Şimdi Ara

mobile switching center

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
967
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • cep telefonları nasıl çalışır ? network sistemhakkında bilgi verebilirmisiniz.

    nette araştırdıgıma göre network ağ basitce

    1- ms mobile station cep telefonu
    2-base station baz istasyonu
    3- msc mobile switching center dan oluşuyormuş .

    cep telefonları baz istasyonlarına bağlanıyor . baz istasyonları yer altı ground cable ile yani kabloyla mobile switching centera bağlı .


    türkiyedeki operatörlerinmobile switching centerlarını gören var mı ?

    baz istasyonlarıyla msc arasında optic kablo mu kullanılıyor ?



  • Avea ankara istanbul izmir diyerbakır vs de var
    vodafone istanbulda
    turkcell ankara istanbul diyarbakır vs de var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birkaç yıl önce biraz araştırma ile aşağıdaki yazıları yazmaya çalışmıştım. Meraklı isen incelemeni tavsiye ederim.

    Cep telefonu baz istasyonları
    Baz istassyonu sistemi (Base Station System - BSS)
    Şebeke anahtarlama sistemi (Network Switching Subsystem (NSS))

    Baz istasyonları MSC santraline farklı yöntemlerle bağlanabilir. Karasal bağlantı XDSL ile de olabiliyor, direk telefon şebekesine bağlanılanı da var, fiber olanı da. Ancak karasal bağlantı çok kullanılmıyordu, yeni yeni 4G ile artan kapasite ihtiyacına karşı fiberler döşenmesi ile yaygınlaşmaya başladı. Yoksa çoğu baz istasyonu şebekeye radyolink ile bağlı. Hani baz istasyonlarında gördüğümüz o kocaman davul şeklindeki antenler ile. Uydu bağlantısı da yurtdışında nadiren de olsa kullanılan bir yöntem.

    Şuradaki resimde görünen Tekirdağ'ın şehir merkezine yakın bir yerdeki tepedeki baz istasyonları. Üç operatörün de istasyonu var ve üzerlerinde de bir sürü davul şeklinde dediğimiz radyolink antenleri. Net görünmüyor ama şu camiinin minarelerinde de baz istasyonları ve yine davul yani radyolink antenleri var. Şimdi ilk resimdeki baz istasyonlarına yer altından fiber kablo geliyor, fiber kablodan alınan trafik de o çok sayıdaki radyolink anteni ile şehir içindeki farklı baz istasyonlarına gönderiliyor. Her baz istasyonu da kendi radyolink anteni ile kendine gönderilen sinyali alıp baz istasyonu antenleri ile cep telefonlarına dağıtıyor. Radyolinkin kapasitesi kısıtlı, ama fiberinki daha bol. Bu yüzden ilk resimdeki gibi şehrin iletişim trafiğini sağlayan yani kapasite ihtiyacı büyük olan baz istasyonları fiber ile bağlanıyor şebekeye. Ama diğer baz istasyonları bu tür baz istasyonlarına radyolink ile bağlanıyor. 4G LTE ile yavaş yavaş fiber kullanımı artacak. Radyolinkler ile yüksek kapasite de mümkün ama hem fiber kadar performanslı olmaz hem de olumsuz hava koşullarından etkilenebiliyor. Van'da Haruna geçidinde bir oda kadar parçalanmış radyolink görmüştüm, bugün de Tekirdağ'daki Avea baz istasyonunda kocaman bir radyolink anteni içine çökmüş duruyordu yerde. Ayrıca asker iken fırtınalarda telsiz kulelerinden çok radyolink anteni kopup uçtuğunu görmüştüm. Hani şu an yaygın olan radyolinkler, fiber daha çok yüksek trafikli ve diğer baz istasyonlarının da iletişimini sağlayan merkezi konumlardaki baz istasyonlarında kullanılıyor.
    Ayrıca Turkcell MSC en yakın burada Çorlu'da var. Kendi ilçemden santralin bahçesindeki kuleye kadar trafik sanırım tamamen radyolinkler vasıtası ile sağlanıyor.

    En fazla Turkcell'de santral var. Trakya'da Çorlu'dan en doğuda da sanırım Van'a kadar pek çok santrali var. Muğla'daki santral iki katlı bir bina ile arka kısmında uzunca ve bol havalandırma girişli bir yapı. Yanlarında da yüksek ve büyük radyolink antenli bir kule vardı. İkinci kat camlı idi ve içeride PC konsolları başında oturanlar vardı. NOC (Network Operations Center - Şebeke Operasyon Merkezi) gibi bir yerdi herhalde. Van santralinin yanında buradaki kule vardı ve tek katlı çok da geniş olmayan bir bina idi, 100 metre kare falan olsun sanırım. İçinde insan yok belki.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.