırıp tanık olanların hükümranlığı sonsuz değil. Bir gün tanık insanoğlu da tükenecek, kainât da. Sonsuz olan tek şey sonsuzluk ve tarih sonsuzluğa denk. Sonsuzluk her şeyi yutuyor ama güya sonlu olanda bile bence sonsuzluk saklı. Aksi takdirde sonlu olan ben sonsuzluğu nasıl bilebilirim? Doğanın matematik dilinde konuşabilirim? Yoksa Pisagorcuları getirdiği gibi matematik beni oyuna mı getiriyor bilemedim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne yaparsak yapalım günler geçecek hatıra ve tarih olarak yerini alacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nat Alianovna

    Her şey tarih olur. Gezip araştırıp tanık olanların hükümranlığı sonsuz değil. Bir gün tanık insanoğlu da tükenecek, kainât da. Sonsuz olan tek şey sonsuzluk ve tarih sonsuzluğa denk. Sonsuzluk her şeyi yutuyor ama güya sonlu olanda bile bence sonsuzluk saklı. Aksi takdirde sonlu olan ben sonsuzluğu nasıl bilebilirim? Doğanın matematik dilinde konuşabilirim? Yoksa Pisagorcuları getirdiği gibi matematik beni oyuna mı getiriyor bilemedim.

    Herkes ölümsüz olsaydı ve bütün insanlar ilk baştan doğsaydı muhtemelen tarih olmazdı fakat anı kitapları olurdu. 

  • O zaman ölümsüzler denilen Yunan tanrı ve tanrıçalarından bir farkımız olmazdı. Mitolojideki Yunan tanrıları ölümsüz insanlar sayılırlar. Eski Yunanların bakış açısında bir Yunan tanrısıyla insanı ayırt eden temel şey tanrının ölümsüz, insanın ölümlü olması. O zaman hayatta olan ve ölmeyen insanlar bu dünyada ebediyen hüküm sürecek Olymposlular gibi olurdu. İlginç bir fantezi. Yine de ölümsüzlerin dahi bir tarihi var (bknz: Hesiod'un Theogoniası aka Tanrıların Doğuşu). Eski Yunan ozan ve şair Hesiod'a atfedilen bu klasik yapıtta Hesiod tüm tanrı soylarını listelemiş, kısaca Titan ve Tanrı kuşaklarının bir tarihini vermiş. Yani "ölümsüzlerin" dahi basit anıların ötesinde "bir tarihi" var. Belirli bir başlangıçları ve ölmeseler bile devirlerinin bir sonu var. Başlangıç, son, zaman, mekan, tarih vb gibi değişen doğayı baz alarak yarattığımız söz konusu boyutsal bağlamların o denli içindeyiz ki bunlarsız hayatı kesinlikle anlamlandıramıyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu önlemenin yolu ardından bir eser ya da başyapıt bırakmaktır. İnsanlar bu eseri ya da yapıtı gördüklerinde sizi anabilir veya hatırlayabilirler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.