Şimdi Ara

HTPC SİSTEM KURMAK İSTİYORUM..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
2.804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ve Turuncu55 hocam...
    Elimde bulunan bigtower kasalı 2008 de kurduğum sistemi sattım. sadece seasonic 620 w 12mmfanlı psu kaldı birde monitör.
    Şimdi küçük olan odamda kafama göre daha çok film ve müzik ile meşgul olacağımdan verimli güzel bir htpc sistem kurmak istiyorum
    kasa olarak silverstone gd05 kasayı beğendim ama bu psu ona uyarmı?
    şimdilik gerekmesede ilerde ekrankartıda takabilmek istiyorum
    anakartta aradığım güncel olması ve ses kalitesi yüksek olması
    Anakart işlemci ram olarak Tavsiyelerinizi bekliyorum bütçe 1000tl yi geçmese iyi olur...



  • Öncelikle üstat denilecek bir Pc donanım bilgim yok. Sadece htpc olayında deneyimli olan biri olarak kendi deneyimime göre yardımcı olmaya çalışıyorum.

    Öncelikle psu atx olduğu için beğendiğiniz gd05 kasaya uyar. Burada bir sorun yok. Fakat kendinize özel küçük bir oda olacaksa ve kasayı yatay olarak yerleştireceğiniz özel bir yer yoksa yatay htpc kasa almanın bir faydası olmaz. Çünkü gd05 kasa 270tl. Daha uygun fiyatlı normal bir kasa seçerek boşa masraf yapmamış olursunuz. Ha sistemi daha sonra salona taşırım diyorsanız ayrı.

    Bunun yanısıra anakarttaki ses çipi ne kadar kaliteli de olsa ayrı bir ses kartı kadar başarılı olamaz. Bu sebeple film ve müzik için mutlaka bir ses kartı almanızı tavsiye ederim, özellikle müzik için.

    Tabii burada elinizdeki ses sistemi de önemli. Eğer elimizde dts ve dolby çözebilen dekoderli bir ses sistemi (z906 gibi) yada AVR'li bir ev sinema sistemi varsa bilgisayarı hdmi yada optik ses çıkışı ile bu sistemlere bağlayabilirsiniz.

    Bunun dışında kasaya 270 tl verince 730 tl bütçe kalıyor. Mobil olduğum için tektek link veremeyeceğim fakat kaba taslak şu şekilde bir sistem kurulabilir. Bu arada elinizde hdd varmı?

    250 tl, 2x4=8gb 1866 mhz ram
    200 tl, anakart
    300 tl'ye de işlemci alınabilir. Fx 6300 yada intel i3 41xx serisi olabilir.

    Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bence önce yatay htpc kasaya ihtiyacınız var mı, ona karar verin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • turuncu55 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle cevap için teşekkürler.
    Evet kesinlikle yatay kasa olacak çünkü bunu 4 gözlü tv sehpasına koyacam amfi ile beraber ayrıca tabi bir stereo amfi de alacağım
    hop olarak polk audiotsi 100 var ayrıca ilerde ev taşıma sebebiyle salonda kullanma zorunluluğuda olabilir.
    ses olarak anakardtın kaliteli ses çipi olursa ondan koax veya optikten çıkış alıp bir de iyibir dac ile kullanırsam iyi olur diye düşünüyorum
    ses kartına para vermemiş olurum.
    hdd var 500lük ayrıca 1,5tb harici diskim var onda problem yok.
    şimdi anakart olarak tavsiye edeceğiniz modeller varsa onları bir inceleyeyim..
    birde sistem amdli mi yoksa intel tabanlımı olsun amd li sistem daha uygun galiba..
  • Zaten dac dediğiniz şey de ses kartı oluyor. Dac'ın açılımı dijital analog converter (çevirici) demektir. Tüm ses kartları içinde de zaten bu dac devresi olmak zorundadır.

    Hâli ile bir dac aldığınız zaman ses kartı almanıza gerek yok. Bu sebeple eğer bir dac alacaksanız da anakartınızın ses devresinin iyi olmasına gerek yok. Ve bütçe kısıtlı olduğu için anakart için lüzumsuz masraf yapmaya gerek yok. Onu yerine sata3 ve usb3 gibi özelliklerin olması bence daha mantıklı.

    Bu arada kesinlikle stereo amfi alacaksanız aşağıdaki USB dac'ı önerebilirim. Kendim kullanıyorum ve stereo performansı oldukça iyidir.
    http://hifimediy.com/index.php?route=product/product&product_id=123

    Ama ev sinema amfisi (Avr) alacaksanız optik çıkışından sadece stereo verebiliyor. Aklınızda olsun.

    Bunun dışında sistem bileşenleri kısmında ben de biraz kararsızım. Amd alırsanız kasanın desteklediği boyut olan mAtx anakart bulmak zor. Olanda da usb3 ve sata3 yok. Ayrıca amd fx6300 işlemci de dahili ekran kartı yok. Bu sebeple anakart üzerindeki ob ekran kartına mahkumsunuz. Bu da HD filmlerde sıkıntı yaratır mı bilemiyorum.

    İntelde i3 işlemcilerin hd4400 ekran kartı olan bir modeli vardı. O işlemciyi alırsanız harici bir ekran kartı alana kadar en azından videolarda sorun yaratmaz. Orası garanti olur. Benim gördüğüm kadarıyla şu an için intel sistem daha mantıklı gibi duruyor.

    İsterseniz forumun sistem bileşenleri kısmına kasa ve bütçe bilgilerini belirtecek şekilde bir başlık açın. En azından emin olmuş olursunuz. Bir de parçaları daha ucuza satan biryerler var ise öğrenmiş olursunuz.

    Bunun dışında kasanın ebatlarını tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim. Çünkü piyasadaki çoğu tv ünitesi bu tarz cihazları koymaya uygun değil. Bu yüzden evlenirken tv sehpasını özel yaptırttım, diğer başlıklarda fotosunu paylaşmıştım. Kasanın kesin sığacağından ve kenarda havalandırma boşluğu kalacağından emin olunuz.

    İyi günler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • turuncu55 kullanıcısına yanıt
    Turuncu55 hocam
    bence anakartın ses çipi ne kadar iyi olursa okadar kaliteli ses almazmıyız sesi pass etse dahi kaliteli etmiş olur ama tabiki bu fark ne kadar algılanır bilmem.
    neyse sehpayı uyfun bulamassam yaptıracam. o yüzden kasa ve stereo amfi yan yana güzel görünür sizin sehpayı inceledim ama biraz büyük
    ben 1m genişlik 45cm derinlik 50 cm yükseklikte bişey düşünüyorum.
    evet intel sistem daha mantıklı görünüyor. mikroatx anakart çeşitlerinden iyi bir tane almak istiyorum biraz uzun süreli gitsin bana yaş ilerledi ne olu ne olmaz.
    birkaç alternatif link verebilirmisin...i5 işlemci daha iyi olursa biraz bütçeyi artırabilirim...ayrıca buna ilerde ekran kartı da takabilecekmiyiz?...
  • Eğer bir dac yada ses kartı alırsanız anakartın ses kısmı devre dışı kalıyor. Bu sebeple anakart ne kadar iyi olursa olsun fark etmez.

    Sehpa için 1mt genişlik az olabilir. Çünkü kasanın kenarlarında havalandırma için en az 7şer cm boşluk kalması lazım. Mesela benim kasa normal Pc'den 10 derece daha sıcak çalışıyor. O yüzden sehpa yaptırırken ölçülere iyice düşünüp karar verin. Şu an emin değilim ama pc'yi koyduğum gözün genişliği sanırım 55cm'di. 55cm'de amfi için olsa minimum 110-120cm genişlik olması iyi olur. Tabii bir de Tv'nin genişliğini de hesaba katın. Sehpanın Tv'den 20-30 cm daha geniş olması daha şık görünmesini sağlar.

    Derinlik olarak ise 55cm yapmanızı öneririm. Arkası derin olunca kabloları toplamaya yeriniz olur. Tv sehpasının arkasında kablo pisliği olmaz.

    İşlemci olarak ise i5 4440 gibi bir işlemci çok daha uzun ömürlü olur. Ve de bu sisteme tabii ki ekran kartı takabilirsiniz. Ben de bu şekilde kullanıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hocam şöyle bir conf seçtim ne dersin yorumlarsan yarın yazışmaya devam ederiz...https://store.donanimhaber.com/8b/c8/c1/8bc8c14c80520175b028bf057cd90949.jpg
     HTPC SİSTEM KURMAK İSTİYORUM..
  • Gördüğüm kadarıyla seçtiğiniz parçaların fiyatları vatanda daha uygun. Zaten bu haliyle bile her anlamda yeterli bir sistem oluyor.

    Yalnız anakartın ön USB bağlantısının 3.0 olduğundan emin olun. Çünkü kasanın ön USB portları 3.0. Bu sefer bağlantıda sorun yaşarsınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Seçtiğim anakartı değiştirebilirim. daha teferruatlı ve yenilikçi bir anakart olsun istiyorum. Dediğini araştıracağım.
    YAlnız kafam önceki mesajındaki sıcaklık olayına takıldı sistemin serin ve stabil olmasını istiyorum.
    acaba sehpa gözünde olmasından dolayımı 10 derece daha sıcak yoksa bütün htpc lerde durum böylemi?...
  • Şöyle benim htpc sehpa gözünde ve bu gözün arka tarafı neredeyse kapalı. Arkada 12cm'lik bir havalandırma deliği var. Hâli ile kasa etrafındaki havalandırma çok iyi değil. Bu mutlaka etkiliyordur.

    Bir de benim kasaya ufak bir modifiye yaptım. 2 fanı bir çıt çıt anahtara bağladım, bu hali ile bu fanları düğmeye basıp istediğim zaman çalıştırabiliyorum. Genelde 3 fandan sadece 1'i çalışıyor. Bu hâli ile çok sessiz oluyor ve tek fan ile cpu 42, gpu 60, anakart ise 50 derece civarlarında oluyor.

    Oyun oynayacağım zaman düğmeye basıp diğer fanları da çalıştırıyorum. O zaman cpu 50-55, gpu 75-80 derece civarı oluyor. Bunlar da normal sıcaklıklar. Çok takılmayınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anladım. Ben zaten sehpanın arkasının açık olmasını istiyorum 4 gözlü basit bir şey bulamassam yaptıracağım, fanlar ses yaparsa
    sessiz fan ile (mesela noctua) ile değiştiririm.
    anakartta bütçeyi artırarak mesela şöyle bir şey alabilirim.
    http://www.teknobiyotik.com/donanim/anakart-mainboard/gigabyte-ga-z87m-hd3-intel-1150-soket-ddr3-usb3-sata3-matx-anakart-haswell.html
    bazı sorularım olacak
    1- usb 3 girişe diğer usb versiyonları takılıp kullanılabilir değilmi?
    2-bu anakartlarda ide portu yok ben elimdeki dvdrw yi nasıl bağlayacağım onuda kullanmak istiyorum..
    3-bu kasada dark uzaktan kumanda kullanılabilir diyor klavyeye göre bu kumandanın artı veya eksileri neler olabilir.
    Ve unutmadan Turuncu55 hocam yardımlarınız ve emekleriniz içinde çok teşekkür ederim. Hakkınızı helal ediniz.




  • Ne demek helal olsun. Sonuçta kendimce insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum, bu da bana mutluluk veriyor.

    Şimdi sorduğunuz heriki anakartta da ön panel usb 3.0 desteği varmış. Bu sebeple ucuz olanı alabilirsiniz.
    http://www.teknobiyotik.com/donanim/anakart-mainboard/asus-h81m-plus-intel-1150-soket-ddr3-usb3-sata3-matx-anakart-haswell.html

    1 - Kasa ön panel usb 3.0'ın anakarta takılan kablosu farklı oluyor. 19 pin usb 3.0 soket diye araştırısanız görsellerini bulabilirsiniz. Hali ile anakart üzerinde bu soket yoksa araya aparat vs almanız gerekiyor. Mesela ben kasayı alırken kasanın ön panellerinin USB 3.0 olduğunu bilmiyordum. Bu sebeple bir süre ön portları anakarta bağlayamadım. Daha sonra ebay'dan usb 3.0 pci kart alarak sorunu çözdüm.

    USB 3.0 geriye yönelik destek veriyor. Yani usb 2.0 olan bir bellek vs taktığınızda usb 2.0 hızında çalışıyor. Fakat htpc olduğu için büyük ebatlı dosya transferinin olacağını varsayarsanız USB 3.0 bağlantı gerçekten çok işe yarar.

    2 - Maalesef güncel anakartların birçoğunda IDE portu artık bulunmuyor. Sonuçta dvd-rom çok pahalı olmayan bir parça bütçeyi çok zorlamaz. Sata bağlantılı olan yeni bir tane alabilirsiniz. Ama şahsen ben tpc'de dvd-rom'a hiç ihtiyaç duymadım diyebilirim. Sizin de çok ihtiyaç duyacağınızı düşünmüyorum.

    3 - Dark kumandanın özel bir yanı yok. Onu her kasa ile kullanabilirsiniz. Önemli olan windows ve gerekli driver'ların yüklü olması. Açıkçası ben kumanda kullanmıyorum, bu sebeple kumanda kolaylık sağlıyor mu bilemiyorum. Açıkçası kumanda alınacaksa ekranlı vs olmasını tercih ederim. Ebay'da IMON marka birkaç model vardı. Alttaki linkte birçok model var.
    http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2050601.m570.l1311.R1.TR10.TRC0.A0.H1.XIMON+&_nkw=imon+remote&_sacat=0&_from=R40

    4 - Klavye olarak ise kesinlikle Logitech K400 tarzı, yanında touchpad'i olan bir model öneririm. Yattığınız yerden mouse'a ihtiyaç duymadan htpc'yi kullanmak güzel birşey.
    http://www.vatanbilgisayar.com/k400-touch-unifying-wireless-keyboard.html


    iyi akşamlar




  • turuncu55 kullanıcısına yanıt
    Bir kez daha teşekkür ederim.
    Hemen hemen kuracağım sistem netleşti. Şimdi odada biraz tadilat yapıyorum en kısa zaman da siparişleri verip
    bu işi bitireceğim tekrar sağolun...
  • turuncu hocam bu anakart ssgd5 kasaya sığarmı ona göre sipariş vereceğim..

    http://www.asus.com/Motherboards/H87MPRO/
  • Valla dostum yemekten sonra bir uyudum, şimdi yeni uyandım

    Şimdi benim anakart 24,4cm x 20,5cm ebatlarındaymış. Bu hâli ile anakart ile psu arasında birkaç mm'lik bir boşluk kalıyor.
    http://tr.msi.com/product/mb/760GMP23_FX.html#hero-specification

    Eğer elinizdeki psu normal bir atx psu'dan büyük değilse sıkıntı olmaz. Çünkü sizin anakartın da uzunluğu aynı 24,4cm.

    Ekte benim anakartın kasa içine nasıl oturduğunu gösteren bir foto var. Orayı bir inceleyin derim.

     HTPC SİSTEM KURMAK İSTİYORUM..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Valla biraz büyük gelebilir. Çünkü silverstone sitesinde standart atx psu için şöyle bir açıklama yapmış.

    ATX PS/2
    This is by far the most popular PSU form factor and is often called the “standard ATX PSU”

    Standard dimension for this form factor is: 150mm (W) x 86mm (H) x 140mm (D)

    PSU with depth longer than 140mm can still be considered as an ATX PS/2 model

    Sizin psu'nun ebatları ise W160 x L150 x H86 mm. Yani sizin psu standarttan 1cm geniş. Bu sebeple sorun olabilir. Açıkçası denemeden birşey söylemek zor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eyvah bende bundan korkuyordum iyiki kasayı sipariş etmedim.
    Ben şimdi hangi kasayı alacağım. işler zora girdi şimdi..
  • O zaman kasa çok büyük gelmeyecekse gd06 olabilir.

    Yada eldeki psu'yu satıp yeni bir tane alabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam kasaları inceleyip döneceğim. Atx formuna döneceğim başka çare yok...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.