Şimdi Ara

Sürücüsüz Karsan e-ATAK Otobüsleri, Norveç'te hizmet vermeye başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sürücüsüz Karsan e-ATAK Otobüsleri, Norveç'te hizmet vermeye başladı
    Sürücüsüz Karsan e-ATAK Otobüsleri, Norveç'te hizmet vermeye başladı
    Sürücüsüz Karsan e-ATAK Otobüsleri, Norveç'te hizmet vermeye başladı




    Geleceğin teknolojilerini bugüne taşıyan ve öncü hamleleri ile sektöre yön veren Karsan, Avrupa’da elektrikli toplu taşıma pazarındaki yenilikleriyle ilkleri hayata geçirmeye devam ediyor. Planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebilen seviye 4 Otonom teknolojisine sahip Otonom e-ATAK, gece veya gündüz her türlü hava koşulunda 50 km/s hızla otonom sürüş gerçekleştirebiliyor.

    Bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiren Otonom e-ATAK Norveç’in Stavanger şehrinde hizmet vermeye başladı.



    Stavanger kentinde Norveç Ulaştırma Bakanı Jon-Ivar Nygård, Karsan CEO’su Okan Baş, ADASTEC CEO’su Ali Ufuk Peker, Norveçli politikacılar, VY, Kolumbus, Applied Autonomy, Karsan ve ADASTEC firma yöneticilerinin katılımıyla resmi kullanım için açılış töreni gerçekleştirildi.



    Michigan State Universitesi kampüsünde gerçek trafik koşullarında kullanılan sürücüsüz aracımız Karsan Otonom e-ATAK, şimdi de bu proje ile sürücüsüz şekilde Norveç’te toplu taşıma hizmetine başlıyor. Bu Avrupa’da bir ilk. Avrupa’da ilk kez şehir içinde toplu taşıma hizmetinin sürücüsüz elektrikli aracımız Karsan Otonom e-ATAK ile gerçekleştirilecek olmasından dolayı oldukça mutluyuz” şeklinde konuştu.



    Sürücüye ihtiyaç duymadan çevresini algılayabilen Otonom e-Atak’ta aracın farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda LiDAR sensör bulunuyor. Bununla birlikte, ön kısımda bulunan gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme, termal kameralar sayesinde ekstra çevre güvenliği gibi birçok yenilikçi teknoloji de Otonom e-Atak’ın özellikleri arasında yer alıyor. Tüm bu teknolojileri Seviye 4 Otonom olarak sunabilen Otonom e-Atak, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebiliyor. Gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda 50 km/s hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bamorex -- 24 Mayıs 2022; 20:19:6 >







  • Gurur duydum, iftihar ettim. Kullanım yeri Norveç iyi bir seçim bence. Kurallara uymanın zirvede olduğu bir ülke. Keşke ülkemizde çalışsaydı bu otonom sistemli araç. Burada çalışabilmesi kanun ve kural tanımazlık nedeniyle imkansıza yakındır. Örneğin belediye otobüslerinin yanaşacağı durağa gelip yarım saat koltukların tam dolmasını bekleyen minibüs ve halk otobüsleri yüzünden bırak otonom sistemi normal şoförler bile durağa yanaşamayarak yolcu almadan durağı pas geçiyor.


    Ürettiğimiz ürünler gibi bir gün toplumumuzun da muasır medeniyet seviyesine çıkabilmesi dileği ile...

  • Valla gurur verici. Avrupa'da bir ilki bir Türk firmasının başarmış olması çok büyük bir endüstriyel adım. Umarım gerisi gelir, tek atımlık barut olmaz.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.