Şimdi Ara

Sosyal medya düzenlemesi yasalaştı! İşte yasanın tüm detayları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
117
Cevap
0
Favori
5.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sosyal medya düzenlemesi yasalaştı! İşte yasanın tüm detayları



    Sosyal medyaya yönelik yeni düzenlemeler getiren ve bugüne kadar sosyal medyaya yönelik en büyük değişiklikleri içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin yasalaşmasıyla birlikte çok yakında hayatımıza girecek sosyal medya yasasının tüm detayları da ortaya çıktı. Yasa 1 Ekim 2020'de yürürlüğe girecek.



    Sosyal medya yasası hangi platformları ilgilendiriyor?



    Yasaya tabi olan platformlar “Sosyal Ağ Sağlayıcı” olarak tanımlanıyor. Bu kapsamda internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek ve tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanıyor. Twitter, Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Linkedin, Forum DonanımHaber, Ekşisözlük gibi platformlar bu tanıma giriyor. Netflix, WhatsApp, BiP, haber siteleri gibi platformlar yasa kapsamının dışında kalıyor.



    Sosyal medya yasası ile neler değişecek?



    İdari para cezaları, muhatabın yurt dışında bulunması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından doğrudan doğruya muhataba, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçlarıyla da bildirilebilecek.



    Bu bildirim, Tebligat Kanunu'na göre yapılan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebligat yapılmış sayılacak.



    Yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Bu kapsamda yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak.



    Sosyal medya düzenlemesi yasalaştı! İşte yasanın tüm detayları



    Düzenlemeyle, suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı sağlanarak, aynı internet sitesinde yer alan ve suç oluşturmayan içerikler yönünden ifade ve haber alma özgürlüğü daha da güvenceli hale getirilecek.



    İçeriğin çıkarılması kararları, erişim sağlayıcılar tarafından değil içerik ve yer sağlayıcılarca yerine getirilebileceği için bu kararlar, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek.



    Kişilik haklarının ihlali durumunda arama motorundaki sonuçlar kaldırılacak



    Kişilik haklarının ihlal edilmesi halinde İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un, erişimin engellenmesi kararı verilmesini düzenleyen hükmü yönünden de içeriğin çıkarılması kararı verilebilecek.



    Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği en geç 4 saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek.



    İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hakim tarafından, başvuranın adının, ihlale konu internet adresleriyle ilişkilendirilmemesine karar verilebilecek. Kararda, Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı da yer alacak.



    Böylece arama motorları tarafından başvurucunun adı ile ihlale konu içeriğin ilişkilendirilmemesi sağlanarak kişilik haklarının daha etkin korunması sağlanacak.



    1 Ekim 2020'de yürürlüğe girecek



    Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek. Bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.



    Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK'ya bildirecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde Türk vatandaşı olması zorunlu olacak. Verilen önergenin kabul edilmesiyle, bu maddenin ve bağlı düzenlemelerin yürürlük tarihi 1 Ekim 2020 tarihinde olarak değiştirildi.



    40 milyon TL para cezası + yüzde 90'a kadar trafik daraltılması + Reklam yasağı



    Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, BTK tarafından bildirimde bulunulacak. Bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafından 10 milyon lira idari para cezası verilecek.



    Verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira daha idari para cezası verilecek.



    İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı tarafından Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak. Bu kapsamda yeni sözleşme kurulamayacak ve buna ilişkin para transferi yapılamayacak.



    Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.



    Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.



    Hakim ikinci başvuru üzerine vereceği kararında, yüzde 50'den düşük olmamak kaydıyla, sunulan hizmetin niteliğini de dikkate alarak daha düşük bir oran belirleyebilecek. Bu kararlara karşı BTK Başkanınca itiraz yoluna gidilebilecek.



    Ayrıca Bkz.Kamu çalışanlarının WhatsApp ve Telegram kullanması yasaklandı



    Hakim tarafından verilen kararlar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK'ye gönderilecek. Kararların gereği, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek.



    Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde, verilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve hakim kararları kendiliğinden hükümsüz kalacak.



    İnternet trafiği bant genişliğine yapılan müdahalenin sona erdirilmesi için erişim sağlayıcılara BTK tarafından bildirim yapılacak.



    6 aylık raporlar hazırlanacak



    Sosyal ağ sağlayıcı, "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi"ni gerektirecek içeriklere yönelik kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlü olacak. Olumsuz cevaplar gerekçeli olarak verilecek.



    Sosyal ağ sağlayıcı, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararlarını uygulayacak. Ayrıca "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurularına ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe raporları 6 aylık dönemlerle BTK'ye bildirecek.



    Sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındırma yönünde gerekli tedbirleri alacak.



    Sosyal medya düzenlemesi yasalaştı! İşte yasanın tüm detayları



    BTK Başkanı tarafından, sosyal ağ sağlayıcıya "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurusuna 48 saat içinde cevap vermemesi halinde 5 milyon lira, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararlarını uygulamaması halinde ise 10 milyon lira idari para cezası verilecek.



    Sosyal ağ sağlayıcılar hakkında "erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi" ile "gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi" kapsamında verilecek idari para cezaları 1 milyon lira, "erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi" ile "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" kapsamında verilecek adli para cezaları ise 50 bin gün olarak verilecek. Söz konusu idari para cezasını gerektiren ihlallerin 1 yıl içinde her bir tekrarında cezalar bir kat artırılarak uygulanacak.



    IP adresi, port bilgisi ve internet abonesinin kimlik bilgileri istenecek



    Hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içeriğin sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesi durumunda, bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacak. Bu hukuki sorumluluğun işletilmesi için içerik sağlayıcının sorumluluğuna gidilmesi veya içerik sağlayıcıya dava açılması şartı aranmayacak.



    Bu düzenlemenin uygulanmasında sosyal ağ sağlayıcının yükümlülükleri, içerik veya yer sağlayıcısı olmasından doğan sorumluluk ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacak.



    Sosyal ağ sağlayıcılar, "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurusuna 48 saat içinde cevap verilmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için 3 ay içinde gerekli çalışmaları tamamlayacak.



    Sosyal ağ sağlayıcılar ayrıca "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurusu uyarınca hazırlayacakları ilk raporlarını, 2021 yılının Haziran ayında BTK'ye bildirecek ve internet sitesinde yayınlayacak. Taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren "trafik bilgisi" tanımına "port bilgisi" de eklendi.



    Yasa 1 Ekim 2020'de yürürlüğe girecek.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/







  • Sorun neyin suç olup olmadığının herkes için geçerli kurallara göre belirlenmeyecek olması, özellikle siyasi paylaşımlarda. İktidar cephesine karşı sivrilen her muhalif sese açıkça vatan haini, fetöcü, ppk'lı, dış mihrak gibi yaftalardan biri, bir kaçı yapıştırılıp, kişi kiralanmış troll ordusu tarafından küfürlere maruz bırakılırken ifade özgürlüğü yasaları işliyor.Ama muhalif kişinin yazdığı en ufak içerikten bir şekilde hakaret edildiği sonucuna ulaşılıp, hakkında dava açılıyor.
    En çok Twitter'dan şikayet ediyor olmarı da asıl dertlerinin siyasi paylaşımlar olduğunu ele veriyor zaten.
    Eski bir atasözünün dediği gibi; ağa güçlü olunca, kul suçlu olurmuş.
    Herkesin anayasal bir cumhuriyette yaşadığı güzel günleri görürüz umarım.
    Övgüyü kabul etmesini bildikleri gibi eleştiriyide kabul etmeyi bilmeyen iktidar zihniyeti artık vatandaşlara o hep espri konusu yaptığımız Silivri nin yolunu açmışa benziyor. Tamam ağır hakaret, küfür eden, terör propagandası yapanlar için güzel uygulama eyvallahta basit bir eleştri yapan bile hain, fetöcü, terörist olarak adlandırılıyor ülkede sorsan demokrasi var. Ayrıca kadına şiddet uygulayanların, ufacık çocuklara tecavüz edenlerin hemen ertesi gün adli kontrol şartıyla serbest kaldığı ülkede internet düzenlenemesi daha önemliydi zaten!!!

    Şaka maka hayatlarımız fena şekilde kısıtlanmaya başlandı.


    Dolar/euro/altın almış başını gitmiş.

    İnsanlar işsizlikten kırılıyor, hala corona ile mücadele var.

    Esnaf zaten bitmiş, devlet milyar dolarlık şirketleri kolluyor sadece.

    Kadın cinayetleri almış başını gidiyor.

    Geçim sıkıntısı inanılmaz derecede. İnsanlar borç batağından çıkmak yerine iyice batakta.


    AMA ÜLKENİN TEK DERDİ SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ.


    Koca TBMM, muhalefet, iktidar derdiniz hep aman bize bir şey olmasın, halk zaten avanak bol bol hayatlarını kısıtlar yolumuza bakarız.


    Sosyal medya düzenlemesi asla usulüne uygun olmayacak emin olun. En ufak eleştiride başınız belada. İyice Afganistan, Irak filan olduk.

  • Ileri demokrasi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Netflix var mı yok mu? Hem var hem yok yazmışsınız...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Netflix yok

  • Kağıt üstünde çok güzel bir yasa ama hepimiz bu yasanın nerelerde kullanılacağını biliyoruz...

    Seçimlere ön hazırlık...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Netflix var mi yok mu? Su haberi yayimlamadan onde bi okusaydiniz keske, bastan sona

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yasaklar sadece yapilacaklari körukler, yuz yillardir gormediniz hala gormuyorsunuz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bağa mı didin? kullanıcısına yanıt
    Netflix yok.

  • Sosyal ağda suçların cezası ağır olmalı, gerçek dünyada çalsan öldürsen gasp etsen tecavüz etsen de bir yolunu bulup dışarı çıkarsın.

    Maksat dijital bölgeyi baskılayıp susturmak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kişilere olası bi ceza halinde herkese eşit şekilde olacağına kesinlikle inanmıyorum. tersi olsaydı desteklerdim ancak amaç çok farklı azıcık kafasını çalıştıran neyin ne olduğunu anlar.

  • Neyse artık bı hayırlı olsun cezası yersiniz hadi bakalım utandırmayin bizi dj ailesi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Suçluların afla çıkarıldığı bir yerde böyle yasalar çıkarmak da çok faydalıymış


    https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cezaevinden-tahliye-oldu-cinayet-isledi-1733882




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Redeemertr -- 29 Temmuz 2020; 16:11:13 >
  • 1984 güncellemesi yükleniyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sorun neyin suç olup olmadığının herkes için geçerli kurallara göre belirlenmeyecek olması, özellikle siyasi paylaşımlarda. İktidar cephesine karşı sivrilen her muhalif sese açıkça vatan haini, fetöcü, ppk'lı, dış mihrak gibi yaftalardan biri, bir kaçı yapıştırılıp, kişi kiralanmış troll ordusu tarafından küfürlere maruz bırakılırken ifade özgürlüğü yasaları işliyor.Ama muhalif kişinin yazdığı en ufak içerikten bir şekilde hakaret edildiği sonucuna ulaşılıp, hakkında dava açılıyor.
    En çok Twitter'dan şikayet ediyor olmarı da asıl dertlerinin siyasi paylaşımlar olduğunu ele veriyor zaten.
    Eski bir atasözünün dediği gibi; ağa güçlü olunca, kul suçlu olurmuş.
    Herkesin anayasal bir cumhuriyette yaşadığı güzel günleri görürüz umarım.

  • por favor kullanıcısına yanıt
    Tabiki yapilmasi gereken birseydi bu ama yapana da bakmak lazim. Baskasina dil uzatilinca bisey yok, kendi basina gelince anayasa degisikligi :D hal boyle olunca insan adil olacaklarina inanamiyor, problem de bu zaten. Yoksa tabi ki bu kadar lackalik iyi degil herkes adalet ister, saygi ister.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kafalarına göre bu eleştiri suç şu suç bu da suç diye kaldırırlar her şeyi artık. Silivri yolu gözüktü gerçek oluyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • türkolara yaraşır kanun

  • Türkiye gibi ifade özgürlüğü zaten sorunlu bir ülkede uygulanma şekli korkunç neticelere yol açacak bir yasa. TR için üzgünüm

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.