Şimdi Ara

AMD 'Amur' İşlemcisi ile Android Pazarına Girecek!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.956
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • http://www.fudzilla.com/home/item/35945-amd-amur-arm-processor-could-target-tablets
    http://www.digitimes.com/news/a20141003PD205.html
    http://www.donanimcibaba.com/2014/10/amd-android-pazarina-amur-ile-girebilir.html


    AMD'nin, ARM Coretx A-57 temelli 64 bit 20nm işlemcisi Amur hem Android hem de Linux çalıştırabiliyormuş ve 2015 yılında çıkabilirmiş.
    Firma daha önce Android pazarına girmeyeceğini açıklamıştı fakat Windows tabletlerin para kazandırmaması firmayı bu yola teşvik etmiş olabilir ?? Öte yandan Nvidia'nın bile zar zor tutunduğu Android pazarında AMD Amur ile nasıl bir fark yaratacak merak ediyorum.



  • Nvidia, piyasada AMD'yle "hamur" gibi oynayınca, garibim son çare Android pazarına kaçmış.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tegrayla amd'nin cikaracagi alet ayni miymis ki nvidia yapamamisti amd ne yapacak diyoruz?amd'nin nvidia degil de qualcomm gibi bir vatandasla nasil ugrasacagini dusunuyorum ben.bu adamlar arm ile x86'yi birlestirmeyecek miydi yapmisken arm piyasaya surelim mi demisler cok yaygin olmayabilir belki deneme amacli bile cikariyor olabilirler.amd kagit uzerinde kalmasin bir de deneyelim olaylarini seven bir firma.muhtemelen intel gibi milyar dolar argesi olmadigi icindir.
  • AMD süper ya. Tebrik etmek lazım adamları. Her şeyle uğraşıyorlar. x86, APU, HSA, Mantle, Grafik işlemcileri, ARM sunucular en sonunda da ARM tabanlı tablet işlemcisi. İnşallah başarılı olurlar ama bir taraftan da korkutuyor beni bu kadar şeye enerji harcamaları. Hele ki Intel gibi deli ar-ge bütçesi yokken.
  • Hasan07-36 kullanıcısına yanıt
    Birbtaşla iki kuş misali. Zaten a57'ye arge ayırmışlardı belki de android'de de bir şansımızı deneyelim dediler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • adamlar neler yaptı hala nvidia diyor
    dx12 yi beklerken mantle
    ekran kartına para yok diyenlere apu
  • Zaten doymuş ve oturmuş bir pazarda AMD'nin işi tıpkı NVidia ve Intel gibi çok zor, bu nedenle tüketici ürünlerinden çok ARM mimarili sunucu pazarına yönelik bir girişim gibi geldi bana. Bu arada haberdeki hem Android hem de Linux çalıştırma olayı da iyiymiş, Android dediğin başlıbaşına bir Linux OS zaten.
  • AMD el atmadığın ne kaldı

    gel birde süpermarket aç türkiyede işlemciden daha çok tutulursun ha.
  • Amur ne la Hamur olaydı keşke
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dreamer Apartment

    Nvidia, piyasada AMD'yle "hamur" gibi oynayınca, garibim son çare Android pazarına kaçmış.

    Amd nin sıkıntısı nvidia değil intel...

    Fanlığın alemi yok.
  • Ucuz işlemcide Allwinner Rockchip gibileri var. Orta üst segment için zaten dolu ortalık. Intel'in CloverTrail+ 'ları ucuz tabletlere de girip Cortex A7'lere iyi alternatif oluyor. Baytrail zaten çok daha hızlı.

    AMD'nin ucuz alan için de daha üst alan için de pek şansı yok gibi geliyor. İlave arge olmadan neyi nereye kadar geliştirebilecek?

    İşin içine telefon olayı girerse iletişim çipi için de sorun var. Qcomm SOC'a entegreli. Ayrı çip kullanıldığında maliyet artıyor, ucuz çip satanlar avantajlı konuma giriyor.

    Baseband / LTE için ayrı çipler kullanıldığında rekabetçi son ürün imkansız değil. Ama ucuz segmente kaydıkça kar marjı da gidecek.

    Öbür taraftan AMD'nin arge ile modem çipi oluşturması şimdilik imkansız.

    Kimsenin beğenmediği Nvidia zmanında Icera'yı satın alarak bence çok önemli bişey yapmıştı. Ben hep soft modem altyapılarının önemli olduğuna inandım yıllarca (veya esnek programlanılabilir benzer yapıların,yeterince düşük güç tüketip yönetim bağımsızlığı olması şartı ile. Yani dışardan bi host cpu'ya ihtiyaç duymaması gibi). Nvidia telefonlarda çok fazla yer bulamıyor ama Icera modem olayı bana göre önemli.

    AMD standart A57 tasarımı server altyapısında da kullanıyor. Diğer ARMgillerden daha hızlı pazara ürün sürmek için aynı tasarımı kullanırsa, elindeki tasarım sayesinde yeni masraflar pek çıkmaması lazım.

    Eğer sadece Tablet tarafını hedefliyorlarsa, telefon kısmıyla ilgilenmeyeceklerse, ellerinde standart A57 tasraımı olacağından belki mantıklı olabilir.

    HSA altyapısı faln demişler. 2 sene öncesinden Windows TAbletler için bahsettiğim şeyleri Android tablet için, en azından belli bi altyapı ve belli program grupları için yaparlarsa o zman ilginç olabilir. Bu da custom tasarım için zaman kazandırabilir.

    ARM da HSA konsorsiyumuna dahil. Ama HSA için bi sürü şey hazır olmasına rağmen sadece AMD'nin x86 CPU'su ve GPU altyapısı şimdilik bundan yararlanma imkanına sahip.

    AMD Hondo gibi tablet zımbırtıları ile ve elini çabuk tutabilirse, üstüne de yeterince gaz verdirebilrise mesela C# ile kolay geliştirme ve GPU avantajı sayesinde programlar için C#+GPGPU ile daha etkili olabilir diye bıdı bıdı edip durmuştum. Ne AMD buna ayırabilecek kaynak bulabildi, nede bu yoldan geliştirme için gidildi (C# içinden Ms'nin GPGPU arabirimi C++ AMP'ı kullanma imkanı bugün daha farklı konumda, C++ AMP daha iyi bi konuma geldi, yani faydası olabilirdi). Intel bu işe sarılınca kısa sürede AMD'nin GPU'sunun önemi de azalmış oldu.

    HSA üstünde çok yol alındı. Eğer AMD geliştireceği bi tablette yeterli arge ile, kernelin bazı işlerini HSA altyapısı üstünden yürütmesini sağlayabilr ise büyük bi adım olabilr. big.little'da HMP modda (farklı çekirdeklere farklı threadlerin atanabilmesi) A7 ve A15 çekirdeklerine farklı threadler atanabiliyor. Kernel hangi threadin hangi çekirdeğe atanacağını belirliyor. Eğer daha fazla işlem gücü gerekiyorsa bunu A15 üstünde çalıştırıyor. big.little benzeri bişey HSA altyapısıyla CPU-GPU arasında da kurulabilirse, HSA altyapısı programa üstünde çalıştığı donanımı mesela 4 büyük çekirdek + 8küçük çekirdek grubu diye tanıtabilir(HSA altyapısına göre kodlanıldığı zman program direk olarak işletim sistemi >> donanım ile muhattap olmak yerine HSA altyapısıyla muhattap oluyor). Bu,
    HSA altyapısının, çalıştırılacak kod kısımlarının hangi donanım kaynaklarının hedef alınacağını belirlemesine yol açıyor (şu kısım CPU'da şu kısım GPU'da şu kısım DSP'de vs. gibi). Bunun bugünkü GPGPU'dan farkı, GPGPU tek bi unified yapı değil. Özel olarak GPGPU amaçlı geliştirme yapılması gerekiyor. HSA ile yazılım altyapısı, varolan donanım kaynaklarına göre dağıtım yapmaya çalışabiliyor. Bunn için HSA'da alt seviyeli işletim sistemi kerneli ile çalışan modüllere faln sahip(Java'nın .net'in Assembly versiyonu gibi düşünün).

    Yazılım altyapısı için elbet daha az arge gerekir ama, eğer umut edildiği gibi kurulabilirse varolan ARM tasarımlarından çok farklı olarak ilk defa CPU-GPU'yu bütünleşik olarak, sadece GPGPU için değil, big.little benzeri bütün sistemin işleyişinde kullanma durumları olabilir.

    Burda sorun, hemen aklımıza gelecek olan CPU-GPU iletişim altyapısı geliyor(yüksek oranda gecikmeli. oysa big.little a7-a15'de bu gecikme daha az). Öbür taraftan bu big.little'da 4 çekirdek gibi çalışan modda(in kernel switching denilen modda, yani aynı anda sadece A7'nin veya A15'in çalıştığı, ikisinin birden çalışmadığı, ayrı ayrı görev atanamayan durum, yani HMP öncesi durum) görev A7'den A15'e aktarılırken 30 bin cycle gecikme oluyormuş. Yapılacak işin yüksek performans gerektirdiği ortaya çıktı, A7'den A15'e devredilecek, A7 çekirdeğindeki bütün konum-durumların (bütün register değerleri konumları flaglar cache içerikleri vs.) A15 çekirdeğine aktarımı zaman alıyormuş. A7 baştasarımcısı anlatmıştısı anlatmıştı bunu.

    Şimdi bu son yazdığımın HSA ve GPU ile alakası, CPU-GPU birleşik-unified adress alanı içinde olduğu zaman, birbirlerini adresleyebildiklerinde, iletişim altyapısı cache ile belleğe çıkmadan desteklendiğinde, yani PS4 - Kaveri'deki gibi olduğunda CPU-GPU iletişimi çok çok daha kısa zaman alması gerekir. Sadece cache içine sığacak kadar az ve tekrar kullanılabilen verilerin olduğu durumlarda CPU-GPU iletişimi çok çok dha hızlı olabiliyor Kaveri-PS4'de. Kaveri'yi hala bilmiyorum ama PS4'de CPU-GPU cache kontrol etmesi okuması olayları, önceki beklentilerimizden çok daha uzun sürse bile bu big.little'daki eski in-kernel-switch moddan çok çok daha kısa sürüyor (A7'nin görevi A15'e devrettiği sonrasında geri aldığı durum).

    Bu big.little'ın IKS(in-kernel-switch) modu ile karşılaştırdığımızda, HSA altyapısı GPU kaynaklarına çok daha hızlı erişecek şekilde çalışan programın komutlarını işletebilir belki.

    Ben son kullanıcı deneyimi olarak IKS altında big.little çalışan ürünlerde kullanıcı şikayeti okumadım. Tablet telefon takılıyor ediyor diye. HSA altyapısı eğer işletilip GPU da olaya dahil edilebilirse benzer şekilde gecikme oluşup şikayet olacağını zannetmiyorum.

    Şimdilik sadece AMD nin bu HSA olayında çok çok büyük payı ve hazır ürünü var. Eğer bu ARM tasarımı, standart tasarım olsa bile, HSA ile GPU 'yu kullanan bi kernel de olabilirse diğerlerinden çok farklı bi şekilde adım atmış olacak. Gerçi bunların da geliştrilmesi fonksiyonel olması için daha çok arge lazım. Yine de big.little'ı, Linaro grubunun çabalarını düşününce belki fonksiyonel bi HSA altyapılı tasarım ve yazılım grubu getirebilirler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bjk__murat

    AMD el atmadığın ne kaldı

    gel birde süpermarket aç türkiyede işlemciden daha çok tutulursun ha.


    Bu nasil saçma bir yorumdur.. hersey masaüstü mu sanıyorsunuz hersey mobil devri millet f|p oranı yüksek ürünlere bakiyorlar hali ile firmalarda bu segmentte yer edinmeye çalışıyor çünkü bu segmentte belirli bir yer edindiğiniz taktirde para kazanalilabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bjk__murat

    AMD el atmadığın ne kaldı

    gel birde süpermarket aç türkiyede işlemciden daha çok tutulursun ha.


    Her konuda da senin şu boş yorumlarını görmesek sen de daha çok sevilirsin bjk__murat

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PsychicPower


    quote:

    Orijinalden alıntı: bjk__murat

    AMD el atmadığın ne kaldı

    gel birde süpermarket aç türkiyede işlemciden daha çok tutulursun ha.


    Her konuda da senin şu boş yorumlarını görmesek sen de daha çok sevilirsin bjk__murat

    Bu arkadastaki boşluk uzayda yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar laf sokacağım diye çok kasıyorsunuz kendinizi yapmayın yahu.

    Atomumu parçalıyorsunuz burada gören de yaptıkları yorumları intel, amd felan inceliyor sanır.

    Yap yorumunu git işte şurada iki dkda eğlenelim hep ciddi olmaya gerek yok, ki söylediğim ironide doğru. Amdnin zarar haberleri üst üste gelirken bir siz kaldınız savunucusu. :) yada onuda sırf laf sokmak için yapıyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AMD'nin zarar etmesinin ucu son kullanıcı olarak sanada dokunur haberin olsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: F@ruk

    AMD'nin zarar etmesinin ucu son kullanıcı olarak sanada dokunur haberin olsun.

    Ya kardeşim anlamak ta zorluk mu çekiyorsunuz banane amd den intel den bende dediğin gibi cebime bakarım. Fanboy felanda değilim olsam 2000 liraya bile amd sistem kurmam. Hatta intelden çok amd öneriyorumdur.

    Hep söyledik söylüyoruz amdde yapsın birşeyler rekabet artsın diye ama hele şu haswell refresh işlemcileri ile karşılaştırmaya gelmiyor bu kadar ezilinmez.

    Eskiden insanlar 6 çekirdek 8 çekirdek süper felan diye alıyordu sonra anladılar durum öyle değil bu sefer de daha ucuz diye almaya başladılar ama artık ne kadar ucuz desen de almıyorlar. Bu da başarısızlığın kanıtıdır.

    Laf anlatmaktan yoruldum yahu insanlara o kadar yazı yazarken yorulmuyorum da böyle kin dolu laf sokma çabasındakilere laf anlatırken sıkılıyorum. Birdaha yapmam herhalde. İyi günler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MühendisMurat -- 13 Ekim 2014; 12:38:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok cahilsin keske olsen.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hay amd yine bişeylerle uğraşıyorlar.
  • Arkadaş konudaki yorumların yarısının haberle ilgisi yok ne kadar fanboy var böyle her konuda aynı muhabbetler
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.