Şimdi Ara

Spotify ve Apple arasında soğuk rüzgarlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Spotify ve Apple arasında soğuk rüzgarlar


    Mobil dünyada sıkı rekabetler yaşandığı gibi, zorunlu işbirlikleri de yaşanıyor. Örneğin Google ve Microsoft pek çok alanda bir birine rakip olsa da, sayısız Microsoft uygulaması Google Play mağazasında boy gösteriyor. Zaman zaman, bu işbirliklerinin tartışma konusu olduğunu görüyoruz.


     


    Çevrimiçi müzik sektörünün dev isimlerinden Spotify, yıllardır web platformunun yanında mobil platformlarda da boy gösteriyor. Geçen yıla kadar Apple ve Spotify birbirinden oldukça uzak iki firmaydı ancak Apple Music kullanıma sunulunca iki sıkı rakip haline geldiler.


     


    Haksız Rekabet


     


    Spotify, rakibi olmasına karşın iOS platformunda yer almak zorunda zira faaliyetlerini devam ettirebilmesinin başka yolu yok. Bununla birlikte, iOS tarafında haksız bir rekabet söz konusu. En azından Spotify’a göre durum böyle.


     


    Spotify, iOS uygulamasında abonelik satışı yaparsa yüzde 30 payını Apple’a bırakmak zorunda. Eğer 1 yıl boyunca abonelerini tutarsa bu kez Apple’ın payı yüzde 15’ü düşüyor. Bu bakımdan Spotify, iOS uygulamasındaki abonelik ücretlerini normalin biraz üzerinde tutuyor ve Apple’ın payı böylece dolaylı olarak kullanıcılardan tahsil edilmiş oluyor. Bu üçüncü taraf uygulamalar için de geçerli ancak Apple Music için herhangi bir kesinti söz konusu değil.


     


    Spotify, web sitesi üzerinden yapılan aboneliklerde 9.99TL standart bedeli tahsil ediyor. Ayrıca yeni başlayan kampanya kapsamında, 3 ay boyunca 0.99TL abonelik ücreti sunuluyor. Bu kampanyayı agresif bir şekilde yürüten ve mobil uygulamalarından da reklam yapan Spotify, Apple’ı rahatsız etti. Kullanıcıları iOS platformunun dışından abone olmaya teşvik ettiği için, Apple tarafından uygulamanın mağazadan kaldırılacağı konusunda uyarıldı.


     


    Tüm bunların yanında, Spotify’nin abonelik ücretinin elde edilmesi konusunda iOS kurallarının dışına çıktığı yeni güncellemesinin reddedilmesi, işin tuzu biberi oldu. Spotify danışmanı, rahatsızlığını bildiren bir mektubu Apple danışmanına gönderdi. Ayrıca mektubu bazı kongre üyelerine de gönderdi.  


     


    Tekelcilik anlayışına karşı mücadele veren senatör Elizabeth Warren, Apple’ın mağaza kurallarını haksız rekabet ve cezalandırma aracı olarak kullandığını iddia ediyor. Warren, bir rekabette geriye düşme ihtimali bulunan Apple’ın bu tarz adil olmayan araçlarla rakiplerini saf dışı bırakmaya çalıştığını da sözlerine ekliyor.


     


    Ayrıca Bkz.Google, reklamları kişiselleştirmenize olanak tanıyor

    Geçmiş yıllarda Microsoft da kendi hizmetleri için aynı sıkıntıları yaşamıştı. Uzun süre mücadele etse de, Apple’ı 70/30 gelir paylaşımından vazgeçmeye ikna edemedi. Sonuçta da karpayı ödemeye razı oldu. Apple, ne olursa olsun kesinlikle üçüncü taraf geliştiricilerin gelirlerinden kesinti yapmayı bırakmıyor.


     







  • apple gibi tekelci, emek sömürücüsü firmaların batmasını canı gönülden diliyorum.

  • bknz: spotify ı nasıl paketlerim

  • apple music candır. Bir kaç sene sonra iddaa ediyorum spotify kullanan iphone kullanıcısı kalmayacak

  • Apple'ın bencil politikalarına karşı Spotify'ın yanındayım. Apple böyle yaptığı sürece hayatta Apple Music kullanmam, umurumda olmaz. iPad sahibiyim ama asla koşulsuz bir biçimde Apple'ı savunamam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bkaakco -- 1 Temmuz 2016; 13:47:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yılda 54 milyar $ cebine koyan bir şirket bu tarz dayatmalar yapıyorsa bilmem ne denir ki artık?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: viper17

    bknz: spotify ı nasıl paketlerim

    Forumlarinda icine ettiniz sozluge cevirdiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eediz

    apple music candır. Bir kaç sene sonra iddaa ediyorum spotify kullanan iphone kullanıcısı kalmayacak


    sizin için enfes olur. tekel olduktan sonra tek bir parçayı 5 dolardan kaskallar size apple. ne harika değil mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murdocklawless -- 1 Temmuz 2016; 14:22:04 >
  • Anlaşılan Spotifty'ın kazancı aç gözlü Apple'ı rahatsız etmiş. Böyle yaptıkça daha çok itici hale geliyorlar. iPhone kullanıyorum ama inadına Spotifty'ı kullanacağım. Sana ne elalemin kazandığı paradan! Sen baksana kendi ekmeğine aç köpek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple kadar loser bir firma görmedim. Telefon satışlarında geriye düşer, herkese patent davası açar. Apple Music diye bug yuvası kendi kendini kapatan uygulama yapar, Spotify'ı yakalayamaz türlü türlü oyunlara girer. Küçük çocuklar oyun oynarken kaybedince mızırdayan çocuklara benziyor.

  • Apple gözümden birkez daha düştü. Başkasının emegini sömürmek bu. Bu oranlar çok yüksek. İnsanlar bu uygulamayı kullanmak için senin cihazını alıyor. Cihaza para vermese anlarım.

  • İphonelarda mağaza tekeli olması ceza getirmesi lazım bence rekabete de aykırı normal şartlarda Amazon iosa da mağaza açardı engelleme olmasa.

  • Çirkefliğe bak. apple fanları rahatsız.

  • burada da bir kapitalizm örneğini görmüş olduk.
  • apple la 500 milyon dolar ceza kesilmesi lazım

  • İstediği rüzgar essin 0.99krs 3 ay premuım paket.

  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt
    Bununla ne alakasi var? Siz otopark icin park ucreti odemiyor musunuz?

    Spotify iphone kullananlar ile gelir elde ediyorsa bu gelirden iphone u ureten firmaninda pay almasi dogal bir durum degil mi?

    Sonucta apple in urettigi tirnak icerisinde argesine reklamina muhendisine para odedigi bir urun uzerinden kazanc elde ediyorsunuz ve bunun icinde "etik olarak" bakildiginda kazancinizdan pay vermeniz gerekiyor.

    Tabi senin mesajlarin goz onunde bulunduruldugunda bir fan oldugun icin isin bu boyutunu gorebilmen beklenemezdi.

    Ama etik olarak para harcanmis bir urun uzerinden baska bir sirket kazanc sagliyorsa bu firmaya kazancindan pay vermek zorundadir.

    Dunya da bu isler boyle isliyor fanya nasildir bilemem tabi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LastShip

    Bununla ne alakasi var? Siz otopark icin park ucreti odemiyor musunuz? Spotify iphone kullananlar ile gelir elde ediyorsa bu gelirden iphone u ureten firmaninda pay almasi dogal bir durum degil mi? Sonucta apple in urettigi tirnak icerisinde argesine reklamina muhendisine para odedigi bir urun uzerinden kazanc elde ediyorsunuz ve bunun icinde etik olarak bakildiginda kazancinizdan pay vermeniz gerekiyor. Tabi senin mesajlarin goz onunde bulunduruldugunda bir fan oldugun icin isin bu boyutunu gorebilmen beklenemezdi. Ama etik olarak para harcanmis bir urun uzerinden baska bir sirket kazanc sagliyorsa bu firmaya kazancindan pay vermek zorundadir. Dunya da bu isler boyle isliyor fanya nasildir bilemem tabi


    beyefendi doğru söylüyor eğer ticari bir hizmet üzerinden kazanç sağlanıyorsa hizmetin alındığı kuruma da ödeme yapılması gayet etik, yeni düzen bu. üstelik doğrudan rakip konumundalar apple burada hakkını gözetiyor neticede bu şirketler hayır kurumu değil fakat diğer perspektiften bakınca spotify tarafı da haklı çünkü apple tarafından sunulan bahane yanlış açık açık söyleyeceksin sen benim rakibimsin ve store üzerinde kalmak istiyorsan payımı vereceksin, çocuk mu kandırıyorsun apple oldu olacak bir de elma şekeri tutuştursaydın





  • apple haklı çünkü; spotify iOS platformunu kullanarak müşteri kazanıyor. yani iOS sayesinde para kazanıyor. ya da şöyle diyelim, kiralık dükkanlarınız var ve orayı kiralayıp sayenizde müşterilere ulaşıp para kazanan kişi kira bedelini ödemek zorunda.

    yanlış olan şu; apple'ın kendi Apple music uygulamasındanda %30 satış payı almaması haksız rekabete sebep oluyor. yani spotify %30 ödüyorsa Apple music'te ödemeli ve haksız rekabet ortadan kalkmalı böylece.

    gereksiz apple düşmanlığını anlamış değilim. apple androide göre daha güvenilir, kullanışlı ve sağlam (genellikle) cihazlar üretiyor. en büyük sorunu çok pahalı olması ama bunda da en büyük etken vergiler.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: LastShip

    Bununla ne alakasi var? Siz otopark icin park ucreti odemiyor musunuz? Spotify iphone kullananlar ile gelir elde ediyorsa bu gelirden iphone u ureten firmaninda pay almasi dogal bir durum degil mi? Sonucta apple in urettigi tirnak icerisinde argesine reklamina muhendisine para odedigi bir urun uzerinden kazanc elde ediyorsunuz ve bunun icinde etik olarak bakildiginda kazancinizdan pay vermeniz gerekiyor. Tabi senin mesajlarin goz onunde bulunduruldugunda bir fan oldugun icin isin bu boyutunu gorebilmen beklenemezdi. Ama etik olarak para harcanmis bir urun uzerinden baska bir sirket kazanc sagliyorsa bu firmaya kazancindan pay vermek zorundadir. Dunya da bu isler boyle isliyor fanya nasildir bilemem tabi


    Bide işin şu tarafından bakalım sizinle birlikte. Siz bir program üretmişsiniz. Firmanın istediği bütün şartları yerine getirip magazasında yer alma hakkı kazanmışsınız. Firma sizin bu programdan iyi paralar kazandığınızı görüp size rakip bir program çıkartmış ve sizden daha uygun ücretlerle kullanıcıya sunar olmuş. Siz rekabet kurallarına aykırı davranıldığını dile getirip kendi kozunuzu sahaya sürmüşsünüz ve firmanın cevabı açıkcası "burası benim çiftliğim ya sömürülürsün yada çıkar gidersin" ve siz buna firma sadece telefonu üretti diye haklıdır diyebiliyorsunuz. Fanya işte böyle bişey :)





  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.