Şimdi Ara

Güneydoğu Anadolu da 15 yıllık kaya gazı var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bugün bence petrol fiyatlarının düşme nedenlerinden biride amerikanın kaya gazına yaptığı yatırımlar.Bu kaya gazından sadece güneydoğu anadoluda ülkeye 15 yıl yetecek kadar varmış.

    Türkiye'de kayagazı rezervi

    EIA tarafından yayınlanan rapor Türkiye’de de heyecan yarattı. Raporda Güneydoğu Anadolu havzasında Dadaş ile Trakya havzasında Hamitabat formasyonlarında çıkarılabilir kaya gazı miktarı 680 milyar m3 olarak veriliyor.

    Bu miktar Türkiye’nin bugünkü yıllık tüketimi (46 milyar m3) esas alınırsa yaklaşık 14-15 yıllık bir tüketime denk düşüyor.

    Kesin olan şey, Türkiye’de henüz mevcut kaya gazı ve petrol rezervlerinin Türk mercileri tarafından belirlenmemiş olması, Türkiye’de çalışmaların sondajlı ön araştırma aşamasında olduğu.

    Gerçekçi olarak bakmamız gerekirse, hem yukarıda saydığımız teknik etkenler, hem de petrol kanunu, petrol tüzüğü, tamimler ve genelgeler ile düzenlenen karmaşık yasal yapı nedeniyle Türkiye’de kaya gazının piyasaya sokulmasının 2020’den önce mümkün olduğunu düşünmek iyimserlik olur.

    Bu durum, dünyanın ABD dışında kalan kısımları için de geçerli. BBC’de çok ses getiren British Geological Survey rakamları son derece iyimser, “olabilecek olanın en iyisi” diyebileceğimiz ve muhtemelen gerçekten çok uzak rakamlar.

    Çin’de teknik ve jeolojik nedenler, Avrupa’da yasal düzenlemeler, çevre odaklı endişeler, kaya gazı denince daha uzun süre ABD’nin dışında bir başka ülkenin akla gelmeyeceğini gösteriyor.

    Yazının tümünü okuyun :http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/04/140407_kaya_gazi

    Şu haber göre 40 yıl yeticek gazımız varmış ;http://www.zaman.com.tr/ekonomi_kaya-gazi-hamlesi_2193155.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Helgin -- 11 Kasım 2014; 12:14:27 >







  • Chp millet vekili Hülya Güven soru önergesi vermiş .http://www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-32755s.pdf
    Enerji bakanı yanıtlamış.http://www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-32755c.pdf

    Hepsini tam okuyamadım ama çalışmalar başlatılmış bile yazının başlarında 17 yıl yeticek kayagazının çıkartılabileciğini yazmış Taner bey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Helgin -- 11 Kasım 2014; 12:21:03 >
  • Kaya gazı gerçekten müthiç bir buluş oldu. Adı üstünde kayalarda sıkışmış gazların birden fazla ve yatay sondaj ve hidrolik kırma yöntemi ile açığa çıkartılmasıdır. Hidrolik kırma yönteminde çok tehlikeli asitler kullanılması çevre örgütleri ürkütse de, geliştirilen yeni yöntemlerle bu sorunun aşılacağı düşünülüyor.

    ABD net ithalatçı iken şuan ihracata başlaması bu işin ciddiyetini gösteriyor sanırım.


    http://goo.gl/TOVhIe

    Burda baya detaylı bilgi var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Verdo

    Kaya gazı gerçekten müthiç bir buluş oldu. Adı üstünde kayalarda sıkışmış gazların birden fazla ve yatay sondaj ve hidrolik kırma yöntemi ile açığa çıkartılmasıdır. Hidrolik kırma yönteminde çok tehlikeli asitler kullanılması çevre örgütleri ürkütse de, geliştirilen yeni yöntemlerle bu sorunun aşılacağı düşünülüyor.

    ABD net ithalatçı iken şuan ihracata başlaması bu işin ciddiyetini gösteriyor sanırım.


    http://goo.gl/TOVhIe

    Burda baya detaylı bilgi var.

    Okuyacağım teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kaya gazı aramaları yapıyoruz. Ama şunu belirtmek isterim. Rezerv var demek o rezerv'i ekonomik şekilde üretebiliriz demek değildir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.