Şimdi Ara

WINDOWS XP HİKAYESİ!!!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.510
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  WINDOWS XP HİKAYESİ!!!

    Şimdi size Microsoft'un efsane işletim sistemi XP nin hikayesinden bahsedeceğim

    Microsoft, Windows XP için son güncellemeleri 8 Nisan'da sundu. Bundan böyle, sıradan kullanıcılar için 12 yıllık bu işletim sistemine hiçbir güncelleme gelmeyecek. Yalnızca bazı özel anlaşmalı şirket ve devletler güncelleme alabilecekler.
    Windows XP, 25 Ekim 2001 tarihinde piyasaya çıkmış olsa da, gelişim süreci bundan çok daha öncelerine dayanıyor. Hatta, XP aslında Microsoft'un Windows bölümündeki iki proje ve takımın birleşmesiyle ortaya çıkmış bir işletim sistemi.
    Neptune ve Odyssey
    1990'ların sonlarında, Windows'un tüketici ve iş/server takımları ayrı ayrı işletim sistemleri üzerinde çalışıyorlardı. İş divizyonu "Odyssey" i geliştiriyordu ve bu Windows 2000'in devamı olarak planlanıyordu. Tüketici divizyonu ise "Neptune" üzerinde çalışıyordu ve bu da Windows 98'in devamı niteliğinde olacaktı.
    "Neptune", NT ailesinden olan ilk tüketici Windows sürümü olacaktı ve MS-DOS olmadan çalışacak şekilde programlanmıştı. "Neptune" hakkındaki ilginç bir detay, Microsoft'un masaüstü için yeni bir kullanıcı arayüzü düşünmüş olmasıydı. Masaüstündeki "Activity Centers" bölümlerinde, resimler, müzikler ve daha birçok şey olması düşünülüyordu.

    Projelerin birleşimi, ve XP'nin getirdikleri
    Ama, "Neptune" ve onun yeni arayüzü için olan planlar, tüketici kısmı için Windows ME'nin (millenium) çıkarılmasıyla askıya alındı. Windows ME, hala MS-DOS'a sahipti.
    2000 yılında Microsoft, "Neptune" ile "Odyssey" takımlarını ve projelerini birleştireceğini açıkladı. İki takım da, "Whistler" isimli projede ortak çalışacaktı ve "Whistler" ın beta sürümleri 2000 ve 2001'de kullanıcılara sunulacaktı. Nisan 2001'de, Microsoft "Whistler" ın tüketici sürümüne resmi ismi olan Windows XP'yi (experience) verdi.
    Özellikler ve sistem gereksinimleri
    Windows XP ile o kadar çok yeni özellik getirildi ki, hepsinden bu yazıda bahsetmek pek mümkün değil. İşletim sisteminin dikkat çekmesi için bazı görsel değişiklikler yapılmıştı. Buna karşın Windows XP, ilk olarak Windows 95'te tanıdığımız başlat menülü ve masaüstüne sahip basit arayüzü korumuştu.
    Microsoft hiçbir zaman Windows XP temalarını değiştirmek için destek sunmamasına rağmen, bunları geliştiren büyük bir alt-kültür türemişti.
    Ayrıca Windows XP, sadece bir bilgisayarda kullanılması için bir aktivasyon kodu gerektiren ilk Windows sürümüydü. Açılma süreleri çok daha hızlıydı ve "side-by-side" DLL desteği ile "DLL cehennemi" durumları engelleniyordu. Bir program olması gerektiği gibi çalışmadığında, geriye alma özelliği ile programın yüklü olmadığı bir zamana Windows'u geri alabiliyorduk. Remote Desktop dahil olmak üzere, çok sayıda internet tabanlı özellik de eklenmişti.

    Sistem gereksinimleri, çıkışı ve service pack'ler
    Windows XP'nin Home ve Profesyonel sürümleri, bir Intel Pentium 233 işlemci, 64 MB RAM, ve 1.5 GB sabit disk alanında çalışabiliyordu. Nadiren kullanılan 64 bit'lik sürüm ise, 733 MHz bir Intel Itanium işlemci, 1 GB RAM ve 6 GB sabit disk alanı gerektiriyordu.
    Windows XP'nin piyasaya çıkışı
    Windows XP, resmi olarak 25 Ekim 2001'de piyasaya çıktı ve Microsoft tüm dünyada parti ve kutlama etkinlikleri düzenledi. Bill Gates o sırada etkinlik için New York'taydı ve etkinlikte ücretsiz Sting konseri verilmişti.
    Windows XP ile ilgili yorumlar genelde olumluydu, fakat bazı kullanıcılar arayüzün fazla renkli ve çocuksu olmasından şikayetçiydi. Kimileri ise sistem gereksinimini fazla yüksek buluyordu.
    Service Pack'ler
    Microsoft, Windows XP kullanıcılarına üç ücretsiz servis paketi sundu ve bunlar birçok kusuru gidermenin yanında, bazı ufak tefek özellikler ekledi. Service Pack 1, Eylül 2002'de yayınlandı ve ilk kez USB 2.0 desteğini getirdi.
    Windows XP Service Pack 2 Ağustos 2004'te yayınlandı. Diz üstü bilgisayarlarda WiFi kullanımının yaygınlaşması nedeniyle WiFi desteği geliştirilmişti. Son olarak Service Pack 3, Mayıs 2008'de nispeten küçük güncellemeler getirdi.

    XP satışları ve XP'nin ömrü
    Windows XP'nin lisanlı satışlarının sayısı biraz tartışmalı bir konu. Çıkışından daha iki ay sonra Microsoft, 17 milyon lisansın satıldığını söylemişti. Bunun ardındansa bugüne kadar herhangi bir kesin bilgi açıklanmadı. 2006'da bir IDC araştırmacısı, dünya çapında 400 milyon Windows XP'nin kullanıldığını ileri sürdü.
    Resmi olarak, Windows XP'nin tek başına bir ürün olarak perakende satışları 2008'de sona erdi. XP yüklü olarak gelen bilgisayarların da 2010'da satıştan kalkacağı söyleniyordu. Ama durum böyle olmadı ve XP, piyasanın dev bir kısmını elinde tutmaya devam etti. Bunun üç büyük sebebi vardı. Birincisi Microsoft'un XP'nin yerine geçecek olan "Longhorn" un çıkışını geciktirmesi. Sonunda bu, 2007'de Windows Vista olarak piyasaya çıkarıldı.
    Ama Vista'nın bazı donanımlarla çalışmaması ve sürücülerle uyumsuzluğu, çoğu kullanıcının XP'den Vista'ya geçişine engel oldu. Birçok kullanıcının Windows XP'yi yükseltmesi, ancak 2009'da gelen Windows 7 ile oldu.

    Ve Windows XP desteğinin sonu
    Teknik olarak Windows XP SP3 için olan destek 8 Nisan'da sona erdi. Bundan önceki iki servis paketi için olan destek, iki sene önce zaten sona ermişti. Microsoft, son yıllarda XP'nin sonunun yakın olduğuna dair uyarılar yayınlıyordu. Ama anlaşılan bu uyarılar kimi kullanıcılar, şirketler ve hatta devletler için yeterli olmadı ve XP kullanılmaya devam edildi.
    Yıllardır uyarılar yapmış olsa da, Microsoft'un XP desteğini sona erdirerek büyük bir hata yaptığını söyleyen çok kişi var. Bazılarının dediğine göre, XP desteğinin biteceği anı kollayan hacker'lar harekete geçecek ve daha önce bilinmeyen açıkları kullanacak. Ama diğer bir yandan bunun paranoyakça olduğunu düşünüp, 2000 yılı probleminin kaos yaratacağı iddialarına benzetenler de var.
    Tüm bunlara rağmen kesin olan bir şey var, o da Windows XP desteğinin sona ermiş olmasının, Windows XP'nin sonu demek olmadığı. En azından bir süre daha Windows XP kullanmaya devam edecek milyonlarca cihaz olduğunu biliyoruz. (alıntıdır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gururlu Zebani -- 2 Ekim 2014; 12:21:12 >



  • O milyonlarca cihazlardan biride benim pc :) Teşekkürler yazı için

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslında performans olarak win8 hikaye....
    XP der geçerim

    bu arada rica ederim bu sistemin unutulmaması lazım az mavi ekran görmedim küçükken ne günlerdi
  • İyi.
  • Masaustum hala pc ve hep oyle kalacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yıllardır xp kullanıyorum hiçbir işletim sistemi bana xp kadar zevk vermiyor,gidebildiği kadar kullanacağım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Belalı Baba

    Aslında performans olarak win8 hikaye....
    XP der geçerim

    bu arada rica ederim bu sistemin unutulmaması lazım az mavi ekran görmedim küçükken ne günlerdi

    Uff hocam, ilk gördüğümde evde çığlıklar atak dolanmıştım
  • Şu baştaki resmi simage yapsan çok daha iyi olur.
  • İvme kazandıran bir yatırımdı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: exiledFromBadmen

    quote:

    Orijinalden alıntı: Belalı Baba

    Aslında performans olarak win8 hikaye....
    XP der geçerim

    bu arada rica ederim bu sistemin unutulmaması lazım az mavi ekran görmedim küçükken ne günlerdi

    Uff hocam, ilk gördüğümde evde çığlıklar atak dolanmıştım

  • Ne günlerdi
  • Evde 2006'da toplanmış bi kasam var onda da XP yüklü geçen harddiski bozulmuştu yaptırıp XP kurdum eski PC ler için vazgeçilmez XP
    :)
  • XP devrimdi devamı getirilemeyen devrim...Yıllar içinde XP tabanlı sistemler geliştirilip ve hatta 2003 deki söylentiler gerçekleşip kısmende olsa açık kaynak haline gelseydi cep telefonlarına bile uyarlanılırdıki 2005 2006 mobil sistemler symbian mahkum iken birkaç çin meşeli XP li cep telefonları dolanıyordu ortalıkta (forumdada var incelemesi)
    yani XP rüzgarını bence değerlendiremedi "longhorn" projesini çöpe atarak(longhorn=vista değildir araştırınız) ayağına kurşunu sıktıki "longhorn 2005 "adıyla dolanan betalar XP'den bile daha fazla övgü almıştır(ilk sanal masaüstü denemesi bu sistemde idi aradan 10 yıl geçtikten sonra nihayet windows 10 ile yeniden gelecek)
    yani bu dakikadan sonra Windows 10 tek kurtuluşu bence yoksa gelecek 10 yılda piyasadan iyi tokat yer
  • xp candir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elinize sağlık , sayenizde Windows XP'nin hikayesini öğrendim. Zamanında (ilk bilgisayarımı 2003'ün Kasım ayının 20-25'inci gününde aldık) çok güzeldi. Fakat aldıktan 5 yıl sonra daha yeni yeni öğrenmeye başladım. Ayrıca bilgisayarım eski olduğu için çoğu özelliği kullanamadım. 2012'nin sonunda ilk defa Laptop(Windows 7) aldım. O kadar heyecanlaştık ki ailemle birlikte açtık. Çok etkilenmiştim.. XP zamanını %100 verimli bir şekilde doldurdu Windows 7 ise zamanını daha doldurmadığını düşünüyorum fakat şuana kadar o da Windows XP gibi %100 verimli doldurduğuna inanıyorum. Windows 8.1'i Windows 8'den daha çok sevdim. Birkaç yeni özelliği vardı.. Windows 10 Technical Preview yükledim. Çok hoşuma gitti. İnşallah Microsoft Windows 8 gibi bir hata yapmaz. Güle güle Windows XP. Sen bizim(daha doğrusu benim gibilerin) ilk emektarısın. Kendine iyi bak , hoşçakal eski dost

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilk arkadaşım XP
  • Bende windows 7 ye geçtiğimden beri birçok kez xp ile 7 arası geçişler yaptım şuan xp deyim gayet memnunum bir süre bunu kullanırım heralde güvenlik sorunuda yok
  • XP candır. 18 yıldır kesintisiz kullanıyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • telefonuma emulatorle xp yukledim xp candir
    bide gulme efektidir XD=>xp

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.