Şimdi Ara

Süper Yüksek Kaliteli Fotoğraf Çekmenin 2 Yöntemi (Fotoğraflı Örnek)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba değerli okuyucu,


    Önceden zaten bildiğim ama bugün bir değişiğini öğrendiğim süper çözünürlük fotoğrafının nasıl oluşturulabildiğini size anlatmak istiyorum. Anlatacağım teknik, kameranın çekebildiği fotoğrafların detay kalitesinden daha fazlasını isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Yalnız bu tekniği uygulayabilmek için koşullarımız var:


    • Çekeceğimiz yerin hareketli olmaması (yoksa ghost/hayalet görünümü çıkabilir)
    • Kameramızın sabit olması
    • 1. yöntemde mümkünse RAW fotoğraflar, 2. yöntemde mümkün olan en yüksek kalite video (full HD ve yukarısı tavsiye edilir)
    • Photoshop gerektirir (yöntemleri İngilizce sürümü için yazdım)


    ⁘⁘⁘⁘⁘⁘⁘⁘


    1. Yöntem: Fotoğrafları Birleştirme


    Bazılarınız kesin bu yöntemi biliyordur. Aynı objeyi/manzarayı birkaç kez fotoğraflayıp birleştirmek. Kameranızın en yüksek kalitede fotoğraflar çekmesinden emin olun, bunun yanında fotoğraf renk vb. düzenlemeler için mümkünse RAW fotoğraflar çekin.


    1. Bir manzaranın fotoğrafını birkaç kez çekin. 5 ve üzeri fotoğraf çekmenizi öneririm, çünkü daha fazla fotoğraf çekerseniz o kadar noise kaybolacak ve o kadar detay ortaya çıkacak. Yalnız daha fazla fotoğraf ile işlem yaparsanız o kadar bilgisayar sistem gereksinimine ihtiyaç olacaktır.
    2. Fotoğrafları bilgisayarınıza taşıyın, Photoshop'u açın.
    3. Photoshop'ta "File > Scripts > Load Files into Stack" sekmesini açın. Çektiğiniz aynı görünümlü fotoğrafları koyun. Alttaki kutucukları işaretlemeden "OK"ye basın.
    4. "Layers"ta bulunan tüm görselleri seçin, ardından "Image > Image Size" sekmesini açın, çözünürlük birimi olarak "percent" seçin. İdeal olarak değeri 200 yapabilirsiniz ama dilerseniz 300-400 de koyabilirsiniz. "OK"ye basın.
    5. İşlem tamamlandığında yine tüm görseller seçilmiş halde, "Edit > Auto-Align Layers" sekmesini açın, Auto tercih edin ve yine kutucukları işaretlemeden "OK"ye basın. İşlem zaman alacaktır.
    6. "Layer > Smart Object > Convert to Smart Object" yapın.
    7. Sıra geldi fotoğrafları birleştirmeye. "Layer > Smart Objects > Stack Mode > Median" yapın, Mean de yapabilirsiniz (neredeyse aynı işlevde) ama Median'ı tercih edelim.
    8. Fotoğrafınız hazırdır. JPEG veya dilediğiniz formatta görseli kaydedin.


    ⁘⁘⁘⁘⁘⁘⁘⁘


    2. Yöntem: Video Karelerini Birleştirme


    Bugün deneyerek öğrendiğim teknik buydu. Fotoğraflar çekmek yerine video kaydediyoruz. Eğer fotoğraf çekmek için zamanınız çok kısıtlıysa veya eskiden video olarak kaydettiğiniz bir manzaradan fotoğraf çıkarmak istiyorsanız bu yöntem işe yarayacaktır.


    1. Bir manzaranın çok kısa bir videosunu çekin. Demek istediğim kısa, 1-2 saniyelik bir kayıt. Kamera ne kadar yüksek kalitede çekerse o kadar kaliteli çıkar (hem çözünürlük hem bitrate olarak). Benim Osmo Pocket kameram 4K 100 Mbps/sn çekebildiği için 4K çektim.
    2. Videoyu bilgisayara taşıyın, Photoshop'u açın. Photoshop'ta videoyu açın.
    3. Açıldıktan sonra videoyu fotoğraf karelere dönüştürmek için "File > Export > Render Video" sekmesini açın.
    4. Kaydedilmesini istediğiniz klasörü seçin.
    5. "Adobe Media Encoder" yazan kısmından "Photoshop Image Sequence" seçin, böylece video karelerini fotoğraf olarak kaydedebiliriz. Çözünürlüğü isterseniz daha düşük yapabilirsiniz ama en iyisi document size olarak bırakmak. Frame rate'i de değiştirmeyin.
    6. "Range" kısmından "Work Area" seçin. Dilerseniz "Start Frame" de seçebilirsiniz, nereden nereye kadar olan karelerin kaydedilmesini isterseniz buradan ayarlayabilirsiniz.
    7. "Render"a basın.


    Video kareleri böylece fotoğraflara ayrılacaktır. İşlem bitince 1. yöntemdeki 3-8. aşamaları uygulayın.


    ⁘⁘⁘⁘⁘⁘⁘⁘


    Kıyaslama olarak iki fotoğraf ayarladım. Bu çektiğim işlenmemiş fotoğraf.


    Süper Yüksek Kaliteli Fotoğraf Çekmenin 2 Yöntemi (Fotoğraflı Örnek)

    Bu fotoğraf ise, 1 saniyelik 4K 50 karelik videoyu 2. yöntemle oluşturduğum fotoğraf. %200 büyüttüm, renk düzeltimi ve keskinleştirme uygulanmadı.


    Süper Yüksek Kaliteli Fotoğraf Çekmenin 2 Yöntemi (Fotoğraflı Örnek)

    ⁘⁘⁘⁘⁘⁘⁘⁘


    Şimdi de bir yakınlaştırma karşılaştırması yapalım. Bu, işlenmemiş sıradan fotoğrafın yaklaştırılmış hali. Fotoğrafta bolca noise bulunduğunu, bina kenarlarının çok detaylı olmadığını görebilirsiniz.


    Süper Yüksek Kaliteli Fotoğraf Çekmenin 2 Yöntemi (Fotoğraflı Örnek)

    Bu ise 1 saniye / 50 kareden oluşturulmuş fotoğrafın yaklaştırılmış hali. Tavan yüzeyi pürüzsüz, noise yok denecek kadar az, daha fazla detay var.


    Süper Yüksek Kaliteli Fotoğraf Çekmenin 2 Yöntemi (Fotoğraflı Örnek)

    Bilgisayar başında ekstra zaman harcamaya sebep olsa da kameranızın çekebildiği kaliteden daha yüksek kaliteye bu şekilde ulaşabilirsiniz.


    Hangi yöntem daha iyi?


    1. Yöntem Avantaj ve Dezavantajları

    + Bilgisayarda daha az işlem yapmak isterseniz

    + Fotoğraf çekmek için zamanınız çoksa

    - Biraz hareketli ortamda bile ghost/hayalet etkisi görme ihtimali


    2. Yöntem Avantaj ve Dezavantajları

    + Eski videolarınızdan fotoğraf çıkarmak isterseniz

    + Bir yerin fotoğrafını çekmek için zamanınız kısıtlıysa (1 saniyelik çekim yeter de artar)

    + Çektiğiniz ortam biraz hareketliyse

    - Bilgisayarda daha fazla işlem gereksinimi

    - Düşük kalite video = kötü sonuçlar


    Okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım yazım size faydalı olmuştur Süper Yüksek Kaliteli Fotoğraf Çekmenin 2 Yöntemi (Fotoğraflı Örnek) 








  • Fotoğrafta netlik hariç herşeyi sonradan değiştirebilirsin özellikle raw çekiyorsanız. Açık diyafram lens ve ISO performansı başarılı makineniz varsa avantajlısınız. Perde hızınız yükseldikçe net fotoğraf çekebilme imkanınız artar. Elde çekiyorsanız yarım netleme sonrası çekimi gerçekleştirin. Bu titreme sonucu bulanıklığa olumlu katkı sağlar. Tripod kullansanız bile düşük perde hızı olan çekimler için zamanlayıcı kullanın. Işığınız bol olsun 🙂
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.