Şimdi Ara

Süper Audio veriyi cd ye kaydetme

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar . İndirdiğim sacd veriyi cd ye ne şekilde kaydedebilirim. Iso olarak kaydettim sonuç alamadım. Bu konu işlenmişse de bulamadım . ilgisi ya da deneyimi olan arkadaşlardan katkılarını beklerim. Katkılar için teşekkür ederim




  • DSD, SACD hikaye. Öncelikle DİJİTAL yüksek çözünürlük diye bir şey YOKTUR

    DSD veya yüksek hertz aralıklı kayıtlar, STANDART analog sinyaldeki dalga boyunun taklididir sadece

    Dijital kayıtara gelince durum daha da karmaşık hale geliyor, çünkü dijital formatlar (yazılımlar dahil) hakkında büyük bir bilgi KİRLİLİĞİ mevcut.

    Aslında her şey sesteki master işem kayıt türüyle alakalıdır.

    DİKKAT (dijital) format veya bitrate (yoğunluk) demiyorum.

    Kaliteyi belirleyen en önemli faktör, sesin (faz doğruluğun) harmonik yapısı ve dinamik aralıktır. Bu hangi şekilde olursa olsun, dijtal veya analog kayıt fark etmez.

    DSD, SACD içi boş ve gereksiz formattır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quantum Limit -- 12 Ocak 2021; 19:14:26 >
  • Verdiğiniz bilgi hem yararsız, hem yanlış hem de benim aradığım katkı değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bollu -- 13 Ocak 2021; 18:35:18 >
  • bollu kullanıcısına yanıt
    Verdiğim tüm bilgiler tamamen tutarlı ve doğrudur. Siz yanlış biliyorsunuz ve belli ki ses kayıtları hakkında bilginiz ÇOK yetersiz.


    Kendi yazımdan alıntıdır.


    Not: Burada çok emek var ve tüm önemli detayları en iyi şekilde derledim.


    Önce şu konunun ilk sayfasındaki içeriğine bakınız.

    https://forum.donanimhaber.com/yuksek-cozunurluklu-muziklerin-standart-cozunurluklu-oldugu-gercegi-kanit-burada--140887874



    Ben yıllar önce kaset deckiyle sık kayıt yapan birisiydim ve hala nadir olsa da ara bir ilgilenirim, hobi olarak. Memlekette 3 kafalı Hi-Fi AKAİ müzik setim var temiz ve çalışır durumda ve üst düzey ve yüksek seviyeli (seçkin ses bantlarım) kasetlerim mevcut.

    Sesin nasıl iyi olması gerektiği hakkında temel tecrübem analog bant kayıtlarına dayalıdır. Tabi sadece tecrübe olarak değil işin teorisini de iyi bilirim ama öncelik kulaklarınızdır. Kulaklarım düzgün (EQ, faz genliğine) seslere alışıkın olduğundan ses hafızam iyidir. Ben bir stüdyo çalışanı değilim ama sağlam kaynaklardan uzun araştırmalar ve deneylerde bulundum. Özellikle analog (yüksek seviyeli bant formülasyonları) kasetler hakkında.


    Bu bilgilere sahip olursanız yüksek çözünürlükü dijital ses kayıtlarının ne kadar SIKIŞTIRILMIŞ olduklarını daha iyi anlayacaksınız


    Dijital kayıtara gelince durum daha da karmaşık hale geliyor, çünkü dijital formatlar (yazılımlar dahil) hakkında büyük bir bilgi KİRLİLİĞİ mevcut.

    Aslında her şey sesteki master işem kayıt türüyle alakalıdır.

    DİKKAT (dijital) format veya bitrate (yoğunluk) demiyorum.

    En önemli faktör sesin (kaydın) harmonik yapısı ve dinamik aralıktır. Bu hangi şekilde olursa olsun, dijtal veya analog kayıt fark etmez.


    Ayrıca dijital yüksek çözünürlük diye bir şey YOKTUR !


    DSD veya yüksek hertz aralıklı kayıtların, STANDART analog sinyaldeki dalga boyunun taklididir sadece.

    Analog (manyetik) sinyallerinin dalga boyu doğrusal olmadığından sıkıştırma uygulanmaz ve sinyal olduğu gibi yansıtılır. Kaliteli bantlar analog sinyalin EQ (faz) genliğini, dinamik aralığı ve çözünürlüğü arttırarak ses kayıtlarının çok daha canlı, parlak, natürel ve yüksek kalitede çoğaltılmasını sağlar.

    Not: Dijital ses formatları ve plaklar orijinal kaynaktaki eq kalitesini ve cözünürlüğü iyileştiremezler. Bunu sadece kaliteli bant formulasyonları başarabilir.


    Ses hakkında önemli teknik bilgiler


    Stüdyo kayıtlarında entrümanlar maximum 17 - 18 kHz kadar ses üretebilir, fakat kayıt 20 kHz'in üzerinde yapılır ve orijinal sesteki frekans tepkisi artmış olur YAPAY olarak ve CD standardına uygun hale getirilir (EĞER DİJİTAL KAYIITAN söz ediyorsak tabi), ANALOG hariç çünkü o en DOĞRU ve en DOĞAL yöntemdir


    Dijital kayıtlar daha büyük sinyal gürültü oranına (SNR'ye) sahip olma eğilimindedirler, ancak kaydın bit derinliği sınırlandırılır.

    Analog bant kayıtlarında bit derinliği sınırlaması YOKTUR !

    Bant üzerindeki tüm mikro partiküller sesteki bit derinliğini temsil etmekteler ve bu MİLYONLARCA bite tekabül eder ve ses dokusunda ciddi bir farklılık yaratır (tabi kopya kalite işlemine bağlı olarak).

    > Kayıt 16 bitlik dijital dönüşümden sonra bile hala ses dokusunun (analog-harmoniklerin) özelliklerini korumaya devam etmektedir. Analog kayıt + uygun dijital dönüşüm sesteki hasarı minimum hata ile telafi eder. <

    Üstelik kaliteli bant formülasyonlarında sesler dijitale göre daha akıcıdır (hızlı geçişlidir) ve çözünürlük daha yüksek. Harmonikler* çok daha canlı ve belirgindir. Harmoniklerin geçişleri orijinal sesteki kayıt ile DOĞU ORANTILIDIR ve genlik seviyesi çok daha gelişmiş.

    Profesyonel dijital stüdyo kayıtları, harmoniklerde TERS (negatif) etkiye neden olur. Dolayısıyla ses dokusunun daha MAT ve YAPAY oluşumuna yol açar.

    Analogda yüksek frekanslı sesler (10 kHz üzerinde) daha parlak olurlar. Bit (partikül) yoğunluğu, daha canlı, daha renkli ve doğal ses üretimi, bant formülasyonunun türüyle ilişkilidir.


    Harmonik* nedir ?: Bir enstrümanın ana tınısını, ton rengini oluşturan şey. Sesin DNA'sıdır.


    Ayrıca duymanın ve her ses biçiminin bir sınırı vardır.


    20 kHz, 19 kHz , 18 kHz ve 17 kHz (24 yaş ve daha genç kişiler duyabilir) 


    16 kHz (30 yaş ve daha genç kişiler duyabilir) 


    15 kHz (39 yaş ve daha genç kişiler duyabilir) 


    14 kHz (45 yaş ve daha genç kişiler duyabilir) 


    12 kHz (50 yaş ve daha genç kişiler duyabilir) 


    10 kHz (60 yaş ve daha genç kişiler duyabilir) 


    8 kHz (Herkes duyabilir)



    Ayrıca stream servisler genel kullanım için uygundur fakat teknik detayları çok İYİ bilmek zorundayız.


    Örneğin Spotify ve YouTube arasında seçim yapacak olsak Spotify ses bakımında çok daha öndedir. Spotifideki referans dinamik aralik seviyesi 14 DR seviyesinde, YouTube 13 DR. Örnek vermem gerekirse Spotify ve cd'lere yazdıklarım aynı albümdeki (versiyondaki) flac dosyalarını bir çok kez test ettim. Spotify kayıtları ana kaynaga çok daha yakın, sesler daha doğal, canlı, harmonikler çok daha belirgindir ve sahne alanı daha geniş. Tonal denge bakımından daha üstündür.


    DİKKAT, UYARI !

    Şarkıları KESİNLİKLE telefonunuzdaki güncellenmiş YouTube uygulamasından dinlemeyin. Son güncellemeler sesteki detayları ve ses tonajını ÇÖP etti. Sesler TENEKE gibi, CANSIZ, DÜZ ve derinlik hissinden yoksun. Uygulama LEŞ oldu. 


    En kaliteli master kayıtlardan biriyle test edin.


    Pre-Emphasis Master kayıt


    Pre-Emphasis nedir ?


    Tipik olarak, kablo üzerinden iletim veya analog bantta kayıt gibi bazı işlemlerden önce, gürültüye en duyarlı giriş frekans aralığı artırılır. Buna " ön vurgu " (Pre-Emphasis) denir - işlemden önce sinyal geçer. Daha sonra, sinyal alındığında veya kayıttan alındığında, çıktının orijinal girişi doğru bir şekilde üretmesi için ters dönüşüm uygulanır "vurgu kaldırma" (de-emphasis). Aktarım veya kayıt / oynatma ile daha önce arttırılan frekans aralığına eklenen herhangi bir gürültü, şimdi vurgu önleme aşamasında azaltılır.

    Yüksek frekanslı sinyal bileşenlerinin , iletilen frekans spektrumu için daha eşit bir modülasyon indeksi ve dolayısıyla tüm frekans aralığı için daha iyi bir sinyal / gürültü oranı üretmesi vurgulanmaktadır .

    Nadiren kullanılsa da, CD masteringinde standart vurgu yapma yeteneği vardır. CD'lerin 14 bit ses üzerinde çalışması amaçlandığından, niceleme gürültüsünü telafi etmek için 'ön vurgu' için bir spesifikasyon dahil edildi. Üretim spesifikasyonları 16 bit olarak ayarlandıktan sonra, niceleme gürültüsü daha az endişe yarattı, ancak standart revizyonlar ile vurgu bir seçenek olarak kaldı. Ön vurgu, 10 dB ve zaman sabitleri 50 μs ve 15 μs olan birinci dereceden bir filtre olarak tanımlanır.


    Not: Bu bilgi nadir bulunan (eski baskı CD) albüm ses kayıtlarıyla ilgilidir.


    Pre-Emphasis ve De-Emphasis uygulanmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir ?


    Yüksek frekanslı gürültü, genliği modülasyon sinyalinde bulunan bileşenlerden daha yüksek olduğunda frekans bozulmasına yol açar. Bunun üstesinden gelmek için pre-emphasis ve de-emphasis gibi teknikler kullanılır.


    Pre-Emphasis avantajları

    1. Yüksek frekanslı sinyal bileşenlerini, gürültü bileşenlerinden daha yüksek bir büyüklükte olacak şekilde yükseltmeye yardımcı olur. > Sinyal
    Gürültü Oranını (SNR'yi) iyileştirir. <

    2. Sinyal arttırmanın düzleştirildiği 15 kHz'lik bir üst kesme frekansına sahiptir. > Yani EQ GENLİĞİ (FAZ doğruluğu) çok iyi düzeylerdedir <

    Not: > Pre-Emphasis 2 kHz'den 15 KHz'e kadar hassasiyet sağlar. Yani duyabileceğiniz EN ÖNEMLİ frekans spektrumunu temsil eder. <

    3. Bu amplifikasyon ile bir Yüksek Geçişli Filtredir.

    Dezavantaj

    Bir sınırın ötesinde yapılırsa aşırı modülasyon olabilir.


    De-Emphasis (standart ses kayıt) avantajları

    1. Ön amplifiye sinyali normal genlik seviyesine geri getirmeye yardımcı olur.

    2. > 2.1 kHz civarında bir kesme frekansına sahiptir. < (Pre-Emphasis 15 kHz).

    3. Yaklaşık 75 µs (75 mikrosaniyelik) zaman sabiti ile bir (Standart) Düşük Geçişli Filtredir.

    Dezavantaj

    > Aşırı modülasyon riski <


    Yani basitçe dijital (veya analog) ses kayıtlarından söz ediyorsak, faz genliği sinyal bileşenlerinin frekans spektrumu için daha iyi bir sinyal üretmesini vurgulamaktadır. Üstte belirtildiği gibi bu ister yüksek, ister standart geçişli filtre olsun, seslerin EQ genlik seviyeleri frekans başına düşen dB oranları ile orijinal (fiziksel) baskıya kıyasla eşit seviyelerde olmalıdır. Yani orijinal baskıdaki sesler gibi her zaman ışıltılı ve canlı olmalı.



    YouTube kaynağı: Sanatçının resmi kanalı.


    Ennio Morricone - Le Vent, Le Cri (Premier Thème) (Le Professionnel Bande Originale Du Film) (HQ Audio | Pre-Emphasis Master Record) [1981]




    Spotify Pre-Emphasis Master albüm

    Link

    https://open.spotify.com/album/4wNWd0Is34eSbGWnd3ZqPV?si=3yOykkDmTPaSzzo6Mwv0SQ



    YouTube kaynağı: Sanatçının resmi kanalı.


    A Flock Of Seagulls - Space Age Love Song (Ultra HQ Audio | Pre-Emphasis Master Record) [1982]




    A Flock Of Seagulls - I Ran (So Far Away) (Ultra HQ Audio | Pre-Emphasis Master Record) [1982]




    Spotify Pre-Emphasis Master albüm

    Link

    https://open.spotify.com/album/1hwPP3qgnV7PQrMSy6qFw8?si=wuxMccJwQj-fhA2mYzxnfA



    YouTube kaynağı: Sanatçının resmi kanalı. 


    Sandra - [I'll Never Be] Maria Magdalena (HQ Audio | Pre-Emphasis Master Record) [1985]




    Sandra - In The Heat Of The Night (HQ Audio | Pre-Emphasis Master Record) [1985]




    Spotify Pre-Emphasis Master albüm

    Link

    https://open.spotify.com/album/7HkN3j6dxCRKGXMduwfmzL?si=IExnX41XSQSE26RGyO0DQA



    Audiophile versiyon

    Bunun sesi ise olağandışı doğal bir dokuya ve sahne alanına sahip, harmonikler burada aşırı belirgin seviyedeler. Daha önce hiç böyle bir deneyimim olmadı, çok fazla iyi kayıtlar denedim fakat bundan iyisini hiç dumamıştım (ses-tonal hafızam iyidir).

    Resmen orkestranın orta yerindesiniz.

    Bir daha böyle bir (dijital) kaliteye rastlayamam, bundan adim gibi eminim. Sesler inanılmaz bir tonal dengeye sahip ve olağandışı yumuşaklar. Çok hassas, canlı ve pürüzssüzler.

    Burada MUAZZAM bir ses hassasiyeti (tonu) söz konusu. Muazzam bir genlik düzeyi.

    Dijtali andıran hiç bir iz yok, tamamen analog bir doku. Sesler inanılmaz hoş ve ayrıntılılar.


    Not: Müzikleri Spotify linkinden dinleyin veya güvenilir düzgün tarayıcılardan.

    YouTube MOBİL uygulamasından KESİNLİKLE DİNLEMEYİN, yazılım, ses çok kötü.


    Audiophile versiyon


    TADINI ÇIKARIN


    Staatskapelle Dresden, Hiroshi Wakasugi - Wagner: Rienzi, Act I: Overture (Ultra HQ Audio)




    Staatskapelle Berlin, Franz Konwitschny - Wagner: The Flying Dutchman: Overture (Ultra HQ Audio)




    Staatskapelle Berlin, Otmar Suitner - Wagner: Lohengrin: Prelude (Ultra HQ Audio)




    Spotify link

    https://open.spotify.com/album/5dzaFhYcnFj3s60G9FuAQf?si=2HIC6YBuSrOCn-xIwNSMtQ



    Bir kaç BONUS linki daha


    Pre-Emphasis albüm versiyonu. Spotify link

    https://open.spotify.com/album/1hwPP3qgnV7PQrMSy6qFw8?si=-OzDz4A8Rj-o1kk-4WillA



    Audiophile albümler (versiyonlar). Tonal denge ve harmonikler üst seviyede.

    https://open.spotify.com/album/7b1MNUpHa2L2vuchGeniWG?si=CrLCOB_IQ_uIcjsXyzgdjA

    https://open.spotify.com/album/7pcBRRcZtWAd5B7pHtjgwf?si=V75As9zJRemFnS2QYsmZOw

    https://open.spotify.com/album/3SNo2NOIHpUN6AxIXiaixC?si=VsjamxXpQx2eCBnwWiG3wA

    https://open.spotify.com/album/5567EWmKFATQOGklZGMVu8?si=K34gZ24qQka5wydn55K1Ng

    https://open.spotify.com/album/1weenld61qoidwYuZ1GESA?si=eZgOgLEOQ8auUnOutGJJzw



    Son olarak ÇOK ÖNEMLİ bir bilgiyi eklemiş olayım


    Ayrıca dijital kayıtların BÜYÜK bir eksikliği, KUSURU vardır. Bunu bir çok kişi bilmez ve MALESEF bu bir gerçek. Sadece bazı büyük ses mühendisleri hariç örneğin Bernie Grundman çünkü bunu dile getiren o ilk kişilerden biriydi.

    HDD, SSD ve SD kartlar seslerin harmoniklerinde (FAZ doğruluğunda) zamanla bozulmalara yol açarlar. Bunun ana nedeni yazılımlardır. Yazılım üzerinden oynatılan her hangi bir audio (ham dosya) olumsuz etkilenir. Sesler daha mat hale gelir ve bu tekrarlandıkca etkisi artar. Bu bir veri kaybı değildir. Orijinal kaynaktaki SESLERİN IŞILTILARI, zamanla belirli bir seviyeye kadar azalır (geriler).

    Optik disk kayıtlarında (CD'lerde 100'lerece oynatımdan sonra) faz genliği yıllar boyu sabit kalırken, oynatılan her hangi bir dijital dosyada belirli süre sonra seste genlik değişimi oluşur.

    Bu o kadar hassas bir olgu ki, en ufak bir değişiklik onu olumsuz etkiliyor. Aynı ses dosyasını defalarca bir yerden başka yere aktarırsanız veya kopyalarsanız seteki FAZ genliği kayba uğramaya başlar (10'larca kez test ettim, sonuç aynı). O yüzden indirdirilen her hangi bir dosyanın konumunu değişmeden direk diskelere burn ettirmek gerekir.

    Faz genliği ham DOSYA biçiminde malesef çabuk bir sekilde olumsuz etkileniyor.

    Örnek vereyim

    Dosyayı taze bir şekilde indirdiniz, download konumunda olduğunu var sayıyorum. Aynı dosyayı kopyalayıp bir kaç farklı konuma aktarın, ardından da bir kaç gün boyunca içerisindeki (örnegin) flac'ları defarca kullanın. Diğer orijinal konumdaki dosyayı ellemiyoruz.

    Bir kaç gün aradan sonra açın ve iki kalsör arasındaki farkı emin olana kadar defalarca kontrol edin ve farkı göreceksiniz (PC'de DAC olduğunu varsayıyorum). Böylelikle bu fark (ses bozukluğu) minimum %10 - %15 cıvarında olacaktır ve sesler daha mat hale gelecek.


    Asıl konu şudur, verinin nasıl güvenilir biçimde saklayıp bozulmadan işlenmesiyle alakalı. Bu etken sesin ana kaynaktaki harmonik yapısının sabit kalmasını sağlamaktadır.

    Fiziksel bir ortama kazınmış dijital verilerin faz genliği değişmez, sabit kalır ama dosya halindeki veri HDD, SSD veya SD kartlardan kullanılırsa faz bozulmalarına yol açar.

    Audio genlik seviyesini bilerek dahi manipule etseniz, fiziksel dijital veride her hangi bir değişiklik olmayacaktır. Fiziksel kayıtlarda veri etkilenmez bu sadece ham dijital dosyalarına özgüdür.


    Bu dediklerim dikkate alınırsa, 50 liralık uygun orijinal Samsung kulaklıkla bile MP3 ve FLAC arasındaki fark RAHATLIKLA hissedilebilir (bir çok kez test ettim). Ama bu farkı telefondan yakalamak biraz zor olabilir tabi. PC öncelik ve düzgün yazılım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quantum Limit -- 10 Mart 2021; 23:10:41 >
  • hayran kaldım bilgi birikiminize ve testlerinize tebrik ederim gerçekten bu işe gönül vermişsiniz anladığım kadarıyla :)

  • Rica ederim ne demek Deneyden ziyade aslında çok iyi araştırmacıyımdır ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu net bir şekilde ayırt ederim Merak ettikleriniz varsa sorabilirsiniz tabi :)
  • Teşekkür ederim pmden ulaşırım. 

  • Bunu yeni keşfettim, tadını çıkarın. Not: Mümkünse klasik müzik sitelerinden flac formatında indirip öyle dinleyin


    En iyi master kayıtlardan (versiyonlardan) derledim. Harmonikler gayet belirgin, sesler ayrıntılı, açık ve capcanlı. Dinamik aralıklar üst düzeyde.


    Not: Mümkünse Spotify linkinden dinleyin veya güvenilir düzgün tarayıcılardan.

    YouTube MOBİL uygulamasından KESİNLİKLE DİNLEMEYİN, (yazılım) ses çok kötü, güncellemeler ses tonajını katletti.


    SİZE GELSİN. Top 100 favlar listemden


    Gewandhausorchester Leipzig & Václav Neumann - Smetana: Má Vlast: No.2 Vlatava (HQ Audio)




    Spotify link

    https://open.spotify.com/album/1mVBj1sOXyW5pZnqNznKpM?si=GFwNLfjHSQaAM0JAwfFKtg


    Aynı yorum, aynı müzik fakat ses dokusu biraz daha yumuşak ; )


    Gewandhausorchester Leipzig & Václav Neumann - Smetana: Má Vlast: No.2 Vlatava (HQ Audio)




    Spotify link

    https://open.spotify.com/album/3VcOKGh4Tsdq4a8leu63yz?si=jGcBHyYeQo-CoHbcZIB2qg



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quantum Limit -- 11 Mart 2021; 16:26:35 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.