Şimdi Ara

Sosyal medya düzenlemesinin görüşmeleri ertelendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sosyal medya düzenlemesinin görüşmeleri ertelendi



    Sosyal medyada kasten yalan bilgi paylaşanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiren ve internet haber sitelerini süreli basın kapsamına alan kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmişti. Kanun teklifi bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülecek ve sonrasında oylamaya sunulacaktı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un paylaşımına göre TBMM’deki görüşmeler ertelendi.



    CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurul görüşmeleri, girişimlerimiz sonucu üzerinde parti gruplarının daha fazla müzakere edebilmesi için bu hafta ertelenmiştir.” ifadelerini kullandı.






    Özkoç, basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin kanun teklifinin 29'uncu maddesinin Anayasa, hukuk ve gazetecilerin özgürlük hakkını gasp olduğunu savunarak, "29'uncu madde Anayasa, hukuk ve gazetecilerin özgürlük hakkını gasptır, külliyen ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bugün kürsü arkasında tekrar toplanarak fikirlerimizi söyleyeceğiz. Bunu her şeye rağmen Genel Kurula getirirlerse, İçtüzüğe uygun haklarımızdan yararlanarak sonuna kadar karşısında olacağız. 29'uncu madde orada durduğu müddetçe diğer maddelerde uzlaşılıp uzlaşılmadığının sözünü dahi etmek istemiyoruz." diye konuştu.



    Kasten yalan bilgi paylaşımına hapis cezası



    Kanun teklifinin yasallaşması halinde; halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu ceza yüzde 50 oranında artırılacak.



    Ayrıca Bkz.KVKK'den internet çerezleri hakkında rehber



    WhatsApp, Telegram, Zoom gibi platformlara düzenleme için yasal altyapı



    WhatsApp gibi internet üzerinden sesli, görüntülü veya görsel mesajlaşma uygulamaları için “şebekeler üstü hizmet” tanımı getirildi. BTK, şebekeler üstü hizmet sağlayan platformlara yönelik düzenleme yapma yetkisine kavuştu. Böylece BTK; WhatsApp, Telegram, Zoom gibi platformlara yönelik yeni düzenlemeler hazırlayabilecek. BTK’nın hazırlayacağı düzenlemelere uymayan platformlara, yüzde 95 oranında bant genişliği daraltma cezası verilebilecek.



    Kullanıcı bilgilerini adli merciler ile paylaşmayan platformlara erişim kısıtlanacak



    Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan, çocukların cinsel istismarı, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarına konu internet içeriklerini oluşturan veya yayan faillere ulaşmak için gerekli olan bilgileri, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında yargılamanın yürütüldüğü mahkemece talep edilmesi üzerine, ilgili sosyal ağ sağlayıcının Türkiye'deki temsilcisi, adli mercilere verecek.



    Bu bilgiler, talep eden cumhuriyet başsavcılığı veya mahkemeye verilmezse ilgili cumhuriyet savcısınca, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılması talebiyle Ankara Sulh Ceza Hakimliğine başvurulabilecek.



    Küresel cironun yüzde 3’ü kadar para cezası verilebilecek



    BTK Başkanına getirilen yeni yetkiler sayesinde BTK Başkanı, içerik çıkarma ve içerik engelleme yasaklarına uymayan sosyal medya platformlarına önce reklam yasağı, sonra yüzde 50 ve yüzde 90 oranına kadar bant genişliği daraltma cezası getirilmesi için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Ayrıca BTK Başkanı, kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerini getirmeyen sosyal medya platformlarına, bir önceki takvim yılındaki küresel cirosunun yüzde 3'üne kadar idari para cezası verebilecek.









  • Aktrollerin hesaplarının temizlenmesini bekliyorlardır.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bir yandan ek 880 milyar liralık bütçe diğer yandan çıkan yangınlar. Tek adam nereyle uğraşacağını şaşırmışkrn sosyal medya yasası çokda umurunda olmasa gerek. Bakalım ne yapacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuralsiz111 -- 22 Haziran 2022; 19:31:4 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Eğer ertelenmezse buna yalan haber diyebilir miyiz Sosyal medya düzenlemesinin görüşmeleri ertelendi 

  • Sosyal medyayı manipüle eden trollerin sayısı 200bine yakın. Onlar ne olacak? Hatta hem siyasi hem de manken, oyuncu gibi kişilerin trol hesapları dolu. Kimse kusura bakmasın bu işe başlarlarsa çok kişi rezil olur.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • fenomen1701 F kullanıcısına yanıt

    Ertelettik diyen Engin İskoç CHP veya HDP li değil mi?


    O zaman .oktroller için mi bekliyorlar?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt

    Temel gıda ürünlerinden X ve Y'ye zam gelecekmiş de ondan bekliyorlarmış. Var mı çözümünüz? HDP karın doyurmuyor malum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.