Şimdi Ara

Sıvı soğutma radyatörü için fan önerisi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Silverstone tundra serisi tek radyatör sıvı soğutucu kullanıyorum. Fanı biraz gürültülü çalıştığından fanı değiştireceğim fakat piyasada sadece kasa fanı tek olarak satılıyor. linkteki gibi bir fan işimi görür mü yoksa devri yetersiz mi kalır? Radyatöre uygun 120 mm sessiz bir fan önerebilecek var mı?

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/overclock/kasa-fani/aerocool-death-silence-14cm-kirmizi-ledli-sessiz-kasa-fani.html



  • Roark kullanıcısına yanıt
    Su soğutma fanları ile kasa fanları aynı şeyler değildir. Bu yüzden sessizlik için kasa fanı alıp kullandığınızda ciddi performans kaybı yaşayabileceğinizi unutmayın.

    Su soğutma radyatörlerinde kullanılan fanların tasarlanma amacı radyatör boşlukları gibi dar alanlarda havanın hareket edebilmesi için basınç uygulamak için tasarlanmıştır. Ortalama bir su soğutma radyatör fanının statik basınç değerinin 3 dolaylarında olması gerekir. Sizin düşündüğünüz fandaki değer ise max. 1.2. Bu kadar düşük bir basınçla havayı radyatör deliklerinden geçirebilmesi çok zor.

    hava radyatörden geçemeyeceğinden işlemci daha da ısınacak ve soğutulabilmek için de fan devri PWM ayarlarda daha da yukarı çekilecek, düşük basınçtaki hava radyatörden sekip fana geri dönerek türbülans ve ses yaratırken yüksek devirde çalışacak fan da gürültülü olacak, bu şekilde sessiz bir ortam düşünürken tam tersine sesli ve sıcak bir işlemci ile karşı karşıya kalınacak.

    Bu durumda en ideal çözüm radyatörler için özel tasarlanmış fanlar kullanmaktır.

    EK vardar serisi fanlar;
    http://www.n11.com/magaza/conn?stt=Kasa+Fanlar%C4%B1

    Corsair SP serisi fanlar;
    http://inventus.com.tr/mi_products/ProductList.aspx?DTID=1966#/?marka=CORSAIR

    Noctua İndustrial serisi fanlar - siyah çerçeveli olanlar;
    http://inventus.com.tr/mi_products/ProductList.aspx?DTID=1966#/?marka=NOCTUA

    kasa fanlarının amacı egzoz fanı bölgesi gibi geniş alanlardan havayı çekerek kasanın arkası gibi hava akımının minimum dirençle karşılaşılarak dışarı atılabileceği alanlar için tasarlanıp geliştirilmiştir. Bu ürünler kesinlikle su soğutmaya uygun değildir.

    EK: sessiz su soğutmanın en önemli kuralı soğutma yüzeyini yani radyatör boyutunu mümkün olduğunca büyütmektir. 120mm yerine 240 ya da 280mm'lik radyatör kullanmak demek aynı ısıyı uzaklaştırmak için fanları yarı hızda çalıştırmak demektir. Bu de sessizliği sağlar. Alınan fanlar da mümkün olan en yüksek devir / CFM / statik hava basıncı değerlerine sahip fan alınıp, %50 devrin altında ( genelde %30-40 arası yeterli olur) çalıştırarak sessiz bir ortam sağlanabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arimurdul -- 24 Şubat 2016; 15:13:15 >
  • arimurdul kullanıcısına yanıt
    Detaylı bilgi için teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.