Şimdi Ara

6518 sayılı kanun ile ÖTV indirimli alınan engelli araçları alımında yapılan değişiklikler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
2.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kabul Tarihi: 06/02/2014 Kanun No. 6518

    MADDE 56 – 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendine aşağıdaki (b) alt bendi eklenmiş, mevcut (b) ve (c) alt bentleri (c) ve (d) alt bentleri olarak teselsül ettirilmiş, bu şekilde (d) alt bendi olan alt bent aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    “b) 87.03 G.T.I.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50’sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,”
    “d) Bu bendin (a), (b) ve (c) alt bentleri kapsamındaki araçların aynı alt bentlerde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu alt bentler kapsamındaki araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,”

    şeklinde değiştirilmiştir.

    Kısaca "engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından" binek ve ticari araç alımında (arazi araçları hariç) 1600 cc ve 2500 cc barajları kaldırılmıştır. Uygun tertibat yapılması halinde yukarda belirtildiği şekilde alınabilinecektir.

    İhtiyacı olan engelli kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum.







  • dün ben açacaktım konuyu, uyuya kalmışım

    bu konuda bazı yazarlar ticari araçlar için 2800 cc ibaresini kullanıyor,

    yasada ise bariz " artık 2800 cc ye kadar otomobil alabilirsiniz diyor" ( yarış aracı vs hariç )

    Engelli vatandaşlarımızın engelini kaldırmasa da ; sınırlama 2800 cc e çıktığı için iyi haber...

    Allah engellilerimize ve ailelerine sabır versin.
  • Üstad bizim kullandigimiz aracta engelli plakali dedemin adina almistik dedem diyalize girdigi icin % 96 engel durumu var ama kendi ehliyeti olmadığı için de herhangi bir tertibat yok aracta dedem tekerlekli sandalyeylede binip inmiyor bizim icinde 1.6 cc siniri kalktimi acaba ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kanunda çok açık yazılmış. Anladığım kadarı ile emin olmak istiyorsunuz.

    Size özel ve anlattığınız durum dışında başka bir şey yoksa cevap tek ve net: HAYIR

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok iyi haber. 18 yaşını geçmiş %90 üzeri engelli vatandaşlarımız bu 1.6 olayından çok muzdaripti. Tekerlekli sandalyesiyle binebilmesi için transporter tarzı araçlara ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü engelli sandalyeleri hafif ticarilere falan sığmıyor.

    Önemli soru şu, 2.0 motor alındığında ÖTV muafiyeti sadece minibüs için mi geçerli yoksa Station wagon, veya grand mpv'lerde de geçerli olacak mı ?
  • kısaca 4*4 olmayan taşitlardan da ötv alınmayacak.

    tekerlekli sandelye'nin sığabileceği araçlar genelde 1.6 motorun üstü zaten. forumda bu yüzden yeti türü araçlar almak zorunda kalanlar vardı, sonunda doğru bir karar vermişler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.