Şimdi Ara

Step Motorlar Hakkında... Lütfen...

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
760
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba benim merak ettiğim şey step motorun akımı kesilince diğer normal motorlar gibi bir süre daha dönmeye devam edip etmediği... Yani baştan aldığı dönme hızının etkisiyle akımı kestiğim anda bile kısa süreli olarak dönme hareketi yapar mı?

    Merak ettiğim 2. konu ise step motoru durdurmak istediğimde akımı kesmemin yeterli olup olmayacağı. Yani belirli bir adım sonrasında durmak istediğimde akımı kesmeli miyim..? Yoksa step motor çalışma prensibi gereği durma anında bile enerji mi yiyor? Yani bu durumda akımı kesmemeliyim? Akım motoru frenlemek için de kullanılıyor olabilir mi?

    Çok rica ediyorum, bu konuda ne biliyorsanız dökün buraya.. Şimdiden teşekkürler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sucukluyumurta -- 7 Haziran 2005, 22:37:44 >



  • Step motor miline bagli yukun kutlesel ataleti buyuk ise motor akimini kesseniz dahi bir miktar doner.
    Dis torku yeterli ise akim vermek zorunda degilsiniz, tork yeterli degilse step motor dururen dahi akimla beslenmelidir. Aksi halde dis etkenlerle mil kayabilir.

    Sunu belirtmekte fayda varki zaten step motorlar genelde yuksek hizlarda cevrilmez ve buyuk ataletli yukle birlikte kullanilmazlar.
  • Ben üniversite 3. sınıf öğrencisiyim ve anlattıklarınızdan anladığım şu; dönme momenti büyük ise akım kesildikten sonra bir miktar dönebilir.. Çünkü Kütlesel Atalet'ten kastınızı anlayamadım. Sadece 1 adım atıp duran ve tekrar 1 adım atan periyodik bir motor hareketi için tahmin yürütürseniz; durma esnasında akıma ihtiyaç duyulur mu..? Çünkü tork yeterli değilse akımla beslenmeli demişsiniz. Akıma ihtiyaç duyabilme ihtimali olan bu kısmı tam kavrayamadım :) Biraz daha basitleşleştirirseniz sevinirim.. Teşekkürler...

    quote:

    Orjinalden alıntı: bunalmis

    Step motor miline bagli yukun kutlesel ataleti buyuk ise motor akimini kesseniz dahi bir miktar doner.
    Dis torku yeterli ise akim vermek zorunda degilsiniz, tork yeterli degilse step motor dururen dahi akimla beslenmelidir. Aksi halde dis etkenlerle mil kayabilir.

    Sunu belirtmekte fayda varki zaten step motorlar genelde yuksek hizlarda cevrilmez ve buyuk ataletli yukle birlikte kullanilmazlar.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sucukluyumurta -- 8 Haziran 2005, 0:38:39 >




  • Motorun ici dolu bir silindiri dondurdugunu farzedin. Burada silindirin kutlesel ataletinden dolayi silindir ustunde ustunde enerji birikir. (Dogrusal harekette kutlenin enerji depolamasi gibi)

    Donmekte olan motorun durmasini istedigimizde depo edilmis bu enerji motorun yavaslamasina engel olur. Dolayisi ile siz motorun enerjisini kesmis olsaniz dahi depo edilen enerji motoru bir sure daha dondurur.
    Ama burada parantez acalim. Step motorlar genelde yuksek hizlarda donderilmez ve bu problemle genelde karsilasilmaz.

    Diş torku, step motorun enerjisi kesik iken rotor stotor etkilesimi nedeniyle (hybrid tip step motorlarda) rotor kilitli durumdadir ancak bu tutma torku kucuktur ve herhangi bir dis etkiyle rahatca asilabilir. Sonuc olarak da rotor ufak bir zorlamada kayar.

    Buna engel olmak icin duran motorun, sargilarindan birisi yada ikisi akimla beslenmeye devam edilir. Boylece rotoru kaydirmak icin cok daha yuksek dış etki gerekir.

    Klasik fizik kanunlari gecerli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 8 Haziran 2005, 14:32:09 >




  • Motora bagli yuku silindire indirgersek (surtunmeyi ihmal ettik) silindirin kutlesi ve/veya silindirin capi artarsa kutlesel ataleti de artar. Kutlesel atalete, atalet momenti demek istemedim acaba ordanmi karisti.

    Siz motoru bir adim at dur bekle bir adim at dur bekle seklinde calistiracaksaniz zaten buyuk hizlar olusmayacak jdw/dt kucuk olacak dolayisi ile de fazla sorununuz olmayacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 8 Haziran 2005, 1:12:08 >
  • Motorun hareketsiz olduğu anlarda enerji harcamamak benim için çok önemliydi ve anlattıklarınıza göre zaten birer adımlık hareketler durma anında enerji gerektirmiyormuş. Ayrıntılı cevaplarınız için teşekkür ederim. Çok yardımcı oldunuz...
  • Evet arkadaşım motora bağlı olarak bir süre sonra yavaşlayacak ve duracaktır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.