Şimdi Ara

Sony Cyber Shot DSC HX5 nasıl bir makinedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
8.648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Birkaç güne bir tanıdığım vasitası ile yurtdışından fotoğraf makinesi getirteceğim. Alacağım makineler kompakt olacak. Arkadaşa bir liste vereceğim ve bu listedeki sıraya göre fotoğraf makinesi isteyeceğim. Benim aklımda Sony Cyber shot HX5 var. Ama tercihler arasında Canon Powershot SX210, Panasonic Lumix TZ10 ve Fujifilm F80 EXR var. Sizce bu 4 makineden hangisi alınmalı. Kullanım olarak %60-70 fotoğraf, %30-40 video çekimi düşünüyorum. Veyahut tavsiye edebileceğiniz bu sınıfta ve ebatlarda başka bir makine var mı? Teşekkürler.



  • Tz10 un avantajı dahili Gps,
    Hx5 in avantajı kullanım kolaylığı, panorama çekim
    F80 in avantajı sağladığı F değeri ve sensörü, yüksek iso'da iyi sonuç vermesi.

    Tz10 ve Hx5 25mm geniş açı sağlıyor, F80 27mm

    Ben Sony ile Fuji kıyaslaması yapardım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jamboree -- 26 Şubat 2010; 11:18:09 >
  • amaç foto kalitesiyse eee azçok hd video'da ekledi fuji
    f80 diyoruz bu makina bence çok satacak
    tz10 gelince yeni model güzel manuel ayar eklemiş tz7 kullandiğı aynı Sensor1/2.33 kullanmış hiçbir yenilik yok bir'de 12 piksele çıkarmış tz7 gece çekimleri malumbu makinadan 52 MP/cm² pixel density'le iyi foto beklemek bence yanlış.
    kaliteli video çekmeye devam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi netün -- 26 Şubat 2010; 13:19:53 >
  • Cevaplar için teşekkür ederim. Kimse Canon için yorumda bulunmamış anlaşılan bu sınıfta pek tutulan bir model değil. Fuji F80 ilk defa bir HD çekimli bir makine çıkartıyor bu sınıfta. Acaba herhangi bir sorun olurmu? Sensörlerin ısınması vb. gibi. Birde Anladığım kadarıyla Sony ya da Fuji bu sınıfta daha tercih edilebilir modeller gibi duruyor. Netün hocam peki sen Sony HX5V hakkında ne düşünüyorsun? Teşekkürler.

    + Sony HX5'te CMOS sensör bulunuyormuş bunun tipik CCD sensörlerden ne gibi bir farkı var?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekorender -- 26 Şubat 2010; 13:48:15 >
  • CCD (Charge-Coupled Divice)
    CMOS (Complimentary Metal Oxide Semiconductor)

    Hem CCD hem CMOS algılayıcı hemen hemen birbirinin aynı şekilde görüntüyü kaydederler. Aralarındaki en belirgin farklılık CCD'de piksellerdeki voltaj bilgisi algılayıcının dışında bir ünitede incelenir, CMOS'da ise bu işlem çipin üzerinde incelenir.
    Bu farklılık yüzünden fotoğraf dünyası dijitalleşmeye başladığı ilk günlerde CCD'nin fotoğraf dünyası için daha uygun olacağını düşünüp, bu işlemin CMOS çiplerde, çipin içerisinde yapılmasının bu işlemi hızlandırıp üretim maliyetinin düşürüleceğini göz ardı etti. Bu arada CCD'nin çip dışında yaptığı incelemenin gerektirdiği ekstra enerji tüketimi pil ömrünü kısaltmasını da değişik piller üreterek halletmeye çalıştılar.
    Bu gidişata 2000 yılında Canon ilk CMOS sensorlu DSLR EOS D30 ile dur dedi ve o günden sonra en doğrusu bu denilen pek çok şey yeni şekil almaya başladı. Amatör piyasada satılan dijital fotoğraf makinesi ve dijital video kameraların yaklaşık % 95'i CCD kullanıyor. Profesyonel dünyada Canon DSLR makinelerde CMOS, Nikon ise, D2 modeli dışındakilerde CCD, D2'de ise CMOS kullanıyor.

    Eğer kalite için CCD'nin şart olduğunu düşünüyorsanız, bu konuyu tekrar gözden geçirmenizi öneririm, çünkü bugün piyasada kullanılan profesyonel CMOS'lar en az eş CCD'ler kadar kaliteli ve iyi sonuç elde edebilir.
    Her güzelin bir kusuru vardır derler ya, işte o hikaye gibi CMOS veya CCD o kadar da mükemmel değildir, her ikisinin kendine özgü kusurları vardır. Burada dikkat etmemiz gereken konu üretici bunun farkında mı ve nasıl üstesinden gelmiş, yani sorun orada ama nasıl çözüm öneriyor, ona bakmalıyız. Şimdi CCD veya CMOS tercihini yaptıktan sonra, hangisi olursa olsun yaşayacağınız sorunları kısaca gözden geçirelim ki bunlara nasıl çözüm sunuluyor bulabilelim.

    CCD veya CMOS ile ölçüm yaparken özellikle az ışık alan yerlerde yani gölgede gren (noise-kirlilik) oluşur, bu da elektronik dönüşüm hatasından kaynaklanır. Bir diğer söyleyişle sensörün pikselleri üzerine az ışık ulaştığında yapılan ölçüm hatalarında görüntüde fazladan gren oluşur. Buna en büyük etki sistemin elektronik donanımında oluşan fazla ısıdır.

    Teorik olarak CCD pikseli üzerine düşen ışık miktarının ölçümünde kayıp veya hata oluşması çok azdır. Buna karşı bu ölçümün ve elde edilen sonucun doğruluğunu artırmak için sisteme eklenen ekstra elektronik amplifier ve bunları çalıştırmak için gerekli ekstra enerjinin ürettiği ısı beraberinde ekstra noise de getirir.
    CMOS'un hızını artırmak için kullanılan transistorlar da ekstra ısı üretir, bu da noise sebep olur.

    Bu durumda yatırım yapacağınız sistemde soğutmanın nasıl yapıldığını araştırmalı, özellikle test etme olasılığınız olduğunda fotoğrafın koyu-gölge bölgelerini inceleyip kararınızı ona göre oluşturun.
    Sensörlerin yüzeyinin pikseller ile kaplı olduğunu biliyoruz, bu durumda insanın ilk aklına gelen her pikselin bir diğeri ile yapışık olup aralarında boşluk olmadığı canlanıyor. Oysa bu öyle değil. Her pikselin diğer piksel ile birleştiği sınırda aynı müstakil evlerin etrafında olduğu gibi bir bahçe yani boşluk bulunur. Bu boşlukların çıkartılıp elde geriye kalan ışığa gerçekten hassas yüzeye ise algılayıcının Fill Factor'u deniliyor. Bu yüzey CMOS'ta CCD'ye oranla daha azdır. Bu boşluklar CCD veya CMOS üzerinde oluşan ısıyı dağıtmakta faydalı olsa bile bu bölgelere düşen görüntü bilgisi kaydedilemediği için, moire gibi sorunlara neden olur. Bu sorunu da çözmek için mikrolensler kullanılarak bu bölgeye düşecek görüntü bilgisi komşu piksele toplanır.


    İkinci kontrol konusu, alınan sistemde bu sorun nasıl çözülmüş sensör üzerindeki mikrolens olup olmadığıdır.
    CCD'ler CMOS'a göre yaklaşık 100 kat daha fazla enerji tüketir. Bu da greni artırıp pil ömrünü kısaltır. Greni nasıl kontrol etmeniz gerektiğini açıklamıştım ama burada hatırlatmak istediğim ve üçüncü kontrol etmeniz gereken konu, sistem nasıl çalışıyor, elektrik ihtiyacını ne tür pil ile yapabiliyor, buna dikkat etmeniz.


    CMOS, bilgisayar belleği RAM'in üretildiği ortamda üretilebilir. Bu oldukça ekonomik, CCD ise sadece CCD'nin üretilebildiği özel bir ortamda çok özel şartlarda üretilir ve daha pahalı bir işlemdir. Profesyonel dünyada harcanan rakamların yanında üretimin ekonomik olup olamaması son kullanıcıyı pek ilgilendirmese bile, üretimin ekonomikliği üreticiye klasik film ile eşit boyutlu algılayıcı üretme olanağı sağlıyor. Canon'un EOS 5D ve 1Ds serisinde olduğu gibi.

    Sensörün boyutunun büyümesi çözünürlük ile doğru orantılıdır, yani sensörün boyutu büyüdüğünde çözünürlük de artar. Büyük boyutlu sensörün pikselleri de daha büyük olduğu için yüzeyine düşen fotonları ışığı daha kolay ve doğru bir şekilde yakalayıp ölçer, bu da sensöre daha büyük dinamik aralık sağlar.
    Küçük sensör boyutu kullandığımız objektiflerin odak uzaklığını artırır-focal length magnification factor. Örneklersek, görüntü çarpanı (magnification factoru) x1.5 olan bir sensörde 20mm objektifimiz, 30mm'ye dönüşür. Bu da geniş açı objektif için sıkıntı yaratır. Üreticiler küçük sensörlü dijital SLR'ler için özel geniş açı objektifler üretse bile bunların en iyisi, f:4 diyafram açıklığına sahip ve beraberinde bu yazının tamamında anlatsam bile bitiremeyeceğim sorunlar yaratıyor. Bu durumda kontrol edilecek dördüncü özellik, sensörün boyutu, dijital SLR için full frame denilince sensörün 24x36mm olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Orta format kamera için bir dijital arkalık alıyorsanız bu durumda eğer kamera 6x6cm film kullanıyorsa sensöründe 6x6cm olduğunda elinizdeki objektiflerle aynı açıyı görebilirsiniz. Eğer benim geniş açı ile işim olmaz, asıl işim tele objektifler diyorsanız daha küçük sensör boyutu sizin için avantaj olabilir.


    Kaynak :www.photodigital.com.tr


    Bunların haricinde bir de Cmos'ların daha uzun ömürlü olduğunu biliyorum.




  • Açıkçası anladığım kadarıyla CCD ile CMOS sensör arasında son kullanıcıyı ilgilendiren bir fark bulunmamakta. Foto kalitesi olarak sanırım fuji daha iyi diğerlerine göre. Ancak HD video çekiminde diğerleri bir adım önde (özellikle Sony ve Pany). Fotoğraf kalitesinde illaki F80 dedirtecek kadar bir fark varmıdır acaba? Eğer varsa direk F80'i ilk sıraya yazacağım. Yoksa Sony birinci sırada olacak. Sıralamayı şu şeklide göndereceğim;
    1.Tercih: Sony Cybershot HX5
    2.Tercih: Fujifilm F80 EXR
    3.Tercih: Panasonic Lumix TZ10 (ya da ZS7)
    4.Tercih: Canon Powershot SX210
    şeklinde olacak. Ne dersiniz?
    Not: Bu şekilde bir sıralama yapıyorum zira alacak arkadaş bu ürünler yeni olduğu için alacağı yerde eğer öncelikli tercihi bulamazsa bir alttakine bakacak. Açıkçası hatada yapmak istemiyorum. Zira öyle sürekli makine değiştiren bir kişi değilim. Almışken güzel bir yüksek zoomlu kompakt makine olsun istiyorum. Teşekkürler.




  • Çok fazla yorum gelmedi. Bu işten anlayan arkadaşlar değerli yorumlarını iletirlerse müteşekkir kalacağım.Zira listeyi iletmeme çok çok az kaldı. Gerçi modellerin çoğu yeni henüz test edilmemiş makineler ancak bir önceki serilerinden ve kullanıcı yorumlarından değerlendirebilirseniz iyi olur. Teşekkürler.
  • Bir soru bende sorayım belki cevaplayan olur. Bu Sony Hx5 video çekerken optik zoom yapabiliyor mu ? Yoksa videoyu çekmeyi durdurup zoom yapıp sonra tekrar video çekmeye devam mı ediyoruz? Diğer makineler de yine nasıl zoom işi video da bilen varsa cevaplarsa sevinicem
  • sony w350 makine zoom yapıyor. bu makine üst model olduğuna göre bu da yapmamlı diye değelendiriyorum.
  • Eğer hx5v,tz10 birde 30 x zoomlu fuji çıkacak olmasa direkt tz7 alıcaktım biraz beklemekte fayda var iyi makinler piyasaya girecek.

    Örnek videolar için şuan bulabildiğim


    Şu tz10 videosu var , zoom esnasında yine o gıcık ses galiba olucak

    http://www.youtube.com/watch#playnext=1&playnext_from=TL&videos=RjtnKwADDDg&v=0MdLfZtS_nk

    Sony hx5v içinse zoomu idare eder gibi sanki

    http://www.youtube.com/watch#playnext=1&playnext_from=TL&videos=Vg7G44K0kwM&v=LPOyHOSgufg




  • Videolar ve cevaplar için teşekkürler. Sanırım Sony'de video çekiminde optik zoom var ve 1080i görüntüsüde oldukça güzel. Sony her iki kullanım içinde(foto ve video) kullanacak olanlar için oldukça iyi bir tercih olacak. Birde sormak istediğim Sony bu modelinde aynı zamanda Sadece MS pro duo yerine SDHC kartlarıda destekliyor. Ancak merak ettiğim SDHC kart kullanırsak (class 6 ve üzeri) acaba video çekimlerde sorun çıkarabilir mi? Takdir edersiniz ki MS pro fiyatları baya yüksek onun yerine SDHC almak daha mantıklı. (Gerçi bu kadar para verdikten sonra çokta önemli değil fiyatı ama yinede SDHC kart birçok laptoptada desteklenmesi açısından daha iyi oluyor.)
  • sony hx5 nezaman gelcek türkiyeye acaba 2 aya kadar gelirmi veya doğubank tarafında varmıdır şuan veya 2 ay sonra
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ekorender

    Açıkçası anladığım kadarıyla CCD ile CMOS sensör arasında son kullanıcıyı ilgilendiren bir fark bulunmamakta.


    Aslinda oyle degil.
    Kucuk sensorde farkedilmiyor bu fark fakat DSLR'larda fark edilir bir fark var.

    CCD'nin renk tonlarini daha iyi vermesi, aydinlikta muhtesem fotograflar cekmesi ve CMOS'un karanlikta cok iyi isler cikartip ISO performansinin yuksek olmasi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ToffieBoi


    quote:

    Orijinalden alıntı: ekorender

    Açıkçası anladığım kadarıyla CCD ile CMOS sensör arasında son kullanıcıyı ilgilendiren bir fark bulunmamakta.


    Aslinda oyle degil.
    Kucuk sensorde farkedilmiyor bu fark fakat DSLR'larda fark edilir bir fark var.

    CCD'nin renk tonlarini daha iyi vermesi, aydinlikta muhtesem fotograflar cekmesi ve CMOS'un karanlikta cok iyi isler cikartip ISO performansinin yuksek olmasi

    ccd'le cmos arasındaki farklılık şöyle diyebiliriz ccd sensör'de düşük ıso'da daha iyi ıso perfonmansı fazla noise ve daha iyi keskinlik ve detay cmos'da ccd'den yüksek ıso'da ıso perfonmansı daha az noise ama keskinlik,detay kaybı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi netün -- 28 Şubat 2010; 15:49:45 >




  • Bilgi veren bütün arkadaşlara teşekkürler. Sayenizde ufakta olsa bir bilgi sahibi olduk. Yarın listeyi vereceğim sanırım aldıracağım yerde Sony hx5 bulunuyor. Eğer fiyatıda uygunsa ondan alacağım ama değilse Fuji F80 getiteceğim. Fuji biraz daha ekonomik gördüğüm kadarıyla. Ama acaba TZ10 mu tercih etseydim diyorum.
  • meraba bende bu makinadan almak istiyorum...acaba kullanan yada alan varmı???
  • bende tz-7 yle sony dsc hx5 arasında kaldım araştırmama göre gece cekimlerinde ışıksız ortamlarda sony daha iyi
    ama gündüz cekimlerinde ve video cekinlerinde panasonıc tz- 7 daha iyi
    kalite olarak iki cihazda aynı puanları almış ama arad fiyat farkı var kısmet olursa tz-7 alıcam daha fazla para vermeye gerek yok
  • birde başlığı acan makinayı aldıysa buraya cektiği fotoğrafları koysada görsek
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ekorender

    Açıkçası anladığım kadarıyla CCD ile CMOS sensör arasında son kullanıcıyı ilgilendiren bir fark bulunmamakta. Foto kalitesi olarak sanırım fuji daha iyi diğerlerine göre. Ancak HD video çekiminde diğerleri bir adım önde (özellikle Sony ve Pany). Fotoğraf kalitesinde illaki F80 dedirtecek kadar bir fark varmıdır acaba? Eğer varsa direk F80'i ilk sıraya yazacağım. Yoksa Sony birinci sırada olacak. Sıralamayı şu şeklide göndereceğim;
    1.Tercih: Sony Cybershot HX5
    2.Tercih: Fujifilm F80 EXR
    3.Tercih: Panasonic Lumix TZ10 (ya da ZS7)
    4.Tercih: Canon Powershot SX210
    şeklinde olacak. Ne dersiniz?
    Not: Bu şekilde bir sıralama yapıyorum zira alacak arkadaş bu ürünler yeni olduğu için alacağı yerde eğer öncelikli tercihi bulamazsa bir alttakine bakacak. Açıkçası hatada yapmak istemiyorum. Zira öyle sürekli makine değiştiren bir kişi değilim. Almışken güzel bir yüksek zoomlu kompakt makine olsun istiyorum. Teşekkürler.


    Aynı sıralama bende de var ve acayip dardayım. Videoda sony, resimde f80, ortalama da tz 10 en son sx210.

    fuji f80 örnek photo larını bi görseydik süper olacaktı bu arada Son zamanlarda pany LX3 te acayip ilgimi çekmeye başladı, amazon.com da fiyatı tz10 ile neredeyse aynı olmuş.




  • Aslında benzeri sorun bende de compact bir makine almam gerekiyor. Ağırlıklı olarak iç çekim yapacağız, dış çekim için zaten başka bir makine var. Panasonic TZ10 ile Sony HX5 arasında kaldık. Aslında zoomu olmayan modellerde olur. Ama bunlar popüler olunca bunları bulmak daha kolay, genede olsada bir zararı yok diyoruz. Compact bir makinede 5x ten sonraki zoomlardan pek fazla birşey beklemenin anlamı yok zaten. HX5 iç mekan çekimleri ile ön plana çıkıyor. Bunlarda GPS var, bu GPS olayını kapatıp sadece kullandığımızda açma şansımız var mı? Bunun pil tüketimi ve fotoğraf çekim hızı üzerinde etkileri nasıl.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.