Şimdi Ara

Sinovac aşısının etkinlik oranının farklılık sebebi açıklandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
457
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sinovac aşısının etkinlik oranının farklılık sebebi açıklandı



    Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'de acil kullanım onayı ile uygulamaya giren Çinli Sinovac'ın geliştirdiği aşının çeşitli ülkelerde çıkan farklı oranlardaki etkinlik sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Yavuz, Brezilya'daki Faz 3 denemelerinin sadece sağlık çalışanları üzerinde yapıldığına işaret ederek gönüllülerin yaş grubu ve hastalık belirti sınıflandırmasının da Türkiye'dekinden farklı olduğuna değindi.



    Aylardır beklenen corona virüsü aşılamaları, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK)’nun incelemeleri sonrası Çin’den getirilen ‘'CoronaVac’' aşısına acil kullanım onayı verilmesiyle 14 Ocak’ta ilk olarak sağlık çalışanlarında başlatıldı.



    Pandeminin başından bu yana en ön cephede salgınla savaşan Türkiye’nin her yerindeki on binlerce sağlık çalışanı aşıya yoğun bir ilgi gösterdi. Dünyada ilk aşılamaların 8 Aralık’ta başladığı İngiltere’de, aşılananların sayısı 3 milyona ulaşırken, 14 Aralık’ta başlayan ABD’de 11 milyon, 15 Aralık’ta başlayan Kanada’da 419 bin, 27 Aralık’ta başlayan Almanya’da 842 bin ve Fransa’da ise 318 bin kişi aşılanabildi. Türkiye’de ise bir günde aşılanan kişi sayısı 300 bine ulaştı.



    Aşıya talep had safhada



    Sinovac aşısının etkinlik oranının farklılık sebebi açıklandı



    Sağlık çalışanlarından aşıya yüksek talep olacağını tahmin ettiğini de söyleyen Prof. Dr. Yavuz, “Gördüğüm kadarıyla bütün hastanelerde bu ilgi yüksekti ilk gün. Bu çok sevindirici bir şey çünkü sağlık çalışanlarının aşı ile kaygısının olmadığını gören vatandaşlar da eminim ki aşılara hak ettiği ilgiyi gösterecektir” diye konuştu.



    Çin’li Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısıyla ilgili Türkiye’de yüzde 92, Endonezya’da yüzde 65, Brezilya’da ise önce yüzde 78, ardından yüzde 50.38 şeklinde çok farklı etkinlik sonuçları açıklanmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Prof. Dr. Yavuz, aşının yoğun bakım ve hastaneye yatışı engelleme oranının yüzde 90’dan fazla olduğunu, oranlardaki bu farklılıkların, her ülkede yürütülen Faz 3 çalışmalarındaki gönüllü özellikleri ve izlenen parametrelerin farklı olmasından kaynaklandığını vurguladı.



    Prof. Dr. Yavuz, Brezilya’daki çalışmalarda bizdekinden farklı olarak hem farklı yaş grubundan gönüllülerin dahil edildiğini, hem de sadece sağlık çalışanları üzerinde yürütüldüğünü söyledi. “Örneğin onlar ‘çok hafif belirtiler’ demişler. Türkiye’deki Faz 3 çalışmasında biz belirtileri hafif, orta ve ağır olarak sınıfladık” diyen Prof. Dr. Yavuz, Covid aşılarında en önemli kriterin ölüm ve ağır hastalığı engelleme başarısı olduğunu, CoronaVac dahil, dünyada acil kullanım onayı alan tüm aşıların da yüzde 90’ın üzerinde başarı gösterdiğini vurguladı.



    Prof. Dr. Yavuz, sağlık çalışanlarının tetkik yaptırma ihtimallerinin daha fazla olması nedeniyle, hastalığı çok çok hafif, hiçbir belirtisi olmadan geçiren gönüllülerin dahi tespit edilebildiğini ve bunun da o ülkedeki çalışmanın oranlarını etkileyebileceğini söyledi yani diğer bir deyişle söz edilen parametreler oranları büyük ölçüde etkileyebiliyor.



    Ülkeler arası farklı sonuçlar



    Sinovac aşısının etkinlik oranının farklılık sebebi açıklandı



    Prof. Dr. Yavuz, “CoronaVac aşısının Faz 3 çalışmaları farklı ülkelerde yapıldı biliyorsunuz. Brezilya’daki çalışmaya dahil edilen gönüllülerin yaş grubu ve profili bizdekinden farklıydı. Biz, 18-59 yaş arası gönüllüleri aldık çalışmaya. Normal vatandaşlar da dahil edildi bizde. Brezilya’daki çalışmaya ise sadece sağlık çalışanları alındı. Sağlık çalışanları, daha özellikli bir grup. Hem hastalığa yakalanma riskleri daha fazla, hem de çok az bir semptomda bile tetkik yaptırma olasılıkları daha yüksek. Örneğin BioNTech’in Faz 3 çalışmalarında en az iki semptom görülürse örnek alındı. Ama burada (Brezilya’da) diyelim ki sağlık çalışanıysa bütün hepsi, en ufak bir semptomda örnek aldıkları için asemptomatik ya da çok daha hafif enfeksiyon, yani normalde yakınması bile olmayan enfeksiyonlar da yakalanmış olabilir” şeklinde açıklamaların sürdürdü.



    Brezilya’daki çalışmada vaka gruplandırmasının da bizdeki çalışmadan farklı olduğunu anlatan Prof. Dr. Yavuz, “Biz (belirtileri) hafif biliyoruz, orta biliyoruz ağır biliyoruz. ‘Çok hafif’ de eklemiş onlar örneğin. Ben de aşılama tamamen sağlık çalışanlarında yürütüldüğü için herhalde ufacık bir şüphe bile olsa test yapmış olabilirler diye yorumluyorum. Bizdeki çalışmada gerçekten semptomatik olanlardan yani belirti gösterenlerden test aldık. Ama tüm bunları çalışmalar tam olarak açıklandığında daha rahat görebileceğiz. Mesela Oxford’un (AstraZeneca aşısı) çalışmasında da İngiltere etkinliği yüzde 90 açıkladı, Brezilya yüzde 64 açıkladı. Çalışma açıklandıktan sonra görüldü ki İngiltere’de bir gönüllü grubuna ilk aşıda yarım doz yapmışlar, ikinci aşılamada tam doz yapmışlar, o da yanlışlıkla olmuş mesela. Bunları yorumlamak gerçekten güç. Bütün çalışma yayınlandığı zaman ancak bir preprint formatında, daha sağlıklı değerlendirmeler yapabileceğiz” diye konuştu.



    “Acil kullanım onayı verilmiş aşıların hiçbirisi asemptomatik enfeksiyonları tamamen engellemiyor ve hatta asemptomatik enfeksiyonları ne kadar engellediği konusunda bir veri de yok diyen Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:



    “Sadece İngiltere’de AstraZeneca Oxford aşısının yüzde 59 oranında asemptomatik enfeksiyonları engellediği gösterildi. Yani hiç semptom göstermiyor ama PCR testi pozitif çıkıyor. Bu virüs solunum yollarından bulaşıyor. Aşıların hepsi solunum yollarını uyarmıyor. Ama vücudumuzda yani akciğerlerimizdeki bağışıklık sistemini yeterince uyardığı için ağır hastalanma olasılığı olmuyor. O nedenle aşıların hemen hemen hepsi ağır hastalığı önleme konusunda yüzde 90’ın üzerinde etkinlik gösterdi. Bizim çalışmamızda da, Brezilya’daki çalışmada da, mRNA aşılarının çalışmalarında da ya da viral vektör aşı dediğimiz Oxford aşı çalışmalarında da kanda (yeterince) antikor geliştiği ve bu da akciğere de geçebildiği için, akciğeri tutan ağır hastalık 90’ın üzerinde engellendi. Daha hafif hastalığı engelleme anlamında, ne kadar hafiflikteki hastalığı takip ettiğinizle ilgili etkinlik farklılığı olabilir. Çalışmalar arasındaki farkın bir nedeni de bu aslında. Diğeri de dediğim gibi (çalışmaya dahil edilen gönüllülerin) yaş grubu, sağlık çalışanı dahil etme oranları vs olabilir. Ama burada bizim açımızdan kesinlikle önemli olan, ciddi hastalığı, hastaneye yatışı azaltmış olması. Hastalığın hafif geçirilmesini dahi yüzde 50 azaltılması da ayrıca çok iyi bir şey.”



    Farklı veriler ve parametreler kulllanılıyor



    Sinovac aşısının etkinlik oranının farklılık sebebi açıklandı



    Pandemi nedeniyle olağanüstü koşullarda aşı çalışmalarının sonuçlandırılmaya çalışıldığını ve insanların telaşı nedeniyle aşı çalışmalarına da bu baskının yansıdığını anlatan Prof. Dr. Yavuz, “Çin aslında bütün verileri bir arada açıklamak istedi en başından beri. Ama o kadar basınç var ki insanların üzerinde, çok farklı dinamikler var. Olağanüstü günlerden geçiliyor diye düşünüyorum ben. O nedenle farklı ülkelerdeki bütün verilerin bir araya getirilmesi gerekiyor. Oxford aşısı da İngiltere sonucu bambaşka, Brezilya sonucu bambaşka. Ama bu bir biyokimya testi gibi değil. Yani kanıma bir yerde baktırdım 90, bir yerde baktırdım 60 çıktı değil. Çok değişik gruplardaki insanlarda bir aşı etkinlik çalışması yürütüyorsunuz. Hangi zamanda baktığınız, hangi hasta grubunda baktığınıza göre, her şey çok değişkenlik gösteriyor. Burada kritik olan nokta nedir? Ağır hastalığı engelliyor mu? Belli bir oranda da insanları koruyor mu? Dünya Sağlık Örgütü yüzde 50’nin üzerinde etkili olan her aşıyı kabul etmişti zaten. Bunun mantığı, yeterince insanı aşıladıktan sonra topluma bunun faydasının olması. Bu da hem ölüm sayısını azaltmak anlamında, hem de ağır hasta sayısını azaltmak anlamında” şeklinde konuştu.



    Aşı hayat kurtarır



    Sinovac aşısının etkinlik oranının farklılık sebebi açıklandı



    “Yaşlı ve yüksek riskli gruba Pfizer-BioNTech (mRNA) aşısı yapılmalıydı” şeklindeki tartışmalara da değinen Prof. Dr. Yavuz, sözlerini şöyle noktaladı :



    Ayrıca Bkz.Cumhurbaşkanı Erdoğan aşı oldu



    “mRNA aşılarının antikor titresi daha yüksek oluyor, bunu biliyoruz. O nedenle de aslında 65 yaş üstüne mRNA aşısı yapılsa daha iyi olabilirdi görüşleri var. Ancak şunu da unutmamak lazım, elinizde ölüm oranını, ağır hastalık oranını azaltan bir aşı varken o grubu bekletemezsiniz. Bu insanlar hastalanıp hayatlarını kaybederse daha büyük bir zararınız olur. Sonuçta (inaktif) aşının şimdiye kadar yapılan çalışmalarda ciddi bir yan etkisi de görülmüş değil. Basit kol ağrısı gibi yan etkiler. Elinizde böyle bir olanak varken bunu yapmamak akılcı olmazdı. O nedenle bunun yapılması gerekiyor. Yani bu insanları bekletip 6 ay sonra gelecek mRNA aşılarından yapalım demek çılgınlık olurdu. Toplumsal bağışıklık için biraz daha fazla insanı aşılamayı gerektirebilir. Sonuçta aşıların bulaşıcılığı ne kadar engellediği sorusunun yanıtını hiçbir aşı için bilmiyoruz. Yaşayarak öğreneceğiz, çünkü çok ağır bir pandeminin içinde geldi bu aşılar bize. Ama büyük, olumlu etkiler sağlayacak bu aşı. Onun için bunları yapıyoruz ve önümüzdeki günlerde de çok kısa bir süre içerisinde sonuçlarını takip edeceğiz zaten”




    Kaynak:https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/bilim-kurulu-uyesi-sinovac-asisinin-etkinlik-oraninda-ulkeler-arasindaki-farki-acikladi-6212376/







  • Ben aşının etkinlik oranından çok yan etki durumuna bakıyorum artık. Sanırım sinovac aşısıyla ilgili işe yaramıyor tarzı hiçbir açıklama yok. En düşük çıkan %50 etkinlik durumu da aşının genel etkinliği değil zira aynı açıklamada aşıyı olan kimsede ağır semptom görülmediği yazıyor. Yani buradan aşıyı olanların hasta olabileceği ama olsa bile hafif atlatacağı kesinlik kazanmış durumda (aksi açıklama görmedim). Hal böyle olunca aşı olan şu kadar insan öldü gibi haberler daha çok ilgimi çekmeye başladı. Bakalım ilerleyen dönemlerde sinovac için böyle söylemler artacak mı.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rasputin13

    Ben aşının etkinlik oranından çok yan etki durumuna bakıyorum artık. Sanırım sinovac aşısıyla ilgili işe yaramıyor tarzı hiçbir açıklama yok. En düşük çıkan %50 etkinlik durumu da aşının genel etkinliği değil zira aynı açıklamada aşıyı olan kimsede ağır semptom görülmediği yazıyor. Yani buradan aşıyı olanların hasta olabileceği ama olsa bile hafif atlatacağı kesinlik kazanmış durumda (aksi açıklama görmedim). Hal böyle olunca aşı olan şu kadar insan öldü gibi haberler daha çok ilgimi çekmeye başladı. Bakalım ilerleyen dönemlerde sinovac için böyle söylemler artacak mı.

    Diğer marka asılarda ölen olmustur cünkü onlarda canlı virüs var.. Bagısıklık sistemi cok zayıf adama yaparsan coronadan gider tabii.. Bundaki yan etkiden kasıt gecici ates, kas ağrısı, yorgunluk gibi grip benzeri seylerdir mutlaka.. Bunlar normal grip aşsında da var.. Vücut ölü virüse karsı savunmaya geciyor bağısıklık sistemi devreye giriyor grip olmus gibi hissediyorsun.. Yani asıyı olmak ölümcül bir yan etki olusturmuyor ya da kisi hastalanıp corona olmuyor.. Bunun icinde etkisiz hale getirilmis virüs var.. Hastalık ya da ciddi yan etki olusturması mümkün değil.. Virus harici maddelere karsı alerji olabilir en fazla o da milyonda bir ölümcüldür yani.. Ailendeki yaslılar sıraları gelince asıyı olsunlar bir sey olmaz..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fortune 4 -- 19 Ocak 2021; 10:25:43 >




  • Bence hiç dışarı çıkmayan ve hiç kimse ile görüşmeyen bir gruba hiç işe yaramayan bir aşı yapın. Sonra etkinlik oranı %100 çıktı diye sevinin. :) Buna da bilim deyin.
    Peki şimdi ilk dozlar doktorlara yapıldı ee ne olacak etkinlik oranı ne çıkacak acaba?

  • İnaktif aşı olmasından dolayı koruyuculuk oranından ziyade orta ve uzun vadede yan etkileri benim için daha önemli. mRna aşılar henüz çok yeni evet belki geleceğin teknolojisi ama henüz orta ve uzun vadeye ilişkin bir veri yok. Çok anlamamakla birlikte orta ve uzun vadede eğer ki bir sorun çıkarsa bunun telafisinin de güç olacağı kanısındayım. Örneğin ileride bayanlarda hamile kalma konusunda veya bebeğin sağlığına bir etkisi olup olmadığı gibi.

    Düz mantık gidecek olursak nasıl ilk çıkan telefon, otomobil vs de sıkıntılar oluyorsa o nedenle mrna ya güvenemiyorum. Bence geleceğin teknolojisi ama biraz daha olgunlaşması lazım.

    O nedenle favori aşım inaktif herhangi bir aşı ki şu durumda sinovac gibi duruyor. MRna aşısı yaptırmayı düşünmem şahsen. Yerli inaktif aşı yaptırır mıyım onu da yaptırmam çünkü nasıl Mrna aşılar daha yeniyse ülke olarak aşı konusunda da yeni olduğumuzu düşünmüyorum.

    Maddi anlamda sıkıntısı olmayan aşı olduktan sonra antikor testi yaptırabilir aslında.





  • Fortune 4 kullanıcısına yanıt
    Pfizer aşısından 23 ölüm bildirilmiştir, muhtemelen 30 u geçmiştir.

  • Murat.Ak M kullanıcısına yanıt
    Brezilya’da zaten sağlık çalışanlarına her yaş grubuna devamlı virüsle karşılaşan gruba yapmış sonra toplumu koruma oranı,%50 diyor buna da bilim diyor.

    Aşının toplumu koruma oranı önemli. Hasta etmeyen virüs bulaşsa ne olur ? Kimseyi etkilemez. Yinede bulaşır ama az bulaşır.
  • kazuya58 kullanıcısına yanıt
    Çok ağır hastalıkları olanlarda ve çok yaşlılarda yan etkilerin ciddi olabileceği bunun iyi yönetilmez ise ölüme yol açabileceği düşünülüyor.

    Bu durum dahi covid-19 ile karşılaşmasından iyi zira Covid-19 girse sağ kalan olmuyor bu tür yaşlı bakım evlerinde.
  • Fortune 4 kullanıcısına yanıt
    Dünyadaki mevcut Covid19 aşılarının hiç birisi canlı Covid19 virüsü taşımamaktadır. Canlı virüs aşıları covid19 için henüz yapılmamıştır.

  • gun kullanıcısına yanıt
    Gün Bey, koronavirüste ölümlü vakaların coğu yaşlı ve/ya kronik rahatsızlığı bulunan insanlarda gerçekleştiğini biliyoruz. Peki neden aşılama çalışmaları yapılırken 60 yaş üstü kişiler deneylerde yer almadı ? Zaten sağlıklı insanlar bu hastalığı ayakta atlatıyor, benim kronik karaciğer rahatsızlığım var ben bile ayakta ilaç kullanmadan atlattım hastalığı. Annem 3 sene önce kemoterapi görmüştü, vucüt direnci düşük oldugu için hastanelik oldu ama Allah'a şükür o da atlattı hastalığı.

    Avrupada Mrna aşılarının yaşlı insanlarda komplikasyonlara yol açtığı ve Almanya başta olmak üzere, ABD ve Norveç'de ölümlere yol actığı biliniyor. Pzifer'in yaptığı acıklamada ise ölüm vakaları ciddiye alınacak boyutta değilmiş. Eee kusura bakmayın da, bu yaşlı ya da kronik rahatsızlığı olanlar ha aşı olarak ölmüş ha koronavirüsten ölmüş ? Geri kalan sağlıklı insanlar, onlar için mevsimsel grip gibi olan bir hastalık için neden % 50 koruma oranı olan bir aşı için sıraya girsin ve ekstra komplikasyon riskini alsın ? Ben bunu merak ediyorum.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: kazuya58

    Pfizer aşısından 23 ölüm bildirilmiştir, muhtemelen 30 u geçmiştir.

    Yani bence yaslı ve kronik hastalıgı olanın avrupalı markalar yerine cin olandan yaptırması daha güvenli olur.. cin asısıyla ilgili yan etki raporu yok gibi 1 tane mi ne ölen oldu yazıyordu o da muhtemelen baska sebepten ölmüstür.. Ben sahsen babamın ası olmasını istemiyorum bana fikir sordu covide yakalanır da ası olma dedim diye kendimi suclarım diye sen bilirsin kendi kararındır dedim fakat avrupa asısı deseydi olma derdim..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kazuya58

    Pfizer aşısından 23 ölüm bildirilmiştir, muhtemelen 30 u geçmiştir.

    Bana gelince ben kendim herhangi bir aşı yaptırmayacagım millet aşılansın nasılsa salgın ortadan kalkar babam 65'in üzerinde ben daha 30'lu yaslardayım..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fortune 4 -- 19 Ocak 2021; 12:32:19 >
  • smalsrol S kullanıcısına yanıt
    Bağışıklık sistemi genetik olarak aslında sorunlu olan insanlarda ne olacağı belli olmuyor. Bazen bir aileden bir çok insan arka arkaya ölüyor biliyorsunuz.

    Hadi diyelim yakalanan hafif atlattı ama bulaştırdıkları olmayabilir. Kısaca ne olacağı belli olmaz birde toplum sağlığı için, maske çıkması için ve ekonomi için, olmamız gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 19 Ocak 2021; 12:37:23 >
  • Özet olarak aşı çalışmalarını istediğimiz sonuç çıkana kadar manipüle ettik diyor.

  • Fortune 4 kullanıcısına yanıt

    Kardeşlerim sağlıkçı ve 3üde aşı oldular.

    Covid geçirdiğim için 4-5 ay sonra aşı meselesini düşüneceğim, muhtemelen olurum.

  • forumda faz3 için gönüllü olanların konusu var mı ?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.