Şimdi Ara

Sony A15/25 ZX2 ve ZX100 Karşılaştırması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
6
Favori
2.995
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar..! Sony A15 / 25, ZX2 ve ZX100 incelememle karşınızdayım. Genel olarak ses performansları ve kullanılabilirlik (ve tabii ki fiyat/performans) olarak, bu 3 alete dair yapacağım kıyaslamanın Walkman almayı düşünen, ama hangi modeli alacağı konusunda karasızlığa düşen pek çok kişiye yardımcı olacağını düşünüyorum. Hemen başlayayım.

    Cihazların durumu :

    Bu 3 adet Walkman de Sony’nin tavsiyesine uygun şekilde 100 saatten fazla bir süre kullanım gördü. Cihazları bana bir inceleme yazmam için tedarik etme lütfunda bulunan Sayın Şükrü Çetinkaya’dan (Sony Eurasia Türkiye) aldıktan sonra her birini belirli aralıklarla toplamda 250 – 300 saat kadar burn-in’e bıraktım. (Aynı zamanda dışardaki kullanım rahatlıklarını gözlemek ve ergonomilerini pratik koşullarda ölçmek amacıyla 3 aleti de beraberimde epey gezdirdim. Buradan da 100 saat kadar kullanım gördüklerini tahmin ediyorum.)

    Dolayısıyla, incelememi bu aletlerdeki POS-CAP ve OS-CON kapasitörlerin kullanım olgunluklarına ulaştıklarını varsayarak yazıyorum.

    Ses dosyalarının dahili bellek veya SD karttan okunmasının “kalite farkı” yarattığına dair Head-Fi’da tartışmalar var. (Hatta Sony’nin daha yüksek müzik performansı için optimize edilmiş “Premium Sound” iddiasına sahip Micro-SD kartı Japonya’da piyasaya sürüldü :) )

    Dolayısıyla test için kullandığım kayıtların hiçbirini Micro-SD karta yüklemedim ; bu manada eşitliği sağlamak için tüm müzik dosyalarını bu 3 Walkman’in dahili hafızalarına yükleyerek dinledim.

    Evde yaptığım dinleme testlerini bir ortalama alabilmek için farklı zamanlarda yaptım. Aletleri, dikkatimi sadece ses farklılıklarına verebilmek için tamamen karanlık bir odada denedim.

    Kulaklıklar : Aletlerin ses karakterlerinin ve performanslarının ortalama değerlerine dair fikir edinmek üzere farklı kulaklıklar kullandım. Bunlar temel olarak :

    Grado SR125i (simit-bowl yastıklarla) (Açık)

    Sony MDR-1A - Sony MDR-1ABT - Sony MDR-100A – Audio Technica ESW9 – Audio Technica MSR7 (Kapalı)

    Sony MDR-NW750NE - Sony MDR-EX750NA (IEM)

    (Sony Walkman'leri Grado'larla denemek için Altunizade Elmasepeti ofisine ufak bir yolculuk da yaptım ve fotoğrafını da ekleyeyim dedim.)

    SES

    Öncelikle şunu belirteyim, bu 3 Walkman ses karakteri olarak birbirine oldukça yakın cihazlar. Ses performansları arasında tahmin edeceğiniz üzere “inanılmaz farklar” değil, daha ziyade nüanslar var. İncelemenin bu anlayışla okunmasının yararlı olacağı kanısındayım.

    Ses Karakteri :

    Bahsettiğim üzere, bu 3 cihazın da ses karakterleri birbirilerine oldukça yakın. A25, ZX100 ve ZX2 belki klasik denebilecek sıcak Sony Walkman sesine sahipler. Sahne oldukça geniş ve derin, baslar dolgun, tizler çok pürüzsüz (Hifiman 601) veya çok keskin/agresif (Ibasso DX90) değil. Biraz politik cihazlar aslında. Genel olarak dengeli ses karakterleri olduğu için şu ana kadar dinlediğim çoğu müzik türü ve kulaklıkla istikrarlı sonuçlar üretiyor Sony’ler.

    Örneğin Ibasso DX90’ın gitmediğini düşündüğüm kulaklıklara rastlarken (Grado’lar örneğin), Sony’lerin kötü bir sinerji yarattığı bir kulaklığa pek rastlamadım (Kulaklık da kısmen dengeli olmak kaydıyla).

    Peki A25, ZX100 ve ZX2’nin ses karakterleri arasında fark yok mu..?

    Bahsettiğim üzere ses karakterleri birbirlerine yakın. Bu 3 Walkman de aynı dijital amfiye sahip olduklarından (S-Master HX) aralarında doğrudan yüzünüze çarpan farklar yok. Fakat 3. Nesil S-Master HX tuning’ine sahip ZX100’ün, A15 / ZX2’den biraz daha farklı bir ses karakterine sahip olduğunu söyleyebilirim.

    ZX1 / F880 serisi sıcak ve oldukça aydınlık (parlak dememeyi tercih ediyorum – zira bu tizlerle alakalı bir durum değil) bir ses karakterine sahipken ZX2 ve A15 ise yine hafif sıcak olmakla beraber daha nötr, hatta belki de biraz karanlık bir ses karakterine sahipler. Bunda A15 ve ZX2’nin biraz çekinik ve geriye yaslanmış mid sunumlarını oldukça payı var.

    (Hatta bundan dolayı ZX2’nin hafif V şekilli (bas ve tizler hafif önde – midler geriye yaslanmış) bir sunuma sahip olduğu dahi söylenmekte. Ben biraz da bundan dolayı, ZX2’nin asıl “maharetini” ilk dinlendiğinde insanın yüzüne çarpmadığını düşünüyorum. ZX2 birlikte zaman geçirdikçe, ürettiği müziğe odaklanıldıkça büyüyen bir alet. ZX100 ise daha çabuk açığa vuruyor kendini.)

    ZX100 ise bu iki grubun arasında bir yerde kalıyor denebilir. ZX100, ZX2’ye göre daha önde ve aydınlık mid’lere sahip. Bas – mid – tiz açısından biraz daha dengeli. Ve midler yine ZX1 / F800 serisinde olduğu gibi belirgin, biraz daha açık renkli. ZX100 nevi şahsına münhasır bir cihaz bu açıdan. Kayıt yapmakla pek uğraşmayan ve müziği daha ziyade keyif amaçlı dinleyen biri olarak en çok ZX100’ün ses karakterini beğendiğimi söyleyebilirim.

    Kısacası ZX2 ve A15’in tersine, ZX100 daha önde ve yakın bir sunuma sahip.


    Bas :

    A25, ZX2 ve ZX100 arasındaki en bariz (ve ilk takıldığında anlaşılan) farklardan birinin bu bölümde olduğu düşüncesindeyim. Zira burada büyük pil, kapasitör ve S-Master HX amfisinin beslenmesi devreye girmekte.

    A25 için, hafif sıcak, derin ve kendini belli eden standart Sony basına sahip diyebilirim. Lakin, (her ne kadar Clear Bass bir ölçüde perdelese de) Hifiman, Fiio veya Astell & Kern gibi markaların ayrık amfili (discrete amp section) çalarlarının donanımsal olarak üretebildiği “gövdeli” baslara sahip değil. Bu durum, standart 32 Ohm empedanslı bir kulaklıkla veya özellikle IEM’lerle çok fazla göze batmazken, sürülmesi biraz daha zor bir kulaklıkla dinlediğinizde kendini belli ediyor.

    ZX serisi Walkman’ler ise bu konuda biraz farklı. Baslar ZX100 ve ZX2’de daha derin, güçlü ve eforsuz. Müziğin gövde kazandığını hissediyorsunuz. Bu açıdan, Sony’nin (ebatı arttırma pahasına) OS-CON kapasitör kullanmasının çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Zira, ayrık amfili çalarların bas tepkime potansiyeline sahip olurken, bu cihazların kötü şöhretli pil performanslarına maruz kalmaksızın tek şarjla 40 hatta yerine göre 50 saate kadar müzik dinleyebiliyorsunuz.

    Bu açıdan Sony ZX serisi tüm dünya piyasasında tek olabilir. (Buradan sana samimi bir selam çakıyorum S-Master teknolojisi)

    Kros davulu (veya kick) şiddeti olarak A25, ZX100, ZX2 birbirine yakın ; fakat derinlik olarak ZX serisi Walkman’ler biraz daha başarılı.

    Bu 3 alet arasında, çoğu parçada bas gitarlar (özellikle mid-bas frekanslar) ZX100’de en önde duyuluyor. Bu açıdan, bas gitar çalan, dinlemeyi sevenler için ZX100 belirgin ve sıcak baslarıyla iyi bir tercih olabilir.

    Diğer yandan, ZX2 bu açıdan ZX100’den biraz farklı bir sunuma sahip. Mid-bas frekanslar daha geride ve müziğin geri kalan kısmından birazcık daha ayrı durmakta. Bu manada bas seslerin midlere karışması riski en az olan alet ZX2.

    Bas gitarların ZX100’e göre biraz daha geride ve çekinik olması ZX2’nin daha geniş bir boşluk / sahne hissiyatı vermesine yardımcı olmakta.

    Bunun yanında, ZX serisi A25’ten bas enstrüman çözünürlüğü olarak da biraz önde. Buna crosstalk’un (kanallar arası ses sinyali sızması) daha düşük olmasıyla birlikte bas – mid ayrımının daha iyi olduğu bilgisini de ekleyeyim.

    Mid :

    A15 –bu incelemedeki Walkman’ler arasında fiyat / performans şampiyonu olarak- oldukça iyi bir mid sunumuna sahip. Geriye yaslanmış (laidback) veya çok önde (forward) değil mid enstrümanlar. Dengeli.

    S-Master HX çipinin ürettiği geniş ve derinlikli sahnede görece iyi bir konumlandırmaya sahipler. Ve bir Sony Walkman’den bekleyeceğiniz üzere hafif sıcaklar.

    Diğer yandan, ses temizliği (clarity), şeffaflık (transparency) ve bozulma (distortion) konusunda ZX serisi beklendiği üzere önde. Özellikle A15’ten ZX100’e geçtiğinizde mid frekanslarda önünüzden hafif de olsa bir perdenin kalktığını hissediyorsunuz. A serisinin midleri ve genel olarak sesi, fazlasıyla berrak ve tertemiz bir ses üreten ZX100’e göre fotoğrafçılık tabiriyle birazcık “grenli”.

    ZX100 ve ZX2, A serisine göre daha iyi enstrüman tasviri sunuyor. Çözünürlük biraz daha yüksek, frekans başarımı daha iyi, gürültü daha az ve önemli farklardan biri olarak enstrümanlar arasında biraz daha fazla hava duyulabiliyor. Bu da sesin ve parçanın gerçekliğini arttırmakta.

    ZX2, ZX100’e göre biraz daha geriye yaslanmış midler sunmakta. ZX100 ise mid sesleri daha fazla yüzünüze vuruyor. Bu ikili arasında sahne haricindeki en temel fark bu olsa gerek.

    ZX100’ün midleri ZX2’ye göre biraz daha önde ve biraz daha aydınlık. Şahsen mid performansı olarak Walkman’ler arasında ZX100’ün en fazla keyif veren alet olduğunu düşünüyorum. Sıcak, aydınlık, oldukça önde ve İngilizce’de ifade edildiği üzere “lush” midleri var. ZX2 buna nazaran biraz daha geride, koyu renkli ve analitik bir sunuma sahip.

    Tiz :

    Bu 3 Walkman’in birbirine en fazla benzediği nokta tizleri olsa gerek. Zira tiz rengi & karakteri ve tiz uzanımı (treble extension) açısından birbirlerine oldukça benziyorlar. Ortak özellikleri, yorucu / uzun vadede kulağa zarar verici ölçüde sivri (örn. Ibasso DX90) veya parçaların enerjisini emecek ölçüde pürüzsüz (Fiio X3 1. nesil) olmamaları. Sesi matlaştıran belirgin herhangi bir tiz yuvarlamasına (treble roll-off) rastlamadım.

    Bu üç alet arasından ZX2, tizleri en önde olan sunuma sahip. Tiz hassasiyeti yüksek bir insan olarak ZX2’de en ufak tiz arttırma ihtiyacı duymadım.

    50’a yakın farklı türden parçanın yanı sıra temel test parçası olarak Dhafer Youssef’in Les Ondes Orientales’ini kullandım (16 bit .flac). Bu kayıt kalite, tiz uzanımı ve dinamik aralık (Dynamic Range) olarak oldukça başarılı ve ayırt edici.

    Sony’nin amiral gemisi olarak, ZX2 tiz başarımında tahmin edeceğiniz üzere en önde. Ziller oldukça doğal, eforsuz, ZX1 / F880’deki dijitallik ve oldukça belirgin tiz yuvarlaması (treble roll-off) söz konusu değil. Ride ziline vurulduktan sonra zil sesinin yavaşça azalarak ortadan kalkması (sönümlenme - decay) oldukça başarılı. Sahnede hava duyuyorsunuz.

    ZX100 tiz başarımında ZX2’ye oldukça yakın. Bu ikili arasında tiz karakterinden ziyade mikro detay çözme farkı var. Yalnız bu “fark” A serisi ve ZX serisi arasındaki ölçüde belirgin değil. ZX2 bu konuda 100 ise ZX100 herhalde 96 – 97 civarı bir başarıma sahip denebilir.

    Yalnız ZX100, frekans başarımı olarak ZX2’den biraz daha dengeli olduğu için ziller ZX2’deki kadar yüzünüze vurmuyor.

    A15 / 25 tiz seslerde bekleyeceğiniz üzere geride. Farkı daha iyi anlamak için orta seviye (veya üstü) bir kulaklık gerekiyor, belirteyim. (ZX serisi Walkman’leri Ipod kulaklığı ile kullanmaktan sıkı bir Aziz Nesin hikayesi çıkabilir)

    Ben Sony MDR-1A ve özellikle bana çok güven veren (ve tavsiye edebileceğim) Sony MDR1-ABT ile A15 / 25’in sesinde ZX serisine göre hafif bir perdelilik hissettim. Bu perdelilik dikkatli bir dinlemeyle tüm frekanslarda çok az da olsa anlaşılabiliyor.

    ZX serisi, A15 / 25’ten yüksek mid ve tiz frekanslardaki hassasiyeti (refinement) ile ayrılmakta. Bu sayede, pek çok kullanıcının söylediği üzere ZX serisi berraklığı ve yüksek detay çözme becerisiyle A serisine göre daha gerçekçi ve organik bir ortam / enstrüman tasviri sunuyor.

    Detay :

    Ses detayı olarak ZX2 oldukça az bir farkla ZX100’den üstün. A serisi ise özellikle kullanılan kulaklık kalitesi arttıkça daha fazla geride kalıyor.

    Bu noktada belirteyim : ZX2 ve ZX100 gerçekten özel aletler (Fiyat etiketlerinin haricinde tabii :) Bu Walkman’lerin “Premium” olma özelliğinden daha fazla yararlanabilmek ve ses potansiyellerini kullanabilmek için en az bu aletlere verdiğiniz bedelin yarısı değerinde bir kulaklık almanızı öneriyorum. Yani ZX100 alıp da 60 – 70 dolarlık bir kulaklıkla kullanmak pek makul değil gibi. Yerine A serisi alıp tasarruf etmek daha akıllıca olabilir.

    Bir anlamda, 200 dolarlık Squier ile kaliteli bir amfiden alacağınız ses, 1400 dolarlık Amerikan Fender Stratocaster + ucuz bir amfiden alacağınız sesten daha iyi olacaktır mantığı burada da geçerli.

    Yüksek çözünürlüklü, verimli & kolay sürülen ve refinement’ı yüksek iyi bir iem’le ZX serisi sizi fena halde mutlu edebilir.

    Sahne :

    ZX2’nin en güçlü olduğu alanlardan biri. Elime ilk Walkman’im 1996 yılında bir doğum günü hediyesi olarak geçmişti. O zamandan bu yana 10’dan fazla Walkman kullandım. Bu Walkman’ler arasında ikinci defa düşünmeksizin ZX2’nin en ebatlı ve holografik sahneyi sunduğunu söyleyebilirim. Her ne kadar bu durum bir ölçüde ZX2’nin kulaklık çıkışı için ayrı ground’lar kullanmasına yorulsa da, ben Sony’nin ZX2’de özel bir DSP (Digital Signal Processing) kullandığı düşüncesindeyim.

    ZX2’de, özellikle konser kayıtlarında, ses kanallarının arasında (enstrüman ayrımına zarar vermeksizin) Crossfeed’e benzer ses değişimi ve bir enstrümandan çıkan sesin başka bir kanalda yankılanması gerçekten çok hoş bir hissiyat veriyor.

    Öte yandan, kulaklığınızı modlayıp TRRS çıkışla ZX2’ye bağlayarak ZX2’nin zaten ferah sahnesini daha da genişletme olanağınız var. Bunun için internete, özellikle Head-Fi’daki paylaşımlara bakabilirsiniz.

    Kısacası, orkestral müzik ve sıkça konser kaydı dinleyenler için ZX2’nin çok tatminkar bir seçim olacağı düşüncesindeyim.

    Sahne çok geniş, derin ve enstrümanların arasında bolca hava var. Bu hava sayesinde ZX2 özellikle hücum kayıtlı parçalarda gerçek bir sahne atmosferi yaratmada son derece başarılı.

    Yalnız. ZX2’nin şöyle bir tarafı var : Sahne derinliğiyle de alakalı olarak geriye yaslanmış bir sunuma sahip. Analitik bir ses karakteri olduğunu söyleyebilirim.

    Bununla alakalı olarak sahnesinin tüm müzik türleri için “en iyi” tercih olduğunu düşünmüyorum. Zira fazla geniş veya derinlikli sahne gerektirmeyen ; tam tersine daha yakın, samimi ve enerjik bir sunum isteyen rock gibi türler için ZX100 daha ideal olabilir. Örneğin Guns n’ Roses’ın birkaç parçasını dinlerken ZX2’nin, ZX100’e göre müzikle (ve rock müziğin o bol “galeyanlı” hissiyatıyla) araya biraz mesafe koyduğunu fark ettim. ZX100’de ise gitarların vurgusunu tam anlamıyla kafanızın içerisinde hissediyorsunuz.

    ZX100, sahne olarak ZX2’den ziyade A serisine yakın diyebilirim. Oldukça geniş ve derin. A serisinden artısı ise enstrümanların kendilerine ayrılan bölgelerinde daha iyi tanımlı olması ve etraflarında daha fazla “hava” duymanız.

    (Çok önemli not : ZX100’de, ZX2’nin tersine ses karakterini değiştirmeden sahneye katkısı olan Clear Audio+ faktörü de var. Bundan ses efektleri bölümünde bahsedeceğim.)

    ZX100, A serisinden Crosstalk (ses kanalları arası istenmeyen sinyal sızması) değeri olarak hissedilir ölçüde daha başarılı. Bu durum enstrüman ayrımına da oldukça olumlu etkide bulunuyor.

    Fark etmişsinizdir, ZX2 ve ZX100 arasında sahne konusunda “daha iyi” nitelendirmesini yapmaktan kaçındım. Zira bu ikisi kanımca, kozlarını farklı müzik türlerine oynayan aletler. Bu aletlere ilgi duyanlar bu faktörü göz önünde bulundurmalı.

    Ses Efektleri ve Clear Audio+ :

    İncelemenin başında belirttiğim üzere testte ekolayzır kullanmadım. Fakat bazı parçalar ve kulaklıklarda ekolayzır elzem olabilmekte.

    Örneğin Chirs Rea’nın 1986 çıkışlı On The Beach adlı buram buram 80’ler kokan nacizane parçasında kulak acıtıcı bir treble peak (tiz sivriliği) mevcut. Bu güzel parçayı özellikle tizleri vurgulu kulaklıklarda (örneğin Audio Technica MSR7) dinlerken trampet ve tizler fena halde baş ağrıtıp can sıkıcı olabiliyor.

    Böyle durumlarda Sony’nin başarılı ekolayzeri hayat kurtarıcı olabiliyor. Burada A15 ve A25 arasındaki belki de en temel farka değinmek lazım. ZX100 ve A25’te Sony’nin yeni “High-Res Equalizer” dediği ekolayzır mevcut. Ve bu High-Res ekolayzer, A15’teki eski tip ekolayzırın tersine sese herhangi bir artifact (yapaylık)katmamakta. Bu yönden, ekolayzır kullananlar için A25, A15’ten daha iyi bir seçim olabilir.

    Surround modları A ve ZX serilerinde üç aşağı beş yukarı aynı etkiye sahip görünmekte. Lakin Clear Audio+ adlı DSP’ye (Dijital Sinyal İşleme) özel olarak değinme isteğindeyim.

    Clear Audio+, gördüğüm kadarıyla bas, vokal ve altyapı enstrümanlarını biraz daha yakınlaştırmakta. Bu sayede belirli bazı mid frekanslar hafifçe geride kalıyor ve siz hem daha yakın bir sunuma, hem de daha derin bir sahne hissiyatına kavuşuyorsunuz.

    Bu özellik Sony’nin Walkman’lerinde senelerden beri var. Lakin ilk versiyonu (+ olmayan) pek başarılı değildi. Gördüğüm kadarıyla Sony her yeni Walkman’inde bu özelliğe yeni ayarlamalar (tweak) yaptı. Bundan dolayı, Clear Audio+’nın sese ZX2’deki etkisiyle ZX100’deki etkisi arasında dağlar kadar fark var.

    Clear Audio+ ZX2’de ses karakterini oldukça değiştirerek sese hafif bir club havası katmakta. Bunu yaparken de ZX2’nin zaten çok da önde olmayan midlerini iyice geriye itiyor ve kanaatimce ortaya tatminkar olmayan bir sonuç çıkarıyor.

    ZX100’de ise durum çok farklı. Clear Audio+, sesi ZX2’dekinin tersine çok belirgin bir şekilde değiştirmiyor ; daha ziyade sahneyi size yakınlaştırarak ses vurgusunu arttırıyor ve müziğin sizi daha holografik ve 3 boyutlu bir şekilde sarmasını sağlıyor.

    Genel olarak ekolayzır da dahil, müzikçalarlardaki ses efektlerine dokunmayan biri olarak son zamanlarda bu Walkman’de Clear Audio+’yı kapatmadığımı söyleyebilirim.

    (Hatta belki biraz iddialı da bir ifadeyle, kulaklık yastıkları 90 derece çevrilmiş Sony MDR1-ABT + Sony ZX100 (Clear Audio+ açık) + Fiio E6 (line-out kablosuyla bağlanmak üzere) üçlüsünün, şu ana kadar bana en fazla heyecan verici portatif setup’ım olduğunu söyleyebilirim.)
    Mutluluk kavramını tamamlayan bir adet tarhana çorbasıyla da beraber fotoğraflarını paylaşayım :


    SONUÇ :

    Bu 3 cihazı oldukça detaylı şekilde anlattığım düşüncesindeyim. Temel olarak özetlemek gerekirse, A serisi ZX serisinin sahip olduklarına büyük ölçüde sahip. A15 / 25, ebat ve ağırlık olarak, asteroid çarpmasına bile dayanabileceği izlenimini veren ZX2’nin yaklaşık dörtte biri. Fiyat olarak da şu an halen daha 500 TL altına bulunabilen A15 testin tartışmasız fiyat / performans şampiyonu.

    ZX serisinin sunduğu ses kalitesinin oldukça önemli bir kısmına sahip olup, pil derdini ve cebindeyken varlığını unutabileceğiniz uygun fiyatlı bir müzikçalar arayanlara A15’i öneririm. A15 kusursuza yakın, oldukça hızlı, güvenilir ve sağlam bir cihaz.

    A15’ten A25’e daha fazla ses kalitesi beklentisiyle atlama yapmayı pek tavsiye etmiyorum. Zira A25, A15’ten çok ufak bir üstünlüğe sahip bu konuda. Lakin A25 almak için farklı sebepler mevcut.

    Eğer, “ben Walkman / kulaklık seçmekle ayrı ayrı uğraşmayayım” düşüncesindeyseniz A25 iyi bir tercih olabilir. Zira A25’in yanında (model A25HN olarak geçiyor) Sony’nin yaklaşık 100 dolarlık değere sahip aktif gürültü engelleyicili bir kulaklığı verilmekte. Aynı zamanda, A25, A15’in tersine LDAC kullanarak Bluetooth üzerinden kablosuz müzik yayını da yapabiliyor.
    *** Yanlış bilgi. A15 de yeni güncellemeyle bunu yapabiliyormuş. Düzeltme için sevgili Apoke'a teşekkürler ***
    Bu sayede kablo objesini hayatınızın en azından bir kısmından çıkartabileceğiniz kulaklıklar kullanabilir (selam sana MDR1-ABT) veya bluetooth yayını alabilen hoparlörleriniz için A25’i bir nevi uzaktan kumanda gibi kullanabilirsiniz.

    Bir diğer A25 alma sebebi ise ekolayzırının A15’tekinden üstünlüğü. Ekolayzır kullanıyorsanız A25’in daha iyi bir seçim olacağını düşünmekteyim.

    Eğer oldukça pahalı (veya iddialı) kafaüstü kulaklıklar veya iem’ler kullanıyorsanız ZX serisine atlamak mantıklı. Zira bahsettiğim üzere, ZX100 ve ZX2 kulaklığa yatırım yaptıkça maharetleri daha da parlayacak aletler.

    Bu iki alet arasında “daha iyi” yok, belirteyim.

    ZX2, biraz daha geniş sahneye, çok hafif rafinelik üstünlüğüne ve geriye yaslanmış (laid-back) biraz daha analitik bir sunuma sahip. Canlı kayıtlar ve orkestral müzikler için oldukça ideal. Sahneye hafifçe uzaktan bakıyormuş hissiyatı vermekte. Ve bildiğiniz üzere Tidal, Spotify gibi servislere erişme imkanınız var. Kullanım açısından da serinin en ağır ve hantalı. Cebinizdeyken “ben buradayım” diyor.

    ZX2’yi midleri önde bir kulaklıkla eşleştirmenizi tavsiye ederim.

    ZX100 ise tam tersine daha yakın bir sunuma, daha yakın konumlandırılmış enstrümanlara sahip. Midleri sıcak ve ZX2’ye göre daha aydınlık. Pop, rock, caz ve yakın sahneye ihtiyaç duyan müzikler için ideal. Daha kavrayıcı.

    Aynı zamanda ZX100 frekans değerleri olarak (bas-mid-tiz) daha dengeli olduğu için (ZX2'deki gibi öne çıkan veya geride kalan frekanslar yok) farklı kulaklıklarla genel uyumu daha iyi. Bunu da belirteyim.

    ZX2’nin tersine müziğin içine daha fazla dahil oluyorsunuz. Özellikle Clear Audio+, bazı parçalarda ZX100’ün, ilginç şekilde sizi ne ZX2’nin ne de Astell&Kern AK380’in dahil edebileceği ölçüde müziğin içine dahil etmesini sağlayabiliyor. ZX100 sahipleri veya müstakbel alıcılarının Clear Audio+’ya göz atmalarını şiddetle tavsiye ederim.

    ZX100 kullanım olarak da ZX2’den biraz daha rahat. Taşıması ve cepten çıkarmadan kullanması daha kolay. Android’le uğraşmaktan hazzetmeyenler için de iyi bir tercih olabilir. Devasa pil ömrü de cabası.

    (Yalnız özellikle ZX100 kutudan çıktığı ilk haliyle pek etkileyici gelmeyebilir (bana gelmedi). Asıl becerisine Sony’nin tavsiye ettiği yaklaşık 100 saatlik kullanımdan (burn-in) sonra varıyor. Belirteyim.)

    Son olarak kısa birkaç kulaklık tavsiyesiyle bu uzuuun yazıyı noktalayayım.

    Sony’ler ses karakteri açısından, genel olarak birçok kulaklıkla uyum sağlayabilecek cihazlar. Ki şu ana kadar A ve ZX serileri, kullandığım hemen tüm kulaklıklarla iyi sonuç verdi. Bir istisnası sivri tizlere sahip Audio Technica MSR7’dir.

    Diğer yandan, daha önce de belirttiğim üzere özellikle Sony MDR1-ABT ile ZX100’ün oldukça iyi bir sinerjisi olduğu fikrindeyim. Bu ikiliyi denettiğim yaklaşık 10 kişinin de yüzlerindeki ani ifade değişimleriyle bu fikrime katıldıkları kanısındayım.

    Sony Walkman’lerdeki ses limitini aşmak için Fiio’nun ufacık E6 amfisini ve L5 Line-out kablosunu kullandım ve ses kalitesinde herhangi belirgin bir düşüş gözlemlemedim. (Zira ZX serisi bir Walkman ve büyük amfi kullanmak bana mantıksız geldi)

    Tavsiyem, eğer kafaüstü kulaklık kullanacaksanız veya ses limiti sizi “limitliyor” ise, bahsettiğim Fiio L5 Line-out kablosu ile E6’nın yeni modeli olan ve daha yüksek sinyal/gürültü oranına sahip Fiio A1 Micro’dan bir tane edinmeniz yönünde (25 dolar sadece ve minnacık bir alet).

    Sorularınız varsa cevaplayabilirim. TEŞEKKÜRLER..!
     Sony A15/25 ZX2 ve ZX100 Karşılaştırması Sony A15/25 ZX2 ve ZX100 Karşılaştırması Sony A15/25 ZX2 ve ZX100 Karşılaştırması



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenedosian -- 4 Mart 2016; 12:07:30 >







  • Öncelikle bu analizi yapıp bizlere paylaştığın için teşekkur ederim.
    Bir haftadır muzik dinlemek için bu urunlere ve benzerrlerine bakıp duruyorum. Muzikle uğraşan biri değilim, alacağım urunu seçtim ama kulaklık olarak tavsiye isteyeceğim.
    Istanbulda yaşıyorum yolda ve işyerinde kulanacağım ( sesin yoğun olduğu bir işletmede çalışıyorum buyuk kulaklık kullanma luxum yok)
    Evde online oyunlardan kafamı kaldıramıyorum :D
    Konuyu okudum ses yalıtımı felan benim çalıştığım işletmede sanırım iş gormez :S
    Benim durumum bu: gunde ortalama 10 saat aralıksız muzik dinlerim. kulaklarım artık yeter diyor ağrılardan anladığım bu
    Telefonda muzik dinlemeye karşıyım. internete girmek için yanımda tablet gezdiriyorum sony nin, muzik içinde 7-8 aydır NWZ-WH303 kullanıyorum
    Muzik olarak nostalji slow pop amator muzikleri ağılıkta dinliyorum.
    Yuksek ses e herkez gibi bende açım (yuksek sesle dinleyip kulağınızın zarar gormeyeceği iddalarınada karşıyım)
    Walkman cihazlarından A15 alıp kulaklarıma kıyak yapayım diyorum
    50-150 butcem bu kulaklığa ayırdığım 1 hafta içinde urunu hepsiburada dan alacağım tavsiyelerinizi bekliyorum

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ustad ben sony a27 almayı düşünüyorum ama sıfır 950 tl a15 ise ikinciel 370tl
    Yani sence bu kadar farka değermi. Ekolayzer farkı var demişsin yani bu gerçekten hissediliyormu çok olumlu bir fark mı acil cevap verirsen ona göre alacağım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu detaylı inceleme için kendi ve forumdaki tüm müziksever arkadaşlar adına çok teşekkür ederim. Bir solukta okudum yazıyı, sadece bazı konularda bilgi altyapısına ihtiyacım olduğunu farkettim.
    Bunun haricinde ufak bir sorum olacak. Kendime Audio-Technica ATH-M50X kulaklık satın aldım. Genel olarak(rahatlığı hariç ki onu da yastıkları değiştirerek düzeltmeyi düşünüyorum) oldukça memnun olduğum bir kulaklık. Buna en iyi uyabilecek fidelity m3 çalar tavsiyeniz ne olabilir?
    Bunların haricinde müzik dosyalarınızı(tabi ki yüksek kaliteli olanları) nerelerden indirmeyi tercih ediyorsunuz?
  • tenedosian T kullanıcısına yanıt
    Kardeşim nwz a25 mi Alayım yoksa nwz a 27 mi siz hangisini önerirsiniz sizin öneriniz doğrultusunda nzx100 alayım dedim fiyat fazla geldi a25 yada a27 alacağım ve kulaklık tavsiyeni kesinlikle bekliyorum eğer size zahmet vermezsem yardımcı olur musunu şimdiden çok teşekkürler kardeşim

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • tenedosian T kullanıcısına yanıt
    Abi bide sipariş verirsem şu 3 satıcıdan Sıralama yapar mısın 220v hepsisony ve alışverişburda acaba hangisinden almalıyım en iyiden en Kötüye Sıralama yaparmısınız

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • tenedosian T kullanıcısına yanıt
    Abi bide nzx 100 almam için 500 lira borca gireceğim siz ne dersiniz acaba almışken bu borca girebilir miyim aralarında çok net farklılık varmı gelki çok açıklaMA zahmetinde bulunmuşsunuz ama sizin fikirleriniz doğrultusunda alacağım

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu aktif mi? a25 hn mi alsam a15 mi alsam bilemedim.

    Sennheiser cx street 200 ile sony a25 ile gelen kulaklık arasında fark var mı?
  • mükemmel bir inceleme olmuş. buradan hareketle kulaklıkla uğraşmamak için Sony Nw-A25hn alacağım teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zifiri34 -- 28 Mayıs 2017; 13:53:36 >
  • Hocam bi süredir bende araştırıyorum bu ürünleri ama hep bi kararsızım şimdi mesela Nw-A25hn'e bu parayı vermeyip az daha eklesem hi-res destekli sony telefonları var, iyi kulaklıklarla bunlardan alacağım sonuca ulaşabilirmiyim telefonla da. Sony telefon dediğim aşağı yukarı aynı teknolojiler kullanılıyordur hani.
    Yada mevcut telefonuma hi-res destekli bir kulaklık alsam zaten flac yapıyorum cd den çoğu satın aldığım albümü, kayıpsız formatlar ve iyi kulaklıklarla bunların tadını yakalarmıyım yoksa bu cihazlar kesinlikle farklı bir dünya telefonların müzik konusunda veremeyeceği tadları alırsın git al dermisiniz.
  • bu konuya baktıktan sonra sony A15 almıştım urun halen çalışır durumda okadar takla surtunme ve ezilmeden sonra ilk gunku performansıyla çalışıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.