Şimdi Ara

Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
50
Cevap
20
Favori
7.153
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Su arıtma cihazı ile alakalı yaşadığınız arızalarda çözüm bulmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.


    Sorun1: Arıtma Musluğundan 1 Bardak Su Akıyor Sonrasında İnce İp Gibi Geliyor?

    Arıtma cihazınızdan su aldığınızda ilk başta 1 su bardağı yada daha az su hızlı akıyor sonrasında birden ince ip gibi akmaya başlıyorsa su tankınızda arıza var demektir. öncelikle su tank vanasını kontrol edin açık olup olmadığına bakınız vana açık ve durum aynı ise su tankınız dışarıda ise tankın ağırlığını kontrol edin tank ağır ve suyu yukarı vermiyorsa kesinlikle tank arızalıdır. Arıtma cihazı tankları belli bir hava ile çalışır bu hava eksildiğinde tank içindeki suyu yukarı veremez tank da ki suyun sıkışması için ve basınç oluşturması için tankın havasını tamamlamanız gerekli.

    Peki ürünüm kapalı kasa ve tank kasa içinde tank ağırlığını kontrol etmem imkansız bunun içinde yukarıdaki durum tank arızası ile ilgili olduğu için kapalı kutu cihaz içindeki tankı dışarı çıkarmanız gerekiyor zaten dışarı çıkarmadan hava basma imkanınız varsa tanka hava basarak sorunu çözebilirsiniz.

    Tanka hava basmadan önce kontrol edilmesi ve yapılması gerekli işlemler - Su tankına nasıl hava basılır?

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Resimde bir su arıtma tankının hava basma yeri neresi bakıyoruz resimde işaretli yer sibop kapağıdır bu mavi sibop kapağını çevirerek açıyoruz ve sibopa ulaşıyoruz bakınız aşağıdaki açılmış kapak resmine.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Bu resimde sibop iğnesini görüyoruz öncelikle bu iğneye sivri bir cisim ile içine bastıralım ve buradan su çıkıyor mu kontrol edelim şayet iğneyi içeri bastırdığımızda su çıkıyor ise bu tankın tamiri mümkün değildir bu tank yenisiyle değişmelidir. Su çıkmıyor az bir hava yada hiç hava çıkmıyor ise tanka hava basarak tankımızı normal haline getirebiliriz.

    Nasıl hava basacağım öncelikle bir araç pompası yada bisiklet pompası ile tankın havasını tamamlayabilirsiniz tank da su kalmadığı zaman olması gereken hava 6 PSI'dır. elinizde bir pompa yoksa benzin istasyonlarında yada bir lastik tamircisinde yada pompası olan her yerde tanka hava basabilirsiniz.

    **Tank da su yok ise sadece 6 PSI hava basın yeterli
    **Tank da su var ise öncelikle 20-30 PSI hava basın ve siz hava bastıkça tank da ki su boşalmaya başlayacaktır. Tank da hiç su kalmadığı zaman tankın havasını 6PSI değerine geri düşürün yada ayarlayın.
















    Su arıtma cihazına tankına nasıl hava basılır?, Su arıtma cihazı tankında ne kadar hava basıncı olmalı?, Filtrelerimin tıkalı olduğunu nasıl anlarım?, Eski filtreler su sızıntısı yapar mı ?, Tıkanmış Filtreler Su Kaçağına Neden Olur mu ?, Fazla Basınçtan Çatlayan Filtrede Su Sızdırma Sorunu, Su Arıtma Cihazımın Filtrelerinden Su Kaçırıyor, Tank Vanasından Kaynaklanan Su Kaçakları ve Çözümleri, Arıtma Cihazımın Haznesinde Su Birikintisi Var ?, Su Arıtma Cihazı Su Damlatıyor Ne Yapmalıyım?, Su Arıtma Cihazından Su Az Akıyor Ne Yapmalıyım?, Atık Su Durmuyor, Sürekli atık su veriyor ne yapmalıyım?, Arıtma suyu kireçli, bulanık veya beyaz baloncuklar var?, Arıtma Suyu Neden Bulanık Olur?, Su Arıtma Cihazından Su Gelmiyor Ne Yapmalıyım?, Su Arıtma Cihazı Ne Kadar Atık Su Atar?, Su Arıtma Cihazı İlk Kullanımı Nelere Dikkat Edilmelidir?, Su Arıtma Cihazı Suyun Tadı Acı, Koku Geliyor, Ekşi veya Kötü mü?, Su Arıtma Cihazı Tankına Su Dolmuyor, Su Arıtma Cihazından Ses Geliyor Ne Yapmalıyım?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilimveteknik -- 16 Ocak 2021; 1:19:10 >







  • RO Akış Kısıtlayıcı Nedir ve Ne Zaman Değiştirilmeli?

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Akış Kısıtlayıcı Flow Nedir?


    Adından da anlaşılacağı gibi bir akış sınırlayıcı (ayarlı vana), RO reddetme suyunun (membran atık suyunun) akışını kısıtlar. Akış sınırlayıcı, membran üzerinde geri basınç oluşturarak RO membranı içinde yüksek basınç oluşmasını sağlar (RO saflaştırma için bir ön koşuldur) ve ayrıca arıtıcının geri kazanım oranını kontrol eder.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Akış sınırlayıcı kullanılmazsa, yardımcı pompadan gelen yüksek basınçlı su, RO membranının atık su çıkışından sınırsız bir şekilde su akacaktır. Bu, RO membranı içinde düşük basınca ve daha yüksek su israfına neden olacaktır. RO membranı içindeki basınç yüksek değilse, RO membranı çalışmayacaktır ve su üretimi yapmayacaktır. Bir akış kısıcının (sınırlayıcının) çalışmasını anlamak için bir RO su arıtıcısının aşağıdaki su akış şemasına bakın.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Akış sınırlayıcılar genellikle farklı akış oranlarında mevcuttur ve RO membranının kapasitesine göre uygun şekilde boyutlandırılmalıdır.

    Uygun Akış Kısıtlayıcı Nasıl Hesaplanır yada Bulunur?

    FR 200, FR 300, FR 450, FR 550, FR 800, FR 1200, FR 1600 gibi akış sınırlayıcılar görmüşsünüzdür arıtma cihazlarında flow üzerindeki numaralar, dakikada mL (Dakika Başına Mililitre) cinsinden akış hızını gösterir.

    RO membran kapasitesi GPD (Günde Galon) cinsinden verilmiştir.

    1 Galon yaklaşık olarak 3,78 litreye eşittir.


    Genel olarak akış sınırlayıcı değeri, üretim değerinin veya membran kapasitesinin 4 katı olmalıdır. (bu oran membran filtrelerinin pahalı olduğu zamanlar için verilmiştir)


    Eşleşen bir akış sınırlayıcı bulmak için önce akış sınırlayıcının kapasite değerini GPD’ye dönüştürmemiz gerekir.

    Bu oldukça basit ve yapmanız gereken tek şey, akış sınırlayıcı kapasitesini dakika başına mL cinsinden 0.38 ile çarparak GPD’ye dönüştürmek.


    800 mL için Akış Kısıtlayıcı örneği:


    800 x 0,38 = 304 GPD


    Bildiğimiz gibi, akış sınırlayıcı derecesi RO membranının 4 katı olmalıdır.


    Yukarıdaki derecelendirmeyi 4 yani 304/4’e bölersek 76 GPD elde ederiz. Bu nedenle 75-80 GPD’lik bir RO membranı için 800 mL akış sınırlayıcı kullanmalısınız. (Ama bizler 300-420 civarında kullanıyoruz hesaplanan şekilde kullanmış olsak bir membran filtre yaklaşık olarak normal ömrünün 2-3 kat daha uzatırız ama sarf edilen su miktarı da fazla olur.


    Membran filtreler ilk çıktıklarında pahalıydı ve bu şekilde bir planlama yapılmıştı günümüzde membran filtreler biraz daha ucuzladığı için flow değerleri düşürülmüştür.

    Türkiye’deki teknisyenlerin çoğu 75 GPD veya 80 GPD RO membranlı arıtma cihazlarında Flow Restrictor 420 yada 300 kullanıyor. Ancak, en az 550 ml’lik bir akış sınırlayıcı kullanılmasını tavsiye ediyoruz.


    Daha Yüksek veya Daha Düşük Kapasiteli bir Akış Kısıtlayıcı kullanırsam ne olur?

    Su israfı ve arıtma kalitesi arasında uygun bir denge sağlamak için RO membran GPD ve akış sınırlayıcı kapasitesi eşleştirilmelidir. Eşleşmezlerse, bu aşırı su israfına neden olabilir veya RO membranının ömrünü kısaltabilir.


    Boyutlandırma Altında


    Daha yüksek kapasiteli bir membran için daha düşük kapasiteli bir akış sınırlayıcı kullanıyorsanız, bu, RO membranının erken boğulmasına, membran ömrünün azalmasına ve arıtılmış suyun TDS değerinde bir artışa neden olacaktır.


    Aşırı Boyutlandırma


    Daha yüksek kapasiteli bir akış sınırlayıcı kullanırsanız, daha yüksek su israfına ve RO membranının içinde daha düşük basınca neden olur. Bir RO membranı içindeki düşük basınç, saflaştırma kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.


    Akış Kısıtlayıcı Ne Zaman Değiştirilmeli?


    Bir RO membranı her değiştirildiğinde akış sınırlayıcının değiştirilmesini tavsiye ederiz. Çünkü zamanla, RO membranı ve filtreler gibi, akış sınırlayıcılar da ölçek oluşumu nedeniyle tıkanabilir. Yeni RO membranı farklı bir kapasiteye sahipse, o zaman akış sınırlayıcı da RO membranının kapasitesine göre değiştirilmelidir.


    Bu hesaplama membran su maliyetine göre değerlendirilmiş olup normal değerler bunlardır ama su pahalı membran ucuz ise düşük flow kullanılmak suretiyle arıtma işletim maliyetlerinizi buna göre değerlendirip flow değerlerini düşürebilir yada yükseltebilirsiniz.


    Çok yüksek TDS girişli şebeke sularında ve çok yüksek kireçli sularda flow yükseltilmelidir. Bu vermiş olduğumuz değerler 110 PSI’lik sabit bir basınç pompası altında verilmiştir. Pompa yoksa arıtma cihazınızda şebeke suyunun giriş suyu basınç durumuna göre atık su değerleri farklılıklar gösterebilir.




    Kaynak: RO Akış Kısıtlayıcı Nedir ve Ne Zaman Değiştirilmeli? - Su Arıtma Cihazı Tavsiyesi (galiparduc.com) - Galip Arduç

    Arıtma cihazlarındaki suyun beyaz, klorlu, kireçli, yağlı gibi akması

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek




    Su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır.


    Su arıtma cihazı ilk kullanımda örneğin ilk 5 mikron sediment filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz cihaza suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suya tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık olayları tamamen kaybolmaktadır bu durum arıtma cihazının yanlış çalışması anlamına gelmez tamamen doğal normal bir durumdur.


    Kireçli, beyaz, bulutlu, kabarcıklı su ne zaman geçer?


    Arıtma cihazını ne sıklıkla kullandığınıza bağlı olarak 1-4 hafta kadar bu durum sürebilir ilerde her filtre değişiminde bu durumla karşılaşacağınızı da unutmayın veya şebeke suları kesildiğinde de bu durum karşınıza zaman zaman çıkmaktadır.


    Arıtma cihazında basınç altında tutulan su bardağa doldurulduğunda serbest hale gelir ve su bardağında kireç, klor, bulut, yağlı gibi su görüntüsü oluşturur bardağı doldurduğunuzda ağzı açık şekilde bir miktar beklettiğinizde sıkışan hava sudan çıkar ve su berrak hale gelir. Bu mikro hava kabarcıkları zararlı bir durum değildir bildiğiniz havadaki soluduğumuz hava ile aynıdır.


    Teknik olarak anlatım


    Arada bir bardak su alırsınız ve bulutlu, yağlı, kireçli, klorlu görünür belki de sütlü daha iyi bir terimdir. Birkaç saniye sonra mucizevi bir şekilde temizlenir! Bulutluluk, borulardaki suyun bardak da ki sudan biraz daha fazla basınç altında olmasından kaynaklanır ve sudaki küçük hava kabarcıkları nedeniyle de kabarcık gibi, hava suyun üstüne yükselir ve yukarıdaki havaya girerek suyu temizler. Beyaz su olarak da bilinen bulutlu su, sudaki hava kabarcıklarından kaynaklanır. Tamamen zararsızdır.


    Beyaz akan suyun çözümü var mı?


    Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır.


    Not** (isteğe bağlı yapılacaklar)

    Hızlı geçmesi için tankta sıkışan suyun basıncı düşürülebilir, musluk alt bağlantısında hortumun ezilmesine karşı musluğun içine 1.5cm uzunluğunda yaklaşık 5 milim kalınlığında olan küçük plastik parça çıkarılabilir bu parça suyun akışını yavaşlatır ve daha çok basınç oluşturduğu için harekete geçen su bu noktadan sonra baloncuk oluşturmaya başlar. (bunlar yapılan testlerle baloncuğun azaldığı görülmüştür kesin bir yok oluş değildir.)


    Bu tür olayların az yaşanması için ilk kurulumda dikkat edilmesi gerekenler


    1- Arıtma cihazının tüm filtreleri takıldı ve sisteme suyu vermek için hazırız tüm filtreleri gerekiyorsa ayrı ayrı yıkanması gerekli nasıl yıkama yapmalıyım.

    a- 1. filtre sediment filtre 2. filtre gac karbon filtre 3. filtrenin giriş hortumunu sökelim ve öncelikle 1.2. filtreyi bu sayede yıkama yapalım hortumu söktükten sonra cihazın suyunu açalım ve yaklaşık 5 litre kadar suyu bu şekilde bir kovaya akıtalım sonra suyu kapatalım ve 3. filtre girişini takalım daha sonra 3. filtre çıkışını sökelim ve tekrar suyu açıp 5 litre kadar daha buradan temizlik yapıyoruz 5 litre suyu kovaya alıyoruz. Suyu kapatalım ve 3. filtre çıkışını geri takalım artık su membrana temiz şekilde gelecek.


    şimdi membranın temiz su çıkış bölümünü sökelim ve oraya yaklaşık 1 metre (yada ihtiyacınız kadar) kadar uzun bir hortum takalım arıtma suyunu açalım membran temiz su kısmından ince ip gibi yada kalem ucu gibi su akmaya başlayacaktır. yaklaşık bu şekilde cihaz 1 saat kadar çalışsın ve arıtılan su kovaya dolsun bu suyu membran sonu filtrelere vermemek için yapıyoruz bu membran temizliğidir. bu işlemi yaptıktan sonra suyu kapatalım ve membran temiz su çıkış hortumu geri yerine takalım artık artılmış saf su post karbon filtreye girmeye hazırdır.


    Şimdi tank vanasını kapatalım ve arıtma cihazına suyu verelim artık su musluktan akacak ve bu sayede membran sonu filtrelerin temizliğini yapacağız. bu işlemi de yaklaşık 1 saat yaptıktan sonra artık tank vanasını açalım ve arıtma temiz su çıkış evye üzerindeki çeşmesini kapatalım suyu tanka gönderdik tankın dolmasını bekliyoruz yaklaşık tank litresine ve şebeke suyunun basınç durumuna göre 45 dakika ile 1,5 saat arasında dolacaktır. tank dolduktan sonra arıtma çeşmesini açıp bu suyu da boşa akıtıyoruz buda hem tank temizliği hem de tazyikli su ile membran sonu filtrelerin tekrar yıkanmasıdır. bu işlemi tekrar bir defa daha yapın (yani tank tekrar dolsun tekrar boşaltın) ve artık su içmeye %90 hazırdır içebiliriz.


    Esasında arıtma ilk kurulumu bu şekilde yapılması gerekli ama hiç bir arıtmacı yada servis bunu kabul etmez çünkü hiç biri 5 saat cihazın başında beklemez. kendiniz kurulum yada filtre değişimi yapıyorsanız bunları uygulayın. bunların size ne faydası olacak hem sisteminiz hijyenik kalacak hem de filtreler daha uzun ömürlü olacak.



    Anahtar Kelimeler: Bulutlu su, beyaz akan su, klorlu gibi akan su, mikro kabarcık, artıma cihazı ilk devreye alınışı, arıtma cihazı filtre temizliği, arıtma cihazı ön aşama filtrelerin yıkanması, arıtma cihazı membran filtre yıkanması, su tankının yıkanması, post karbon temizliği.

    Arıtma Cihazı Bağlantı Çizim Resimleri


    Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)


    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek




    Motorlu Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)


    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek




    Permeta Pump Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)


    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Anahtar Kelimeler: arıtma bağlantı şeması, permeate pump bağlantı şeması, pompalı arıtma bağlantı şeması, pompasız su arıtma bağlantı şeması

    Su arıtma tankı çok geç doluyor yada az su alıyorum sonrasında damla damla akıyor?


    12 litrelik su tankınız var ama aldığınız su 2-4 litre arası kadar su alıyorum sonrasında su kesiliyor yada damla damla akmaya başlıyor tankı kontrol ettim tankta su yok tank hafif, bu durumun bir kaç nedeni var aşağıda sıralayalım


    • 1 Membran filtre arızalı olabilir?
    • 2 ön filtrelerden bir tanesi tıkalı olabilir?
    • 3 Şebeke suyu basıncınız yeterli olmayabilir?



    Çözümleri:


    Ön Filtre Kontrolü


    Öncelikle ön filtrelerde tıkanıklık var mı kontrol edelim ön filtreler tıkandığında membrana yeterli su gelmez ve su arıtma tankını tam dolduramaz. Tank vanasını kapatalım ve arıtma çeşmesinden akan suya bakalım akan su ince ip gibi kesintisiz akıyorsa hiç bir problem olmadığını gösterir ama su damla damla yada kesik kesik akıyorsa önce şu denmeyi yapalım şimdi su damla damla akıyor burada bir problem olduğu kesin cihazın giriş vanasını kapatalım ve ilk filtreye giren su hortumunu sökelim daha sonra bu hortumu direk membran filtrenin girişine takalım suyun akışı hızlanırsa ön filtreler tıkalı olduğu anlamı çıkıyor ön filtreleri değiştirdiğinizde problem düzelir ama suyu direk membrana verdiğimizde yine damla damla akıyorsa ya şebeke suyu basıncı düşük yada membran arızalıdır.


    Şebeke Suyu basınç Kontrolü


    Şebeke suyunuzu kontrol edin yeterli seviyede basınç var mı? arıtma cihazının (pompasız olanları) çalışma basıncı en az 3 yada 3,5 bar olması gerekli bar ölçme şansınız yoksa akan sudan suyun tazyikinin iyi olduğunu anlayabilirsiniz basıncınız düşük ise arıtma cihazınıza pompa ekleyin sorun düzelir.


    Membran Filtre Kontrolü


    Membran filtrenin çalışıp çalışmadığını TDS metre iletkenlik ölçer cihazlarla anlayabilirsiniz. şebeke suyu basıncınız iyi ön filtreler tıkalı değil ama yine de su damla damla arıtıyor yada hiç arıtmıyorsa membran filtre arızalı demektir yenisiyle değiştirin düzelir.


    Anahtar Kelimeler: su az geliyor, su tankı geç doluyor, su az veriyor.

    Su arıtma cihazı devamlı atık su atıyor hiç durmuyor?


    Su arıtma cihazları neden atık su atıyor atılan atık su hiç durmuyor bunun sebepleri nelerdir? Ters ozmoz su arıtma cihazların tümü belli bir oranda atık su atmaktadır ortalama 12 litrelik su tankı dolana kadar yaklaşık 25-30 litre atık su atar 12 litrelik bir su tankını arıtma cihazları ortalama 1,5 saatte doldurur arıtma cihazınız tank boşaldığında tekrar dolmaya başladığında 2 saatten uzun süre atık su atıyorsa bir problemin olduğu aşikardır.


    Öncelikle bir kaç test yapalım atık su ile ilgili tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açalım akan su ince ip gibi akıyorsa arıtma sistemi normal çalıyor filtrelerde sıkıntı yok anlamına geliyor şimdi ince ip gibi akarken arıtma musluğunu kapatalım ve yaklaşık 1 dakikaya kadar bekleyelim atık su kesiliyor mu 1 dakika sonunda atık durmuyor yada azalmaya başlamadı ise 2 parça arızalı olabilir 1 çek valf arızalıdır yada şatof valf arızalıdır bu iki parçayı değiştirdiğinizde sorun düzelecektir.


    Atık suyun kesmemesi ile ilgili başka bir parça etken neden değildir. atık suyun durmasını sağlayan şatof valf ve çek valf parçalarıdır. Bu iki parça arıtma cihazının en ucuz parçalarıdır ortalama 20-30 TL gibi bir ücretleri vardır ve çok basit değişimini yapabilirsiniz.


    Çek Valf ve Şatof Valf Nedir?


    Şatof valf ürününü detaylı incelemek için bakınız

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Çek valf ürününü detaylı incelemek için bakınız

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Genelde iki tip çek valf var 1 boru tipi çek valf 2. ise dirsek tipi çek valf resimden bakarak tiplerini inceleyebilirsiniz. Arıtma cihazlarında çek valf arıtılan temiz suyun gidere geri kaçmasını önleyerek su tankında suyu depo etmeye yaramaktadır.

    Güzel faydalı bir işlem yapmışsınız hocam ara ara membranı rahatlatır bu vana ve membran ömrü uzar.

    Eskiden 15 yıl önce kullandığımız sistemler pompalı ve flowlar en düşük 450 felandı ağırlık 550'liydi ve ters yıkama sistemi hepsinde senin yaptığın gibi vardı vana şeklinde çoğu cihazlarda ise 18 saniye selenoid valf vardı ve bu cihazlar inanır mısın membranları İstanbul suyunda 6-8 sene kullananları görüyordum.

    Şimdi satıcılar çoğaldı flowlar kısıldı 200 300 e kadar düştüler amaç daha cok membran satmak en büyük etken ise atık suyu düşük göstermek müşteriye sonra pompalar söküldü cihazdan maliyet düştü selonoid yerine şatofa geçildi, manometreler söküldü cihazdan kala kala çıplak 5 filtre pompasız kaldı.

    Selonid, pompa, dijital gösterge, permeate pump , membran yıkama vs vs bunlar hep 2002 nin teknolojisi bazıları bunlari yenilmiş gibi algılıyor.

    Su arıtma da yeni birşey yok maalesef.
  • Arıtma cihazlarındaki suyun beyaz, klorlu, kireçli, yağlı gibi akması

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek




    Su arıtma cihazı ilk kullanımlarda ve filtre değişikliği zamanlarında ilk kullanılan suyun beyaz kabarcıklı, yağlı yada bulutlu bir görünümü vardır bu durum filtre içerisine giren havadan kaynaklıdır.


    Su arıtma cihazı ilk kullanımda örneğin ilk 5 mikron sediment filtreden geçmektedir filtre içerisinde bir miktar hava vardır ve biz cihaza suyu verdiğimizde bu hava filtre gözeneklerine girer ve filtre suya tam doyuma ulaştığında bu hava kabarcık olayları tamamen kaybolmaktadır bu durum arıtma cihazının yanlış çalışması anlamına gelmez tamamen doğal normal bir durumdur.


    Kireçli, beyaz, bulutlu, kabarcıklı su ne zaman geçer?


    Arıtma cihazını ne sıklıkla kullandığınıza bağlı olarak 1-4 hafta kadar bu durum sürebilir ilerde her filtre değişiminde bu durumla karşılaşacağınızı da unutmayın veya şebeke suları kesildiğinde de bu durum karşınıza zaman zaman çıkmaktadır.


    Arıtma cihazında basınç altında tutulan su bardağa doldurulduğunda serbest hale gelir ve su bardağında kireç, klor, bulut, yağlı gibi su görüntüsü oluşturur bardağı doldurduğunuzda ağzı açık şekilde bir miktar beklettiğinizde sıkışan hava sudan çıkar ve su berrak hale gelir. Bu mikro hava kabarcıkları zararlı bir durum değildir bildiğiniz havadaki soluduğumuz hava ile aynıdır.


    Teknik olarak anlatım


    Arada bir bardak su alırsınız ve bulutlu, yağlı, kireçli, klorlu görünür belki de sütlü daha iyi bir terimdir. Birkaç saniye sonra mucizevi bir şekilde temizlenir! Bulutluluk, borulardaki suyun bardak da ki sudan biraz daha fazla basınç altında olmasından kaynaklanır ve sudaki küçük hava kabarcıkları nedeniyle de kabarcık gibi, hava suyun üstüne yükselir ve yukarıdaki havaya girerek suyu temizler. Beyaz su olarak da bilinen bulutlu su, sudaki hava kabarcıklarından kaynaklanır. Tamamen zararsızdır.


    Beyaz akan suyun çözümü var mı?


    Bu durumun bir çözümü yoktur tamamen doğaldır ve geçmektedir ve çoğu zaman bu mikro kabarcıklar büyük kabarcıklar haline de dönüşür gazoz soda görünümünü alır.


    Not** (isteğe bağlı yapılacaklar)

    Hızlı geçmesi için tankta sıkışan suyun basıncı düşürülebilir, musluk alt bağlantısında hortumun ezilmesine karşı musluğun içine 1.5cm uzunluğunda yaklaşık 5 milim kalınlığında olan küçük plastik parça çıkarılabilir bu parça suyun akışını yavaşlatır ve daha çok basınç oluşturduğu için harekete geçen su bu noktadan sonra baloncuk oluşturmaya başlar. (bunlar yapılan testlerle baloncuğun azaldığı görülmüştür kesin bir yok oluş değildir.)


    Bu tür olayların az yaşanması için ilk kurulumda dikkat edilmesi gerekenler


    1- Arıtma cihazının tüm filtreleri takıldı ve sisteme suyu vermek için hazırız tüm filtreleri gerekiyorsa ayrı ayrı yıkanması gerekli nasıl yıkama yapmalıyım.

    a- 1. filtre sediment filtre 2. filtre gac karbon filtre 3. filtrenin giriş hortumunu sökelim ve öncelikle 1.2. filtreyi bu sayede yıkama yapalım hortumu söktükten sonra cihazın suyunu açalım ve yaklaşık 5 litre kadar suyu bu şekilde bir kovaya akıtalım sonra suyu kapatalım ve 3. filtre girişini takalım daha sonra 3. filtre çıkışını sökelim ve tekrar suyu açıp 5 litre kadar daha buradan temizlik yapıyoruz 5 litre suyu kovaya alıyoruz. Suyu kapatalım ve 3. filtre çıkışını geri takalım artık su membrana temiz şekilde gelecek.


    şimdi membranın temiz su çıkış bölümünü sökelim ve oraya yaklaşık 1 metre (yada ihtiyacınız kadar) kadar uzun bir hortum takalım arıtma suyunu açalım membran temiz su kısmından ince ip gibi yada kalem ucu gibi su akmaya başlayacaktır. yaklaşık bu şekilde cihaz 1 saat kadar çalışsın ve arıtılan su kovaya dolsun bu suyu membran sonu filtrelere vermemek için yapıyoruz bu membran temizliğidir. bu işlemi yaptıktan sonra suyu kapatalım ve membran temiz su çıkış hortumu geri yerine takalım artık artılmış saf su post karbon filtreye girmeye hazırdır.


    Şimdi tank vanasını kapatalım ve arıtma cihazına suyu verelim artık su musluktan akacak ve bu sayede membran sonu filtrelerin temizliğini yapacağız. bu işlemi de yaklaşık 1 saat yaptıktan sonra artık tank vanasını açalım ve arıtma temiz su çıkış evye üzerindeki çeşmesini kapatalım suyu tanka gönderdik tankın dolmasını bekliyoruz yaklaşık tank litresine ve şebeke suyunun basınç durumuna göre 45 dakika ile 1,5 saat arasında dolacaktır. tank dolduktan sonra arıtma çeşmesini açıp bu suyu da boşa akıtıyoruz buda hem tank temizliği hem de tazyikli su ile membran sonu filtrelerin tekrar yıkanmasıdır. bu işlemi tekrar bir defa daha yapın (yani tank tekrar dolsun tekrar boşaltın) ve artık su içmeye %90 hazırdır içebiliriz.


    Esasında arıtma ilk kurulumu bu şekilde yapılması gerekli ama hiç bir arıtmacı yada servis bunu kabul etmez çünkü hiç biri 5 saat cihazın başında beklemez. kendiniz kurulum yada filtre değişimi yapıyorsanız bunları uygulayın. bunların size ne faydası olacak hem sisteminiz hijyenik kalacak hem de filtreler daha uzun ömürlü olacak.



    Anahtar Kelimeler: Bulutlu su, beyaz akan su, klorlu gibi akan su, mikro kabarcık, artıma cihazı ilk devreye alınışı, arıtma cihazı filtre temizliği, arıtma cihazı ön aşama filtrelerin yıkanması, arıtma cihazı membran filtre yıkanması, su tankının yıkanması, post karbon temizliği.





  • Su arıtma tankı çok geç doluyor yada az su alıyorum sonrasında damla damla akıyor?


    12 litrelik su tankınız var ama aldığınız su 2-4 litre arası kadar su alıyorum sonrasında su kesiliyor yada damla damla akmaya başlıyor tankı kontrol ettim tankta su yok tank hafif, bu durumun bir kaç nedeni var aşağıda sıralayalım


    • 1 Membran filtre arızalı olabilir?
    • 2 ön filtrelerden bir tanesi tıkalı olabilir?
    • 3 Şebeke suyu basıncınız yeterli olmayabilir?



    Çözümleri:


    Ön Filtre Kontrolü


    Öncelikle ön filtrelerde tıkanıklık var mı kontrol edelim ön filtreler tıkandığında membrana yeterli su gelmez ve su arıtma tankını tam dolduramaz. Tank vanasını kapatalım ve arıtma çeşmesinden akan suya bakalım akan su ince ip gibi kesintisiz akıyorsa hiç bir problem olmadığını gösterir ama su damla damla yada kesik kesik akıyorsa önce şu denmeyi yapalım şimdi su damla damla akıyor burada bir problem olduğu kesin cihazın giriş vanasını kapatalım ve ilk filtreye giren su hortumunu sökelim daha sonra bu hortumu direk membran filtrenin girişine takalım suyun akışı hızlanırsa ön filtreler tıkalı olduğu anlamı çıkıyor ön filtreleri değiştirdiğinizde problem düzelir ama suyu direk membrana verdiğimizde yine damla damla akıyorsa ya şebeke suyu basıncı düşük yada membran arızalıdır.


    Şebeke Suyu basınç Kontrolü


    Şebeke suyunuzu kontrol edin yeterli seviyede basınç var mı? arıtma cihazının (pompasız olanları) çalışma basıncı en az 3 yada 3,5 bar olması gerekli bar ölçme şansınız yoksa akan sudan suyun tazyikinin iyi olduğunu anlayabilirsiniz basıncınız düşük ise arıtma cihazınıza pompa ekleyin sorun düzelir.


    Membran Filtre Kontrolü


    Membran filtrenin çalışıp çalışmadığını TDS metre iletkenlik ölçer cihazlarla anlayabilirsiniz. şebeke suyu basıncınız iyi ön filtreler tıkalı değil ama yine de su damla damla arıtıyor yada hiç arıtmıyorsa membran filtre arızalı demektir yenisiyle değiştirin düzelir.


    Anahtar Kelimeler: su az geliyor, su tankı geç doluyor, su az veriyor.





  • Su arıtma cihazı devamlı atık su atıyor hiç durmuyor?


    Su arıtma cihazları neden atık su atıyor atılan atık su hiç durmuyor bunun sebepleri nelerdir? Ters ozmoz su arıtma cihazların tümü belli bir oranda atık su atmaktadır ortalama 12 litrelik su tankı dolana kadar yaklaşık 25-30 litre atık su atar 12 litrelik bir su tankını arıtma cihazları ortalama 1,5 saatte doldurur arıtma cihazınız tank boşaldığında tekrar dolmaya başladığında 2 saatten uzun süre atık su atıyorsa bir problemin olduğu aşikardır.


    Öncelikle bir kaç test yapalım atık su ile ilgili tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açalım akan su ince ip gibi akıyorsa arıtma sistemi normal çalıyor filtrelerde sıkıntı yok anlamına geliyor şimdi ince ip gibi akarken arıtma musluğunu kapatalım ve yaklaşık 1 dakikaya kadar bekleyelim atık su kesiliyor mu 1 dakika sonunda atık durmuyor yada azalmaya başlamadı ise 2 parça arızalı olabilir 1 çek valf arızalıdır yada şatof valf arızalıdır bu iki parçayı değiştirdiğinizde sorun düzelecektir.


    Atık suyun kesmemesi ile ilgili başka bir parça etken neden değildir. atık suyun durmasını sağlayan şatof valf ve çek valf parçalarıdır. Bu iki parça arıtma cihazının en ucuz parçalarıdır ortalama 20-30 TL gibi bir ücretleri vardır ve çok basit değişimini yapabilirsiniz.


    Çek Valf ve Şatof Valf Nedir?


    Şatof valf ürününü detaylı incelemek için bakınız

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Çek valf ürününü detaylı incelemek için bakınız

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Genelde iki tip çek valf var 1 boru tipi çek valf 2. ise dirsek tipi çek valf resimden bakarak tiplerini inceleyebilirsiniz. Arıtma cihazlarında çek valf arıtılan temiz suyun gidere geri kaçmasını önleyerek su tankında suyu depo etmeye yaramaktadır.





  • Arıtma cihazının musluğu damlatıyor?

    Su arıtma cihazlarında belirli bir zaman sonra damlatma yada sızdırma yapabiliyor bu durumlarda arıtma cihazı musluğu genelde yenisiyle değişim sağlanır ama isterseniz de arıtma musluğu salmastrasını değişim yapmak koşuluyla su sızdırma arızaları giderilebilir genelde arıtma musluklarında 3/8 aç-kapa musluk salmastrası kullanılır. örnek bir arıtma musluğu salmastrası nasıl değiştirilir resimlerle anlatmaya çalıştım ama bir çok arıtma musluğu salmastra sökme şekilleri farklı olabilir.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek



    Anahtar kelimeler: musluk su damlatıyor, su su sızdırıyor, arıtma musluğu tamiri, su arıtma musluk, musluk tamiri.





  • Arıtma Cihazı Bağlantı Çizim Resimleri


    Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)


    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek




    Motorlu Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)


    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek




    Permeta Pump Motorsuz Su Arıtma Cihazı Bağlantı Şeması (Shut-Off Valfli)


    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek

    Anahtar Kelimeler: arıtma bağlantı şeması, permeate pump bağlantı şeması, pompalı arıtma bağlantı şeması, pompasız su arıtma bağlantı şeması





  • bilimveteknik kullanıcısına yanıt
    Emeğinize sağlık. Çok iyi görseller. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
  • RO Akış Kısıtlayıcı Nedir ve Ne Zaman Değiştirilmeli?

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Akış Kısıtlayıcı Flow Nedir?


    Adından da anlaşılacağı gibi bir akış sınırlayıcı (ayarlı vana), RO reddetme suyunun (membran atık suyunun) akışını kısıtlar. Akış sınırlayıcı, membran üzerinde geri basınç oluşturarak RO membranı içinde yüksek basınç oluşmasını sağlar (RO saflaştırma için bir ön koşuldur) ve ayrıca arıtıcının geri kazanım oranını kontrol eder.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Akış sınırlayıcı kullanılmazsa, yardımcı pompadan gelen yüksek basınçlı su, RO membranının atık su çıkışından sınırsız bir şekilde su akacaktır. Bu, RO membranı içinde düşük basınca ve daha yüksek su israfına neden olacaktır. RO membranı içindeki basınç yüksek değilse, RO membranı çalışmayacaktır ve su üretimi yapmayacaktır. Bir akış kısıcının (sınırlayıcının) çalışmasını anlamak için bir RO su arıtıcısının aşağıdaki su akış şemasına bakın.

    Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek


    Akış sınırlayıcılar genellikle farklı akış oranlarında mevcuttur ve RO membranının kapasitesine göre uygun şekilde boyutlandırılmalıdır.

    Uygun Akış Kısıtlayıcı Nasıl Hesaplanır yada Bulunur?

    FR 200, FR 300, FR 450, FR 550, FR 800, FR 1200, FR 1600 gibi akış sınırlayıcılar görmüşsünüzdür arıtma cihazlarında flow üzerindeki numaralar, dakikada mL (Dakika Başına Mililitre) cinsinden akış hızını gösterir.

    RO membran kapasitesi GPD (Günde Galon) cinsinden verilmiştir.

    1 Galon yaklaşık olarak 3,78 litreye eşittir.


    Genel olarak akış sınırlayıcı değeri, üretim değerinin veya membran kapasitesinin 4 katı olmalıdır. (bu oran membran filtrelerinin pahalı olduğu zamanlar için verilmiştir)


    Eşleşen bir akış sınırlayıcı bulmak için önce akış sınırlayıcının kapasite değerini GPD’ye dönüştürmemiz gerekir.

    Bu oldukça basit ve yapmanız gereken tek şey, akış sınırlayıcı kapasitesini dakika başına mL cinsinden 0.38 ile çarparak GPD’ye dönüştürmek.


    800 mL için Akış Kısıtlayıcı örneği:


    800 x 0,38 = 304 GPD


    Bildiğimiz gibi, akış sınırlayıcı derecesi RO membranının 4 katı olmalıdır.


    Yukarıdaki derecelendirmeyi 4 yani 304/4’e bölersek 76 GPD elde ederiz. Bu nedenle 75-80 GPD’lik bir RO membranı için 800 mL akış sınırlayıcı kullanmalısınız. (Ama bizler 300-420 civarında kullanıyoruz hesaplanan şekilde kullanmış olsak bir membran filtre yaklaşık olarak normal ömrünün 2-3 kat daha uzatırız ama sarf edilen su miktarı da fazla olur.


    Membran filtreler ilk çıktıklarında pahalıydı ve bu şekilde bir planlama yapılmıştı günümüzde membran filtreler biraz daha ucuzladığı için flow değerleri düşürülmüştür.

    Türkiye’deki teknisyenlerin çoğu 75 GPD veya 80 GPD RO membranlı arıtma cihazlarında Flow Restrictor 420 yada 300 kullanıyor. Ancak, en az 550 ml’lik bir akış sınırlayıcı kullanılmasını tavsiye ediyoruz.


    Daha Yüksek veya Daha Düşük Kapasiteli bir Akış Kısıtlayıcı kullanırsam ne olur?

    Su israfı ve arıtma kalitesi arasında uygun bir denge sağlamak için RO membran GPD ve akış sınırlayıcı kapasitesi eşleştirilmelidir. Eşleşmezlerse, bu aşırı su israfına neden olabilir veya RO membranının ömrünü kısaltabilir.


    Boyutlandırma Altında


    Daha yüksek kapasiteli bir membran için daha düşük kapasiteli bir akış sınırlayıcı kullanıyorsanız, bu, RO membranının erken boğulmasına, membran ömrünün azalmasına ve arıtılmış suyun TDS değerinde bir artışa neden olacaktır.


    Aşırı Boyutlandırma


    Daha yüksek kapasiteli bir akış sınırlayıcı kullanırsanız, daha yüksek su israfına ve RO membranının içinde daha düşük basınca neden olur. Bir RO membranı içindeki düşük basınç, saflaştırma kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.


    Akış Kısıtlayıcı Ne Zaman Değiştirilmeli?


    Bir RO membranı her değiştirildiğinde akış sınırlayıcının değiştirilmesini tavsiye ederiz. Çünkü zamanla, RO membranı ve filtreler gibi, akış sınırlayıcılar da ölçek oluşumu nedeniyle tıkanabilir. Yeni RO membranı farklı bir kapasiteye sahipse, o zaman akış sınırlayıcı da RO membranının kapasitesine göre değiştirilmelidir.


    Bu hesaplama membran su maliyetine göre değerlendirilmiş olup normal değerler bunlardır ama su pahalı membran ucuz ise düşük flow kullanılmak suretiyle arıtma işletim maliyetlerinizi buna göre değerlendirip flow değerlerini düşürebilir yada yükseltebilirsiniz.


    Çok yüksek TDS girişli şebeke sularında ve çok yüksek kireçli sularda flow yükseltilmelidir. Bu vermiş olduğumuz değerler 110 PSI’lik sabit bir basınç pompası altında verilmiştir. Pompa yoksa arıtma cihazınızda şebeke suyunun giriş suyu basınç durumuna göre atık su değerleri farklılıklar gösterebilir.




    Kaynak: RO Akış Kısıtlayıcı Nedir ve Ne Zaman Değiştirilmeli? - Su Arıtma Cihazı Tavsiyesi (galiparduc.com) - Galip Arduç




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilimveteknik -- 31 Ocak 2023; 11:15:32 >




  • Çok değerli bilgiler paylaşımınız için teşekkürler


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faydalı bir sayfa olmuş. Emeğinize sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayırlı olsun yeni konunuz faydalı bilgiler olacağını düşünüyorum burada ..👍
  • Arıtma cihazı arıza ve sorunu olanlar çok detaylı bir konu ayrıca arıtma cihazı satışına yeni başlayanlar içinde güzel bir kütüphane. Birçok arıtma satıcısı bunları bilmiyor. Bilgi paylaştıkça büyür.
  • Bugün arıtma cihazımın membran çıkışına numune alma hattı çektim (75) gpd kapasitedeki membranıma atık çıkışına ters yıkama devresi ve ve CC cinsinden kapasitesini yükselttim atık kısıcının (420) bakalım ufak dokunuşlar hoşuma gidiyor ..😉 Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek Su Arıtma Cihazı Arıza Çözümleri Su Arıtma Teknik Destek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _TUTANKHAMUN_ -- 17 Ocak 2021; 22:48:3 >




  • Çok güzel sade bir dizayn olmuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel faydalı bir işlem yapmışsınız hocam ara ara membranı rahatlatır bu vana ve membran ömrü uzar.

    Eskiden 15 yıl önce kullandığımız sistemler pompalı ve flowlar en düşük 450 felandı ağırlık 550'liydi ve ters yıkama sistemi hepsinde senin yaptığın gibi vardı vana şeklinde çoğu cihazlarda ise 18 saniye selenoid valf vardı ve bu cihazlar inanır mısın membranları İstanbul suyunda 6-8 sene kullananları görüyordum.

    Şimdi satıcılar çoğaldı flowlar kısıldı 200 300 e kadar düştüler amaç daha cok membran satmak en büyük etken ise atık suyu düşük göstermek müşteriye sonra pompalar söküldü cihazdan maliyet düştü selonoid yerine şatofa geçildi, manometreler söküldü cihazdan kala kala çıplak 5 filtre pompasız kaldı.

    Selonid, pompa, dijital gösterge, permeate pump , membran yıkama vs vs bunlar hep 2002 nin teknolojisi bazıları bunlari yenilmiş gibi algılıyor.

    Su arıtma da yeni birşey yok maalesef.




  • _TUTANKHAMUN_ kullanıcısına yanıt
    İşini özenle yapan biri daha son mesajı sana yazmıştım ama alıntı yapmadı sanırım hocam bende silip tekrar yazmaya üşendim...:)
  • Bende 8 litre tank vardı bunu şişirmeye çalıştım su kaçırıyordu öyle de kullandım 1-2 sene daha, tam bir rezillikmiş.



    Dökerken ucundan siyah siyah parçalar çıkıyordu.

  • Rezerv olarak ekliyorum her su arıtma cihazı kullanıcısının takip edeceği konu olmuş.

  • Güzel konu olmuş. Peki bu işleri bilmeyen birine su arıtma cihazı tavsiye istesem konunuz ile ters olur mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: .Predatör.

    Güzel konu olmuş. Peki bu işleri bilmeyen birine su arıtma cihazı tavsiye istesem konunuz ile ters olur mu?

    Evet burası teknik konu ama tartışmayı fazla uzatmadan kısaca bilgi vereyim size. Ona göre araştırma yapar satın alırsınız, direk marka tavsiyesi veremem, ama ana kriterleri vereyim kalite açısından ve sorun yaşamamanız açısından.


    Su Arıtma Cihazı Satın Alırken En önemli Kriterler Nelerdir?


    Arıtma cihazı almak için web sitelerini didik didik aradınız onlarca belki de yüzlerce web sitesinden onlarca markaya baktınız ve kafanız tamamen karıştı değil mi herkes birbirini kötülüyor en iyi arıtma benim diğerleri sağlıksız, sahte, Çin malı, USA malı vs. bunların hepsini bir kenara atalım ve sizlere bir ürünün nere malı olduğundan çok bir su arıtma cihazının olması gereken sertifikaların dan bahsedelim dedim ve sizden birisi iyide her marka benim ürünüm sertifikalı NSF onaylı WQA onaylı dediğinizi duyar gibiyim. Her marka bunu size söyler ama hepsi de sözdedir. Gerçekten bir ürün sertifikalı mı bunları sorgulamanız gerekli ilk arayıp bulamadığınız sertifika NSF olmalı bir firma ürününde bu sertifika yoksa üstüne bir çizik atıp araştırmaya devam ediyoruz.


    Neden NSF Onaylı Su Arıtma Cihazı Tercih Etmeliyim?


    NSF nedir? Neden su arıtma cihazlarında en önemli faktör NSF?


    NSF belgesi uluslararası geçerliliği olan NSF Sertifikası (National Sanitary Foundation—Uluslararası Sağlık Kuruluşu) ile belgelenmiştir anlamına gelir. NSF Belgesi, kullanıcı ve gıda denetleyicilerine, kullanılan temizlik kimyasalının gıda güvenliği açısından uygun olduğunu garanti eder. Ürünlere ait sertifikaları www.nsf.org adresinden sorgulayabilirsiniz. Bir firma NSF onaylı su arıtma cihazım var diyorsa satıcı firma ismiyle önce nsf.org den firma ismini sorgulayıp çıkan sonuçlardan da belgeli cihazlarının modellerini bakıp kontrol etmeniz gerekli firma ismi geçiyor diye her sattığı ürün NSF’li olduğu anlamına gelmez.


    Hangi NSF Standartlarını Aramamız Gerekli


    Genelde ülkemizde ters ozmoz su arıtma cihazları satılır su arıtma piyasasının %99’u ev tipi su arıtma cihazında RO Reverse Osmosis yani Türkçe ismiyle ters ozmoz sistemi kullanır. Ters ozmoz su arıtma cihazları için NSF’in uyguladığı standart numarası vardır ANSI/NSF-58


    NSF / ANSI 58 Nedir?


    Ters ozmoz sistemleri, suyu yarı geçirgen bir zardan geçirmek için ters basınç kullanan bir işlem içerir. Çoğu ters osmoz sistemi, zarın her iki tarafında bir veya daha fazla ek filtre içerir. Bu sistemler Health Canada ve EPA tarafından düzenlenen kirleticileri azaltır. Bu NSF belgesi ters ozmoz su arıtma cihazlarına verilir su sertifika numarası verilmiş bir ürünü NSF sizin yerinize 6 ay boyunca test eder ve güvenirliğine kanaat getirdiğinde sertifikasını onaylar. NSF-58 sertifikası olan bir ürünü güvenle kullanabilirsiniz.


    NSF’li Ürün Sertifikasının Yanında Arayacağımız Diğer Belgeler


    1. WQA Gold Seal belgesi de firmanın daha da prestijini arttırır. Üründe “Altın Mühür” WQA Gold Seal ibaresini (logosunu) gördüğünüzde ürünün birinci sınıf, zorlu testlerden geçmiş ve endüstri standartlarını karşılayan bir model olduğundan emin olabilirsiniz anlamına gelir. Su Kalitesi Derneği’nin “Altın Mühür”ü uluslararası bir kalite ölçütüdür ve Dünya’da en bilinen içme suyu sertifikasyon programlarından biridir. Piyasadaki her içme suyu arıtma sistemleri Altın Mührüne sahip değildir. Bu sertifikasyon, WQA tarafından, arıtma cihazının en güvenilir ve dürüst üreticilerine verilen bir sertifikadır.
    2. TSEK ürün sertifikası isteyin
    3. TSE, ISO, CE, TSE-HYB gibi belgeler ise firmanın size vereceği satış sonrası servis hizmetlerinin kalitesini gösterir.
    4. Resmi garanti belgesinin olup olmadığını sorgulayın.


    Tamamen sorunsuz bir artıma cihazı istiyorsan bunları arayacaksın marka fark etmez istediğin markaya alabilirsiniz.





  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.