Şimdi Ara

İnsan Beyni VS Bilgisayar işlemcisi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
1
Favori
2.213
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Çünkü çalışma biçimleri farklı onlar dijital olarak istediğini kaydeder işler ama düşünmezler insanlar ise zekasını geliştirebilirler bir nevi bilgisayarlar yüksek ezberleme 0 düşünme insanlar ise düşük ezberleme yüksek düşünme ilkesine göre çalışırlar.
  • bir başka nedende biz işimize yaramayan bilgileri zihnimizde tutuyoruz bu asıl ihtiyaç duyulan bilgiye ulaşmamızı zorlaştırıyor
  • Bence hızlı düşünememizin sorunu şu, bir nevi duyularımız engelliyor. Mesela bir şey düşünüyoruz şöyle olsaydı böyle olurdu o zaman böyle yaparım böyle olur tarzında düşünüyoruz, biz türkçeyi de işin içine katıyoruz. Peki bir adım atarken buraya hangi açıda ne kadar kuvette basarsam düşmem diye düşünmüyoruz, çünkü ona alıştık. Mesela bir şeyi öğrendikten sonra onu çok hızlı yapabiliyoruz neden? Çünkü 5 duyu organımıza çevirmeden doğrudan işliyoruz bilgiyi. Örnek ben bisiklet kullanmayı öğrenirken. Bana bisiklet ne tarafa yatarsa tersi yöne kır diyorlardı, başlarda çok zorlandım, çünkü bunu düşünüyordum. Sonra ne oldu düşünmedim otomatik olarak çok hızlı bir şekilde hesapladım.

    1 kaç gün önce bazı şeyleri düşünmeden doğrudan sonuca ulaşmayı denedim, ve başarılı oldum ama çok zorlandım. Matematik işlemleri yapamıyorum bu şekilde.

    Düşünün bakalım Hiç bir şey bilmeden(bir dil bile bilmiyor) bir insan doğa da ne yapabilir, veya şehirde ne yapar?

    Kısaca, insanlar beyni ni kullanmayı bilmiyor.




  • Hafıza konusu neuroscience da çok geniş bir konu ve nerdeyse hiç bir şey bilmiyoruz. Ama düz bir şekilde ezberlemek çok daha zordur ki ezberleme methodlar hipokampusten farklı bölümleri de kullanmaya amigdala,limbik sistem, parietal lob, görsel korteks gibi alanlarıda işin içine katmaya odaklanmıştır. Ayrıca insan beyninin en önemli gücü ezber değildir unutmak ta önemli bir gücüdür ki okuma sırasında bir çok farklı kompleks işlem gerçekleşiyor, göz hareketinden görsel algı, bilişsel algılama, dikkat ve konsantrasyon gibi... buda performansta düşüş ve tabii ki enerji sarfiyatına sebep oluyor. Yani, bir şekilde işlem gücümüz bölünmüş halde ama %10 kullanıyoruz gibi saçma bir hipotez kesinlikle doğru değildir. Bu konuda araştırmalar sürüyor genel olarak beyin hakkkında çok az şey biliyoruz. Bu nedenle kimse size bunun cevabını tam olarak açıklayamaz. Ancak dediğim gibi benim düşüncem işlem gücümüzün bölünmesi ve elde edilen bilgilerin filtrelenmesi ne gerekli ve ne gereksiz gibi. Buna bağlı olarak kısa süreli hafızaya aktarımı ve uyku sırasında hipokampuse uzun süreli hafızaya aktarımı. Tabii bir de bilinçaltı olayı varki o bambaşka bir şey. Her ne kadar bilinçli olarak ki bu bilinçaltımızdan daha zayıftır hatırlayamasakta bilinçaltımızda olma ihtimali çok yüksektir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: SeniBenSevdim..

    quote:

    Orijinalden alıntı: PcMaP

    aslına bakarsanız zamanımızdaki normal insanlara göre önceki insanların beyin kapasitesini daha çok kullandığını düşünüyorum.
    neden mi? adamların bir şeye ihtiyacı oluyor, ee alet yok, düşünmeye başlıyor 'ben bunu nasıl yapabilirim' diye. yani beynini kullanıyor.

    şimdiki insanlar öyle mi?
    afedersiniz ama yemediği önünde yediği arkasında. herşey elinin altında yani.
    hesap yapması gerekse hesap makinesi var en basitinden. beynini yormuyor, düşünmüyor.

    haa şunuda unutmamak gerekir ki bunlar bir takım insanlar için geçerli.
    teknolojinin yanında getirdiği olanaklardan biriside keşif açıcı olması. yani insanlar daha farklı boyutta düşünebilmesine olanak sağlaması.
    ki zaten bir takım insanlarda teknolojinin bu açısından yararlanıyor.

    bende böyle düşünüyorum. peki birşey soracağım. bu gidişle beraber insanların beyni iyi şekilde mi evrimleşecek yoksa kötü şekilde mi ? ilerki yıllarda beyin daha mı az calısacak ?

    sanırım daha az çalışacak. çünkü beynimizin yaptığı işlemleri makinelerimize yaptırmaya başladık. mesela biraz önce dört işlem yapmam gerekti. bilgisayar ile saniyeler içinde hallettim bunu. dört işlem gibi basit bir şeyi bile bilgisayarlara, telefonlara yaptırır olduk. İşleyen demir ışıldar mantığıyla daha az çalışacağını tahmin ediyorum.




  • ilerki yıllarda nasıl olur bilmem ama bence bu gidişle iyi bir son görünmüyor.

    ama eğerki teknoloji bağımlısı salak insanlar yaygınlaşırsa; ilerde 2 tip insan olacak;
    1-düşünen ve yöneten aklllı insanlar
    2-düşünmeyen ve yönetilen salak insanlar

    bununla ilgili şuan aklıma gelen 2 film var. biri wall-e diğeri idiocracy filmi.
    wall-e de salaklaşmanın da üzerine gidilmiş. filmde artık elimizi ve ayaklarımızı çok kullanmadığımızdan, (şimdilik araba, yürüyen merdiven vs.) vücudun bu bölümleri körelmiş ve küçülmüş. animasyon filmi olsada bilim kurgu açısından güzel bir film.
  • Eğer beynimiz işlemci gibi çalışsaydı doğal seçilimle yok olur giderdik. Zibilyonla zibilyonun çarpımını hesaplamak doğada bize ne gibi bir üstünlük sağlayabilir?
  • Hesap makinesi sadece tek işlem yapıyor.Beyinimiz görmek hissetmek duymak koklamak gibi faaliyetlerde kullanıyor+Organların çalışması vs.vs
    Düşünmesi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emg125

    bir dovusmekten aciz kral mi daha usttedir yoksa asker mi??? asker kraldan fiziksel anlamda daha guclu olsa bile gene de bu onu ustun yapmaz.Ayni sekilde savasi kazanan asker olsa bile tarih kitaplari bunu kral olarak gosterir.Yani bu bakis acisiyla bakarsak biz kraliz hesap makinesi vs bizim askerlerimiz

    +1
  • Cidden çok ilginç.Adamın hafızası hem kuvvetli hem de işlemcisi hızlı .Bu IQ testleri ne işe yarıyor anlamış değilim
  • https://youtu.be/e_d281QzfcU insan beyni internete bağlanabiliyor
  • Endülüslü İbn-ü Arab kullanıcısına yanıt
    Hafıza ile saf zeka duzeyi arasında direk iliski olmadigi icin 87 almasi gayet normal ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mimari farkli. Bilgisayar islemcisi sinirli sayida komut ile aritmetiksel ve mantiksal islemler yapar. Cesitli seviyede bellek birimleri ile saklanmis bilgileri manipule ederek bizim istedigimiz sonuclara ulasir. Insan beyninin calismasi ile, ki tam olarak nasil calistigini hala bilmiyoruz, bilgisayarin calisma prensipleri arasinda cok fark var. Siz 2 sayi tabaninda 1+1 i toplayinca 0 yazip "elde var 1" diyerek yan basamaga aktarirsiniz. Bilgisayar islemcisindeki aritmetik biriminde bu islem transistorden gelen 2 tane "1" akiminin xOR islemi ile "toplar" yan basamaga aktarir.

    Gelisiguzel bir cember cizsem ve icerisine rastgele bir nokta koysam, "Nokta cemberin icinde mi disinda mi yoksa uzerinde mi" desem bunu cok kisa surede soylersiniz. Bilgisayar destekli goruntu isleme algoritmalari icin bu ciddi bir problem ve insanin cevap verme suresinin yanina yaklasamaz. ( henuz )
    Ama 1242151251521 sayisi ile 151521521521215 sayisini cok kisa surede carpabilir. Bilgisayar deterministik calisir, insanin calisma sekli cevresel faktorlerden etkilenir. Bilgisayar icin her durumda ayni sartlar altinda ayni islem ayni sonucu verir. Insan icin boyle degildir. Farkli beyinler ayni sartlar altinda ayni sonuca ulasmazlar. Belirli bir standardizasyon belirli bir islem seti yoktur.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • mukemmel bir tasarim olan insan beyninin gucunun yanina hicbir islemcinin yaklasmasi mumkun degildir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ikisi aynı kulvarda değil. not defteri de yazdığın şeyin tamamını tutabiliyor.
    ayrıca insan beyninin çok gelişmiş bir hafızaya sahip olduğunu söylemişsin. kaynağın var mı?
    insan beynindeki sıkıntı, yeni veri üretmek yeni hücre-bağlantı demek, bilgisayarlarda ise hücreler zaten üretim aşamasında veriliyor. yapısal olarak farklılıkları çokken böyle bir kıyaslama zor görünüyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.