Şimdi Ara

Step motor sürücülerde 8 anahtarlama elemanı yerine 6 anahtaralama elemanı kullanmak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bildiğiniz üzere 2 fazlı bipolar step motorlar 2 adet H köprüsü ile sürülür. Her bir H köprüsü dört adet transistör yada MOS içerir, haliyle sekiz adet anahtarlama elemanı kullanılır. 3 fazlı BLDC ve PMSM sürücülerle uğraşırken step motorların da 6 transistörlü yapı ile döndürülebileceğini farkettim.

    Piyasadaki step motor sürücülerde bu yapıyla karşılaşılmadığından bu çalışmama faydalı model belgesi alayım hiç olmazsa bu tip motor sürücüleri imal ederken birileri üretimime taş koymasın diye aklımdan geçirdim. Zira patent ya da faydalı model belgesi ile koruma altına almadığınız kendi fikirlerinizi, üretimde kullanmaya başladığınızda, ileride birileri aynı fikre belge alıp hak sahipliğinde bulunarak yasal yollardan sizi zor durumlara sokabiliyorlar.

    Patent firmaları ile yazıştığımda faydalı model belgesi ile koruma işlemin bana 10 bin TL'den fazlaya mal olacağını gördüm. Onbin TL hoby çalışmaları ve tek tük üretim yapan birisi büyük para. Bu paraya neler alırım neler. Bu çalışmanın faydalı model belgesi beki alınmış da olabilir. Sırf bunun araştırma ücreti bile bin TL civarında.

    Faydalı model belgesi almazda birileri aynı konuya faydalı model belgesi alıp benim üretim yapmamı engellemesinler diye ne yapabileceğimi araştırdım.

    Bir arkadaşım patent bürolarından soruşturup, fikin, katılımcısı çok forum sitelerinde vs yayınlanması durumunda zaman damgalaması yapılırsa bunun delil olarak kabul edildiğini öğrendi.

    Ben de bu amaçla faydalı model alınmasına engel olmak amacıyla çalışmamı aşağıdaki internet siteleri üzerinden yayınlamaya karar verdim.

    Bu da demektir ki isteyen herkes bu fikri alıp kullanabilir. Fakat faydalı model belgesi almaya kalkılırsa bu sitelerdeki zaman damgalı yayınlar kanıt olarak kullanılacaktır.
    http://www.cncdesigner.com/wordpress/?p=8838www.picproje.orgwww.donanimhaber.comwww.kontrolkalemi.comwww.facebook.comwww.youtube.com

    Faydalı modelin konusu: Adım motoru (step motor) sürücülerinde anahtarlama elamanlarının sayısının azaltılması ve motor sargılarına ait dört kablonun üçe indirgenmesi.


    Başvuru sahibi : Bülent Ünalmış


    Şekil 1'de 2 fazlı adım motoru (step motor) görülmektedir. Motorun iki ayrı sargısı (1) ve her sargının iki ucu (2) olmak üzere dört tane kablosu bulunur.

    Step motor sürücülerde 8 anahtarlama elemanı yerine 6 anahtaralama elemanı kullanmak.

    Tekniğin mevcut uygulamalarında adım motorları, motor sürücü adı verilen elektronik devrelerle çalıştırılır. Şekil 2'de görüldüğü üzere motor sargılarının kabloları (1) elektronik motor sürücünün H köprüsü (2) adı verilen anahtarlama bloklarına bağlanır. H köprüsünün (2) iç yapısı Şekil 3'de gösterilmiştir.

    Step motor sürücülerde 8 anahtarlama elemanı yerine 6 anahtaralama elemanı kullanmak.

    Şekil 3'te motor sargısı (3) H köprsünün içindeki dört adet elektronik anahtarlama elemanına (1) bağlıdır. Düzenek DC gerilim kaynağı (2) ile beslenir.

    Anahtarların (1) açık ve kapalı olma durumlarına göre motor sargısına (3) uygulanan gerilimin yönü değiştirilebilir.

    Anahtarların açık ve kapalı kalma süreleri değiştirilerek motor sargısına (3) uygulanan gerilimin ortalama değeri de değiştirilebilir.
    Böylece DC voltajdan (2) hem yönü hem de şidddeti değiştirilebilen AC voltaj üretilmesi mümkün olur.

    Step motor sürücülerde 8 anahtarlama elemanı yerine 6 anahtaralama elemanı kullanmak.

    Şekil 4'te, motorun her iki sargısının (3) (4) iki kablosu (5) iki ayrı H köprüsüne bağlanır.

    Step motor sürücülerde 8 anahtarlama elemanı yerine 6 anahtaralama elemanı kullanmak.

    Şekil 4'te tekniğin mevcut durumunda iki fazlı step motoru çalıştırabilmek için sekiz adet anahtama elemanı (1) kullanılmaktadır ve motora dört adet kablo (5)bağlantısı yapılır.
    Faydalı model başvurusunda sekiz adet anahtarlama elemanı yerine altı adet anahtarlama elemanı kullanılmaktadır. Böylece, daha az malzeme kullanmak suretiyle motoru çalıştıran elektronik devrenin maliyeti düşürülmektetir. Üstelik malzeme sayısı azaldığından devreler daha az yer kaplamaktadır. (Şekil 5)

    Step motor sürücülerde 8 anahtarlama elemanı yerine 6 anahtaralama elemanı kullanmak.

    Şekil 5'te de aslında Şekil 4'te ki gibi iki adet H köprüsü bulunmaktadır. Yapılan yenilikte, H köprülerinden birisindeki iki adet anahtar kaldırılmış ve diğer H köprünün iki anahtarı ortaklaşa kullanılmaktadır.

    Step motor sürücülerde 8 anahtarlama elemanı yerine 6 anahtaralama elemanı kullanmak.

    Şekil 6'dan görüldüğü gibi, motorda dört bobin ucu olmasına rağmen iki ayrı sargının birer ucu (2) birbirine bağlanarak motor ile motor sürücü (3) arasına üç kablo bağlanması (1) yeterlidir. Böylece kablo sayısı da dörtten üçe inmekte ve kablolama maliyetı de düşmektedir.

    Sözkonusu faydalı model çalışmasının uygulaması aşağıdaki youtube videosundan izlenebilir.
    https://www.youtube.com/watch?v=456Ybuxj-8I&t=







  • Hocam teşekkürler, çalışmalarınızı takip etmekteyim .
  • Vayyyyt beah! kimleri nerelerde görecekmişiz!! bunalmis ama netden bunalmis diye düşündüğümüz değerli forumcunun aslında esas isminin kısaltması olarak b-unalmis olduğunu geçtiğimiz yıllarda ine bir forumcudan öğrenmiştim.... İlk defa görüyorum Dh de hürmetler sayın Bunalmis!

    Patenet ile ilgili kanun maddeleriKHK kanun hkmünde kararnamelere bağlıydı. Son halnde nedir patent kanunu incelenmesi lazım
    Evvelden beri bu konunun yapılması için çalıştım. Olursa mucidiyiz.https://forum.donanimhaber.com/forum-patent--127254440#127254440

    Forumların mesaj zamanını sayın Bunalmis, siz ispat olarak kullanmaktan bahsetmişsiniz. Patent kanununda, tv gibi aleni ortamlarda fikrin yayınlanması patentlenmesini engeller. Yanılmıyorsam fkrin sahibi de olsa bu engele takılıyor. Yani aleni ortamda yapılan yayın, belki ptenti engelliyor ama yayını yapan kişi de dahil ??? Daha önemlisi ise, forumlar ne kadar ispat olarak kullanılabilir? Birok yöneticisi hiçbir resmiyet ve kesin kanunu olmadan mesaj silip editleyebiliyor? Yani bir yönetici e ya hacker eski bir mesajı değiştirip yeni ortaya aılan bir fikri eski mesajmış gibi gösterebilir? Yani yani; bir kurum fikir üzerine patent başvurusu yaparsa bunu baltalamak için eski fikirmiş gibi göstermek adına bir forumda eski mesaj düzenlettirebilir??? Hatta ve hatta şu anda donanımhaberdeki üyeler tüm mesajlarını eskisi yenisi düzenleyebiliyor? Değiştirebiliyor?

    Forumların ciddiyet kazanması ve patent kısmının oluşturulup noter tasdiki ve ya hükümetle uygun bir tasdik yöntemi bulunarak devamlı kayıt altına alınması lazım. Noter online inceleyebilir.

    Sayın bunalmis; konunuza gelince, eleman sayısı azalmış gibi görünüyor ama bu sefer eleman üzerindeki akım artmayacak mı? Birim zamanda daha fazla anahtarlama? Eleman dayanımı artması gerekmeyecek mi?




  • Patent yada faydali modele konu calisma bu sekilde aleni aciklandiginda aciklayan 1 sene icinde basvuruda bulunabiliyormus. (Ben de yeni ogrendim)

    Akimin artmasini sorun eden de olur etmeyen de. Surucunun yapisi sadelestigi icin ben akim artisini sorun etmiyorum.

    Bahsettigin baltalama olayina karsi sitelerden birisindeki mesajimin baskisini noterde tastikledim. Zaman damgasini noter belgesi ile de ispatliyabiliyorum.

    Bundan sonrasini zaman gosterecek.

    Bu arada ne var bunda basit bir sey buna da faydali model alinirmi diyenler olabilir.

    Cok eften puften fikirlere bile belge alinabiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 5 Mart 2020; 11:21:4 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.