Üst not: “Konunun yeri sıcak fırsat mı?” diyecek arkadaşlar, firmaların işkembeden bir “önceki fiyat” sallayıp, üstünü çizip %çokacayipbir indirim yaptım diye yalandan kampanya yapmalarını yanlarına kar bırakmamanın bir yolu varmış, öğrendim ve aşağıda forumla paylaştım. Ne kadar çok sıcak fırsatçı bilgilenir ve ilgilenirse sonuçları hepimizin menfaatine olur diye düşünüyorum. Firmalar istedikleri gibi at koşturuyorken bunun karşılığında yapılacak haklı şikayetler sonucunda firmaların ödeyecekleri her para cezası kendilerini düzeltmeleri için bir fırsat olacaktır. Lütfen elinize üşenmeyin, şikayet edilecek bir ürün, kampanya gördüğünüzde şikayet ederek bu fırsatı kampanyasever firmalarımıza bol bol verin. (Kararların tamamını okuduğunuzda şikayet konusu olacak ve cezayla sonuçlanacak daha pek çok unsurun karşımıza her gün çeşit çeşit mecrada ve bolca çıktığını göreceksiniz, ben sadece % indirim kampanyaları kısmını buraya aldım. Sağlıkla ilgili tanıtımlarda da önemli şikayet ve yaptırımlar sözkonusu, okuyunuz, okutunuz.)
Değerli DH Sıcak fırsat müdavimleri, Firmaların, “bilmem ne günü” indirimleri adı altında internette ya da zincir market ve mağazaların broşürlerle “şu fiyattan bu kadar indirdim, yeni fiyat bu” şeklinde; “gerçek indirim oranından daha yüksek oranda indirim” gösterip satış yapmasından pek çok insan geçmişte mağdur ya da rahatsız olmuştur. Size güzel bir haberim var, şikayet halinde bakanlık bu konuda ilgili yönetmelik ve kanun maddelerine istinaden 100bin TL’yi aşan para cezası dahil cezai yaptırım uyguluyor; İlgili reklam kurulu kararlarını veren bakanlık sayfası: T.C. Ticaret Bakanlığı https://ticaret.gov.tr/tuketici/ticari-reklamlar/reklam-kurulu-kararlari
T.C. Ticaret Bakanlığı sayfasındaki bu kararlar, haklı reklam şikayetlerinin firmalara nasıl cezai yaptırımlarla sonuçlandığını gösteriyor. Ceza sahasında dikkat gerektiren hareketleri şöyle özetleyelim; Temel esaslar: 1) Firma: kampanya döneminden daha önceki bir tarihte reklamlarında üstü çizilerek belirtilen indirimsiz fiyatlarından satışlarının yapıldığını gösteren satış faturalarını sunmak zorundadır.
2) Ürünün (kampanya süresince geçerli olan indirimli fiyatlarından) bir önceki fiyatı, reklamlarda üstü çizilerek belirtilen indirimsiz fiyattan farklı olmamalıdır.
3) Gerçekleştirilen indirimli satış kampanyasına ilişkin olarak bahsi geçen ürünlerin indirimden bir önceki fiyatları ile uygulanan indirim oranlarının gerçekliğine ilişkin kanıtlayıcı bilgiler sunulabilmelidir.
4) İndirimli olarak satışa sunulan ürünün miktarı sınırlı ise bu miktar açıklanmalıdır.
5) Kampanya reklamlarında, "Yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken, indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınır" ve "İndirimli satış reklamlarında, hangi mal veya hizmetlerin indirimli satışa konu edileceği veya ne kadar indirim uygulanacağı hususlarında anlam karışıklığına yol açarak tüketicileri yanıltabilecek veya gerçekte olduğundan daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturacak ifade veya görüntülere yer verilemez."
“Kim okuyacak?” diyecek arkadaşlar müstesnadır, lütfen “durumu olanlar” okusun, sayfasındaki kararlarda “haksız ticari uygulamalar” başlığı altında bolca örnek var. Bu çerçevede, eline üşenmeyen DH Sıcak fırsatçıları bakanlığa şikayette bulunsa firmalar yüklü para cezalarından sonra belki yönetmelik ve yasalara uygun davranma yolunda daha dikkatli olmak isterler. Başvuru sayfası: https://ticaret.gov.tr/tuketici/ticari-reklamlar/reklam-kuruluna-nasil-basvurulur Hukuk insanlarını ve bilgisi, tecrübesi olan forum yazarlarını katkıya davet ediyorum. Son Söz: Konu, içeriği itibariyle daha az ziyaret edilen konu “DH Sıcak Fırsatlar Konu Dışı”na taşınabilir ama konunun SF konusu olarak kalması DH SF ve kamu menfaati gereğidir. |
Sonraki Mesaj