Şimdi Ara

Spiritüalizm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Spiritüalizm ile ilgili bir proje yapmam gerek. Hoca bana " Mesleye Homo sapiens değil de homo spritüalis olarak bakarsan çözersin." dedi. Ne demek bu sizce?


    Hiçbir şey anlamadım. Tanımına bakıyorum full ingilizce. Türkçe kaynak yok. Nolur yardım edin :(

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bilen biri bana özetle anlatabilir mi lütfen?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İnsanın ruhani varlığı, maneviyat ihtiyacı, Tanrı'nın varlığına duyduğu iman açılarından yaklaşmanızı tavsiye etmiş hocanız.


    İnsan maddi dünyayı tanımaya çalışır, bilir. Dolayısı ile bilim dünyayı tanımasına, bilmesine maddi ihtiyaçlarını karşılamasına imkan verir.

    Oysa bir de insanın dünyayı tanıma, bilme değil de neden bu dünyada olduğunu, varlık sebebini anlamaya ihtiyacı vardır. Nereden gelmiş nereye gitmektedir insan. Bu ruhsal bir arayış duygusudur.

    Gerek dinler gerekse spritüel uğraşlar insanın bu arayışına verdiği yanıtlar olarak okunabilir. Ruh var mı? Varsa ölümsüz mü? Ruhu kim yarattı? Ruhlar aleminde nasıl bir yaşam var, orası ile bağlantı kurmaya imkan var mı?

    Ayrıca insanın sezgisel olarak kavradığı, tüm varlık aleminin bir ve aynı şey olduğunu duyduğu özel bir bilinç hali vardır. Transandantal bilinç denilen bu durum kimi zaman bir şiiri okuduğunuzda, evreni anlatan bir film seyrettiğinizde, bilim ile uğraşıp doğaya karşı hayranlık duyacağınız türden bilgiler öğrendiğinizde, dinsel bir ayin esnasında ortaya çıkabilir. Bir tür esriklik ve güven duygusu ihtiva eder.

    Tanrı ile bir olma duygsu Tasavvuf felsefesinin özünü oluşturur. Maddi alemin verdikleri ile tatmin olmayıp varlıklarının nedenlerini sorgulayan zihinler tasavvufi düşüncede teselli bulurlar. Dünyadan ayrı düşmüş, yalnız, ölümlü bireyler olmak yerine Tanrı ev evren ile bir olmanın evrdiği huşu duygusunu yaşarlar.

    Bilmem yazdıklarım bir fikir verdi mi size, verdiyse bu minvalde konuyu detaylandırabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sailor64 -- 19 Ekim 2020; 20:14:29 >




  • Çok kabaca bir tabirle "ruhani insan" anlamında yani insanın ruhani-uhrevi tarafını vurguluyor. Varlığın bir an özüne indiğiniz yani kainâtla ve kendinizle bütünleşip çok tamamlanmış, güvenli, üstün, rahatlamış bir haliniz olduysa anlamanız zor olmayacaktır hocanız da zaten muhtemelen bundan bahsediyor. İnsanın kendi kendini uyuşturma ve varlıksal nenleri-bağlantıları sezme hali. Esasında komedyenler vb tarafından biraz alay konusu da yapılıyor ama her şeyi küçümseyen bir cıvıklıktan ziyade "spiritüalizm" esasında huşu ve merakla da alakalı. Homo spiritualis tarafı insan insan yapan bir unsurdur çünkü insan mistik bir yaratıktır. Şarap içen veya vecd eden bir kişiyi birbirine bağlayan bir hissiyat vardır diyebilirsiniz. Evrenin sonsuzluğunda kaybolmaktır bu diyebilirsiniz. Beyindeki uyarımlı çok boyutsal aşkın bir gizli gözdür bu diyebilirsiniz. Mikroevren-makroevrenin bilişsel bağlantılarıdır diyebilirsiniz. Homo spiritualis'i işte bunlar meydana getiriyor diyebilirsiniz. Birazcık hayal gücü, coşku ve hitabet lütfen. Hocanızın verdiği inanılmaz zor bir task değil bana inanın. Size Eleusis Gizemleri üzerine tez yazın, Baküsçülüğü veya Mevlevileri özel kılan özellikleri açıklayın demiyor, birazcık diliniz dönse yeter. Ruhani veya aşkın veya ilahi deyince aklınıza neler geliyorsa onlar. Dans eden yerlilerden de bahsedebilirsiniz hatta kolonizasyon çağının afyon çılgınlığından. Tabii sonuncuları es geçebilirsiniz zira "ruhani" hocanız alay ettiğinizi veya ruhaniliği kötü lanse ettiğinizi düşünebilir. Bir yandan şu bilinmelidir ki, modern insanların aksine eski insanlar tam manasıyla Homo Spiritualis'lerdir çünkü eski insanlar için çevrelerindeki her şey kutsaldır; her şey olmasa da pek çok şey kutsaldır. Keza kabile toplumlarında da hala böyledir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sailor64 kullanıcısına yanıt
    Evet hocam çok teşekkür ederim. Anladım. Bilginiz beni çok şaşırttı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheLordMan -- 6 Kasım 2020; 13:39:54 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sailor64 kullanıcısına yanıt
    .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheLordMan -- 6 Kasım 2020; 13:40:6 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheLordMan

    .

    Modernizm ya da modernite genellikle insanın rasyonal ve uygar tarafına vurgu yapıyor; buna mukabil spiritüellik ile rasyonalite (her şeyi akılcılaştırmak) genel bir adet olarak birbirine ters addedildiği için modernizm ile ruhanilik (bu bağlamda geleneksellik, dinsellik vb de ruhaniliğe dahil olmak üzere) birbiriyle çatışır addediliyor. Modernitede her şey bilgi konusu, modernitede her şeyin çözümü akıl-rasyonalite ama bir spiritüalist bu argümana karşı çıkacaktır ve insanın ruhani bir tarafı olduğuna vurgu yapacaktır. Her şeyin rasyonal tarzda bir bilginin konusu olamayacağı ve rasyonal insan kapasitesinin bir sınırı olduğu, haliyle ruhani-aşkın tarafı da olan insanın kendisini evrende daha sezgisel -her şeyin bütünlüğüne ve derinliğine daha uygun- bir yere koyması gerektiği, en az akıl kadar hatta komple akıl karşıtı (modernizmle çatışır) şekilde sezgilerin ve astralizmin öne çıkması gerektiği iması yapılıyor. Tabii bu modernitede sezgilerin ve "kutsallığın" hiç olmadığı ya da spiritüalizmin altında herhangi bir mantığın-mantıksal sistemin yatmadığı, komple "irrasyonal" olduğu anlamına da gelmiyor. Şahsen bir spiritüalisten ziyade modernistim ve modernizm yanlısıyım ama şüphesiz ki spiritüal bir tarafı olan bir insan olaraktan spiritüalizmden de anladığım bu. İnsan "Homo Spiritualis'tir" bu kesinlikle doğru bir ifade ama Spiritualis olduğu kadar da bir Sapiens'tir yani bilendir. Bunları inkar edemezsin. Spiritualis'i inkar edersen binlerce yıllık mistisizmi, Sapiens'i inkar edersen ise binlerce yıllık bilim ve teknolojinin kudretini inkar edersin. Çevresini bilme ve yönlendirme becerisini çok üst düzeyde gösteren varlıklarız. Homo Sapiens adını her halimizle hak ediyoruz. Hocan bence biraz abartmış ama tabii onunla otorite yarışına girmen büyük ihtimalle zararına olur. Yazdıklarımdan istifade et ancak politik davran; benim gibi onu üstleme sonra daha kötü not verir.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Homo sapiens, günümüzdeki akıllı insan, homo spiritüalist de sanırım ruhani manevi insan gibi bir şey oluyor.

  • Bir yanılsamadan ibaret.Katlamaya ara vermeksizin devam etsinler bakalım

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.