Şimdi Ara

Sony Monolithic LCDTV ve 3DTV Lansmanı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
19.659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Sony'i tebrik ediyorum, konusuna ve türkçeye hakim bir yetkili çalıştırdığı için. Ancak Mete Bey'in verdiği bilgilerde ufak bir hata var. Sinemalardaki 3D tekniği bir değil, Imax3D, RealD 3D, Xpand 3D, Disney 3D ve hatta bir tane daha vardı galiba. Bunlardan Xpand 3D aktif shutterla çalışıyor. Yani tüm 3D sinemalar pasif teknik kullanmıyorlar.



    Ayrıca Mete beyin bahsettiği turuncu yeşil karton gözlükler zaten çok eski ve dandik bir teknik. RealD nin pasif tekniğinin çok iyi olduğu baş ağrısı da pek yapmadığını düşünüyorum ki DH'nin aşağıdaki videosunda bununla ilgili yorum yapılıyor.



    Mesut Çevik: "RealD'nin plastik gözlüklerini denedikten sonra dijital gözlüklerin sonunun geldiğini söyleyebiliriz"


    http://www.donanimhaber.com/Fuar/Video.aspx?Id=1512




  • anladıım kadarıyla active shutter gözlükler gözü yormayacak, ps3 müthiş bir eğlence sunacak ama bir sorum var: yüksek numara gözlük kullanan birisi(ben) bu kırpılan gözlükleri nasıl kullanabilir ki???:S mesela istinye park imaxte gözlükler büyüktü ve hiçbir sorun oluşmuyordu, sanırım bunda bir sorun olabilir... :(
  • adamlar 3d tv yapıyolar biz daha videolarda pause yapamıyoruz



    Sony Monolithic LCDTV ve 3DTV Lansmanı
  • Sağlam sorulardı elinize sağlık.Ancak sony alınası değilde bakılası ürün kıvamını yine koruyacak gibi duruyor!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Chaghatai

    anladıım kadarıyla active shutter gözlükler gözü yormayacak, ps3 müthiş bir eğlence sunacak ama bir sorum var: yüksek numara gözlük kullanan birisi(ben) bu kırpılan gözlükleri nasıl kullanabilir ki???:S mesela istinye park imaxte gözlükler büyüktü ve hiçbir sorun oluşmuyordu, sanırım bunda bir sorun olabilir... :(

    ?????????? fikri olan ???????????
  • http://www.stuff.com.tr/mini_haber.asp?haber_id=1307

    3D DEVRİMİ

    3D teknolojisi 2009’un flaş başarı hikayelerinden biri oldu. Önümüzdeki sene de yıldızı parlamaya devam edecek. Oturma odanızda, oyunlarda, filmlerde ve hatta avucunuzun içinde; gerçek 3D deneyimi gözün alabildiği her yerde…

    Bir sonraki boyuta hazırlanın.
    Fujifilm Real 3D W1
    Yakında piyasada
    www.fujifilm.com.tr
    Bu yetenekli minik kamera, diğer sistemlerle uyumlu üç boyutlu fotoğraflar ve videolar çekmekle kalmıyor; aynı zamanda onları 3D ekranında gösteriyor. Bu sayede gözlüklere ihtiyaç duymadan, derinliği olan fotoğraflara bakabiliyorsunuz.

    3D NASIL ÇALIŞIR
    Egemenlik kazanmaya çalışan dört farklı sistem yüzünden 3D format savaşları patlak vermek üzere…Peki bu formatlar nasıl çalışıyor? Kim hangi tekniği kullanıyor? Ve hangisi kazanacak? Görelim bakalım…

    ANAGLİF/RENK KODU
    Tüm 3D formatlarında olduğu gibi bu sistem de aynı sahnenin birbirinden hafifçe farklı iki görüntüsünü sunmaya dayanıyor. Biri diğerinden yatay olarak ayrı iki görüntü, gözlerimizin birbirinden farklı görüş açısını taklit ediyor. Anaglif’de iki görüntü de aynı anda sahneleniyor, görüntünün teki hafif kırmızı diğeriyse maviyle renklendiriliyor. Kullandığımız mavi ve kırmızı renk filtreli gözlüklerse, her görüntünün yalnızca tek göze ulaşmasını sağlıyor. Daha sonra beyin bu görüntüleri kombine ederek, üç boyutlu illüzyonu oluşturuyor.

    GÜÇLÜ YANLARI
    Hali hazırda kullandığınız TV’lerde, DVD ve Blu-Ray oynatıcılarda kullanılabilir. Kullanacağınız kırmızı ve mavi filtreli gözlükleri de üretmek çok kolay.

    ZAYIF YANLARI
    Görüntüyü üç boyutlu algılamanız için kullanmak zorunda kaldığınız kırmızı/mavi renk filtreli gözlükler gerçek renkleri kötü yönde etkiliyor. Bu nedenle uzun süreli seyirlerde rahatsız edici olabilir. Ayrıca bu gözlükleri taktığınız için kendinizi şapşal gibi hissedebilirsiniz.

    KULLANILDIĞI YERLER
    İlk 3D DVD’ler, Blu-ray ve bazı TV yayınları

    BAŞARI OLASILIĞI
    Fazla yok. Üretilmiş olanlar hariç bu teknolojinin günleri sayılı….



    POLARİZE
    Burada iki görüntü eşzamanlı olarak görüntüleniyor. Görüntüler, her görüntüyü kendi yönünde polarize eden filtrelerden yansıtılıyor. 3D efektlerini görebilmek için doğru polarize gözlüklere sahip olmanız gerekiyor. Polarize lensler sadece kendileri için hazırlanmış görüntüleri gösteriyor.

    GÜÇLÜ YANLARI
    Sinema sektörünün tercih ettiği 3D sistem. İngiltere’de Sky da bu sistemi tercih ediyor. Ama onun yaygınlaşması için teknolojinin gelişmesi gerekiyor. Son olarak, polarize gözlüklerle bir şey izlemek son derece acısız.

    ZAYIF YANLARI
    Polarize bir 3D televizyonunuz olmalı (veya uyumlu projektörler ve ekranlar). Gözlükler ekran parlaklığını düşürüyor. Televizyonda, her ekranın dikey çözünürlüğünün yarısını görüyorsunuz. En iyi etkiyi yakalayabilmek için ekranın tam önünde durmanız gerekiyor.

    KULLANILDIĞI YERLER
    Hollywood, Sky, Hyundai



    BAŞARI OLASILIĞI
    Sinemalarda? Gerçekten şansı çok büyük. Peki, oturma odalarında? İnsanların yeni televizyon alma isteklerine ve yayın kuruluşlarına bağlı.

    AKTİF OBTÜRATÖR
    1080p çözünürlükte, sağ ve sol göz için ayrı ayrı kayıt edilen görüntüler, daha sonra ekranda hızlıca oynatılıyor. Pille çalışan gözlüklerin camları obtüratör gibi sırayla açılıp kapanıyor. Gözlükler video ile senkronize çalıştığı için doğru görüntü, doğru zamanlama ve sırayla gözünüze iletiliyor.

    GÜÇLÜ YANLARI
    Gerçekten çalışıyor. Kaynaktan gelen doğru görüntüyü tam çözünürlüğüyle izleyebiliyorsunuz. Obtüratör, 3D ve 2D görüntüyü algılayabildiği için kendiliğinden çalışıyor ve kapanıyor. Yani gözlüğü takıp çıkartmanız gerekmiyor.

    ZAYIF YANLARI
    Görüntü yenileme hızı oldukça yüksek bir televizyon ve buna uygun bir video kaynağı gerektiriyor (120 Hz veya daha hızlısı). Karasal yayın için gereken bant genişliği çok yüksek. Gözlükler pilli olduğu için arada şarj etmeniz lazım.

    KULLANILDIĞI YERLER
    Nvidia, Panasonic, Sony, Samsung



    BAŞARI OLASILIĞI
    Bir şansı var. Görünüşe göre kullanıcı elektroniği pazarındaki herkes bunlardan bir tanesine sahip olmamızı istiyor.

    MERCEKSEL
    Bir başka adı oto-stereoskopik olarak bilinen bu gözlük gerektirmeyen teknoloji, 3D için en ideal çözüm olarak görünüyor. Şu anda bu teknolojiyi Fujifilm Real 3D W1’de görüyoruz. Sistemin çalışması için silindirik transparan lens katmanları, yani mercekler LCD ekranın üzerine yerleştiriliyor. Bu mercekler ışığı özel açılarda yansıtarak, her iki göz için farklı görüntüleri oluşturuyor.

    GÜÇLÜ YANLARI
    Gözlük gerektirmiyor. Yani parlaklığın veya renklerin azalması gibi bir durum söz konusu değil. Gözlük gerekmediğinden de bahsetmiş miydik?

    ZAYIF YANLARI
    Donanım kısmını oluşturmak gerçekten zor. Ayrıca şimdilik geniş çaplı bir kullanımdan da söz edemiyoruz. Örneğin bu teknoloji projektörlerle çalışmıyor. Tek göz için çözünürlük yarı yarıya azalıyor. Yani Full HD görüntü için 3840x1080 çözünürlüklü bir televizyona ihtiyacınız var.

    KULLANILDIĞI YERLER
    Fujifilm ve Phillips. Ama Philips kullanıcı elektroniği konularında dikkatli davranıyor.



    BAŞARI OLASILIĞI
    Uzun dönemde herkesin istediği bir teknoloji olabilir. Ama şimdilik saçma sayılacak kadar pahalı.

    3D SİNEMA
    3D teknolojisi, 1950’li yıllardan bu yana sinemada az da olsa kullanılıyor. Oysa şimdi gelişen dijital teknolojiyle rrtık hızlı bir şekilde standart hale geliyor.

    Geleceğin teknolojisi 3D
    2009 sinema için dönüm noktası olabilir. 3D, bütünün küçük bir parçası olmaktan çıkıp, sonunda önemli bir kriter haline gelmeye başladı. Görünen o ki Hollywood’un büyük isimleri bu konsepte sırılsıklam aşık. Büyük isimlerden bahsetmişken; James Cameron, yeni filmi Avatar için; “Filmi üç boyutlu izlediğinizde gerçeklik hissi katlanarak artıyor. Filmde gördükleriniz anlayabileceğiniz bir seviyede eşik ötesi algıya hitap ediyor. Yani gördükleriniz neredeyse gerçek. Sizi basitçe sahnenin içine çekiyor. Keşke daha önce çektiğim tüm filmlerde 3D teknolojisinden faydalanabilseydim” diyor.

    DreamWorks Animation’un CEO’su Jeffery Katzenburg de aynı heyecanı paylaşıyor: “3D gelip geçici trendlerden biri olmayacak, sinema deneyimini sonsuza dek değiştirecek. 70 yıl önce sinemanın renklenmesinden bu yana çıkan en büyük buluştan bahsediyoruz.” Aslında üç boyutlu teknoloji kullanılarak çekilen filmler yeni değil. İnsanlık tarihi ilk 3D filmle 1952 yılında tanıştı. IMAX sinemaları da hem 3D kısa filmleri hem de uzun metrajlı filmleri yıllardır seyircisine sunuyor.

    Peki, ne değişti?
    Kısaca sinema dijitale geçti. Son 10 yıl içinde analog filmler yerlerini yavaş yavaş dijitallere bırakmaya başlamıştı. Kötümser düşünenler bu gelişmenin, aç gözlü yapımcıların maliyetleri azaltma arzusu sonucu ortaya çıktığını söyleyecektir. Çünkü dijital içeriği dağıtmak, on binlerce film rulosu yapmaktan çok daha ucuz. Oysa 3D teknolojisini kullanmanın uygun bir yolu olarak karşımıza çıkan dijital projektörler sayesinde, eskisine oranla daha fazla sinema salonuna, çok daha ucuz maliyetlerle 3D’yi destekleyen sistemler kurulabildi. Bunun sonucunda Hollywood bu göz alıcı teknolojiyi daha fazla yapıma dahil etmeye başladı. Analog filmlerin altın çağında üç boyutlu bir Jurassic Park çekmek için çok cesur bir stüdyo yöneticisi gerekiyordu. Sonuçta sinema salonlarının azlığı, maliyetlerin karşılanmasına bile yetmiyordu.

    Dijital daha ucuz ve daha iyi
    Eski analog sistemlerde 3D efektini yaratmak için iki projeksiyon cihazı gerekir. Kurulumu ve bakımı zor olan bu sistemlerde eş zamanlı net görüntü yaratmak da başka bir derttir. Diğer taraftan dijitaller tek projeksiyonla etkili bir şekilde kullanılabilir. Kalite de gözle görülecek şekilde artar. 3D filmler projeksiyonların uyumsuzluğu ve filmin titreşimi yüzünden bir dönem mide bulantısı ve baş ağrısıyla hatırlanıyordu. Ama bu değişti.
    Artık sistemin kurulumu çok basit, bakımı ve maliyetleri de akla kara değil. Ayrıca sinema deneyimine katkısı hiç olmadığı kadar fazla. Hollywood’un neden bu kadar hevesli olduğunu anlamak zor değil. Sinema endüstrisinin hoşuna gidecek bir diğer nedeni de Katzenburg’ün kendi cümleleriyle verelim: “Korsan film piyasasının yüzde 90’ı sinema salonunda kamerayla yapılan çekimlerden oluşuyor. 3D filmlerde bunu yapamazsınız.”



    3D SİNEMA TEKNOLOJİLERİ
    Sinemada iki temel 3D teknolojisinden bahsedebiliriz

    IMAX 3D
    IMAX’in önceki sistemi devasa boyutlarda, iki objektifle 70 mm’lik iki film makarasını okuyan tek bir projeksiyon cihazı üzerine kuruluydu. Bunlar pahalı makinelerdi ve bakımları da akıl almayacak kadar güçtü. Ayrıca seyirci polarize veya elektrikle çalışan obtüratörlü gözlükler takmak zorunda kalıyordu. Geçen sene IMAX, dünya çapındaki 394 sinema salonunda sistemi DLP dijital projektörlere çevireceğini açıkladı. Bu, çok daha basit ve zahmetsiz bir 3D deneyimi anlamına geliyor. Şimdilik 100 kadar sinema bu sisteme geçti.

    RealD
    Bu sistem iki farklı görüntünün yansıtılması tekniğine dayanıyor: Biri sol göz diğeri de sağ göz için. İki görüntüyü eş zamanlı yakalamak için özel kameralar kullanılıyor. Bunlar iki gözümüzün farklı perspektifini taklit ederek çekim yapıyor. Ancak oynatma sistemi tek objektif ve tek projeksiyon kullanıyor. Projektör, ayrı ayrı görüntüleri her gözümüz için sırayla ve yüksek hızda oynatıyor (saniyede 144 kare). İzleyici uyumlu polarize gözlüklerle görüntüyü izleyebiliyor.



    AVATAR
    James Cameron’un Avatar filmi izleyicisiyle tüm dünyada 18 Aralık’ta buluşacak. Şimdiye kadar üretilen en büyük 3D yapım olarak nitelendiriliyor. Film, gerçek aksiyonun bilgisayar görüntüleriyle kaynaşması sonucu ortaya çıkan bir deneyim sunacak. Konusu, başka bir gezegenin doğal kaynaklarını çalmaya kalkan insan ırkının karşısına çıkan yerliler hakkında. Cameron filmi hakkında gayet açık sözlü: “Eğer başarılı olursak, Avatar yapılmış en harika film olacak. Ama başaramazsak muhtemelen insanlar bize çürük yumurta atacak.”

    Resim altı
    Avatar’da, Yukarı Bak ve Buz Devri 3 filmlerinde gördüğümüz 3D teknolojisi kullanılıyor. Tabii James Cameron’un bilim kurgu dokunuşlarıyla boyut biraz genişliyor.



    Tron Legacy
    Disney’in 1982 yapımı Tron filminin devamı olan Legacy, aksiyon sahnelerini 2010 Aralık ayında suratınıza çarpacak.

    3D TARİHÇESİ
    1894
    Sinema tarihinin önemli isimlerinden William Friese-Greene stereoskop’lu 3D teknolojisinin patentini aldı

    1915
    Edwin S Porter ve William Waddell, New York’ta kırmızı/yeşil anaglif kullanarak ilk denemeleri yaptı

    1922
    Power of Love yani ilk 3D film çekildi

    1934
    Lumiere kardeşler 3D film serileri çekerek deneme yaptı.

    1952
    Uzun metrajlı ilk 3D film Bwana Devil yayınlandı. 3D konusunda 1953 yapımı It Came From Outer Space gibi yapımlara esin kaynağı oldu

    1953
    Yönetmen André de Toth bir korku klasiği olan House of Wax filmini 3D formatında Warner Bros etiketiyle çekti

    1973
    Andy Warhol’un Flesh For Frankenstein filmiyle bu sene içerisinde karşılaştık

    1983
    Korkunç köpekbalığı Jaws, okyanusu 3D olarak sinema salonlarına getirdi.

    1986
    Oyuncak ayı fabrikasındaki turu gösteren 20 dakikalık kısa film Transitions, IMAX 3D sayesinde seyirciye sunuldu

    2004
    IMAX 3D sinema filmi Polar Express ile karşımızda

    2005
    Cesur Civciv ilk RealD film olarak seyirciyle buluştu

    2009
    Coraline, Yaratıklar Canavarlara Karşı, Buz Devri 3, Yukarı Bak, G-force ve kısa bir süre sonra izleyeceğimiz Avatar RealD formatının örnekleri.

    OTURMA ODASINDA 3D KEYFİ
    Televizyon kanalları ve üreticileri bunun gerçekleşmesini istiyor. Peki bakalım izleyiciler 3D servisi yapan televizyonları evlerinde istiyor mu?

    3D donanımı ufukta göründü
    Üreticiler 3D konusunda hiç de çekingen davranmıyor. Sony’nin sıkı duruşu neredeyse tüm rakipleri tarafından hemen taklit edildi. Şirketin CEO’su Howard Stringer, “3D kitlelere ulaşmak üzere. Çözülmesi gereken problemler olduğu bir gerçek. Ama 3D treni rayına oturdu ve onu gerekli yerlere sürmek istiyoruz. Tam bir kullanıcı deneyimi sunmaya hazırlanıyoruz. Televizyonların yanı sıra, -Blu-Ray oynatıcıların, VAIO ve PlayStation 3’ün de 3D uyumlu olmasını sağlayacağız.” Büyük üreticilerin birleştiği ortak bir zemin var: Sony ve Panasonic gibi büyük oyuncular, Nvidia’nın kullandığı aktif obtüratör tekniğini kullanıyor.

    Blu-Ray 2010 yılında 3D’ye geçecek
    Blu-Ray disklerin önemli ismi Victor Matsuda’ya göre “Nasıl Blu-ray teknolojisi evde sinema keyfini bir sonraki adıma taşıdıysa, 3D konusunda da standartları belirleyecektir.” BDA gelecek nesil 3D disklerin, gözlerimize 1080p HD çözünürlükte görüntü sunacağının ve geriye dönük uyumluluk sağlayacağının garantisini veriyor. Yani 3D disklere aynı zamanda standart versiyonlar da yüklenmiş olacak. Kartal gözlü okuyucularımız halihazırda 3D disklerin olduğunu söyleyecektir. Ancak şu anki 3D Blu-ray ve DVD’ler, normal televizyonlarda çalışan anaglif sistemi kullanıyor. Yani gelecek nesil Blu-ray diskler, kesinlikle yeni donanım ve 3D uyumlu TV gerektirecek.

    DigiturkPLUS 3D turlarına başladı
    Geçtiğimiz aylarda Digiturk+ tanıtım toplantısında gösterilen İstanbul’a Dokunun belgeseli, TV’den yayınlanıyor. Bu sayede sinemalarda yaşanılan 3D keyfinin bir benzeri, anaglif sistem aracılığıyla evlere girmeye başladı. DigiturkPLUS, 3D yayınla üyelerinin hayatına benzersiz bir boyut katmayı hedefliyor. Üyeler, 2010’da Digiturk’te yayınlanacak 3D HD filmlerle bu keyfi sürebilecekler. Firma bu ay içinde ilk 3D korku filmi Scar 3D ile ilk 3D film yayınını üyelerine sunuyor. Önümüzdeki yıl içinde firma bu tarz filmlerin gösterimine devam etmeyi hedefliyor.

    EVDE 3D KEYFİ YAŞAMAK İÇİN GEREKLİ OLANLAR

    DigiturkPLUS (görsel bende rica ederseniz eposta ile atabilirim sevgiler)
    Aylık kiralama + HD paket bedeli=15 TL
    www. digiturk.com

    Digiturk’ün sunduğu alıcı, 3D yayınların yanı sıra pek çok kanalı HD kalitesinde sunuyor. Dahili sabit diski olan alıcı kayıt yeteneğine sahip olduğu için hiçbir programı kaçırmayacaksınız. Kırmızı/mavi filtreli gözlüklerle 3D görüntülerin keyfini sürebilirsiniz.

    Hyundai S465D
    5400 Dolar
    www.tru3d.com
    46 inç’lik normal bir LCD televizyon kılığındaki S465D, iki boyutlu görüntüleri 1080p çözünürlükte sunabiliyor. Ama onu polarize bir gözlük ve sistemle donatırsanız, 1920x540 çözünürlükte enfes stereoskopik 3D görüntülerle karşılaşacaksınız.



    2012’ de şov var
    Hi-def teknolojisine yeni geçmişken, izleyiciler yeni bir yükseltmeye ne kadar hazır bilemiyoruz. Ama İngiltere’de BBC bu konuda olumlu düşünüyor. BBC’nin 2012 Olimpiyat sorumlusu Roger Mosey, “Bence Olimpiyatların bir kısmını 3D olarak kayıt edebiliriz, hatta etmeliyiz” diyor ve ekliyor: “Kimse oyunların tamamen 3D olmasını beklememeli; çünkü muhtemelen ilerleyen yıllarda bile bu teknoloji yeterince yaygınlaşmamış olacak”. MotoGP’yi üç boyutlu yayınlamaya çalışan Donra Sports gibi pek çok ufak organizasyon da 3D yayının peşinde.
    Bu gelişmeler gerçekten heyecan verici. Sony, Blu-ray Disk Association (BDA), Digiturk ve SKY’ın çalışmaları umut vaat ediyor. Televizyon seyretmeyi seven kitlenin bir süre sonra bu konularda hareketlenmesini bekleyebiliriz. Tabii bu kesinlikle zaman alacak.

    Stuff’ın görüşü
    Teknolojiyi yakından takip etmeyi seven kitle ve Digiturk+ sayesinde, önümüzdeki sene pek çok oturma odası bu teknolojiyle tanışacak. Ama yaygınlaşması… Ona kesinlikle daha çok zaman var.



    Resim altı
    MotoGP’nin TV lisanslarına sahip olan Donra Sports, bu ara yarışları 3D yayınlamanın peşinde.



    OYUNLARDA 3D
    3D’yi evinizde denemek için yanıp tutuşuyorsanız, oyunları denemelisiniz. Bu teknolojiden şüphe duyuyorsanız, oyunlar sizi heyecanlandırmaya yeter

    Oyunlar 3D’yi kolaylaştırıyor
    Ekrandan fırlayan kurşun kulağınızın yanından geçiyor veya motosikletinizle son sürat ilerlerken patlayan variller, sizi yandan sıkıştırıyor. Evet, stereoskopik 3D keyfi eşsiz bir tat vaat ediyor. Bunların oluşturulması da kolay. Dijital ortamda yaratılan görseller, filmlere göre baştan avantajlı doğuyor. Nedeni çok basit: çünkü dijital 3D görüntüler yaratmak için uyumlu kameralara ihtiyacınız yok. Ayrıca sanal ortamda bir şeyler oluşturmak, film çekmeye göre daha ucuz.
    Oyun piyasasının 3D teknolojisini sevgiyle kucaklamasına şaşırmamalı. Nvidia Türkiye sorumlusu Nusret Erturan “NVIDIA, 3D Vision çözümüyle film, fotoğraf izleme ve oyun deneyiminde gerçek 3D trendinin ilk kıvılcımını çaktı. 3D Vision Ready ürünlerinin yurdumuzda ve tüm dünyada satışa sunulduğu günümüzde NVIDIA, pek çok firmanın da vakit kaybetmeden katılacağı, yakın geleceğin standartları arasına girebilecek gerçek 3D akımını başlatmış oluyor” diyor.

    3D oyun nefes kesmeye programlı
    3D oyun akımı, nefes kesecek kadar etkili olmayı hedefliyor. Dünya, etkisi geçmişte kalan kırmızı ve mavi filtreli gözlükleri ardında bırakıyor. Oyunların yeni kralı, aktif obtüratörlü üç boyut teknolojisi. Ayrıca ona hemen sahip olmak isterseniz, bugün veya yarın satın alabilirsiniz. Nvidia’nın 3D Vision Sistemi (189 USD,nvidia.com) satışa sunuldu. Sistem, yeterince güçlü GeForce grafik kartı ve 120Hz hızında görüntü sunabilen herhangi bir monitörle sorunsuz çalışabiliyor. Nvidia, Samsung SM2233RZ(yaklaşık 500$ +KDV) ve Viewsonic FuHzion VX2268wm(497$+ KDV) gibi 120Hz modelleri tavsiye ediyor. Dahası FuHzion’u Nvidia 3D gözlükle paket halinde satın alabilirsiniz. Daha büyük ekranlar ve 3D dostu projeksiyon cihazlarının da yolda olduğundan eminiz (Devasa Mitsubishi DLP TV’ler Amerika’da popüler olsalar da buralarda şimdilik satılmıyorlar).

    Var olan oyunlarla uyumlu
    400’den fazla PC oyunu şu anda 3D ile uyumlu. Batman: Arkham Asylum oyununun grafikleri nefes kesiciydi. Nvidia’nın sistemi, gerektiğinde 2D ile 3D arasında zahmetsizce geçiş yapıyor. Bu esnada kalitede veya perspektifte hiç bozulma yaşanmıyor. Üç boyutlu efektlerin derinliğini kendiniz de ayarlayabiliyorsunuz. Gözlüklerse son derece rahat. Fazla havalı değiller ama ahmak gibi görünmenize de neden olmuyorlar. Ayrıca kurulum da şaşırtıcı derecede kolay.
    Peki, konsollardan ne haber? 1080p çözünürlüğü karşılamak için gereken teknik özellikler arasında, 120Hz veya üstü yenileme hızına sahip bir monitör bulunuyor. Bu daha düşük güçlerdeki oyun makineleri için sıkıntı demek. Ama geçen sene Ubisoft’un büyük ismi Yves Guillemot, HDMI destekli Xbox 360’lara, Avatar benzeri bir 3D oyun geliştirmeye başladıklarını açıklamıştı. Bu esnada Sony aktif obtüratör destekli yeni Bravia TV’lerin prototiplerinde, Gran Turismo 5 Prologue, MotorStorm ve Wipeout HD ile şov yaptı. Görünen o ki konsollarda eşsiz 3D keyfi yaşamak imkansız değil. Ama Nvidia’nın verdiği desteği uygun bir fiyata vermeleri biraz zaman alacak gibi görünüyor.

    EN İYİ 3D OYUNLAR
    1. Arkham Asylum
    PC versiyonu zaten enfes görünüyor. Ama 3D hali kesinlikle kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel. Oyun sizi içine çekiyor.

    2. Resident Evil 5
    Serinin en beğendiğimiz oyunu olmasa da 3D dokunuşuyla muhteşem bir deneyime dönüşüyor. Pompalı tüfeği uzatır mısınız lütfen…

    3. James Cameron Avatar
    Son teknoloji ve aktif obtüratörden faydalanan oyun, 3D’nin limitlerini zorlarken oyun deneyimini başka bir seviyeye taşıyor.

    4. Burnout Paradise
    Kim bilir kaçla gidiyorsunuz ve yol üzerinize doğru geliyor. Gerçek hayatta yapamayacağınız şeyler ama 3D ile yeterince gerçekçi.

    Nvidia 3D Vision
    XXX TL
    www.nvidia.com

    Uyumlu 120 Hz yenileme hızına sahip bir monitöre ve Nvidia grafik kartına sahip olduğunuz sürece, bu gözlükler pek çok oyunu 3D görmenizi sağlayacak.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: GoldPunch

    Baya bilgili bir Sony elemanı, belli oluyor

    Şuan bende 52Z5500 200HZ var,gözlük alsam bu 3d özelliğini kullanabilir miyim?


    Şu anki 100hz/200hz tv'ler kaynaktan 60hz algılama yapabilmektedir. 3d diye tabir edilen tv'ler ise 120hz tazeleme oranını destekleyeceklerdir.
    Ekrandaki frame geçişi ve gözlüklerdeki shutter sistemi sayesinde göz başına 60hz tazeleme oranı ile stereo video görüntüsü elde edilmektedir.
    Gelecekte 3d bluray teknolojisi yaygınlaşır ise 60hz algılama yapabilen cihazlar için de bir alternatif çıkacaktır diye düşünüyorum.
    Şu an için color code(renkli) 3d gözlükler için full hd filmler piyasada mevcut. Bu filmler her türlü görüntü kaynağından izlenebilmektedir.




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.