Şimdi Ara

TAI’nin yerli dev İHA’sı Aksungur göreve hazırlanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
3.763
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından birçok farklı görev üstlenebilecek şekilde geliştirilen insansız hava aracı Aksungur, göreve başlamak için geri sayıma geçti. Gece veya gündüz görev icra edebilecek olan İHA, resmi açıklamalara göre bu yıl sonuna doğru TSK envanterine girmiş olacak.



    Sahip olduğu özellikler sayesinde kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif uçuşu, taarruz gibi görevler icra edebilecek olan Aksungur, birçok milli havadan yere atımlı silahla ve faydalı yük ile donatılı olarak uçacak. Aksungur, Taarruz ve deniz karakol görevlerinde 750kg faydalı yük ile 12 saat, istihbarat görevlerinde ise 150kg yükle 24 saat kesintisiz olarak uçabiliyor.



    Motoru da yerli!



    TEI tarafından tasarlanıp üretilen, ülkemizin ilk milli insansız hava aracı motoru olan PD170 ile uçacak olan Aksungur, 170 beygirlik turbo dizel çift motor ile yüksek yerlilik oranına sahip. Tam otonom olarak operasyon yürütebilen İHA, çift yedekli otomatik uçuş kontrol sistemi, çift yedekli otomatik kalkış ve iniş sistemi, çift yedekli elektrik güç üretim sistemi, çift yedekli şifrelenmiş sayısal veri linki ile uçuyor.



    Ayrıca Bkz.Baykar’dan dev ortaklık: Motor üretecek!



    Ülkemizin geliştirdiği mevcut ANKA İHA Sistemleri ve yer kontrol istasyonu ile uyumlu çalışabilen yeni hava aracı, TEBER-81, TEBER-82, LUMTAS, MAM-L, Cirit, MAM-C, HGK-3 (Hassas Güdüm Kiti), KGK (Kanatlı Güdüm Kiti) ile uçabiliyor. Her bir kanat altında 500kg, 300kg, 150kg kapasiteli üç adet silah istasyonu mevcut. Taarruz görevlerinde 750kg harici yük ile havalanarak 24 saat boyunca kesintisiz görev üstlenebiliyor.



    Bir insansız hava aracının her biri 270kg’lık TEBER-82 gibi iki bomba ile havalanabilmesi hatta iki adet MAM-L, MAM-C, Cirit gibi füzelerden de ikişer adet yüklenebilmesi son derece önemli bir güç. İşin bir de verimlilik boyutunu düşününce konu gerçekten çok farklı bir noktaya erişmiş oluyor.








  • Her alanda olumsuz eleştiri getirebilirim. Tank, uçak, araba vs.(ve haklı çıkarım.d(aslında üzücü)) Lakin iha konusunda kısa zamanda aşırı iyi bir ivme yakalandı. Umarım bu birikimlerin diğer alanlara sıçraması da aşırı hızlı olur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: çürükdiş

    Her alanda olumsuz eleştiri getirebilirim. Tank, uçak, araba vs.(ve haklı çıkarım.d(aslında üzücü)) Lakin iha konusunda kısa zamanda aşırı iyi bir ivme yakalandı. Umarım bu birikimlerin diğer alanlara sıçraması da aşırı hızlı olur.
    Yorumunuzda ki tank, araba kısmına katılmamayı o kadar çok isterdim lakin sonuna kadar haklısınız. Umarım bu alandaki başarılar diğer alanlara da yansıtılır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • güzel
  • sml_akyz S kullanıcısına yanıt
    Araba mevzusunda ''Baba yiğitlerden'' biri ayrılınca resmen öküz oturdu içime. Ama özellikle şu Altay mevzusu. İlk prototipler gösterildiği andan itibaren beni aşırı heycanlandıran bir konu oldu. Atak mevzusuna bu kadar ilgi göstermemiştim. Her geçen vakit mevzu o kadar şaka halini aldı ki hem öfkemi hem de üzüntümü çekmeye başladı. Olumsuz eleştiri yaparken herkes hainlik yapıyormuşum gibi davranıyor lakin öyle değil. Bende herkes gibi bu ülkenin gelişmesini güçlenmesini istiyorum. Lakin kandırılmış hissediyorum. Özellikle tank konusunda. Yumuşak karnım oldu resmen ve doldum. Üzücü.

  • Çok güzel bir haber motorun yerli olması sevindirdi. yalnız bu tip ihalarda bence en önemli unsur yazılım o taşıdığı bombaları nasıl kullandığı yakıt tüketimi bilgilendirme sistemi çok iyi ve kırılamaz bir işletim sistene bağlı.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: çürükdiş

    Araba mevzusunda ''Baba yiğitlerden'' biri ayrılınca resmen öküz oturdu içime. Ama özellikle şu Altay mevzusu. İlk prototipler gösterildiği andan itibaren beni aşırı heycanlandıran bir konu oldu. Atak mevzusuna bu kadar ilgi göstermemiştim. Her geçen vakit mevzu o kadar şaka halini aldı ki hem öfkemi hem de üzüntümü çekmeye başladı. Olumsuz eleştiri yaparken herkes hainlik yapıyormuşum gibi davranıyor lakin öyle değil. Bende herkes gibi bu ülkenin gelişmesini güçlenmesini istiyorum. Lakin kandırılmış hissediyorum. Özellikle tank konusunda. Yumuşak karnım oldu resmen ve doldum. Üzücü.
    Sizi çok iyi anlıyorum hocam. Sizin hissettiğinizi ben yerli uçakta hissettim. Beceriksiz yöneticilerimizin yanlış kararları yüzünden çok güzel projeler hiç oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İyi ki tai vw tei yi kurmuş ahparty

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: agtr

    İyi ki tai vw tei yi kurmuş ahparty
    Bir şirketi 1000 tl ye kuruyorlar. Önemli olan bir şeyler yapabilmek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İHA üretimini eleştirenler şunu düşünsünler
    2007 2008 yıllarında amerika iha`larla aldığı görüntüleri 1 gün sonra bize iletiyordu
    Bundan dolayı çok fazla şehit vermiştik

  • sml_akyz S kullanıcısına yanıt
    Uçak mevzusunu hiç açma bile. Çıldırma sebebi. Pek değerli, paçalarından IQ damlayan; muhteşem yöneticilerimiz sayesinde bir umut daha çürümüş oldu. Üretmeye yanaşmadığımız uçakları(ki teknoloji transferi yapacak firma gerçekten uğraştı proje için) Almanya dan alırız artık(-ki şuraya yazıyorum:''o uçaklar alınacak.'').s
    (üst üste yağıyor resmen dolu gibi. Kesicem he en son kendimi. Yetti gari, kafası çalışan; liyakat sahibi(ülkeye karşı liyakat) insanları getirin şu mevkilere.)

  • Eleştirmek için söylemiyorum ama merak ediyorum neden hala teröristler tespit edildiğinde F16'lar kalkıyor? İHA'lar çok az kullanılıyor. Bi F16'nın kalkış maliyeti çok çok yüksek.

  • çok güzel özellikle motorun yerli olması çok daha güzel. İnşallah baş alanlarada sıçrar ki zaten bir ülkenin ilk önce savunma sanayisi gelişir ondan sonra diğer alanlara sıçrar.

  • şuan bahsettiğiniz olayı çözmek için geliştiriliyor bu projeler.her insansız hava aracı(iha) bomba taşıyamıyor maalesef.

    yine bahsettiğiniz konu ile ilgili silahlı hürkuş projesi devam ediyor.akıncı projesi (siha) devam ediyor.bu haberdeki aksungur da bu projelerden biri(siha).

    ihalar başarıyla yapıldı şuan sihalar yapılıyor.siha silahlı insansız hava aracı demek.

    kısaca küçük işler için f16 gibi devasa savaş uçağı kaldırmak yerine, görev nitelik ve niceliklerine göre daha az maliyetli ancak f16'nın yapabileceklerini yapabilen sistemler üzerine birden fazla proje var ve projeler devam ediyor okuduklarımız kadarıyla.

    umarım açıklayıcı olmuştur.
  • Hala yürümeden hatta emeklemeden koşmaya çalışan arkadaşlar var.
    Karşındaki 100 seneden fazla oldu otomobili,tankı,uçağı geliştireli sen daha yeni başladın bi dur bakalım.
    Niye milletten 100 sene sonra,daha yeni başladın önce bunu sorgula sonra diğerine geliriz sıra ile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 12 Eylül 2019; 14:22:42 >
  • Tabi birde niye 30-40 lı yıllarda uçak yaparken, yada 50-60 lı yıllarda araba yaparken bir anda bunlar engellendi onu sorgulamak lazım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vs-fb

    Tabi birde niye 30-40 lı yıllarda uçak yaparken, yada 50-60 lı yıllarda araba yaparken bir anda bunlar engellendi onu sorgulamak lazım.
    Vecihi Hürkuş.Adam tabiri caizse evinin garajında uçak yapıp uçuyor,takdir beklerken ceza alıyor.Nasıl bir kin varki adama ,ileride filmlerde adam ile alay ettiriliyor.

    quote:

    1925 senesinde yaptığı Vecihi k vi için vesika istediğinde, sertifika için bir teknik heyet kurulur, fakat uçağı uçurup deneyecek kimse olmadığı için sertifikayı alamaz ve izinsiz uçar. Tabi bunun üzerine cezayı yiyince hava kuvvetlerinden istifa eder. Uçağına da el konur.

    1930 yılında Kadıköy'de bir keresteci kiralar ve ikinci uçağı vecihi k xiv'ü yapar. Bununla Ankara'da İsmet paşa'nın huzurunda bir gösteri yapar. Buna rağmen uçağı onaylatacak kimse olmadığından buna da müsaade çıkmaz. Uçağını uçurabilmek için ta Çekoslovakyalardan belge almak zorunda kalır. Uçağı bir süre postacılıkta kullanıldıktan sonra uçuştan men edilir.

    1933'de 2 tane vecihi k xv ve Vecihi k xvi isimli uçakları yapar ve vecihi sivil tayyare okulu öğrencileriyle çalışmalar yapar. Bu okul da parasızlıktan ve verilen diplomaların denkliği olmadığından kapanır.

    1937'de Almanya'da uçak mühendisliği diploması alır. Okul 2 senelik olduğu için Türkiye'de diploması kabul görmez.

    1947'de Kanatlılar birliği diye bir dergi çıkarır. Onun sonu da diğerleri gibi engellemeyle bitecektir. 1954'te Hürkuş havayolları'nı kurar. THY'nin kullanmadığı 8 tane uçağı borç harç edinir. THY'nin sefer koymadığı yerlere seferler düzenler. Bazen gazete taşır. Sabotajlar yapılır, yine önü kesilmek istenir. Nihayetinde elinde bir uçak kalır. onu da MTA için maden aramalarında kullanır.

    Hayatının sonlarında bu uçakların borçları ve faizleri altında iyice ezilir ve 1. dünya savaşı'nda gösterdiği kahramanlıklar dolayısıyla bağlanan maaşına da haciz konur. 1969'da da GATA'da sefalet içinde ölür..

    Vecihi Hürkuş, bütün isteği, azimine ve memlekete yaptığı hizmetlere rağmen hayatı boyunca engellenmeye çalışılmış, türkiye büyük bir zeka ve kabiliyetten yoksun bırakılmıştır. Kısacası Vecihi Hürkuş, memleketimizin belki de en az bilinen ama en büyük ayıplarından birisi olarak tarihteki kayıtlarda yerini almıştır..... Alıntı.


    Bu ülkede hala yapmayan veya yapılmasını engelleyenler değil yapan, yapmaya çalışan eleştiriliyor enteresan bir şekilde.




  • Vallahi helal olsun

    Maşallah

  • Neden hep ak olmak zorunda illa ismin içinde ve neden değişik isimler kullanılmıyor...

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.