Şimdi Ara

2. el otomobil piyasasında 'İSPARK' paniği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.088
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İSPARK’a park borcu bulunan 50 bin aracın 2. el piyasasında noterlerce satışının yapılmayacağına ilişkin İstanbul’da 174 noterle anlaşma yapıldığı şeklindeki açıklama tepki çekti.

    Konuyu değerlendiren Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Hukuk Komisyonu Üyesi avukat Rıdvan Yıldız, “İSPARK ve noterlerin anlaşması Anayasal bir hak olan 'Mülkiyet Hakkı’nın ihlali anlamına geliyor. Oysa Anayasa mülkiyet hakkının ancak Kanunla sınırlanabileceğini öngörmektedir. İSPARK gibi borçlarının tahsili genel hükümlere bağlı bir özel şirket için anayasal bir hakkın sınırlanması hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır” dedi.

    'İSPARK ALACAĞINI İSPAT ETMELİ'

    İSPARK görevlilerince park ücreti borcuna dair alacak iddiasının ispata muhtaç olduğunu, böyle bir alacak iddiasıyla icra takibine girişilse dahi borçlunun yedi gün zarfında itirazda bulunmasıyla takibin duracağını ve alacaklının konuyu yargıya taşıdığında hem masrafa gireceği, hem de ispat güçlüğü nedeniyle zararlı çıkabileceğini dile getiren Yıldız, “Aracın malikinden alacaklı olduğunu iddia eden kişi ve kurumlar bu alacaklarına ait ispata yarayan bilgi ve belgeleriyle devletin icra müdürlüklerine başvurup, ancak yasal takip sonucunda alacaklı olduklarını kesinleştirdikleri takdirde icra müdürlükleri kanalıyla aracın satışına kısıtlama getirilebilir” diyerek, ayrıca İSPARK görevlisinin aracın plakasındaki bir harfi yanlış yazması veya saatle ilgili rakamı yanlış tuşlamasından ötürü haksız alacak iddialarının da söz konusu olabileceğine dikkat çekti.

    Av. Yıldız, park yapıldığı zamanda kendi görevlisinin ihmali nedeniyle park ücretini tahsil edemeyen İSPARK’ın araç sahiplerini cezalandırmaya yetkisi de, hakkı da olmadığını ekledi.

    'İŞLEM YAPMAYAN NOTER SUÇ İŞLEMİŞ OLUR'

    Avukat Rıdvan Yıldız açıklamasının devamında "İstanbul’da bazı noterlerce İSPARK ile yapılan özel bir anlaşmaya dayanarak araçların devri için şekil şartı olarak öngörülen Noter’de satış işlemi engellenmekte ve açıkça mülkiyet hakkı ihlal edilmektedir. Noterlerin bu şekilde bir taahhüde girmeleri hukuka aykırıdır. Ticari bir işletmenin alacak iddiasından ötürü satış işlemini yapmayan noterler suç işlemiş olurlar” dedi.

    Av. Yıldız “İSPARK Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren bir ticari işletmedir. Noterlik müessesi ise kendi kanunu çerçevesinde görev yapan yarı resmi bir kamusal kurumdur. Anayasanın 35’nci maddesinde mülkiyet hakkı koruma altına alınmış ve kamu yararı olmadıkça mülkiyet hakkının sınırlanamayacağı belirtilmiştir" şeklinde konuştu. Avukat Yıldız, Adalet Bakanlığı’nın ve Türkiye Noterler Birliği’nin harekete geçerek, 174 noter hakkında işlem yapması gerektiğini, İSPARK’a borcu olduğu gerekçesiyle araç satış işlemi yapmayan noterlerin kendilerine bildirimesini istedi.

    KAYNAK







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.