Şimdi Ara

SSD'lerin nand hilelerini tartışalım (mlc, tlc, qlc vs)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
3
Favori
2.391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar.

    Nand teknolojilerinde yeni bir teknoloji ortaya çıkmış. Ama bu bence bir hile.

    Mesela samsung 860 evo ssdleri tlc olarak tasarladıkları halde mlc diye satıyorlar. 3 bit mlc... Bu zaten tlc yapıyor.

    Ayrıca crucial tarafından üretilen yeni bir teknoloji daha var. SSD boşken ilk başlarda slc olarak davranıyor. Dolayısıyla hızı daha yüksek oluyor. Disk doldukça hücreler otomatik olarak tlc'ye çevriliyor ve 3 bit depolamaya çıkmış oluyor. Bu yüzden de hız düşüyor.

    Hatta samsung 860 evo sayfasında kullandıkça hızın düştüğünü söyleyen yorumlar var. Samsung da gizliden böyle bir teknoloji yapmış olabilir.

    Bildiğiniz SLC ya da 2 bit mlc kullanan bir ssd var mı? 9 sene önce aldığım ocz vertex 4 hala çalışıyor. Mlc nand teknolojisi vardı. Yeni ssd'ler 2-3 senede pert oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 3 Şubat 2020; 12:27:37 >



  • Aleyküm selam. SSD sürücülerin hücre tiplerine bakalım. Bilenler hatırlamış olur, bilmeyenler de öğrenmiş olur. Konuya Fransız kalmasınlar

    SSD'lerin nand hilelerini tartışalım (mlc, tlc, qlc vs)



    1. SLC Single-level cell (1 bit per cell) - hızlı, yüksek fiyat
    2. MLC Multi-level cell (2 bits per cell)
    3. TLC Triple-level cell (3 bits per cell)
    4. QLC Quad-level cell (4 bits per cell) - en yavaş, düşük fiyat
    5. PLC Penta-Level Cell (5 bits per cell) - geliştiriliyor


    Burada single tek demek, triple üçlü, quad dörtlü, penta beşli demek. Bu isimlendirmeler güzel, hücre başına 2 bit olan hücre tipine Multi-level cell demek yerine Double-level cell deselerdi daha doğru olurdu. Tutmuşlar multi demişler. Multi ne demek? Çoklu demektir. Çoklu ama kaç? İkili mi, üçlü mü, dörtü mü? Kaç?

    Tahmin ediyorum ki MLC icat edilice ortalıkta henüz TLC, QLC gibi hücre tipleri yoktu. Yahu öncekine single(tek) dedik bu da multi(çoklu) olsun demişlerdir.

    Multi çoklu demek ya... TLC, QLC çoklu değil mi kardeşim? TLC'ye 3 bit MLC derim, QLC'ye 4 bit MLC derim, kakalarım gitsin. Nasıl olsa millet ne olduğunu anlamaz. SDD'nin üzerinde SAMSUNG yazıyor. Her türlü yuttururum. Ben satışlarıma bakarım.

    Bak bak bak çakala bak! Sen ki SSD piyasasının lider firmasısın, sana böyle davranmak yakışıyor mu? Hadi SAMSUNG böyle çakallık yapmış. Hiç olmasa yanına 3 bit MLC, 4 bit MLC falan bir şeyler yazıyor. Diğer firmaların SSD özelliklerine baktığımızda hücre tipini bile zor buluyorsun veya bulamıyorsun. Hiç bir şey yazmıyorlar.

    Adam gibi SSD'nin hücre tipini yazmıyorlar ki özelliklerine bakalım da haaa bu SSD SLC kullanıyormuş diyelim. SLC'yi bırak gerçek MLC alabilsek bizim gibi bireysel kullanıcıların ihtiyacını fazlasıyla karşılar. Piyasadaki çoğu SSD'nin hücre tipi TLC. En ucuz ve kalitesiz SSD'ler ise QLC. İlerde PLC de çıkaracaklar. SSD'ler ucuzlasa diye gözlüyoruz ama kalite düşerek ucuzluyor.

    SSD'de ne kadar boş yer olursa o kadar hızlı çalışır. SSD doldukça yavaşlar. Bundan dolayı ilk başlarda hızlı olması ve doldukça yavaşlaması beklenen bir şeydir. Önce SLC gibi hızlı doldukça da TLC gibi davranması bundan dolayı olabilir. Yoksa ben böyle bir teknoloji duymadım. Yada ben biraz geride kaldım. Beni aydınlatın.




  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    Bütün söylediklerinizin altına imzamı atıyorum hocam. Multi olayını bulan kişiler bunun daha yoğun yazılabileceğini kestiremedikleri için multi dediler heralde. Şimdi de firmalar çakallık yapıyor. Dediğiniz gibi çoğu ssd'nin kullandığı nand belli bile değil.

    Mesela adata su800'i herkes slc olarak biliyor. Çünkü ssc cached yazıyor sitesinde. Aslında nand tipi tlc ve çok da kaliteli olmayan bir nand kullanıyor. Zaten adata kendisi nand üreten bir firma da değil.

    Artık ilk başlarda slc gibi davranıp hızlı çalışan ama sonradan disk doldukça tlc'ye dönüşen bir teknoloji var. Crucial mx500 bu şekilde. Firmalar bunun teknolojisini saklıyor.

    quote:

    "Crucial's Data Write Acceleration (DWA) feature uses an SLC buffer to boost the performance of the TLC SSD. Most SDDs utilize some type of SLC buffer, which is a designated portion of the NAND that runs in SLC mode (one bit per cell) to increase performance. The secret sauce changes from one company to the next, but the underlying algorithms are closely guarded. Most SSDs have a fixed SLC capacity, but Crucial's dynamic buffer shrinks or grows depending on the condition of the drive and the amount of data stored on the flash.

    Capacity for accelerated performance is derived from the adaptive usage of the SSD's native NAND array without sacrificing user-addressable storage. Recent advances in Micron NAND technology enable the SSD firmware to achieve acceleration through on-the-fly switching between SLC and TLC modes to create a high-speed SLC pool that changes in size and location with usage conditions.During periods of idle time between write bursts, the drive may free additional capacity for accelerated write performance. The amount of accelerated capacity recovered during idle time depends on the portion of logical addresses that contain user data and other runtime parameters. In applications that do not provide sufficient idle time, the device may need to perform SLC-to-TLC data migration during host activity."

    https://www.tomshardware.com/reviews/crucial-mx500-ssd-review-nand,5390.html

    Plc çıktığında heralde artık birkaç ayda bozulan ssd'ler görmeye başlarız...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 3 Şubat 2020; 6:59:3 >




  • Her kalite ssd ye ihtiyaç HDD devri bitiyor. Oyunlarımı dahil herşeyim ssd de. HDD ye sadece sanal bellek yapıyorum netten dosya indirme konumu olarak kullanıyorum. Steam oyunlarımı yedekliyorum. Bunlar ayıplı ürün kronik sorun değil. AMD varolan bir çok sorun 380-390 seriis kartlardan ilginç bir şekilde aratarak gelen sorunlar. Çoğuda yazılım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-26E6B5369 -- 3 Şubat 2020; 8:51:13 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-26E6B5369

    Her kalite ssd ye ihtiyaç HDD devri bitiyor. Oyunlarımı dahil herşeyim ssd de. HDD ye sadece sanal bellek yapıyorum netten dosya indirme konumu olarak kullanıyorum. Steam oyunlarımı yedekliyorum. Bunlar ayıplı ürün kronik sorun değil. AMD varolan bir çok sorun 380-390 seriis kartlardan ilginç bir şekilde aratarak gelen sorunlar. Çoğuda yazılım
    Hard diskler daha en az 10-15 sene ölmez. 20 tb diskler geliştiriliyor.

    100 gb oyunlar var daha şimdiden.

    Her an insanın elinde patlayabilecek ssd'ler yerine, depolama olarak uzun bir süre daha hdd kullanılacaktır.
  • Söylediğin şey bir nevi önbellek. Slc değil. Bu önbellek miktarını aşmadığı sürece ssd'ler arasında çok ciddi hız farkları yok. Sonrasında yani büyük boyutlu dosyalarda fark ortaya çıkıyor. Bu bir hile değil, çözüm.

    Slc mlc günlük kullanıcı için son derece lüzumsuz. Pahalılar zaten. Ne faydası var? Bunların teorik ömrü çok daha uzun tlc ile kıyaslanınca. Qlc'ler var şimdi piyasada bir de. Ucuz ssd'ler Qlc oluyor genelde. Aslına bakarsan tlc'yi 10 sene kopyala yapıştıra bıraksan dosya yazdırsan aralıksız yine bozamazsın. Qlc'ler yeni olduğu için bundan emin değilim. Slc ve mlc ise zaten savunma sanayii, bankalar falan aşırı aşırı önemli arşiv dosyaları için varlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: L.J

    Söylediğin şey bir nevi önbellek. Slc değil. Bu önbellek miktarını aşmadığı sürece ssd'ler arasında çok ciddi hız farkları yok. Sonrasında yani büyük boyutlu dosyalarda fark ortaya çıkıyor. Bu bir hile değil, çözüm.

    Slc mlc günlük kullanıcı için son derece lüzumsuz. Pahalılar zaten. Ne faydası var? Bunların teorik ömrü çok daha uzun tlc ile kıyaslanınca. Qlc'ler var şimdi piyasada bir de. Ucuz ssd'ler Qlc oluyor genelde. Aslına bakarsan tlc'yi 10 sene kopyala yapıştıra bıraksan dosya yazdırsan aralıksız yine bozamazsın. Qlc'ler yeni olduğu için bundan emin değilim. Slc ve mlc ise zaten savunma sanayii, bankalar falan aşırı aşırı önemli arşiv dosyaları için varlar.
    Önbellek falan değil. İyi okuyun.

    "Recent advances in Micron NAND technology enable the SSD firmware to achieve acceleration through on-the-fly switching between SLC and TLC modes to create a high-speed SLC pool that changes in size and location with usage conditions."

    Az önce dediğim gibi slc diye biliniyor çoğu kişi tarafından ama gerektiğinde dinamik olarak tlc ye geçiriyor hücreleri. Hatta bunu yaparken kopyalama aralıklarındaki boş süreleri kullanıyor.

    @L.J

    quote:

    Tlc'yi 10 sene kopyala yapıştıra bıraksan dosya yazdırsan aralıksız yine bozamazsın


    Tamamen yanlış bir düşünce. O şekilde bıraksan en geç 6 ayda pert olur. Üreticilerin veremediği garantiyi sen nasıl veriyorsun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 3 Şubat 2020; 15:38:12 >




  • digiogi kullanıcısına yanıt
    max 3-4 sene sonra ev kullanıcısı için harddisk diye bişey yok. demedi deme.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-26E6B5369

    max 3-4 sene sonra ev kullanıcısı için harddisk diye bişey yok. demedi deme.
    10 sene önce de aynısını diyenler vardı. Hard disk teknolojisinin daha önü açık. Hiç zannetmiyorum.

    Ama keşke ssd teknolojisi gerçekten kaliteli bir şekilde gelişse de dediğin gibi harddisklere gerek kalmasa...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @digiogi,
    Hatırlarsanız bir ara ismi SSHDD olan hard diskler vardı. Belki hala vardır. Bunların içinde mesela 10GB SSD ve 500GB HDD olurdu. Yani SSD ve HDD ikisi bir arada gibi bir şey. Hibrit disk. İşletim sistemini SSD kısmına kurulur, hard disk hızlı bir şekilde kullanılmış olur.

    Benim anladığım kadarıyla; sizin söylediğiniz önce SLC gibi davranması bir kısmı dolunca TLC gibi davranması yukarıda anlattığım hibrit disk gibi bir şey. Bir kısmını hızlı olması için SLC hücre tipinde yapmışlar geri kalanını TLC yapmışlar. Yoksa ilk önce SLC gibi davranan sonra huy değiştirip TLC olan bir şey değil.

    @L.J,
    SLC, MLC günlük kullanıcı için lüzumsuz değil. Yazma ömrü daha uzun ve daha hızlılar. Ama dediğiniz gibi pahalı. Pahalı olduğu için uzak kalıyoruz.




  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    E lüzumsuz işte onu diyorum. Bu arada evet bu tip deneyler var. Uzun süre stres testine tabi tutulup bozulmayan piyasa malı ssd'ler. 2008'den beri ssd kullanıyorum. İlk aldığım ssd bile çalışıyor. Kolay kolay bozmak mümkün değil tlc'leri.

    Şu dayı anlatıyor bak
    https://www.youtube.com/watch?v=WACyyFF_ci0&feature=youtu.be

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • digiogi kullanıcısına yanıt
    samsung qlc 2tb 1 tb fiyatınaydı. Samsung kötü ürün yapmaz dayanaıklılık olarak. indos cad, 3d programları oyun kurmak için makul ürünler. Sürekli dosya akatarımı olmayacaksa uzun süre ömürden yana bir sıkıntı olcağını düşünmüyorum. Çnemli olan iops değeri. Saatlerce yazma yapılmaycaksa makul çözümler. samsunga kızdı qlc ssd çıakrıyosun diye tamamen harddisklerin yerine düşünülen ssdler bence,gidişat oraya gidiyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: L.J

    E lüzumsuz işte onu diyorum. Bu arada evet bu tip deneyler var. Uzun süre stres testine tabi tutulup bozulmayan piyasa malı ssd'ler. 2008'den beri ssd kullanıyorum. İlk aldığım ssd bile çalışıyor. Kolay kolay bozmak mümkün değil tlc'leri.

    Şu dayı anlatıyor bak
    https://www.youtube.com/watch?v=WACyyFF_ci0&feature=youtu.be
    2008 yılında aldığın ssd tlc mi zannediyorsun? O teknolojinin uygulandığı bir ssd yoktu zaten o zamanlar. Senin ssd ya slc ya da mlc dir.

    Bu arada yolladığın videoda bile dayı gösteriyor zaten, qlc olan belli bir gb veri yazmadan sonra hızı 76 MB's ye düşüyor.

    SSD'lerin nand hilelerini tartışalım (mlc, tlc, qlc vs)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 3 Şubat 2020; 16:15:10 >




  • ssdlerin ömür sorunu bilinen bir gerçek bu yüzden ssd+hdd kullanmak her zaman daha mantıklı hddye torrent yada uzun süre girilmeyecek oyunlar atılabilir oyun oynanacağı zamanda ssdye alınıp bir süre oynanıp (1-2ay?!?) sıkılınca hddye tekrar atılabilir

    Bence HLC ler gelmeli ömürleri çok daha kısa fiyatıda çok ucuz olacaktır hızı ise hddye yaklaşmaya başlayınca orada dururlar diye düşünüyorum (çünkü ssd nin tek avantajı hızı ve sessiz olması)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DoubleDragon

    @digiogi,
    Hatırlarsanız bir ara ismi SSHDD olan hard diskler vardı. Belki hala vardır. Bunların içinde mesela 10GB SSD ve 500GB HDD olurdu. Yani SSD ve HDD ikisi bir arada gibi bir şey. Hibrit disk. İşletim sistemini SSD kısmına kurulur, hard disk hızlı bir şekilde kullanılmış olur.

    Benim anladığım kadarıyla; sizin söylediğiniz önce SLC gibi davranması bir kısmı dolunca TLC gibi davranması yukarıda anlattığım hibrit disk gibi bir şey. Bir kısmını hızlı olması için SLC hücre tipinde yapmışlar geri kalanını TLC yapmışlar. Yoksa ilk önce SLC gibi davranan sonra huy değiştirip TLC olan bir şey değil.

    @L.J,
    SLC, MLC günlük kullanıcı için lüzumsuz değil. Yazma ömrü daha uzun ve daha hızlılar. Ama dediğiniz gibi pahalı. Pahalı olduğu için uzak kalıyoruz.
    Recent advances in Micron NAND technology enable the SSD firmware to achieve acceleration through on-the-fly switching between SLC and TLC modes to create a high-speed SLC pool that changes in size and location with usage conditions.

    Hocam İngilizceniz yok sanırım ben çevireyim.

    Micron NAND teknolojilerindeki son gelişmeler ssd yazılımında dinamik olarak hızlandırmaya ulaşmak için SLC ve TLC modları arasında geçişi mümkün kıldı bu da yüksek hızlı slc havuzunun boyutu ve lokasyonunda kullanıma bağlı değişikliklere izin veriyor.

    Yani slc olarak başlayıp havuz azaldıkça slc'ler tlc'ye dönüşüyor...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ShadowWyvern

    ssdlerin ömür sorunu bilinen bir gerçek bu yüzden ssd+hdd kullanmak her zaman daha mantıklı hddye torrent yada uzun süre girilmeyecek oyunlar atılabilir oyun oynanacağı zamanda ssdye alınıp bir süre oynanıp (1-2ay?!?) sıkılınca hddye tekrar atılabilir

    Bence HLC ler gelmeli ömürleri çok daha kısa fiyatıda çok ucuz olacaktır hızı ise hddye yaklaşmaya başlayınca orada dururlar diye düşünüyorum (çünkü ssd nin tek avantajı hızı ve sessiz olması)
    İsterse 6 değil 16 bit 32 bit olanını yapsınlar ama ömürlerini de düzgün yapsınlar.

    Güvenemiyorum ki, güncel proje dosyalarımı C sürücüsüne koyayım. Sürekli de yedek alınmaz ki.

    Samsung bile qlc olan disklerine 3 sene, tlc disklerine 5 sene garanti veriyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: digiogi

    2008 yılında aldığın ssd tlc mi zannediyorsun? O teknolojinin uygulandığı bir ssd yoktu zaten o zamanlar. Senin ssd ya slc ya da mlc dir.

    Bu arada yolladığın videoda bile dayı gösteriyor zaten, qlc olan belli bir gb veri yazmadan sonra hızı 76 MB's ye düşüyor.



    Alıntıları Göster
    40 kusur gb'dan daha buyuk veri sanirim kopyaladiginda cache turbo ozelligi calismiyor. Kac kisi boyle buyuk dosyalar kopyaliyor yahu? Millet halen 120gb ssd ile takiliyor laptopunda.

    Projelerim var falan fisman diyen zaten neden ssd ye veri kopyaliyor bu asil absurt olan. Cloud diye bir sey var dimi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: digiogi

    Recent advances in Micron NAND technology enable the SSD firmware to achieve acceleration through on-the-fly switching between SLC and TLC modes to create a high-speed SLC pool that changes in size and location with usage conditions.

    Hocam İngilizceniz yok sanırım ben çevireyim.

    Micron NAND teknolojilerindeki son gelişmeler ssd yazılımında dinamik olarak hızlandırmaya ulaşmak için SLC ve TLC modları arasında geçişi mümkün kıldı bu da yüksek hızlı slc havuzunun boyutu ve lokasyonunda kullanıma bağlı değişikliklere izin veriyor.

    Yani slc olarak başlayıp havuz azaldıkça slc'ler tlc'ye dönüşüyor...

    Alıntıları Göster
    İngilizce fazla bilmiyorum. Sizin yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bu işi yazılım yoluyla (firmware) ile yapmışlar. Yazılım yoluyla TLC hücreleri SLC gibi kullanmışlar. SLC hücreler 1 bit, TLC ise 3 bit yani daha çok veri kaydedebilir. TLC hücreyi SLC gibi kullanmak demek daha az veri kaydetmek yani 1 bit veri kaydetmek demektir. Demek ki bu şekilde kullanınca hız artışı sağlamışlar ama kapasiteden faragat etmişler. Eğer SSD'de çok yer varsa bu problem değildir. SSD'de yer azalınca bu şekilde kullanmaktan vazgeçiyor. SLC ve TLC modları arasında geçiş bu galiba.
    İnşallah bu defa doğru anlamışımdır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: DoubleDragon

    İngilizce fazla bilmiyorum. Sizin yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bu işi yazılım yoluyla (firmware) ile yapmışlar. Yazılım yoluyla TLC hücreleri SLC gibi kullanmışlar. SLC hücreler 1 bit, TLC ise 3 bit yani daha çok veri kaydedebilir. TLC hücreyi SLC gibi kullanmak demek daha az veri kaydetmek yani 1 bit veri kaydetmek demektir. Demek ki bu şekilde kullanınca hız artışı sağlamışlar ama kapasiteden faragat etmişler. Eğer SSD'de çok yer varsa bu problem değildir. SSD'de yer azalınca bu şekilde kullanmaktan vazgeçiyor. SLC ve TLC modları arasında geçiş bu galiba.
    İnşallah bu defa doğru anlamışımdır.

    Alıntıları Göster
    Aynen öyle hocam. Bu sefer de ssd dolmaya başlayınca neden hızı düştü diye yakınanlar oluyor. Nedeni bu işte




  • quote:

    Orijinalden alıntı: L.J

    40 kusur gb'dan daha buyuk veri sanirim kopyaladiginda cache turbo ozelligi calismiyor. Kac kisi boyle buyuk dosyalar kopyaliyor yahu? Millet halen 120gb ssd ile takiliyor laptopunda.

    Projelerim var falan fisman diyen zaten neden ssd ye veri kopyaliyor bu asil absurt olan. Cloud diye bir sey var dimi.

    Alıntıları Göster
    Hocam neyse tartışmaya girmeye gerek yok...

    Ben yaptığım projeleri sürekli cloud'a yollamak istemiyorum, belki internet hızım kötü diyelim...

    6 ayda bozulan ssd'ler var. Marka falan da fark etmiyor hepsinde var. Kalitenin artması lazım...




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.